Allvarsamheter på treåringsvis

Sitter och kollar på ett inspelat avsnitt av Annas eviga, som handlar om hur man talat med barn om döden. Så intressant ämne! Frida pratar mycket om det just nu och frågar en del. Jag kör väldigt mycket med att svara rakt och enkelt på hennes frågor. Inte undanhålla, inte överberätta. Jag tror att hon frågar om det hon är mogen att få veta, liksom.

Idag tog vi en repa på stan efter dagis, vi shoppade jacka, överdragsbrallor, springskor, keps och några andra vår-aktiga småsaker till Frida. Efteråt lassade vi in påsarna hemma och skuttade iväg till sushistället runt hördet. När vi spatserade hem därifrån med knorrande magar, låg det en död fågel på vägen. Vi pratade lite om den, sedan sa Frida:

- Men vi ska inte dö, mamma.
- Jo, någon gång ska vi dö också, faktiskt.
- Åh, vad trååååkigt.
- Ja. Men allting som lever dör nångång. Människor, djur, träd och blommor...
- Men ååååh, vad tråååkigt!
- Ja, det är det ju, annat kan man inte säga. Det är tråkigt, det är det, Frida. Men därför får man passa på att ha kul och njuta när man lever, för att det är härligt!
- Men inte nu, ska vi dö?
- Nej, de allra flesta dör när de blir gamla och skruttiga. Det brukar dröja länge för de flesta.
- Men bilarna ska också dö! Och husen faktiskt.


...och så rullade diskussionen på om att hus kan rivas och bilar rosta, haha.

När vi sedan satt och käkade, kom en liten yttepyttig blomfluga surrande. Frida drabbades av lätt andnöd och panik - "en fluuuuga, en fluuuuuga här inne, ta bort den, mamma!" Jösses. (Det kan bli en låååång och skrajsig sommar det här!) Jag försökte vifta bort den, men det tog inte.

- Döda den, mamma, ta bort den HELT!
- Så, nu är den lilla flugan död, titta här. Är du lugn nu?
- Ja mamma. Det är bra när flugor dör, tycker jag. Inte när människor dör, men när flugor dör, det är bra det. Som att min mormor är död, det är tråkigt. Men flugor som är döda, det är bra.


Just nu ingen dramtisk fråga, alltså. Då så.

/Jenny

Kommentarer

Skriv en kommentar eller hälsning här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0