En klimatchock

På förmiddagen var jag på en inspirationsföreläsning om miljöfrågor och hållbar utveckling på jobbet. Miljörådet på högskolan hade anordnat det hela. Huvudnumret var koldioxidbantaren Staffan Lindberg, en man som visade sig prata oerhört kvickt, kasta fram MASSOR av fakta och ändå få det lättsmält, spela en och annan truddelutt och dra ett helt gäng roliga anekdoter.

Det var en VÄLDIGT rolig och inspirerande förmiddag.



Den siffra och fakta som jag framför allt fick med mig idag, är att vi i Sverige använder resurser som motsvarar 3,7 stycken jordklot - men som bekant har vi bara ett endaste ett! Bara genom att se det så, inser man snabbt att det funkar ju inte i längden. Så kan vi ju inte hålla på!

De rika (länderna såväl som personerna) är de största miljöbovarna, fattiga har liksom inget att spendera fel och väljer återvinning i större skala kanske främst av rent nödvändiga skäl. Kosten är en större miljöbov än de flesta av oss tänker på - där fick vi en del tips! Sedan tyckte jag att det var lite crazy att under en enda normal svensk förlossning, ger mängden lustgas miljön lika mycket stryk som en bilresa mellan Stockholm och PRAG gör! Jösses.

Behöver man mer personliga skäl att skärpa till sig miljömässigt, kan ju påminna sig om att de ämnen våra kroppar består av byts ut ca 15 000 gånger under vår livstid. Och eftersom vi andas 1 miljon kubikmeter luft, äter 30 ton mat och dricker ca 60 kubikmeter vatten under livet, är vi inte friskare än vår omgivning!

Jaa. Påminnelserna är bra - det är läge att skärpa sig med det man kan. Faktiskt. För visst är man lat, okunnig och alldeles för bekväm på tok för ofta!

/Jenny

Kommentarer

Skriv en kommentar eller hälsning här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0