Alla kvinnors dag

- Idag är det kvinnadagen mamma, hurraaaa för mig!! sa Frida när jag kom hem vid lunch. Haha!

Jag har varit på två föreläsningar idag. Den första handlade (extrem-komprimerat beskrivet) om att vår tanke och vår känsla leder oss i livet. Ändrar vi tanken, utgångspunkten, så leder det också till nya mål. Den väckte även mycket tankar kring vilka begränsningar vi planterar hos varandra - inte minst hos våra barn!

Exemplet "Gör läxan först så får du gå ut och leka och ha kul sedan" är exakt detsamma som att säga "Läxor är tråkigt och negativt". Eller att pränta in "behandla andra som du själv vill bli behandlad" är inte sååå illa - men det bästa är väl att "behandla andra som DE vill bli behandlade" - för vi är ju faktiskt olika! Köp t.ex. inte den present du själv skulle vilja ha, köp det som MOTTAGAREN vill ha! 

Dagens andra föreläsning var i fackets regi med anledning av internationella kvinndagen, och satte fingret på konkreta fakta för att påvisa ojämlikheten som fortfarande råder - åt BÅDA hållen. Det berörde alt ifrån pappors alltför pyttiga uttag av föräldraledighet till omotiverade löneskillnader till kvinnors nackdel och hur könsstyrda foton som fortfarande publiceras i informationsmaterial t.ex. när ungdomar ska välja gymnasieprogram.

Det var bra och intressant! Fick mig att vilja gå hem och läsa mera i boken "Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2", som handlar om att ge barn fler möjligheter i en könsstereotyp vardag. Medvetenhet är ett stort steg för att kunna förändra till det bättre!

Annars har dagens kvinnodagstanke rört KLÄDER. 

Frida har ett par tights som hon fått i present. De ser ut som skinnbrallor nästan, lite blanka sådär. Typiska tjejtights, skulle jag säga - om inte annat vet man det för att de är huuuur låga som helst i midjan. Frida får hela tiden gå och dra upp dem där bak, så att de inte ska glida ned så att hon visar rumpan.

Varför ska en fyraåring ha lågt skurna brallor som det inte går att leka avslappnat i???

Detta fick mig in på det absurda i att vi kvinnor till så stor del finner oss i att klä oss i sådant som kontrollerar oss - fortfarande! En gång i tiden skulle alla kvinnor ha kjol, och krinoliner och korsetter ska vi ju bara inte prata om. Men idag har vi för låga tighta jeans som begränsar vår rörlighet, urringade plagg och korta kjolar som måste rättas till hela tiden för att vi ska känna oss bekväma. Vi har högklackade skor, som påverkar vår gång och vår kroppshållning och våra fötter inte minst - att (inte) kunna springa bra kan faktiskt kan vara livsviktigt i en nödsituation!

Små saker, men ändå viktiga.

/Jenny

Kommentarer

Skriv en kommentar eller hälsning här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0