Sista bilsemestersnutten

Semesterrapport nummer fyra, håll till godo:

På onsdagen påbörjades hemfärden. Då var det dock badväder igen, så vi drog oss lite för att hoppa in i bilen. Vi kikade på klipporna och stranden som hörde till campingen först. Frida fotbadade (vilket är det hon gör, när hon säger att hon ska bada!). Vi åkte sedan till Gamleby (bara ett par mil norr om Västervik) och stannade på en camping där för filt- och bikiniläge några timmar.  Hann med några bad också, inklusive ett halvpåtvingat lillknattsdopp!

Vi fick till sist i oss lite lunch (på Sveriges typ långsammaste hamburgerkiosk där på badet ) innan vi åkte i ett svep till Stockholm. Nu härdade inte Frida (= världens tålmodigaste bilåkartjej!) ut hela vägen, utan sov faktiskt en snutt. När vi kom fram till vännen L:s lägenhet var hon därför pigg som en Duracellkanin. Hon illrade omkring uppe till midnatt med oss andra, innan vi kurande in oss på varsin del av madrass-buffén på L:s vardagsrumsgolv!


Utslagen blomma, haha.

På torsdagen töjde sambon alldeles extra på sitt tålamod och lät mig få åka först till Stockholm Quality Outlet (fyndade ett bikinilinne till mig och några nya favvo-böcker till Frida!) och till  Kista Galleria (där vi inhandlade födelsedagspresent till Fridas faster L, storpack schampo och balsam samt lite småkrafs). Jippi! Vi smarrade i oss en god lunch på deras stoooora food court också, den är så stor och bra att det nästan inte går att välja käk! Beslutsångest AB. Frida valde sushi, minsann - hon har gått över till att åtminstone smaka på ett par av "påläggen" nu också, inte bara riset.

Innan vi rundade av besöket i Kista, knallade vi in på en frisering och fick Fridas hår klippt. välbehövligt! Hon fick en riktig vuxenklippning den här gången, endast minus hårtvätt. Killen sprayade fuktigt, klippte, fönade luggen på rundborste (!) och resten av håret med tratt! Frida som själv gått runt och strukit luggen ur ögonen hade själv valt att klippa sig nu. Antagligen var det därför som hon som normalt sett gnäller när jag fuktsprayar hennes ord och gormar i högan sky om man luggas det minsta (typ knöpper fast ett hårstrå i haklappen...), nu satt tyst som en mus. Hela tiden. Putade bara lite fundersamt med läppen ibland. Tokduktigt!


Frida kollar in så att han klipper lagom mycket på rätt ställe.


Coola killen fönar och Frida ser bister ut.


Efteråt fick hon rosa hår. Fattar ni. ROSA! Lycka.


Nyklippt busbrud med myror i brallan.

När varken Frida eller pappan hade så värst kul i shoppingeldoradot längre, skuttade vi in i det rullande vardagsrummet och åkte hem till Gävle igen! Vi stannade bara för glass vid ett tillfälle. Frida har vid det här laget arbetat upp sin "glassmage" såpass att hon efter sin Piggelin snor åt sig halva min Daimstrut också! Rackarunge.


Glassknyckaren i sitt esse!

Hemma. The end.

/Jenny

Välformulerat

Frida har börjat "prata gnällspråk" ganska ofta när hon vill nåt. Liksom gny och använda en klagande röst, "Min naaaalleeeee" eller bara "iiiiiihhhhh". Jag kontrar stenhårt med att jag inte förstår gnällspråk (tack U för tipset) och säger "Hallå där, hur ber man om saker, om man vill få dem? Du får säga ordentligt vad det är du vill" och vips kommer önskemålet ut på ett mycket trevligare sätt.

Detta tjat har faktiskt lett till att Frida ibland gör alldeles rätt redan från början.

Exempel ur verkligheten, från två minuter sedan:
Frida hoppar upp och ned i sin vagn i hallen, medan hon leker med en plyschanka. När Frida ålat in sig i selen, ramlar ankan ned. Frida är plötsligt lite för lat för att åla sig ned igen, så hon säger "Snälla mamma jag vill ha den där vita ankan, med gula fötter och gul näbb, kan jag fååå den mamma?"

Hahaha. ABSOLUT. Och en puss också!

/Jenny

Påbrå

Fantasin utvecklas så det knakar hos Frida just nu. Hon lekar långa stunder själv, pysslar på med sina leksaker och pratar låååånga haranger för sig själv. (VEM kan hon ha fått det av?!) Jag tjuvlyssnar allt jag kan och fascineras över hur hon drar egna versioner av sagor vi brukar läsa, sjunger sånger och kommer ihåg texter. Hon hittar på historier och skeenden, testar uttryck hon hört och liksom befinner sig i en egen värld.

Skrattar för övrigt  ihjäl mig åt den lilla blommisen som för tillfället går runt och "packar" för resa till morfar. Hon går runt med sin lilla Nalle Puh-resväska. Plockar fram saker. Pratar, pratar. "ALLT ska med, den här är min bästa favoriiiit" och "Den här kan också vara bra att ha juh" säger hon, hahaha. Där brås hon också på mig. Tveklöst.

/Jenny

I sagornas värld

Semesterrapport numero tre rasslar fram:

På måndagen (efter Kolmårdsdagarna och Söderköpings-glass-orgien) drog vi vidare till Västervik, där vi strosade, lunchade och shoppade. Handlade som vanligt mest barnkläder, faktiskt mest reafynd - både kofta, nattlinne och långärmad t-shirt från IdaT, en badrock på Hemtex och ett fint turkost vaxat barnförkläde från Himla. Frida äääälskade förklädet och utbrast "Det kan jag ha när jag bakar juh!". Go´nos.

När vi tröttnat på att spankulera omkring, drog vi iväg och tältade på Lysingsbadets camping. Den var stor och jättebra - även om vi kanske inte hamnade vid det mest nyrenoverade servicehuset tyvärr. (Jag förstår inte varför det måste lukta gammalt kiss på så många sådana där ställen?!) Men OJ vad det fanns grejor - luftkuddeland, butik, klipp- och poolbad, ytor och ytor och ytor... Fanns en klar vilse-risk när vi försökte hitta till vårt tältområde, haha. På den campingen bodde vi två nätter i rad, och det var framför allt lyxigt skönt att slippa ta ned och resa tältet för en gångs skull!

Själva tisdagen mellan Västerviksnätterna tillbringade vi 5 mil därifrån, i Vimmerby på Astrid Lindrens Värld. Miiiiiiilde tid. Never again ett besök där under högsäsong om jag får bestämma! På tok för mycket folk, det gick liksom åt mest energi åt att ta sig fram och försöka få fri sikt/fotutrymme. Galet. Det var så mycket ljud överallt att jag trodde hjärnan skulle koka över ett tag. Det var som tur var inte varmt åtminstone, utan korta solglimtar men mest grått, blåsigt och korta småskurar... Det borde faktiskt nästan finnas en gräns för antal insläppta gäster - fast man skulle ju bli SJUKT sur om man åkt dit och sedan inte får komma in, så det skulle ju inte heller funka.

Själva Världen var det alltså inget fel på, det var småtrevligt. Absolut. Puttinuttigt, helt okej mat, bra information. Och Frida hade hur kul som helst! Mest uppskattade vi (nog alla tre) alla små teaterframträdanden och möten med karaktärerna. Alla miljöer och fina hus var också bra, men jag tyckte de kunde ha varit något mer "inredda" inuti. Frida gillade Karlsson på taket och Pippi mest, och har gått runt och trallat "signaturmelodier" i mängd sedan vi lämnade parken!


Alldeles i början. Frida är spralligt nyfiken på alla småhus!


Vissa (många) plejs kan man gå in i - lycka!
(även föräldrar utan värdighet kan med smått våld åååla sig in!)Sugen på att klämma dig in och uppleva villa Villerkulla? Inte det?


Kajsa Kavats gata. I det här huset var vi in hela familjen, höll aldrig på att få ut Frida igen.


Gulligt minifönster på minihus. Men såhär ser det ju normalt ut...


Teaterframträdande om Emil. Hujedamej så bra!


Vi försöker se föreställningen... Allihopa.


Frida ålar över "smitbrädan" ut från Emils snickarbod. Typ 50 gånger. Zzzz...


Nils Karlsson Pysslings hus. En stooooor upplevelse, haha!


Frida pekade noga ut "M i mamma" och andra bokstäver hon kan!

Astrid Lindgrens värld var verkligen en heldag, jösses. Vi klämde i oss middag i Vimmerby efteråt och jag "kvällade" sedan Frida i bilen innan vi rullade tillbaka till Västervik. Jag tror det tog ungefär 20 sekunder innan hon sov. Högst! Knölade sedan över henne in i tältet och hon snusade vidare som en sten. Bästa ungen!

/Jenny

Om att bryta det vanliga

Läser för första gången Lattefarsans blogg och hittar det här inlägget. Det handlar om att man med föräldraskapet får nån slags inbyggd "jag skiter i vad andra tycker"-känsla. Mer eller mindre, vi är alla olika. Och visst brukar man ofta svettas lite när ungen trilskas och alla lyssnar på hur man agerar.

Men hurra! För Lattefarsan tycker att hans son måste få måla hans naglar om han vill. Och sen knallar han runt med lacket i några dagar. Det tycker jag är härligt! Han säger att vissa saker kanske bara ska göras tills folk vant sig? Han drar en parallell till hur det förmodligen var när kvinnor började bära brallor.

Jag säger bara JA. Gör konstiga saker tills det inte längre är konstigt. Det borde vi alla göra, alltid. Men vi får draghjälp av barnen. Man går med på så mycket! Vill Frida rufsa mig i håret, blir jag smutsig av skorna när jag bär barnet, tvingas jag sjunga Pippi-låten högt på stan för att ungen vill dansa på ett uteserveringsgolv? Sure. Jag gör det. Nemas problemas! Tittar folk? Jaja. Alltid roar det någon.

/Jenny

På glid

Jag och lillsmulan har haft en såååå härlig förmiddag. Hon sov länge (tackar tackar - vad lyxigt underbart det är!) och vaknade sedan på myshumör. Hon kröp nära intill, gosade med mig, ville läsa bok och småprata. Jag ignorerade kissnödigheten och låg kvar. länge. Smög bara upp efter telefonen för att ringa och säga godmorgon till pappan också.

En gosig bild på oss från i maj.

När vi fortfarande satt och käkade frukost, ringde farfarn och ville ha lunchsällskap. Så fel i fas var vi! Semesterlunken är på topp, haha. Lunchen intas än... Nu ser jag att dagen liksom glidit oss ur händerna, dags att agera om det ska bli nåt mer ön inomhus-has idag. En cykeltur, har vi tänkt oss. Vädret som var fint i morse, är numera sådär lagom mulet för lite biking.

Vad gör ni andra?

/Jenny

Glassigt värre

Okej, semesterrapport del 2:

På söndagen lämnade vi Norrköping, men åkte bara några mil. Via ett långt lunchstopp på ett köpcentra utanför Norrköping (inkl lite shopping!) kom vi sedan till Söderköping. Där sökte vi upp det härliga Smultronstället och mulade i oss stooooora glass-skapelser. Måste upplevas! Helt makalöst svulstiga glass-glas. Mmmm.


Smultronställets digra meny - snacka om beslutsångest!


Så här blev det till slut: Mary Poppins till mig och Casino till sambon!
(och nån lagom stor godisglass till Frida, som jag tappat namnet på)


Efteråt vacklade vi ut, mätta som sälar (= tjockast på mitten!). Vi strosade och kikade på Göta Kanal, som ligger precis intill. Vi lekte bort lite reströtthet i benen, gungade och sprang runt.  Kul  med lite bus!


Frida och jag fick oss några goda skratt!

Den här kvällen regnade det och vi (framför allt mera kräsna jag) ville därför söka oss inom riktiga väggar. Vi inkvarterade oss till sist på ett billigt men väääääldigt märkligt vandrarhem strax utanför Söderköping, Kanalmagasinet i Mem. Inte riktigt  vad vi väntat oss eller hoppats på, vi lär inte återvända. Enkel standard, minst sagt. Och min spindelfobi gick på högvarv.

/Jenny

Underbart är kort

Nu har lillebror rullat vidare på sin roadtrip och lämnat oss bruttor åt sitt öde. Innan vi släppte iväg honom hann vi hälsa på Ockelbo-vännerna, där vi bjöds på lunch OCH hembakt sockerkaka (tack!)! Vi hann också med en kort sväng på stan och lite middagsmat.

När vi vinkat hejhej till bror, gick jag och Frida till slottstorget och diggade musik på Sommarkväll. Vi missade barndelen, men klämde radiotävlingsfinalen, allsången och typ nån kvart av Alcazar innan Frida vinglade av trötthet på mina axlar. hon somnade på två röda när vi kommit hem och sedan dess har jag suttit och njuuuuutit av egentid och ensamkväll.

Jag saknar min bror lite redan! Vi ses så väldigt sällan, så dumt och synd egentligen. Tiden går och går och man kliver alldeles för sällan utanför vardagsramen. Utanför lämna-hämta-sova-äta-jobba-livet, liksom. Tar sig inte samman, rasslar inte ihop en packning och gör inte en lite för lång resa på lite för kort tid för att hälsa på någon man tycker om men träffar för sällan. Tokigt.


Frida busar med morbror J. Så hjärtevärmande att se henne
få mer kontakt med de mina. Det känns mycket, mycket bra.


Brorsan lämnade oss bland annat med ett nytt regnställ i tilltagen storlek till Frida (tack!!), som jag ska se till att namna imorgon. Jag insåg precis att det är de sista skälvande dagarna i juli nu, att augusti väntar och trängs i farstun och att vardagen faktiskt snart kommer igen. Jag har vittring på de tidiga mornarna. På tidspassningen, strumpor i skorna, logistik-SM-dagarna och VAB. Jag känner att det närmar sig, även om jag ska ta mig norrut en sväng nästa vecka först. Hälsar på morfarn med lilla grynet, medan sambon får lov att bita i det sura jobbstartsäpplet...

/Jenny

Onlinehets

Det är hårt att vara smått internetberoende och försöka leva sommarliv. Utomhustid, besök och social samvaro i vrkligheten, evenemang och aktiviteter. Men den digitala världen tickar på ändå! Man skulle vilja skriva egna blogginlägg, såklart. Men inte bara det.

Jag hade ett sjå att "ögna ikapp" åtminstone sisådär på Facebook när jag kom hem efter biltrippen. Jag prenumererar på ett antal bloggar som jag läser varje dag. Normalt sett går det finfint. Men nu ligger jag på tvåhundratrettiosju olästa inlägg. TVÅ. HUNDRA. TRETTIO. SJU.

Jösses. Jag behöver en extra semestervecka!!

/Jenny

Kolmården backe upp och backe ned

Nu rasslar jag ääääntligen fram en första bilsemester-rapport. (Jag förstår att ni suttit som på nålar - not! Haha.) Här kommer lite smakprov från Kolmården - det blir så evinnerligt långt om jag ska dra hela veckan i ett enda inlägg. Vi åkte Gävle > Södertälje > Norrköping > Söderköping > Mem > Västervik > Vimmerby > Västervik > Gamleby >  Söderköping > Stockholm > Gävle. Tjipp tjopp klart!

Vi rattade alltså iväg från Gävle ca 15.00 på avresedagen (torsdag för nu snart två veckor sedan), efter trassel med takboxlåset och mammans eviga packnings-snurrr som tog tid... Kan konstatera att vi har världens mysigaste unge. Frida kliver in i bilden, blir satt tillrätta i bilstolen och säger direkt "Jag vill ha nått att pyssla". Mamma jultomten är förberedd, men det behövs inte mycket ibland. Frida lekte med två små gosedjur, en barnkudde och en liten glasögonputsduk i måååånga mil. Djuren bäddades ned, pysslades om, väcktes, bäddades ned igen osv osv in absurdum. Fascinerade. Underbara, tålmodiga, uthålliga lilla fnutt!


Vätskedepå - Frida kombi-dricker i Södertälje.

Semesterkaravanen gjorde ett middags-stopp i Södertälje, där vi promenderade lite och smaskade mycket god vedugnsgräddad lyxpizza vid vattnet. Till slut anlände vi till Norrköpings utkanter och slog enligt planerna till med tältcamping på First Camp Kolmården - schysst ställe med fräscht renoverat servicehus och trevligt område!

Vi spenderade alltså två dagar på Kolmården. Egentligen har jag ju redan berättat tom dag 1. Om hur tålig Frida var, hur hon gick överallt i hettan, om att vi hade det gött som tusan. Vi kollade in djur i massor och gick på delfinshow. Men här kommer bilder också!


Bamses värld. En poppis första anhalt!


Barnens lantgård, också tidigt på rundan. Frida var rätt modig!


Ritten på trä-tigern var NÄSTAN lika kul...


...som att få span på den verkliga katten!

Dag två bestod bland annat av bussguidetur genom safariparken. Framför allt pappan fegade ur angående att åka in dit med egen bil, han såg klösande björnklor och annat framför sig... Vi tog också en linbanetripp - dyr och onödig om än lite mysig! Pappan klängde sig igenom  höghöjdsbanan (10 meter upp), vi käkade kopiösa mängder glass, tillbringade mer tid med delfinerna och aporna och fick solbränna i nacken. Mera bilder!


VEM har tassat iväg här?! Måste undersökas!


Vi tog linbana upp till parkens norra del, för att spara energi.
(Bortkastat - vi fick börja med en lång brant uppförsbacke! Pust.)Frida ville också gärna klättra och klänga. Såklart.


Och hon är stark! I alla fall en liten stund.Delfinernas underbara värld. De är så vackra!


Mamma gorilla med lillknatten upp på ryggen. HUR söt som helst!


Noshörningarna bajsade STORA klumpar, det har Frida
tjattrat mycket och länge om sedan vi bevittnade detta!


Zebror är verkligen ett naturens konstverk. Obegripligt hur de kan vara så grafiskt perfekta!

På fredagen efter första Kolmårdens-dosen (alltså när vi föll ihop i en trött hög med ömmande fötter, medan Frida fortfarande var energisk och vid gott mod!) bodde vi på Villa Solliden (som jag skrev om tidigare). På lördagen (efter dag två, när vi var om möjligt ännu svettigare, tröttare och stelare - men glada och nöjda) bodde vi återigen på First Camp Kolmården i tält.

Jag tycker det är toppen att gå på djurpark. Sambon hade inte gjort det sedan han var barn och fascinerades av mer än en sak. Detta besök var sålunda inte bara till för Frida! Vi var alla tre riktigt, ritkigt nöjda efteråt.

/Jenny

Hitta rätt i röran

Vill förmedla ett hett tips för såväl djurparksbesök, badhus, stormarknader och andra folksamlingar: Infoband. De finns i barnbutiker, oftast. Eller köps på nätet på allehanda ställen. Superduperkanoners!

Steg 1: Köp ett infoband. NU.

Steg 2: Skriv upp aktuella mobilnummer och barnets namn. Lägg i handväskan, skötväskan, dagisryggsäcken, you name it. Alltid redo är devisen - de kan göra nytta oftare än man tror. Det är väl fler än jag som jagat en bustokig 2,5-åring över hela ICA Maxi?!

Steg 3: Kläm fast armbandet på barnets arm - och känn dig liiiite lugnare i villervallan. Instruera barnet noga att visa armbandet för en vuxen om man kommer ifrån varandra (gärna en med gul/blå/grön skjorta etc, beroende på hur uniformen ser ut där man är...)

Och de är återanvändningsbara, många gånger! Vi körde stenhårt med detta på semestern. Både på Kolmården och Astrid Lindgrens värld fanns det faktiskt enklare sådana armband att ta vid entrén, föredömligt! Vi hittade en storgråtande liten tjej i Bamses värld, som hade pappans mobilnummer runt armen. Succé. Men tro mig, med vissa barn kan lite extra säkerhet behövas på andra mera vanliga ställen...


Frida med tryggt armband - och myllrig tröja.

Tillägg till detta: Det är väldigt bra att ta på ungrackaren en färgglad, mönstrad tröja. Gör det betydligt enklare att snabbt ögna rätt på ditt eget barn mellan sjuttioelva andra ryggar...

Dagen poff försvann

I morse åkte pappan på fisketur med några herrar, en jämtlandsvecka påbörjas. Varken jag eller busiga blomman märkte dock själva avfärden, vi var upptagna med sovmorgon. Mmmm. Jag varknade halv tio och Frida rasslade inte nyvaken upp förrän nån kvart senare. Det är lyx det! Bekväm unge det här, mellan varven.

Mitt över dagen hade vi besök av lilla I (2 år och 10 månader). Hennes mamma S var också här och lagade/åt lunch med oss, men sedan spatserade hon och mannen till mäklaren för att köpa radhus medan jag och Frida roade I under tiden. Oj vilket otkbus vi hade här! Bokläsning, fusktatuering på armen och vild dans till barnlåtar på Spotify var en del av det som stod på schemat.

Jag skrattade gott åt att två småtjejer faktiskt kan leka kurragömma med varandra utan att nån av dem lämnar sängen! De kurade in sig under varsitt täcke, ropade "Här ä jag! Var ä duuu?" och fnissade hysteriskt. De grabbade också Fridas sångpåse (helt på eget bevåg), plockade fram figurerna och satt och sjöng varsin låt. Olika alltså. Samtidigt.Goingar!

På eftermiddagen kom min bror hit för att hälsa på ett par dar. Vi har hunnit en runda på stan, en tacomiddag som fortfarande håller magen mätt och en massa snicksnack om livet och släkten och relationer och barndomsbyn och jag vet inte allt. Härligt (och alldeles för sällan)!

/Jenny


Felprioriterat

Jag har knappt lämnat köket på hela kvällen. Fixat mat, ätit mat, matat Frida lite, kokat tre (!) satser krusbärsmarmelad, ätit kvällsfika... Sedan när allt var klart, gav jag mig på att plocka undan. Hamnade i ett flow och drog t.ex. igenom te-hyllan och lite annat i ett skåp. INUTI ett skåp. Välbehövligt, visst. Men kanske liiiite fel prio, inser jag när jag sent som synden knallar ut här i övriga hemmet igen och inser att det ser ut som ett bombat Beirut.

Tjolaho. Imorgon lunch kommer lilla I hit för att bli barnpassad, medan föräldrarna går till mäklaren. Men de lär nog titta in de med. Min bror rasslar nog in nån gång därefter också.

Det går knappt att ta sig genom vardagsrummet. Hallen är en enda väskhög.
Jippi. Men vem behöver sömn?
(Har jag tur får jag lite sovmorgon, eftersom Frida slocknade seeent idag.)

Hm... Jag får tillbringa mycket tid i det halvhyfsade köket, helt enkelt. Fallet löst, haha!

/Jenny

Uttröttningsmetoden?

Idag har vi tillbringat en massa tid med att tokfylla en vagn på ICA Maxi. Eller JAG har gjort det. Sambon har vallat omkring Frida, trugat i henne varmkorv och stått och hängt vid lek-fordonen vid utgången (de där man egentligen ska lägga pengar i, men som är rätt kul än så länge även när de står still).

Det är rätt tomt i kylen sedan semestersvängen och måste laddas inför kommande vecka! Min bror kommer hit i några dar. Sambon drar på fisketripp mån-tors, och ska bättringslacka bilen idag. På så vis kan den "stå till sig" i lugn och ro och "härda", medan han är iväg och brorsan kan stå till tjänst med bil. Så besök + billös = kräver lite planering.

Jag gick och lade mig sent och fick inte riktigt ihop så många timmars sömn jag hade önskat. Känner mig trött och sliten nu efter att ha pusslat ihop alla matvarorna i vår lilla kyl... Upptäckte plötsligt att det var vääääldigt tyst här hemma. Skumt. Frida? Friiiida? Friiiiida?! Friiiiiiidaaaaaa?!!! Till sist (efter att jag ropat typ tre gånger i varje rum och sprungit omkring här som en tok) svarade en svag röst "Jaa, jag äj hääääj". Lilla söta gumsingen, hon hade själv knallat in och lagt sig i sin säng. Och somnat! Efter att ha lyft huvudet och svarat mig, föll det tungt ned på kudden igen och hon somnade om.

Jahaja. Det finns en första gång för allt. Spontan självsomning, minsann. Paff! Jag låter henne sova en stund, även om det blir alldeles uppitok. Hon behöver det nog, helt enkelt.

/Jenny

Kommentar lite senare:
OJOJ, nu har flickebarnet sovit minst 1,5 timme. För länge. Korkat, mamsingen. Väckning av liten sovkorv. Omedelbums. Det blir en lång kväll! Marmeladkokning med 2,5-årigt sällskap, sålunda. Men det kan bli mysigt det med!

Komma ikapp

Jag vet inte varför jag ens försöker. Komma ikapp, alltså. Läsa ikapp på Facebook och andras bloggar, när jag varit offline i en dryg vecka. Det tar ju huuuuur lång tid som helst! Stört. Men snart så. Är i fas med Facebook. Ska bara plöja typ 100 bloginlägg till så är saken biffm haha!

Vi hamnade ute på landet och därför tystnade bloggen igen, om nån mot förmodan skulle undra. Vi åkte iväg på 40-årsfirande på fredagseftermiddagen och kom inte hem förrän typ ikväll (förutom en snabb lunch-sväng hem tidigare idag). Trevligt och trivsligt, hurra-rop igen för T och tack för allt gott! Vi skulle inte övernatta egentligen, men Frida sov så skönt när det var läge att natta så vi kröp till köjs på plats vi med. Var ju fortfarande bäddat och redo i vårt rum.

Nu ska jag försöka rassla igenom lite semesterbilder. Orkar inte ens räkna antalet, men det tar tid... Blir nog sovpaus innan det händer nåt här. Hm. Borde ta det hela imorgon, ser jag när jag kollar klockan. Men imorrn ska jag visst koka krusbärsmarmelad (står byttor och burkar i kylen och väntar!)? Och jag borde städa rejält (brorsan kommer på besök nästa vecka - som är det är kommer folk knappt igenom rummen utan att leka hinderbana!). Och försöka begripa nya TV:n (YES, en ny platt kompis står äntligen på plats - och är igång!). Sambon ska packa och förbereda fiskeresa, så han lär ha fullt upp på eget håll.

Jajja. Det blir nog tid till det mesta, på endera vis Ni vet väl?
--Tiden går inte. Den kommer. --

/Jenny

Tillbaka

Nu är vi hemma igen! Jag har varit väldigt offline, vi har mest bott i tält, så jag har bara klämt in lite Twitter-statusar i spalten till höger här som ni kanske sett. Men nu ska jag ladda över bilder och tänka tillbaka och rapportera lite om hur vi haft det. Eller... ja... inte just nu riktigt, för nu är jag för trött.

Vet inte hur det blev så här sent så här snabbt. Vi kom hem redan strax innan kl 18, men sedan har det lekts och fingerfärgmålats och saneringsduschats och lagats mat och ätits och tvättats och allt möjligt annat. Inte många minuter vid datorn, trots att jag drog igång den så snart vi kom hem. Nu finns suget där att läsa ikapp lite här och var, skriva själv och greja. Junkie.

Frida i sin tur hann vara hemma i typ tre minuter, innan hon utbrast "Se på teeeveee, mamma"! Såklart. Sedan satt hon där, fascinerad, förundrad, förtjust. Vi har alla våra favoritgrejer! Hon har inte sagt ett pip om TV eller film på hela trippen, men suget kom tydligen direkt ändå. Hon har hunnit med några andra favvogrejor också, till exempel  "badat djuren" (en massa små plastdjur som ska bada i en vattenfylld skål i köket, flyttas i och ur och så berättar hon små historier om vad de gör hela tiden).

Hoppas ni (om nu nån fortfarande läser här efter denna "döda" vecka??) haft en fin vecka. På tal om fin: Vi har haft riktigt bra väder på bilsemestern. Tacksamt, eftersom tält var vårt huvudsakliga boende! Några skurar och stänk har vi fått men det är minimalt. Snarare var det för varmt, speciellt i början. Sedan kom vi hem, packade ur bilen - och ÖSREGN. Pågående, ihållande ösregn. Jojo.

Nu hörrni, ska jag få lägga mig i min EGEN säng, efter en vecka på mest liggunderlag. Fatta. Min egen säng. Mmmm.

/Jenny

Djuriskt trevligt

Vill bara klämma in en hälsning! Härliga bilder och sånt får jag komplettera med senare...

Sitter just nu på en lånad dator på ett mycket härligt pensionat utanför Norrköping (ca 5 km från Kolmården), Villa Solliden. Toppenställe, rekommenderas! Fint och prydligt, bra med grejor för barnen också, toppenservice och helt hyfsade priser. Gooood mat till middag, ska bli spännande med frukosten imorrn! Mmmm.


Utsikt genom fönster i villa Sollidens matsal.

Natten till idag tillbringade vi i tält på First Camp, mycket bra det med får man säga. Första tältningen med Frida - ja, vi vuxna har väl bara tältat några enstaka nätter ihop också för den delen. Jag som fått bästa liggunderlaget och tagit med kudde sov dock bättre än sambon tror jag. Frida snarkade på hur bra som helst, när hon väl slocknade vid 23-tiden... Blir nog en tältnatt igen imorrn, som det verkar just nu.

Vi har traskat oss igenom hela Kolmården idag. Det var soooool (och jag svettades som en gris hela dagen)! Underbart väder alltså, men nästan för varmt. Även djuren blir ju lite slöa då. Solkräms-SM och skuggsökar-race mest hela dagen. Jag är OERHÖRT impad av Frida, måste jag säga. Knappt ett gnäll på hela dagen. Hon har gått själv i stort sett hela dagen - med de små tvååringsbenen. Fattar ni hur mycket backar det finns på Kolmården? Och i denna hettan? Guldmedalj, säger jag bara. GULD.

Inte nog med att Frida inte klagar, hon tjuter av glädje för varje ny sak man föreslår att gå vidare till. "Jaaaa, tigrarna, dem ÄLSKAJ jag mamma!" eller "Jaaaa, delifinerna kan vi gå till, nu köj vi IGÅNG!" . I morse när hon vaknade i tältet, var det första hon sa "Jippiiiie!". Va? Snacka om positiv energi. Jag blir så !stolt och glad! Hon är verkligen tålmodig och härlig. Och all denna entusiasm trots att Frida imorse deklarerade helt tydligt (som svar på frågan om vilka djur hon ville se idag) att hon i alla fall INTE ville se några elefanter och lejon, "bara lite ekorrar och sånna grejor", haha. Hon blev mer sugen på det exotiska när jag förklarat att alla djuren gick i inhägnader, att de inte kommer nära oss. Puh. Söting.

Vi har köpt tvådagarsbiljett, så imorgon blir det en sväng till. På det igen bara! Då tar vi Safariparken, aporna, elefanterna och kanske lite mer delfiner. Och lite annat. Det finns ju så mycket!

Nu ska jag nog lämna tillbaka datorn till den vänliga personalen i receptionen och se efter om pappan lyckats natta energiknippet på hennes lilla golvmadrass under tiden jag suttit här och knappat?!

/Jenny

Fördelning

Vi har en numera ganska etablerad fördelning av arbetsmoment när vi ska åka någonstans hela familjen. De infaller nästan alltid på följande vis:

Sambon packar sitt på 30 minuter, sedan lägger han sig i tid. Jag packar till mig och Frida halva (eller hela) natten och sover bara några få stackars timmar. Jag har nån störning som gör att jag måste tänka igenom behov utifrån möjliga scenarios som kan uppstå, vill helst vara förberedd på allt. Jag skriver listor över vad som ska packas och göras innan avfärd. Måste sedan typ kolla igenom hela garberoben, innan jag kan besluta vad som till sist ska med i väskorna... Alltid för mycket. Ibland har vi nytta av det, ibland inte.

Sedan bär oftast sambon ned väskorna till porten (för att han är så snäll!), jag packar bilen (eftersom jag har nån slags pusselgen som är STARKT nyttig när man vill proppa in för mycket packning på liten yta)  och duschar (eftersom jag alltid blir vanvettigt svettig av allt packande och bärande). Sambon håller koll på busblomman och fixar nåt att äta under tiden, sedan käkar vi och drar!

Sambon som är utvilad kör bilen, medan jag ser till att hålla Frida nöjd och i fas där bak. Vi har dock enats om att det nog faktiskt är vilsammare att köra, så att jag knappt sover nåt innan är egentligen en märklig lösning...

Hur gör ni?

/Jenny

Roadtrip/Jenny

Semesterdag

Jag har definitivt inte alla hästar hemma. Klockan är mittinatta, jag är uppe och pysslar och stökar inför en liten tripp men borde sova nu såklart. Ändå tar jag mig tid att blogga lite. Tokmoster! Tänkte dra en rajd om vår dag, som blev riktigt mysig med enkla ingredienser.

Fömiddagen ägnades åt att fixa takboxens lås och lite annat praktiskt. Frida och jag avvek under tiden till en paviljong, där hon som vanligt ville dansa. Jag beordrades sjunga Små grodorna, vilket jag gjorde medan Frida glädjestrålande skuttade runt. Men sedan kom hon på det nyskapande draget att JAG skulle dansa och HON sjunga istället, varannan gång. Milde tid. Jag är ofantligt glad att vi inte var mitt i centrum, publiksiffrorna var tacksamt låga om man säger så.

Efter en stärkande lunch hemma gick vi på stan, shoppade lite och käkade glass. Frida har avancerat från att smaka lite på min till att smarra i sig (nästan en helt) egen bägare mjukglass. Starkt jobbat! Dessutom spankulerade en av Fridas förskolefröknar förbi, trevligt!

Frida har en märklig vana att krypa in under/mellan kläder som hänger på sådana där snurrställ i butikerna. Så även idag, då hon liksom blev ett med en snurra t-shirts på Stadiums herravdelning. Hon klänger på stolpen i mitten, så att man nästan kan undra vilket yrke hon tänkt sig i framtiden. Eh... ska vi hoppas på brandman? Fast det är också en bra vana, för förutom att man inte direkt SER henne så håller hon sig i närheten medan man kikar runt i affären...

Just nu är det väldigt spännande att få provsitta förarsätet i bilen, tycker Frida. Hon rattar och låter och trycker på alla knappar, så att AC:n får frispel och volymen skrämmer ihjäl en nästa gång man slår på radion!


Frida "kör", med bus i ögonvrån och ett ständigt leeende.


Dagen avrundades med musik. Frida och jag jäktade ned till slottstorget för att delta i barndelen av Sommarkväll i Gävle. Hanna Hedlund trallade barnlåtar och Frida var sjukt nöjd. Vi dansade så sandalerna glödde! SEdan träffade vi bekanta och mer bekanta och blev kvar även på nån slags talangtävlingsdel med mer musik från scenen. Frida dansade vidare och hittade ne liten kompis att shaka loss med. De hade rena kramfesten, det var urgulligt!

Frida trasslade vid läggningen. (Skyll dig själv slarvmamma, som hängde kvar ute i en extra halvtimme vilket resulterade i trött småfröken...)  Jag som fått vittring på att Martin Stenmark skulle ersätta en sjuk Markoolio i kvällens huvudnummer, lämnade till sist över vakengumsingen till pappan och hoppsade ned på stan igen. Det var braaaa.


Martin Stenmark klarar inhopp utan rep alldeles finemang!


Nä. Go´natt gott folk. Jag hoppas ni har det bra i sommaren därute!

/Jenny

Putte... förlåt, Frida i blåbärsskogen

Idag tog vi oss ut på landet en sväng. Efter att vi först segat oss upp vid sisådär 8.30, ätit långsam frukost, slöat, duschat och käkat lunch alltså... Haha. Håller vi det här dagstempot kommer vi inte att kunna resa mer än 10 mil om dagen på vår biltripp, om vi ska hinna göra nåt på varje plats också!

Nåja. Vi åkte ut på landet för att hämta kvarlämnade prylar som kanske vill följa med på semestern. Väl på plats var vädret plötsligt riktigt okej, så vi klippte gräset och strosade runt lite. Framför allt turades vi om att gå och plocka blåbär i "skogen" med Frida. Min mammas gamla avklippta och urdiskade mjölkpaket kom till heders, de som i vanliga fall används som "fack" i svampkorgen - lite nostalgi kom med på ett hörn där...

Skogen i det här fallet var en liten plätt typ alldeles utanför tomten... Men blåbär fanns och Frida tyckte det var både väldigt roligt, spännande och gott att plocka dem! Det blev inte så många med hem, om man säger så...


Det är väl enklast att bara plocka rätt in i munnen?


Godast är nog att mula in många på en gång!


Mumsigt! --tugg, tugg--


Det var härligt det här. Mera, mera!


"Skogens" snyggaste lilla blåbärsdrottning.

Ursäkta bildkavalkaden, men jag kunde inte låta bli. I min värld var det här helt bedårande charmigt! Jag valde svart tröja och oömma jeans till Frida med omsorg för denna utfärd, vilket som ni ser visade sig vara klokt! Likaså att jag själv hade svart var smidigt, för de där små blåfingrarna ville gärna klänga på mig lika mycket idag som alltid...

Lilla blåskägg, haha. Visst sade jag att Frida tyckte det var gott? Hm. Blåbär kan ju vara lite stoppande för magen. Lilla blomman åt nog flera deciliter bär, vi får hoppas hon slipper några större besvär...

/Jenny

Ingen komplimang precis

(Jag måste bara berätta om dagens skratt! Frida säger ju så himla mycket småskojigt nu för tiden och det är sällan jag minns dem länge nog för att fånga dem här.)

Pappan hann preciiiis komma innanför dörren från sin dagslånga kajaktur, innan Frida skulle sova. Vid läggningen var vi därför båda med en stund. Pappan som varit ute i havsvatten, väder och vind hela dagen luktar havbotten och gammal tång, typ. Inte konstigt. Inte för mig, i alla fall.

Frida ligger mellan oss, lutar sig mot pappan, sniffar lite och säger sedan:
- "Det luktaj lite kiss av dig, pappa."

Schysst. Tackskaruha, liksom.

/Jenny

På två hjul

 Pappan drog iväg med bilen idag för att göra en kajaktur till havs. Återstod utflykt via buss, cykel eller apostlahästarna för oss tjejer. Ska man cykla är det ju roligare att ha ett mål för sin färd. Jag ringde spontant en kompis jag inte träffat ordentligt på flera år, för att kolla om de var hemma och om det passade med ett litet bjuda-in-sig-själv-besök. Det gjorde det!

Frida och jag tog därmed en cykeltripp till Forsby. Cirka fem kilometer enkel rull, så sammanlagt trampade vi oss fram en dryg mil idag. Bra jobbat för tjejen som aaaaldrig tränar numera. Knäna värker lite ikväll, men annars kändes det fint. Fast naturligtvis regnade det. Båda resorna. Mest på ditvägen - jag körde linne och shorts och blev DRÄNKT, Frida fick givetvis mer omsorg med regnjacka och klarade sig heltorr. På hemvägen var det mer oupphörliga stänk...

Den för dagen väääldigt turkosa Frida och giraffen på väg hem.


En bit senare såg hon ut såhär! Helt off. För att hon skulle slippa
total gamnacke, fick jag binda fast hjälmen i stolen... Go-nosing!

Det blev ett riktigt trevligt besök! B är en sådan där hjärtlig, öppen, härlig person, som man lätt kan umgås med även om det var länge sedan sist. Tonårsgrabbarna lekte mycket med Frida (tack!), vi blev bjudna på lunch och kanongod fruktsallad med glass. Lite hann vi prata ikapp, huset hann jag kika på. Frida gillade "kojan" som de hade på altanen - ett lågt bord, sittpuffar och kuddar med myggnät som hängde ned runt om som en slöja, mysigt!

Jag blir gladare av att vara social, helt klart. Frida tycks också vara den sorten. Sådana här dagar ger energi, det är härligt!

/Jenny

Jag har hört att det blir mörkare...

...och kom liksom plötsligt på idag att det snart kommer en höst igen. Sommaren TAR slut så småningom och det blir dags att plocka fram strumporna igen.

En dagisstart.
En vinteroverallsperiod.
En varmsko-tid.
Ett stormigt rejäl-jacka-behov.
En massa rejäla-jeans-och-inte-bara-tights-veckor.
Ett gäng mössa-och-vantar-månader

Puh. Tittade mig omkring och konstaterade att söta fröken Frida växer så det knakar. Blev lite trött över tanken på allt som måste skaffas här framöver... Det är sådana här insikter som får mig att fascineras över de föräldrar som köpte allt det där på nån rea för länge sedan! Jag är verkligen en planerande och förutseende sort, men just när det gäller det här har jag svårt att vara såååå beredd. TYcker det verkar så svårt att förutse exakt  hur stor barnet i fråga kommer att vara ens 6 månader framåt. Riskerar man inte att köpa fel storlek och så blir hela grejen ett fiasko?

/Jenny

Förföljd av papparazzi


Frida fikar efter badhusbesöket och vill INTE vara med på bild, så det så.

Frida har utvecklat en viss hatkärlek till kameran. Hon ääääälskar att se bilder på sig själv på datorn. Hon äääälskar att se bilden i kameran direkt när den är tagen. Hon kan själv säga ibland "nu du kan filma de häj, mamma". Men så ganska ofta numera, är det tvärtom. "Nejeee, INTE ta bild på mig! Gå hä fjåååån!" Hon börjar visst tröttna lite på mina papparazzi-fasoner, haha.

Ännu en semesterdag bara slank undan utan större ansträngning. Det enda av vikt som vi gjort iag, är väl att knata ut på stan och besöka en bakluckeloppis. Jag fyndade ytterligare två Gittan-böcker till Frida: Gittan och gråvargarna och Gittan och älgbrorsorna. Redan lästa och omtyckta! Kanske, kanske kan vi komma att sälja grejor själva på den sista inplanerade loppisen (26/7), men det troligaste är väl att det inte blir av, haha. Projekt "gräva fram onödigt jox" hinner nog inte bli klart, om vi ska dra på en semestersväng till veckan. Och OJ vad jag vill det!

Vi pratar nu lite löst om en biltripp söderut, eller sydväst. Spånar på olika stopp och roliga ställen. Tänker på vänner och bekanta vi kanske vill hinna heja på. Funderar över tält, vandrarhem, hotell och andra boendelösningar. Så värst konkret är det inte än, men NÅT blir det nog. Annars jäklar.

Nu ska jag joina de två sovande familjemedlemmarna. Senaste nattens fyra timmars sömn skaver lite obekvämt...

/Jenny

Gäääääsp

Sambon som rajrajjade igår, ligger fortfarande och sover. Märkligt, för jag har sovit lika lite.

Jag kom som vanligt inte i säng i vettig tid, slocknade väl strax innan klockan två. Kvart över tre (efter att jag redan ha vaknat till en gång av att sambon kom hem och lade sig) vaknade Frida, helt osalig. Hon satt upp i sängen och yrade om att hon ville ha tomater och sitta i sin stol och äta dem. Det tog henne nästan en gnällig timme (inkl två "klättra upp till mamma"-vändor) innan hon riktigt slocknade igen. När jag till sist insåg att Frida sov, hade min överarm klibbat fast vid hennes sängsida så att jag trodde målarfärgen skulle följa med när jag tog mig loss...

Den lilla fnutten har sedan drömt hela natten, småpipit och hållt mig online liksom. Hon vaknade sedan klockan åtta och producerade direkt ett blöjinnehåll som INTE gjorde det lämpligt att ligga och dra sig ett endaste dyft mer.

Jaha ja. Idag önskar jag att Frida inte slutat sova middag... Är trött som en plätt. Med huvudvärk. Hm. Var det verkligen inte jag som var ut igår? Nähä. Bara normalt mammaliv. Ja men då så.

Idag: Ska försöka göra upp semesterplaner. Kanske ringa nån. Kanske surfa fram lite utflyktsmål. Vem vet!

/Jenny

En tur till viken

Vi har haft en mycket trevlig dag! Social på alla håll. Sambon har golfat, ätit middag hos vänner och är nu på krogrunda med tre andra herrar. Värsta lyxet. Frida och jag hade det tokgött i Sandviken hos J och hennes V som är drygt två månader äldre än Frida.

Vi köpte med sushilunch till vuxna och tog med spagetti- och korvkäk till småttisarna. Hann precis avnjuta detta på fina altanen, innan det plötsligt kom väldigt många oväntade enkronorsstora regndroppar nedramlandes på oss. Hejsan hojsan! Vi rusade in och kidsen lekte vilt vidare. Sedan beslutade vi oss för en utfärd - storloppis på Göransson Arena.

Man kan notera minst två märkliga saker med detta beslut:

1: Var det verkligen troligt att 2,5-åringarna skulle gilla att gå runt och kolla på saker? Utan att bli borttappade? Att bli tjatade på? Att inte få köpa alla kuliga skruttiga dammiga leksaker som säkert säljs? Nja.

2: Sambon tjatar hål i huvudet på mig om att jag måste-måste-måste rensa i röran här och sälja en massa av mitt  crap (jo, för i stort sett allt plickplock är mitt, jag erkänner) i sommar. Verkar det fiffigt att själv åka iväg och riskera att handla mer då? Nja. (Men jag såg det som ett studiebesök! Hur har folk lagt upp och skyltat? Prissatt? Vilket utbud funkar? osv)


Frida spanar på interiören i arenans foajé. Jovars.


Lilla damen vilar benen och tuggar karra.


Frida bus-springer mot bilen (över obegripligt taskig markyta)...


...och kom visst liiiite väl nära plötsligt, haha!

Det blev faktiskt en ganska bra runda trots allt. Vi tappade inte bort något av barnen (särskilt många sekunder, i alla fall). Ingen unge slog ut några tänder eller så heller (trots allt spring på de stora fria ytor där det INTE stod loppisbord). Vi blev bjudna på Ahgrens bilar (tack J) till Fridas lycka. Vi drunknade inte i den jättelika sjö-artade vattenpölen som täckte större delen av (den troligt skruttiga) parkeringen mitt. Jag pekade ut för Frida var pappan ska jobba från och med  augusti (deras nya lokaler finns ju i nya snajdiga arenan). Hon kollade artigt och så, men hade klart fokus på att ta sig tillbaka till godispåsen...

Men framför allt: Tre mycket lyckade inköp gjordes! Lycka kan vara tre decimeterstora plastfigurer som sammanlagt kostar 12 kronor. Byggare Bob, hans fru Wilma och deras katt Maja! Fatta. Frida kramphöll dem så fingrarna vitnade, överlycklig. Dessa tre gynnare lyckades dessutom hålla henne sysselsatt så att hon klarade hela bilresan hem på sena eftermiddagen (ca 20-30 min) utan att somna! Storslaget.

(Jag köpte två böcker också: Gittan och fårskallarna som vi just nu har lånad från bibblan och som blivit en favvo (15 kr), och En stjärna vid namn Ajax (10 kr) som är en oerhört fin bok om en vänskap mellan en hund och en pojke och sen dör hunden. Snyft!)

Tack kära J för att vi fick komma! Synd bara att man liksom inte hinner prata vuxenprat mitt i allt barnstojsande. Men det är ju livet på en pinne numera...

/Jenny

Sommaren tillbaka


Idag är det sol igen! Alldeles torrt ute, i alla fall hittills. Ganska mycket blå himmel och sol. Dags att söka fram Fridas solkräm igen, och inse att typ alla våra sommarkläder ligger kvar ute på landet.

Det blev ingen blogg igår. Det var bara mest regn och grått och trist och jag var inte på toppenhumör. Fast Frida och jag hade en mysig utflykt till familjen S på eftermiddagen! Vi blev bjudna på nybakade muffins, och Frida förvånade genom att mumsa många jordgubbar (hon som tidigare bara småsmakat på dem). Sedan somnade hon hur gott som helst på kvällen, inte konstigt efter att ha lekt med en syskonskara på tre i 190 knyck...

Idag sticker vi till Sandviken en sväng. Ska besöka vännen J och hennes lille V, som vi inte träffat knappt alls sedan förra somaren. Skandal-länge sedan! Pappan i deras familj skulle vara upptagen i dag, och pappan i vår familj ska ut och golfa med en vän. Nu blir det snabbdusch och sedan ivääääg!

/Jenny

Blött ute och blött inne

Regnet har öst ned prick precis hela dagen idag. Mestadels såpass att man blivit plask-drypande-dyngsurs-blöt bara man gått 50 meter, typ. Mest beroende på att det på grund av rejäl blåst liksom regnade på tvären... Inte upplyftande.

Vi drog en sväng till återvinningen på förmiddagen. Lämpade av den trasiga gamla TV:n som bara stått i ett hörn i vardagsrummet under flera månader och... tagit plats. Skönt! Sedan handlade vi och åkte hem för lunchkäk.

På eftermiddagen lyckades vi ta oss samman och åkte till familjebadet här i stan. När vi kom var typ hela resten av Gävle också på plats (= trångt, stökigt, högljutt!), men det tunnades tack och lov ur allt eftersom när klockan tickade runt middagstid. Vi hann vara där närmare fem timmar innan vi var på hemväg igen.

Frida vägrade typ bada alls den första halvtimmen, hon bara skrek och klamrade sig vid mig, så inledningsvis kändes entréavgiften rejält onödig och hela projektet som ett fiasko. Men sötnosingen mjuknade och till sist var hon både modig och förtjust! Vi hade det riktigt trevligt. Vid ett par tillfällen blev Frida alldeles blå om läpparna och huttrade, så då tvingade jag henne ned i bubbelpoolen (som hon annars tyckte var på tok för het) med hotet om att vi måste åka hem om hon inte blev varm igen!

Förutom vattenrutschkana, "koka kaffe"-bubblingsträning, varv på varv i strömvirveln, smådyk och allmänt bus, hann vi med glass, frukt (=mellis) och korv och pommes (=middag). Plus frukt igen och kex (=kvällsmat) för Frida medan jag klädde på mig! Det blev ett antal "oj jag måsse kissa, vi måsse gå till toan juh!" som funkade finfint, dessutom levererades ett "nummer två" i blöja - vältajmat och enligt beräkning efter maten. Allt flöt liksom på. Det enda som var trist var att vid hemgång ta på mina kläder som fortfarande var plaskblöta... Brrr.

Man kan väl summera med att Frida inte är nån totalt hängiven badbrud, rätt försiktig  - men om hon får tid på sig så flyter det på! Haha. Hon somnade som en sten efter hemkomst och kvällsprocedur i alla fall. Och nu, nu ska jag och pappan gå och göra detsamma.

/Jenny

Ruskväder


Idag är det skruttväder ute. Idag, när vi var (åtminstone tillfälligt) befriade från TV-bestyr och pratade om att göra någon trevlig utflykt. De mer utomhusrelaterade aktiviteterna föll liksom bort... Det blåser rejält och regnar massor. Vi håller på och funderar hit och dit om vi ska åka till återvinningen, eller kanske bara ta på regnkläder och gå ut och plaska, eller åka till badhuset. Eller kanske järnvägsmuseet? Jag vet inte jag... Jag känner mig slö. Kanske får nöja oss med med barn-dataspel, picknick i vardagsrummet eller lite bakning? Vad vi än säger, hänger i alla fall Frida på. Hon säger "Jaaaa, jag ääälskaj det!" om allt. Lättförnöjda lilla pärla.

Vi får se om nån gör slag i saken och bestämmer nåt här snart. Dagen går...

/Jenny

Snackverkstaden


En nybadad nyponros i sitt bus-esse!

Hon är så sprudlande härlig just nu, Frida. Hon snackar både högt och mycket - men vem är jag att ha nån åsikt om det, haha! Hon kläcker ständigt ur sig roliga små finurligheter, och härmningar som placeras i lustiga klockrena sammanhang. Man minns ju inte ens hälften tyvärr.

Frida säger ofta, ofta "Det behöss inte". Det passar tydligen som svar på det mesta vi föräldrar ber om eller ska göra... Några andra kaxiga uttryck hon kör stenhårt med nu är:

"Det äj lugnt me de!"
(tex. "Men Frida, vi har inte smörjt dig med solkräm än!" Svar: "Det äj lugnt me de!")

och

"Nu köj vi igång!"
(tex. när man säger "Nu ska vi natta dig", kan hon svara "Ja, nu köj vi igång!")

Härom dagen roade Frida pappan och farfarn. Hon ville gärna hjälpa dem bygga byggnadsställning, kanske inte helt lämpligt men hon fick bidra på nåt vis i alla fall. När det var dags för nästa steg, sa pappan att hon fick komma och fortsätta. Frida svarade avmätt "Neej, jag orkaj inte meja, jag fåj ont i ryggen!" Haha, inte vad man väntar sig som svar av en tvååring precis! Efter frågor kring VEM som egentligen brukar ha ont i ryggen, visade det sig vara fågelskrämman Plugg i barnprogrammet Byggare Bob som ofta försöker komma undan med samma fras, haha.

Det är väldigt glädjande att höra andra (även de som faktiskt träffat henne en del) säga att Frida är så lättsam. Full av energi, visst, men liksom förnöjd, enkel och inte klagig. Man blir också glad och lite stolt när man får höra - som idag - att hon stiger fram helt spontant själv och handhälsar artigt på ett gäng framlingar som kommer på besök! Och det är faktiskt många som påpekat att hon är bra på att tacka. Skönt att lite hyfs lyser igenom all den där egna busviljan!

/Jenny

Tillbaka till ruta ett

Jahapp, nu är TV-åbäket tillbakalämnat. Vi pustar ut lite, och laddar om.

Idag tröttnade sambon ur. Först lämnade vi av Frida hos farmorn och farfarn, för att få möjlighet till koncentratioooooon. --ler-- Jag drog sen nytta av min packningsådra och såg till att allt omsorgsfullt slogs in, som om det aldrig öppnats i stort sett. Därefter rullade vi tillbaka till äffären och lämnade tillbaka eländet - vilket vi tack och lov FICK göra.

Nu ser vi på gamm-TV, som man säger hemma där jag kommer ifrån. Vi har lagt undan en annan platt-historia på affären, men måste vänta några dar för att pengarna från första köpet ska landa på kontot - de hamnar liksom i limbo några dagar... Och VEM vet om denna TV är bättre. Dyrare är den - men bättre?! Den som lever får se.

/Jenny

Räddningen på ett problem i alla fall

Idag kom mina linser! Jag ska motstå min impuls att smacka på mig dem omedelbums och istället andäktigt peta in dem imorgon bitta. Det ska bli SÅÅÅ skönt och lyxigt att äntligen återgå till det normala. Jippiii!


Frida plaskar i pölar med sandaler - "Föj det gööööj inget mamma".
(Hon håller giraffen tryckt mot örat för att slippa höra motorcyklarna...)

Frida och jag tog en paus från ny-TV-hysterin här hemma och drog ut på stan en sväng för att hämta linserna. Vi hann med nåt butiksbesök också (med reashopping av grytunderlägg och en bok), och en vamkorv i parken. Sen handlade vi mat och spatserade (genom vattenpölarna) hem. Stillsamt. Det är inte 190 knyck på den här semestern hittills direkt! =)

Angående Fridas sovvanor förresten: Hon sover fortfarande inte middag och somnar just nu bra på kvällen igen. Yes! Nu har hon för tredje natten i rad krupit upp i våran säng, själv. Helt plötsligt runt 3-tiden kommer hon ålande och lägger sig PÅ mig. Go-nos! =) Sen ligger hon och klänger nära mig, söta prick. Antingen ligger hon kvar och trängs ända till morgonen, eller som inatt när hon klättrade ned tillbaka till sin säng runt sjutiden och sov vidare till nästan halv tio!

/Jenny

Klet och kladd - eller konst

I en ambition att bryta TV-all-day-long-tjatet, fick Frida måla med fingerfärg idag. Förr när hon gjort det, har hon inte velat kladda ned sig. Dålig kombination, om man säger så... Men nu fanns det färre hämningar!


Det känns härligt mojsigt med färg på händerna!


Tungan rätt i mun - koncentratiooooon!


Handavtryck i mängd - för att spara men också använda till grattiskort och sånt framöver...

/Jenny

Suck och dubbelsuck

Man ska inte förnya sig, det är bara så. Det är för jobbigt... Vi har efter lite snack med folk insett att det nog är taskig bild på TV:n på grund av att vi har kabel-TV med analog bild. Vi behöver ha box/digital-TV för att det ska bli finare bild. Mer kostnader, mera fix, alltså. Vi HAR en box för digital-TV, som ingick i ett paket från Telia med bredband och telefon via fibernät - MEN den måste kopplas via nån grunka vid datorn. Datorn står i hallen, TV:n låååångt inne i vardagsrummet. Ekvation omöjligt, utan sjuttioelva meter sladdar, typ. Gaaaaah!

Sambon är beredd att lämna tillbaka TV:n, så missnöjd är han. Jag tycker det är okej, men konstaterar att det här med att spela in på video (som jag gör ofta och mycket, och ser TV-programmen när det passar mig istället) ger uruselt resultat nu och vill köpa nån hårddiskinspelare framöver. Vi är båda alldeles trötta och lessa. Det tar ju sådan TID att få fason på allt! Tur att vi har semester, att jobba uppepå det här hade varit bra drygt! Men Frida är i alla fall nöjd - och tittar alldeles för mycket på TV idag!


/Jenny

Uppe och igång

Yes, vi kom hem med en TV. En stor eländes kartong, som nätt och jämt gick in i bilen med Fridas bilstol på plats. Och det var ju iiiiinte riktigt lämpligt att lämna kvar henne på parkeringen, haha. Vi tillbringade en timme och en kvart i butiken, en eloge till (en dessutom trött) Frida som pallade! Visst, hon sprang runt och busade (och jag efter - fyra varv runt butiken, minst). Visst, jag packade upp kex och festis och liten docka och målade till och med naglarna på henne, för att få henne stilla. Men det gick utan störrre gnöl!

Med stora låddan i bilen, svängde vi förbi MacDonalds för "kvällsmat" för liten och stor. Räddaren i nöden. Frida mumsade strips och nuggets och spillde juice över hela sig. När sånt händer känner jag mig rätt oförskämt nöjd med mitt kontrollbehov trots allt, för givetvis hade jag ett extra ombyte i väskan till henne! Det sitter bra att då och då få nytta av allt jag kånkar runt på... Samma sak gäller "coola ned stökigt barn"-grejen tidigare - jag menar, vem har t.ex. nagellack i väskan sådär bara ifall att...? Moi, bara moi. Skalman kallades jag av en tjej när jag läste på högskolan, I wonder why.

Hur som helst. Nu står en 42-tums platt TV-rackare på plats här hemma, very nice. Vi har micklat och flyttat prylar och grejat och ställt in och haft oss. Det blev seeeeeent. Tänk attdet alltid ska vara så pilligt med nya prylar! Ju mer funktioner desto trassligare start, typ. Men jag är inte så kräsen (med sånt där, i alla fall), är nöjd och glad med den hittills. Retar mig lite på att den vill slå över till nåt himlarns DTV bara, när man snällt försöker trycka på kanalknapparna. Sambon kontroll-kollade bl.a. fotboll och morrade över att det blir suddigt då (när det rör sig snabbt). Jag vet inte jag, vi vänjer oss väl.

Nu ska jag gå in till den lilla hostaren och pappan. Tvingade i Frida luftrörsvidgande medicin nyss, det var svårt men hostan lugnade sig så kanske gick lite in i alla fall. Hon har sovit gott sedan bilfärden hem från köpis runt strax före nio, det gick som smort!

/Jenny

Dagarna går, stillsamt

Vi är verkligen i semester-mode. Vi lallar på ute på landet, det händer inte så mycket. Lever i shorts, nån långbyxa en stund, lite mer shorts... Läser och löser korsord och busar med vår energiska puttefnask! Pappan surfar med sin syster, jag syr lite på ett bortglömt Frida-dagiskudde-projekt. Vi äter och sover, det är slappt och skönt.

Frida har jag hållt vaken de senaste dagarna, ingen middagslur alltså. Det verkar leda till bättre kvällsnattningar, men är betydligt lättare att åstadkomma under lekfyllda dagar än när man som idag drar iväg på bilresor för att göra ärenden. Fast - om man tänker framåt - passar det inte riktigt sådär toppen i vår vardagsdygnsrytm, det här att somna 19.30 och sen sova till 8-tiden eller mer (för då bör vi vara igång med vardagen redan). Hurvi än gör hinner pappan knappt träffa henne två-tre dar i veckan, om hon ska börja somna "tidigt". Hm. Jaja, det tar vi sen.

Igår blev det sen middagätning och ingen kvällsmat för lilla fröken, vilket ledde till att hon vaknade klockan två, grät eländigt och ville äta... Skrutto. Hon nöjde sig med några tuggor banan och vatten i mörkret, men låg sedan med öppna ögon nästan en timme i natten och var lite osalig och stillsamt gnyig.

Byggare Frida snickrar lite på bryggans bräder.


Farfarns "hjälpreda" på nya äventyr!


Frida dagdrömmer i trappan på landet.

Nu ska jag hoppa in i duschen, för att byta av pappan medan Frida badar vidare. Sen drar vi nog iväg på TV-spaning tror jag, och kanske blir det middag "på vift" med tanke på vad klockan är nu... Denna logistik, alltid är det nåt som inte riktigt går ihop sig. Vi lär få kämpa för att få Frida att hålla sig vaken, troligen somnar hon antingen på väg TILL shoppingen (inte världsbäst) eller på väg HEM (och har i så fall förhoppningsvis fått i sig käk nog för att det ska kunna vara kvällssovningen). Den som lever får se - hon trixar säkert till ett eget alternativ, haha.

Ha det gott!

/Jenny

Dockskåpslek

Frida leker fortfarande rätt intensivt med dockskåpet. Vi fick flytta det till ett annat rum, de var på tok för lockande att ha det stående i samma rum där hon skulle sova...


/Jenny

Svalare

3718fa21655b5757cad798aa63894f45.png


No more värmebölja from hell! Skönt.

Frida struttar runt i långbyxat och långärmat för första gången på länge. Hon "jobbar" med farfarn, rensar ogräs och bär till skräphögen i hörnet av trädgården. Hon promenerar med farmorn och ser minkar på stranden.

Själv löser jag gårdagens korsord, och försöker låta bli att vara rastlös... Snart kommer Fridas faster A och kusinerna.

/Jenny


Semesterslappt slöliv

Här kommer livstecken! Jag är ledsen att det är sån stilje här, men vi är inte så mycket inne och online just nu. Vi lever semesterliv på landet en hel del - vilket innebär bad, svett, värme, studsmatta, gräsklippning, dockskåpslek, farmor- och farfartid, kompisbesök och faktiskt idag även blåst, åskväder och spöregn. Vi har det ritkigt gött! Ska bara försöka fundera ut några mer konkreta semesterplaner framöver också... Är ont om dem än så länge. (Alltså: ni som känner oss och vill ha besök eller så, hör av er!)

Jag rapporterar med en bildkvalkad - har lagt ned tillräckligt med tid på en runda på Willys, två tvättmaskiner, lite plock här hemma och att komma ikapp på nätet, haha. Sitter och njuter av ett svalt korsdrag, är GRYMT skönt efter denna kvalmiga vecka som passerat. Ska hinna en dusch också, innan jag köper sushi och joinar de andra igen.


Frida spanar från balkongen, så sötcool härom dagen i sitt Molo-linne!


Strandbruttan som helst håller sig safe på land. Hon sticker ned fötterna på sin höjd till
fotknölarna i havet, utbrister "Oooh, det svalkaj mamma!" och rusar upp på sanden igen!Pionerna i högform - dagen INNAN regnet. Sen slogs de liksom till marken en smula tyvärr...


Vi fick besök av lilla I med familj. Tjejerna busade loss som vanligt, de har så kul ihop!
På förmiddagen hann vi bada (och I är INGEN badkruka!), men sen blev det blåst och innelek.Två busbruttor smiter upp för trappan, nästan oövervakade...


De ritade mycket. Två små stolar, ett bord, papper och pennor - och SÅ mycket skoj.


När kompisen sen har åkt hem, kan man bli ganska trött. Särskilt om man inte fått
sova middag, för att mamman tycker att det räcker med nattsuddsläggningar nu...
(vilket var en bra taktik, Frida somnade kl 19-30, sov till 6.20 och somnade om till kl 9!)
Och idag blev det svalare, åska och STÖRTREGN (mer än vad som syns på bilden).


Man kan väl säga att det var tur att vi redan hunnit klippa gräset på förmiddagen...

Nä, vad sägs om att försöka tvåla bort en del av den där ingrodda smutsen nu? Den där sandbeläggningen och bada-ofta-men-inte-duscha -feelingen? Kanske man känner sig som folk sedan, vem vet. Ha det härligt där ute i sommaren!

/Jenny

Depå-stopp

(Försökte mobilblogga detta inlägg, men tji fick jag - det funkade inte. Har försökt fyra gånger hittills och det funkade bara första, när jag hade med en bild... Verkar inte så pålitligt. Blir ju lite effektlöst när man vill sitta vid en dator för att se om det funkar, haha.)

Dagen började med ett morgondopp (för mig alltså, de andra badkrukorna i familjen blöter minsann inte ned sig i onödan), ljuvligt skönt! Sen hann vi slappa på stranden en stund också, innan vi drog in till stan för lite ditt och datt - och för att hämta ut lite mer käk till landet.

Frida glassar kvar där ute med farmorn i detta nu. Eller glassar och glassar - det lilla energiknippet somnade först vid midnatt igår (efter lååång nattning) så vem vet vilket humör hon behagar vara på resten av dagen! Tror vi får testa att skippa middagssovandet framöver och se om det är där skon klämmer. Orkar inte med sådana här kvällscirkusar... Men när hon inte sover, blir hon istället grinig och halvgroggy på eftermiddagskvisten. Hm. Att t.ex. göra bilfärder på sena eftermiddagen är då inte att tala om! Så jag vet inte jag. Finns fördelar och nackdelar med allt...

Det är fascinerande att se hur roligt Frida (redan) tycker att det är med dockskåpet. Hon flyttar runt möbler, styr och ställer. En liten pojkdocka är favoriten, och han får framför allt springa på toa hela tiden. Nu är det så härligt att man kan få leka med dockskåpet ute på altanen!

Frida placerar tvättbjörnen vid sminkbordet... förlåt DATORN hade hon ju bestämt att det var!


Här har pallen gått och lagt sig för att vila lite i röda spjälsängen... Så trött så.

Jag personligen är sjukt trött på värmen nu. Man orkar ju inte göra någonting, och gör man ändå det håller man på att svettas ihjäl. Suck. Har dock hört att det ska bli svalare till helgen, och jag ser faktiskt fram emot det! Det är väl kul om det glädjer någon, i alla fall?!

/Jenny

Testing testing

0-61bce110151ef76215218639f3f66422.png


Nu när det är sommartider och vi kanske inte håller oss inne, är det läge att försöka greppa det här med att blogga från mobilen... Känns lite meckigare. (Blir taskiga bilder också med min sopmobil - men man MÅSTE ju inte ta med bilder förstås.) Vi får se om det blir nån vana... Frida dansar och ler just nu - prinsessklänning och spotify, yeah!

 

/Jenny


Räddningen närmar sig

Rantade iväg till min vanliga optiker. Visst, de hade tid. OM TVÅ VECKOR. Eh.... tror inte det va. Genast inleddes projekt jaga optikertid på andra ställen! Fick en återbudstid på ett annat ställe IDAG. Har jag tur kommer linserna på måndag. Lycka!

Fem dagar till med brillor i hettan är länge nog. Faktiskt.

/Jenny


Dagens i-landsproblem

Idag är dagen D. Dagen då det står HA LINSER IGEN med stora bokstäver i min kalender. Drygt tre veckor har gått sedan jag fick min ögoninfektion och jag har blivit frisk och bra - men lidit varje dag. Jag bara avskyr att ha brillorna. I denna olidliga värme är det extra drygt, jag svettas (ännu) mer och brillorna glider på näsan och jag blir morrig. Jag har sett fram emot idag, när jag äntligen skulle bli fri igen.

Glasögonormen och lilla söttjejen med ny virkad mössa (nån gång förra veckan).

Och vad händer??! Jo, jag hittar inga nya linser. Har säkt och sökt och sökt. Nada. Antagligen var det så att de jag tog på var mina sista, för jag vet att jag skulle beställa tid hos optikern precis när jag fick ont i ögat! Så nu står jag här och är redo att bryta ihop. Semestern är igång och jag tvingas fortsätta med glasögonen. Skit skit skit. Jag fattar att det är löjligt, men jag blir helt deprimerad. På riktigt.

Gissa vem som ska gå till optikern omedelbums?!

Jag brukar få vänta på mina linser, mina styrkor finns aldrig inne och tar ibland tid att få hem. Semestertider lär väl knappast hjälpa till... Elände.

/Sur-Jenny


RSS 2.0