Tidsresa

Jag har tillbringat en del av kvällen i drömmarnas land. Jag hade sällskap av en liten lockhårig, pratsam bokslukarjänta. Nej, inte Frida, utan mig själv som barn! Min mamma och pappa höll mig också sällskap, bland andra. Det var en väldigt känslosam stund.

Nej, jag har inte blivit knasig. Och jag sov inte. Jag var nere i källaren och rotade! Jag hittade inte det jag skulle, men kom istället upp med MÅNGA nya böcker till Frida! Bland annat gjorde jag ett toppenhärligt osannolikt fynd - en superSTOOOR låda pixiböcker! Wow. Lycka! Frida blev alldeles sprallig när jag kom upp med mina fynd. Här ska läsas!


Egentligen behöver vi väl inte gå till barnbibblan på länge!
(men en obotlig bokälskare tänker inte så, kan jag tillägga...)

 


Kolla mamma, läs den häääär!

 


En gammal skamfilad kartong i botten på en låda kan också vara en skatt. Tveklöst.


När jag plockade i lådorna för att se vilka av mina gamla barnböcker som skulle kunna passa Frida nu, så översköljdes jag av barndomsminnen. Jag hörde röster, mindes känslor, fick vittring på tankar från den tiden. Stämningar. Böcker är en oerhörd skatt alltså! I love.

Jag läste några kära återseenden för Frida innan nattning, och hann blir tokrörd och gråta en skvätt flera gånger till Fridas förvåning. Jag fick en mamma-längtan och så många flashbacks att det var fantastiskt. Det fanns fler som läste för mig såklart. Men min mamma bibliotekarien som inte fick leva tillnärmelsevis så länge som ett dottershjärta vill att mammor ska (det är drygt 15 år sedan hon dog), är den som förde in böckerna i mitt liv. Kärleken till böcker är alltid en smula ansluten med kärleken till mamma, på något vis. Det känns fint.

Pixiboken "Farfar och trollet" minns jag till exempel att jag älskade (den syns upp-och-ned överst till höger på bilden). Den handlar om en liten krullhårig tjej som hälsar på sin farfar och de gör mysiga och roliga saker ihop, och jag minns att det alltid kändes som om det var jag och min goa farfar i boken. Gamla farfarn saknade jag också så hjärtat ömmade idag.

Kärlek.

/Jenny

Kommentarer
Postat av: Sandra

här sitter jag med tårarna trillande. nej, mammor ska inte dö för tidigt, det borde vara helt förbjudet. underbart att du har en sån bokskatt för frida och dig att njuta av. stor kram

2010-01-15 @ 07:00:10
URL: http://frusandra.wordpress.com
Postat av: Jenny E

Sandra: TACK för kommentar och vad jag blir glad att du berördes av mina ord!

2010-01-15 @ 13:20:03
URL: http://busblomma.blogg.se/
Postat av: Cecilia

Så himla härligt med alla dessa böcker. Önskar vi hade sparat mina från min barndom. Vet iallafall en som kommer köpa massa fina bilderböcker på bokrean :)

2010-01-15 @ 15:19:01
URL: http://bokmamma.blogspot.com
Postat av: Marielle

Fint skrivet, Jenny...



Önskar att jag också hade fler böcker kvar från när jag var liten, men de flesta blev fuktskadade/förstörda i ett förråd med läckande tak. :(

2010-01-15 @ 18:11:33
Postat av: Jenny E

Cecilia och Marielle: Vad tråkigt att ni (av olika skäl) inte har så mycket böcker kvar! Fast det finns ju också väldigt många godbitar runt oss nu, överallt, hela tiden. Klassikerna går ju frotfarande att köpa också. =)

2010-01-15 @ 21:19:46
URL: http://busblomma.blogg.se/

Skriv en kommentar eller hälsning här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0