Sömnstörningar

Jorå, Frida är frisk. Eller i alla fall frisk nog att gå på dagis. Hon hade lite skrällig hosta under vakenstunden inatt och i morse, men den avtog snabbt.

Möjligen är den lilla stjärnan lite trött idag. Jag är det, i alla fall. Efter Fridas imponerande toa-uppvakning inatt, kunde hon INTE somna om. Hon fick sitta uppe i mitt knä en kort stund, medan ett kex knaprades och vatten dracks. Hon bytte sängplats sjuttiofjorton gånger, och till och med en saga lästes i milt sken. Sista gången jag kollade på klockan var den 02.45... Till sist somnade den lilla räkan liggande inkramad OVANPÅ mig. Som när hon var en liten pytt. Snuttis!

Nu ska jag undvika att ramla av jobbstolen av trötthet och gå och luncha - lite energipåfyllning sitter nog bra!

/Jenny


Det är nyttigt att bli förvånad

Jag var precis på väg att stänga ned datorn och hoppa i säng nyss, när Frida vaknade. Hon kom uppvinglande och sa att hon behövde gå på toaletten. Jag höll på att ramla baklänges av förvåning. DUKTIGA tjejen!!!

Nu ligger hon och blinkar i mörkret, jag ska borsta tänderna och skynda i säng. Tyvärr började hon hosta lite efter att hon vaknat - kanske kan det bli trixigt för henne att somna om... Hoppas på en friskdag imorrn i alla fall.

/Jenny

Spänningen är olidlig

Jag har kollat på "Mästarnas mästare" ikväll. Finaaaaaalen. Svinspännande.

Jag hejade på Louise Karlsson så att det rök ur öronen  - men inte hjälpte det! Hon låg lååångt före i det avgörande momentet. Det som skulle avgöra vilka som gick till finalduellen, alltså. Efter en massa springa, springa, springa och skynda, skynda, skynda, skulle de få ned pulsen till utgngsläget innan de fick spurta i mål. Men båda grabbarna hann ikapp och deras puls tickade sedan ned i en oroväckande hastighet. Ju långsammare Louises puls sänktes, desto mer gick min upp! Gaaaah.

Armand Kranjc vann. Välförtjänt, absolut! Men i det här läget är jag nästan bara mest glad för att Tomas Johansson INTE vann, för som U yttryckte det på Facebook: "...den där dunderklumpen tycker jag INTE alls gjort sig förtjänt av nåt silver inte!" Hahaha.

Det var det, det.

Dagens vardagsspänning här hemma: Frida fick för sig att sova utan blöja inatt!
(Det blev bara några få nätter sist, sedan har hon kört blöjsovning igen.)

/Jenny

En timme hit eller dit

Det blir faktiskt lite rörigt med det här tidsbytandet. Kroppen fattar ju inte riktigt. Jag håller mig lätt som en plätt vaken en timme extra jämfört med klocktiden, och för nattsuddare som mig blir det extra tokigt. I morse stängde jag väckarklockan och både Frida och jag sov i godan ro till klockan 8. Det krävde en snutt flextidsuttag, men det var det värt!

Idag var jag rejält trött på att Frida inte kunde somna vid 19.30, innan jag skulle gympa (har skuttat mig igenom ett afrodanspass idag igen - kul!). Jag gnällde och lät barsk - sedan kom jag på att det ju faktiskt var en timme tidigare i hennes lilla kropp. Och kl 18.30 somnar ingen nyfiken Eriksson-brutta... Så det kanske fanns en förklaring till det stojsiga ändå. My bad. Förlåt!

/Jenny

Blåser faran över

Ett halvår tog det. Sex långa, långa månader.
Än är jag inte säker på om vi är heeelt safe, men jag tror det.
Det känns så.

I oktober slutade Frida med blöjor på dagen
I samma veva slutade hon att bajsa.
Typ helt.

Det resulterade i månader av ELÄNDE kring hennes mage och rumpa och bajsandet. Det var diverse mjukgörande mediciner (trots att hon faktiskt inte var hård i magen), besök hos doktorer, skikande över ond rumpa, överjävliga lavemang, lock och pock och tjat och tårar och oro och såååå mycket energi som gick åt! Stackars unge, så jobbigt det har varit.

Låååångsamt har det blivit bättre, med undantag från några bakåtkullerbyttor. Först blev vi av med lavemangent, sedan medicinerna, skriken och gnället minskade alltmer, resultaten i blöja och potta och toa ökade - allt medan vi höll tummarna så de blånade.

Nu tror jag faktiskt att vi kan blåsa faran över!

Jag har ända sedan oktober skrivit upp hur ofta Frida bajsat, för att kunna ha koll på hur allt fungerar (viktigt inte minst vid läkerkontakterna). Till en början var det gleeeest mellan noteringarna, men under slutet av mars är almenackan helt fullklottrad! Hurra! Nu kan det bli "lyckat resultat" både en, två och tre gånger om dagen, och inte ett pip och gnäll hörs det heller. Helt fantastiskt.

Efter det här halvåret, är det här normalläget rena undret.
Så glädjande att man vill hjula sig fram!

/Jenny

Kultur, konstruktion och kliv framåt

Idag har vi haft en gott & blandat-söndag. Frida sov till 8.36 (dvs kl 7.36 enligt den "gamla" tiden) - heja Frida och tack för det! Jag lyckades dessutom sno åt mig ytterligare nån timmeshalvslummer, för pappan (som nattat sig själv i tid!) orkade gå upp och bygga lego med den pigga sötnosingen. Frida startade redan under morgon-potta-sittningen eftersom hon typ hade lego på tårna då! Sedan blev de båda sittande i badrumskaoset, där allt lego låg på tork sedan rengöringen igår.


Gissa om jag gjorde det klassiska - klev barfota på en och annan
legobit - på väg till toan i morse, efter att Frida och pappan byggt?

 


Pappan är ju värsta talangen på spontan-lego-bygge - coolt plan!


Frida och jag stack sedan iväg på simningen. Idag gjorde Frida stort framsteg, hon doppade huvudet flera gånger! Det är stooort kors i taket på det, hon har ju varit skrajsig för det i minst ett halvår nu. Men idag lossnade det lite! Hon hopapde från dyna också, och lite annat glädjande. Det syntes tydligt att hon själv blev både glad och stolt över att hon vågade också. Eftersom jag lyckades lirka fram det ur henne, har vi bestämt att jag nog ska försöka ta några fler badpass kommande helger. Fast först blir det påsk och "ledig" helg!

Vi har fått byta tid på simningen till kl 12.30 nu, vilket känns mycket sämre! Mitt i lunchen, svårt att hinna äta innan och det blir lite väl sent efter. Men ja ja, det lär väl ordna sig. Idag lyckades jag och lilla gumman dessutom med konsttycket att ila iväg till konserthuset direkt efteråt och få tag på två biljetter till en barnföreställning med Filiokus Fredrik och Sven Hedström! Det blev lite vääääl stressigt att få ihop det, men trevligt när vi väl landat! Sisådär 45 minuter trolleri, buktaleri, sånger och bus fick vi njuta av! Trevligt.

Snacka om att Frida redan är väl intränad på att vara med på roliga evenemang och kulturupplevelser - härligt tycker jag! (Ofta tänker jag på min mamma när vi tar oss iväg på utställningar, föreställningar, bio, marknader och annat i samma stil. Sådant brukade jag nämligen göra med henne, och det känns fint att föra det vidare till Frida. bland pratar vi om mormorn då, att hon gillade sådant och nog gärna hade följt med. *klump i halsen*)

Kvällen har jag ägnat åt att städa kylskåp och skafferi. VÄLBEHÖVLIGT! Har slängt sådant som var för gammalt, plockat i ordning, sorterat, styrt upp och organiserat. Känns ljuvligt! Snart får jag dessutom några nya Tupperware-askar jag köpt i huvudsak för just skafferiförvaring, då blir det än mer koll på läget.

Jag önskar er en bra början på veckan - nu är det vardagsdags igen!

/Jenny

Earth hour-mys

Vi körde såklart earth hour här hemma ikväll. Förra året fuskade jag och hade TV och dator på, minns jag. I år var faktiskt inte TV:n på - och ingen SATT vid datorn åtmistone. Mentalt bättre känsla - men lika mycket elåtgång ändå förstås! Fast diskmaskinen gick också, så det är minuspoäng...

Vi hade så mysigt så, satt och spelade alfapet i stearinljusens sken! Lite karra i en skål hade vi också - lördagsobligatorium nästan. Det är inte ofta vi sätter oss med ett sällskapsspel sådär. Inte så ofta vi har en massa stearinljus tända heller faktikst, vi slutade näst intill med det när Frida var bebis och har liksom inte kommit igång med det på samma sätt som förr.


Sambon lyckas lägga Quinoa. Fattar ni? Imponerande!

 


Levande ljus = mys och stämning!

 


Lite mindre rofyllt och mysigt var dundrandet av port och dörrar och hojtande ungdomar på nedre våningen... Grannarna kan konsten att ha partaj, om man säger så. Röklukten var ett faktum även denna helg, även om det var i mindre skala. Ingen hög musik denna gång, men det är svårt att komma till ro när det titt som tätt låter som om nån försöker slå in porten med en yxa! (Därav knappandet i denna sena timme...). Tuuuur att de ska flytta alldeles snart.

Nu är det NATT för länge sedan! Jag lyckades precis uppleva klockomställningen till sommartid "live" på datorn, den hoppade från 02 till 03 precis. Blir kul imorgon det här - gäääääsp. Jag gör ett försök att ignorera slamrandet därnere...

/Jenny

Fullt aktivitetsschema

Idag gick vi ut seeeegt, men kom starkt på slutet!

Frida ville INTE gå på familjegympan idag. "Jag har så föskräckligt ont i mitt ben föstår du, mamma!" sa hon och tog sig dramatiskt om smalbenet. Visst, hon klagade på benet redan när hon vaknade. Men att skutta runt och leka, var däremot inget problem. Nåja, oviljan hade väl nån orsak så vi hoppade alltså över idag. Pappan och jag drällde omkring i soffa och säng som trötta sillar istället, medan Frida kollade barn-TV.

Jag tog mig till sist ur apatin, krängde ganska motvilligt på mig träningskläderna och trippade iväg till min del av lördagsförmiddagens Friskis-pass. Skuttade mig igenom ännu ett medelpass, finfint, heja mig! Tillbaka hem, lunch, dusch. Nu var det dags för luft och en liten utfärd!

Jag och Frida fick lift med pappan till utgångspunkten Silvanum (sedan åkte han och kollade golfgrejor). Där kollade vi på hantverksmässa med påsktema, och jag lyckades faktiskt ungå att handla nåt alls. Efter titten på hantverk, spatserade vi mot stan. Det visade sig vara hälsomässa i konserthuset, så där slank vi in en stund också. Provsmakade godis, blev smörjda med krämer och annat trivsamt.

Efter ytterligare lite promenerande var vi nere på stan. Där kikade vi in på Friskis&Svettis invigningskalas, de öppnar större, fler och nyinredda lokaler vid stortorget på gatuplanet och i källaren. Vi fick en tårtbit, spanade på de nya träningsutrymmena, passade på att låna toan och sprang ihop med en av Fridas förskolefröknar som kört discospinning i 90 minuter!


Invigning och kalas - klart det ska vara ballonger då!

 


Välskyltat in till den laxrosa nya jympalokalen i källaren. Folktomt just när vi var där!

 


Frida kollar in vikterna till styrkepassen...

 


...sedan kollar hon in sig själv i speglarna!


När vi kom hem (efter varmkorvsköp och regnigt väder på slutetappen) var jag trött. Frida med, hon som somnat sent och vaknat tidigt gjorde det bra som inte slocknade i vagnen idag alltså. Båda bruttorna var därför lite gnälliga och gnöliga för småsaker innan vi fått middag i magen.. Pappan kockade gott käk, medan jag drog igång ett "tvätta ärvt gammalt lortigt lego"-projekt som visade sig pilligt och tidsödande och triiiiist. Men välbehövligt!


Enligt uppgift via den härligt snabba kunskapsbanken "vänner på Facebook" ska man tydligen kunna köra lego i tvättpåse i tvättmaskinen, i sällskap med något mjukt och skrammeldämpande. I det här fallet blev det diskmedel (och diskborste på vissa grejor), blötläggning och diverse avspolningar i duschen istället. Nu ligger allt på tork på en stor handduk i badrummet. Puuuuuh.

/Jenny

Inbyggd klocka

Det sägs ju att vi har en inbyggd klocka, vi människor. Vissa kanske är bättre än andra på att lyssna på den där klockan, men den ska visst finnas tickande nånstans i alla fall.

Igår vaknade Frida 06.06.
I morse vaknade Frida 06.06.

Fascinerande! Frida verkar ha järnkoll på sin inre klocka, minst sagt. Och detta trots att hon somnade sent och var trött som en skrutt.

Jaha. Ska vi gissa på 07.06 imorrn då, med hänsyn till sommartidsförändringen?

/Jenny

Nattsudderi

Flickorna i familjen ägnar sig idag åt olika former av nattsudderi.

Jag och Frida fick lov att åka ett ärende efter dagis. Lilla I hemma hos familjen A har faslig krupp, de hade varit en ambulansvända in på sjukhus inatt till och med. Stackars! Vi handlade några tunga saker de behövde och levererade vid dörren, tillsammans med ett litet krya-på-dig-paket till sjuklingen. Usch, hoppas hon (likaväl som mamman och pappan) piggar på sig snart och får krafterna tillbaka!

Efter denna lilla extratur, åkte vi till Kao sushibar och beställde MASSOR av sushi. En hungrig pappa mötte upp, sedan åkte vi hem och mumsade. Sent, men välförtjänt och sååå gott! Det är många som blir väldigt snopna över att sushi är en Frida-favvo, haha. Hon har snobbiga stadsvanor, den här ungen!

Där satt Frida och smaskade nöjt, samtidigt som hon kollade på "dansprogrammet med de vackra kjolarna" och ooooh-ade och aaaaaah-ade över allt färgglatt, glittrigt och blankt de hade på sig i början av Let´s dance-finalen. Efter sushin skulle de sedvanliga ostkrokarna intas, tyckte Frida. Hon kämpade på, men vindade nästan med ögonen av trötthet! Så till sist var det kvällning och nattning som gällde. Efter en snabb pappa-läst saga, somnade hon ovaggad framför TV:n bredvid mig klockan 21. Inte konstigt att det gick lätt, hon vaknade klockan 6 i morse!

Själv har jag nattsuddat i sällskap av vampyrer och varulvar - ser filmen New Moon. Återlämning imorgon kväll ger sen nattning idag! Det är ingen film som går att se på när Frida är vaken, nämligen... Och jag var ju  bara tvungen att bita på naglarna för Claudia Gallis skull i dansen först. (Tyvärr hjälpte ju inte det!)

Sambon? Honom är det (sov)ordning på. Han fick magknip efter att ha typ inhalerat en avsevärd mängd sushi - vi snackar mannen som kan få i sig en jättemiddagsportion under introt till House! (sant exempel...) - och stöp i säng. Han slocknade, sov i tre timmar, var uppe nån timme eller så och somnade sedan igen. Sicken snarkfabrik!

/Jenny


Filmtajm

Frida hämtades av farmorn och farfarn i eftermiddags och tillbringade kvällen hos dem.. Tack! Sedan hämtade både pappan och jag hos dem. Kramkalas! På bilresan hem slocknade den lilla stjärnan gott.

Ikväll har jag klämt en av hyr-DVD:erna vi har liggandes hemma, som ska återlämnas på lördag kväll. Börjar bli hög tid nu! Seven Pounds såg jag, med Will Smith i huvudrollen. Rätt bra faktiskt! Stillsam, men bra. Lite annorlunda. Sambon var med först, men blev trött och gav upp ungefär mitt i filmen.

Nu är det min tur att vika ned mig - godnatt!

/Jenny

Teknikstress

Jag blir så sinnessjukt förbaskat SVINLESS på min jobbmobil och diverse anslutande teknik! Är det inte omöjligt att få över kontakterna från en annan telefon (via trilskande synkprogram och diverse nycker på min dator dessutom), så är det tvärtstopp för att nå trådlösa nätet och ingen täckning på helt normala platser. Gaaaaaaaaaah!

Nu har jag trixat med den sååååå många gånger och borde ha hunnit få ordning på den. Men icke! Jag har PLENTY av annat att göra, om man säger så, orkar inte bråka med den så här! Att jag aldrig får ordning på kontakterna, resulterar i att jag ständigt ringer från min privata istället. Det tar sån evig tid att söka fram numret på en telefon och skriva in det för hand på en annan.

Frustrations-SM. (Också känt som: Dagens i-landsproblem.)

/Jenny, liiiite irriterad bara...

Skakad, inte rörd

Milde tid. Jag kommer knappt att kunna röra armarna imorrn. Eller resten av kroppen heller, för den delen. Men är sjukt nöjd efter ett skitkul boxingpass på Friskis!

Jag var så duktig ikväll.

Tog steget bort från "kvarterslokalen" till torgets fina, modernare, mycket större lokaler.
Tog steget från liiite slappare pass, till mera hardcore.
Tog steget till ett där man egentligen borde ha med sig en vän - UTAN att ha med en vän.
Tog steget från 60-minuterspass till 90-minuterspass.


Nytränad och bara liiiite vinröd i fejjan - och det här är en stund efter
att jag kom hem! (efter en avsvalkande promenad på typ 5 minuter...)


Nu darrar mina händer som en gammel-alkis med abstinens. Gaaaalet mycket. Jag känner redan att jag börjar bli öm både här och där! Hjälpe mig. Men som sagt, kul var det. Och det blir man glad av!Jag var såååå himla hungrig efteråt. Skulle ha kunnat käka en ko (men valde lite annat).


Jag fick lite ytterligare "hjälp" när det gäller att vara öm i kroppen ikväll också. Sambon bytte glödlampa i badrums-taklampan. Några minuter senare satt jag på huk där och skulle välja Frida-kläder till imorgon. BOM så fick jag lampan i ryggen! AJ aj aj. Inte så skönt, faktiskt! Den hade gått sönder lite i gängningen, och mer kraschade när den dråsade i backen efter att ha studsat lite fint på mina revben.

Jag är mest bara VÄLDIGT glad att jag inte fick lampan i skallen.
Och framför allt lättad över att den inte landade på Frida!!

Nä hörrni. Innan jag skrev detta inlägg slumrade jag en timme i soffan, helt komatrött efter kvällens urladdning. Nu är andra andningen också slut, det är dags att krypa till kojs. Om jag över huvud taget kommer ur sängen imorrn, återstår att se!

/Jenny 


En repa på stan

Frida har inte velat ha jeans på länge. De har utdömts som "okväma". I helgen var det plötsligt tvärtom, då skulle hon ABSOLUT ha jeans, "som pappa". Men voine voine, de åkte ju ned bak i ryggen! "Jag vill ha ett BÄLTE", framförde unga frökenmedr än bestämt.

Idag efter förskolan kom hon på det igen. Hon ville ha ett bälte, och det IDAG! Jag hade ett par egna ärenden, så vi bestämde oss hastigt och lustigt för en liten repa på stan! Frida ääääälskar att gå på stan. Vi hann med att fynda nya (lite väl ybertjejiga) gummistövlar till Frida på halva priset (kan ju inte gärna begära att ungen ska gå med krökta tår i slaskvädret!), ta en runda på apoteket och kolla på lite kläder till mamman (utan resultat).

Nånstans där kom jag på att bilen stod i ett parkeringsgarage på stan. Exakt samtidigt som pappa brukar åka till sin tisdagsträning! Alla de där bollarna i luften... Suck. Jag är tydligen lite trött i axlarna och slarvar med fångandet ibland.

Efter en snabb marsch för att lämna och hämtra saker i bilen och överlämna den till pappan (sorry!), hann vi även kika efter bälten. Såklart. Små smala treåringsmagar är dock inte mesta målgruppen i skärputbudet, men två minuter innan stängning fann vi ett glammigt Hello Kitty-bälte som var kort nog. Succé.

Sedan knallade vi hem i snöblåsten och åt en förskräckligt sen middag, innan jag nattade Frida nästan en timme senare än jag egentligen tycker är lämpligt. Men en småtrevlig kväll var det! Och inatt valde grynet att sova med blöja, så då slipper hon bli upplyft ett par gånger under skönhetssömnen också!

/Jenny

I afton afrodans

Frida var rätt trött men vid förhållandevis gott mod ikväll faktiskt. Vi kockade ihop en korvgryta och mumsade middag ganska sent, sedan var det bums i säng som gällde. Hon fick världens mysnattning med både pappan och mamman ingosade tätt intill! Hon sover för övrigt utan blöja inatt igen - jag har redan "pottat" henne en gång...

Direkt när lillstjärnan slocknat, stack jag iväg på träning. Ikväll har jag gungat loss till ännu ett afrodanspass på Friskis - det känns som om det mycket väl kan bli ett pass jag blir stammis på! När jag kom hem var sambon lite nyfiken, så jag visade honom några rörelser. Han skrattade muntert till varje move, men påstod samtidigt att det verkade kul. Hm. Ska man tolka det som att det är TUR att det inte finns speglar i salen?! Haha.

/Jenny

När vet man?

När vet man att man är förälder? Min vän S ska bli pappa i sommar och konstaterar att insikten inte riktigt drabbat honom ännu.

Mammor har ju lite försprång där, som bär barnet i sin egen kropp. Åtminstone jag bara äääälskade kontakten med Frida i magen. Fast overkligt är det ju liksfullt. Svincoolt men overkligt.

Riktigt tydligt blir det liksom i punktvis insikter, tycker jag. Som när de faktiskt låter en åka hem från BB själv med den där ömtåliga lilla. När ingen kommit och hämtat tillbaka den söta skrutten efter ett par veckor, trots att allt inte funkar klockrent (t.ex kanske ungen växer föööör saaakta, som i vårt fall). När lilla knytet somnar gott på ens bröstkorg och tycker det är tryggaste platsen. När man upptäcker att barnet faktiskt lär sig saker - av mig och det jag försöker visa och förklara. Eller helt enkelt när den lilla människan själv SÄGER mamma eller pappa till en, och ens hjärta sprängs av kärlek.

Det kanske också kan vara när man inser hur förskräckligt mycket mer orolig man plötsligt blivit för att dö. När värsta försvarskänslorna triggar igång bara ett kaxigt fyllo ens tittar på barnvagnen. När man plötsligt inser att ens fulla fokus ligger nån heeelt annanstans än på sig själv. När man ryter i åt sin trotsiga treåring, och dessutom inser att man låter som sin egen förälder... När man får lite ågren över hur lite man kan om ALLT (som man antagligen kommer att behöva svara på frågor om), och undrar hur ens barn nånsin ska kunna bli särskilt klokt och allmänbildat.

Märkligt är det, alltsammans. Och spännande!

Nånstans har jag läst "Att vara förälder lär man sig av sina barn". Det är en ganska skön tanke, för då behöver man ju inte vara så bra på det från början! Barn och föräldrar växer tillsammans och lär sig av varandra. Lyllos dem som lyckas starta resan redan från början med den avslappnade inställningen!

/Jenny

Morgonstund har guld i mun

Frida somnade till sist klockan 21.30 igår.
I morse klockan 06.15 vaknade hon av att sängen var väääldigt blöt.

Jag tror den lilla pärlan kan bli lite trött idag!
(Fast på väg till förskolan sa hon "Jag är inte trött mamma, bara lite yr liksom.")

Fördelen med att gå upp minst 45 minuter tidigare än planerat är att lakan, fuktskydd, täcke och påslakan hinner tvättas och hängas på tork innan man måste åka hemifrån...

/Jenny

Nya vanor

Det här med blöjlösa nätter är tydligen en ny vana vi ska köra med. Frida är helt inne på det, så det är bara att testa och se hur det går. Det har ju hänt förr att hon styrt upp sådant där själv, när hon ska sluta eller börja med saker. Det brukar funka bra för det mesta, faktiskt. Men visst, jag säkrar nog upp lite med en pottkissning innan jag lägger mig...

Fast för att hon ska kunna SOVA utan blöja, måste hon ju SOMNA nån gång. Det är bara att konstatera att det här barnet ska INTE sova på dagen. Kvällsläggningen blir inte riktigt densamma, om man säger så...

Först körde vi det "vanliga paketet". Bok och sånger, typ.
Hur piggelin unge som helst.

Då ville hon ligga kvar i sängen, medan jag gick ut ur rummet.
(En välkommen variant som GÄRNA får bli en ny vana!)
Fortfarande klarvaken unge.

Nu ligger hon bredvid mig i soffan, omgiven av gosedjur.
Börjar i alla fall att försöka blunda, men det verkar inte så lätt.
Jag bara väntar på orden "Mamma, jag är hungrig...".

Det kan bli en lång kväll det här.
Och en trött tjorvskrutt att få upp och iväg imorgon bitti!

Nu ska jag göra en ny aktiv insats. Vad gör ni andra ikväll tro?

/Jenny

Kökstjänst

På eftermiddagen har vi bakat tigerkaka. "Hela famiiiiljen kan hjälpa till!" deklarerade Frida glatt och studsade in i köket, så vips blev det ett trepersonersprojekt! Frida är faktiskt jätteduktig på att hjälpa till. Noga med att inte spilla och kladda, och lyssnar efter instruktioner. Dessutom full av positiv energi och glada tillrop! Hon har under hela bakningen sagt små söta, charmerande saker.

- Åh, det här kommer att bli VÄLDIGT gott! (innan vi ens börjat)
- Jaaaag kan klutta i det där smöret i bunken!
- Men.. vad har jag FÖR mig?!
(råkar söla lite)
- Oj, det blev mest KLADD tror jag!
(rivet apelsinskal)
- Uuäää, det ser ut som BAJS!
(kakaodelen av smeten)
- Mamma, är du glad? Det är jag!


Den lilla söta tuffa bagaren - redo!

 


Förberedelser - formen ska bröas och mjöl och bakpulver blandas.

 


Både ljus och mörk deg ska blandas. Mycket att stå i!

 


"Mmm, kakan luktar i alla fall gott, mamma!"


Vi har haft en skön slösöndag - särskilt jag som kom undan simningstrippen idag och bara har hasat runt här hemma i mysbrallor hela dagen. Ute är det snöyra och skrutt. Grannen under har poppat musik stenhögt i flera timmar även idag och det luktar rök upp till oss igen... Men de öppnar inte när man ringer på (för att fråga hur och var de röker - kanske måste hyresbolaget se över sin ventilation?).

Ikväll blir det nog filmen New Moon tror jag. Eller Seven Pounds. Båda följde med ned i hyrkassen igår, nämligen! Hemmakväll har ett bra pris om man hyr tre filmer, plus att man då får behålla dem i en hel vecka. Jag är tacksam för det, eftersom jag skulle se ännu färre filmer om detta erbjudande inte fanns och fick mig att okynneshyra ett par extrarullar varje gång!

/Jenny

/Jenny

Uppdrag slutfört

För er som mot förmodan undrar hur det gick, kan jag rapportera att vi fick en torr natt. Jag tog upp Frida på pottan en gång till innan jag somnade vid 2-tiden, hon är så duktig och kissar i sömnen i stort sett. Inga olyckor sedan, hurra! Bra jobbat, lillgrynet.

Frida vaknade vid 06.35 och ville komma upp i våran säng. Gäääääsp. Det var väl onödigt tidigt på en söndag? Hon somnade inte om mer, men låg och lekte med mysdjuren där i typ 45 minuter medan vi låg halvdöda i koma intill och försökte vakna. Vi lade oss jättesent igår, det gick helt enkelt inte att koppla av med det galna partyt som pågick under oss! Vid halvtvå-tiden tystnade äntligen det hela - men vid 2 när jag borstade tänderna drog musiken igång igen... Fast tystare denna gång, och utan stök på gatan och i trappan.

Nu ska jag lägga mig och blunda i nån timme, tills pappan och Frida kommer hem från simningen. Idag deklarerade hon att hon skulle DYKA, om hon fick ha simglasögon och hålla för näsan. Heja, hoppas hon vågar! Det vore ett härligt framsteg för fröken "neje, jag vill baaaara bubbla med munnen mamma!".

/Jenny

Komplettering lite senare:
Pappan kom hem med en simmartjej som klamrat sig, varit orolig och sagt att hon ändrat sig och inte alls tänkte doppa huvudet. På hemvägen hade hon slocknat i bilen, har sovit en timme och sitter nu och mumsar våfflor!

Omväxlande

Jag hann aldrig med att skriva om vädret igår, trots mina många inlägg.

Det var VÅR igår, ska ni veta! Sol, 11 grader varmt och heeelt ljuvligt ute. Snön smälte med raketfart, alla stoooora drivor som legat så länge är nu betydligt beskedligare i storlek. Plötsligt kändes det som om det faktiskt finns hopp om att slippa undan vinterkläderna även i år. Frida och jag gick till affären utan vantar och i bara mysbrallor och jacka klockan sex på kvällen, då var det fortfarande 7,5 grader varmt. Härligt härligt!

Idag vaknade Gävle till minus 1,5 grader och snöyra. Vitt, vitt, vitt. Inga nya snöhögar ännu, men ändå lite mer tillbaka till den här känslan:


Högskolebiblioteket i vinterskrud (tagen 5/3)


Hm. Nu ska vi snart åka på simning. Jag hade visualiserat typ promenad med vårkänsla och kanske glassfika efteråt. Nu blir det nog till att sopa bilen istället, haha!

/Jenny

Hurtbullarna

Vi startade lördagen med Friskis och Svettis, jag och Frida. Först familjegympa-premiär för terminen, skandaaaaal att vi inte kommit iväg förrän nu. Frida tycker att det är så kul! Hon har hela tiden velat ha sina röda shorts och varit extremt nöjd med det. Men idag tittade hon längtansfullt på några andra småtjejer med lite mer... prinsessiga outfits, och sa längtansfullt:

- Mamma, en sån dääär gympakjol vill jag också ha. Och gympa i!

Jag förstår henne, jag hade dött för att få ha en sådan där vippig liten rosa sak när jag var liten! Vi får väl se vad vi kan enas om.


Precis alldeles i början var Frida lite avvaktande. Trött kanske.

 


Hon ville sitta näääära mig. Gosigt men svårgympat!

 


Sedan lekte hon igång med frisbee...

 


...och hoppreps-skuttning!

 


Här är det balansträning under själva gympan.


Pappan golftränade idag, så Frida fick hänga med mig på vuxengympa efteråt. Jag körde ett roligt energiskt medelpass, medan Frida satt i ett hörn bredvid mig och pysslade. Om det inte funkat hade vi knatat hem, men det gick toppebra. Frida lekte med några småfigurer, läste pixiböcker, mumsade frukt och flingor och mådde gott. Ibland skuttade hon upp och gympade några steg i sin vrå också. Supernöjd - och SUPERDUKTIG! Jag är mycket imponerad - och det var även flera andra i salen också.


Världens duktigaste Frida, lite suddig i sin väntar-hörna!


Det var en väldigt skön start på lördagen. I like!

/Jenny

Man måste ju öva sig

Inatt ville Frida plötsligt sova utan blöja.

I oktober (när hon slutade med dagblöjor) sov hon utan i ett par veckor, med blandat resultat. Sedan dess har det inte hänt alls knappt. Och de senaste veckorna har jag fått byta hennes blöja minst varannan natt när jag gått och lagt mig, så jag trodde inte riktigt det var läge.

Men nu ligger den lilla blomman och snusar, iklädd bara trosor.
Jag har bäddat med dubbla lakan och våtskydd, bara att rycka lager 1 vid behov.
Jag har redan "sömn-pottat" henne en gång för säkerhets skull också.

Friskt vågat hälften vunnet. Heja Frida! 

/Jenny

Pulshöjare

Vi ser filmen 2012 här hemma ikväll. Jösses. Där kan man snacka specialeffekter.
Den handlar om jordens undergång, typ. Eländes elände och sånt, hur ska det GÅ?
Redan efter nån halvtimme var jag heeeeelt slut.

Filmen är 2,5 timmar. 2,5 timmar ren pulshöjning.
Det är också ett slags träningspass!

Som en bonus funkar filmdramatiken till viss del för att utestänga ljuden från det lätt galna röjarpartyt som pågår i lägenheten under oss ikväll. Ungdomar in och ut och in igen, skrik, röklukt ända upp i vär lägenhet, hööööög volym, glaskross...

Action everywhere ikväll, kan man säga.

/Jenny

Vad kallade du det?

Frida har en liten docka, som hon ofta leker med.
Inget konstigt.

Hon brukar klä på den en rosa dress, som egentligen tillhör en annan, lite större docka. Den blir lite pösig förstås, men det funkar.
Inget konstigt.

Men när hon tar på den lilla dockan den rosa dressen, knölar upp ärmar och ben och ser till att den sitter okej, säger hon att den "klär ut sig till bar-ockumetäääär".
Den klär ut sig till barndokumentär.
Ursäkta??
Ganska konstigt. Faktiskt.

Jag har förklarat vad en dokumentär är, ungefär att det är en film eller TV-program som handlar om verkliga saker. Hon har fått uttrycket från Barnkanalen. Så hon vet liksom vad det där (så pass hon nu kan förstå).

Men Frida vidhåller.
När lilla dockan har den pösiga rosa dressen, klär den ut sig till bar-ockumetäääär.
Ibland undrar man var barn får allt ifrån.
Och kanske framför allt hur deras logik funkar...
Söt är den i alla fall!

/Jenny

Fredagsduns i soffan

Puuuuuuuuh. Så kändes det när jag äntligen fick landa i soffan och slå på TV:n. Puuuuuuh.

Först hade jag klarat av jobb jobb jobb, såklart. Sedan att handla i sällskap av Frida och kånka hem tunga och många kassar från bilen. Därefter vidtog matlagnings-SM. Pappan hade hittat ett trevligt recept och handlat hem det vi skulle ha, men stannade själv på träning efter jobbet. Jag hamnade följdaktligen i skottlinjen för att kocka ihop det hela...

Det var snabblagat, faktiskt. Och GOTT! Efter att man SKALAT TIGERRÄKORNA vill säga... De var många, med DUBBLA bajssträngar. Tog sjukt lång tid att skala dem - jag säger bara HALLELUJA för att jag fixade ihop något snabbare till Frida innan jag började.

Det hann bli sent och Frida klippte med ögonen redan tidigt. Otakt! Till sist somnade lilla gumsingen i stolen vid bordet, bakom ryggen på mig medan jag stekte räkor. Sicken tur att hon sitter kvar i den gamla "bebisstolen", annars hade hon väl dråsat i backen! Jag gick snabbt och nattningsfixade henne. Hon somnade om på pottan. Och på skötbordet. När jag skulle peta ned henne i sängen, yrade hon dock om att hon ville "se kjolarna på dansprogrammet" som jag lovat, så jag lade henne i soffan och hon somnade POFF. Men när jag försökte bära in henne i sovrummet för snabbt, vaknade hon till igen och hann säga hej till pappan som just kom hem. Men sedan var det till sist morsning och goodbye på riktigt.

Men hörrni. Dagens i-landsproblem, va? Ingen fattig rackare skulle gnälla över något liknande. "Åh, vad jobbigt att laga maaaat, och handla en massa grejor, åååååh så jobbigt och jäktigt att hinna lägga barnet i sin egna säng, ujuj".

Hm. Vi har mat på bordet. Och den blev riktigt god!
Sedan fick jag se TV och käka smågodis. Och surfa.
Faktiskt klämde jag ett par glas VIN också.
Fredagsmys så gott som något!

ZzzzzZzzzz. Nu ska jag joina de sovande familjemedlemmarna!

/Jenny

Same same

En person efterlyste i en kommentar här på bloggen att få se foto på nya frisyren. Jag blir väldigt glad för varje kommentar (tack alla, och skriva gärna en hälsning ni som inte brukar!), så givetvis vill jag tillmötesgå ev. önskemål om jag kan! I morse förevigade jag därför mitt bleka, osminkade (nåja, ögonbrynen är ifyllda), lurviga, kurviga jag när jag precis landat på jobbet. Voila!


Va? Ingen radikal förändring, säger ni? Ingen ny människa?
Nej. Inte den här gången. Heller.

Alltså... När man har sådant här skurmoppstrassligt hår, ser det nästan likadant ut jämt. Oavsett frisyr. Om man inte ids tokpiffa och plattånga och styla, förstås - vilket jag som ni förstår INTE gör. Hallå, jag ids ju i stort sett aldrig ens peta på mig marcara på morgonen, trots att pigghets-utseende-poängen skulle öka plenty.

Det här är liksom stilen som jag kör med. Lockigt och yrigt och snällt präktigt. Jepp. Fattas bara den blommiga klänningen, för att vara så ljuv och snäll så... (Gissa varför jag så sällan har åtminstone småblommigt?!)

Fast man kan ju ändra färgen förstås. Och det gör jag ju - till ungefär detsamma som tidigare. Trots att min frissa får fria händer, hamnar jag lätt i den ganska röda fållan. Lite mer rött, lite mindre rött, ljusare rött, mörkare rött. Och lite djupgörande slingor i någon annan nyans. Klart! Det passar mig väl, helt enkelt. Blek och fräknig, klart att det ska på lite rött hår där! Kunde inte naturen ha varit schysst och kirrat det där ordentligt från början? Det blir ju så mycket dyrare så här, ju. (Nu när jag har börjat träna igen, rinner färgen dessutom bort fortare än kvickt av allt ökat hårtvättande!)

Ja. Same same, no different alltså.

/Jenny

TV-thriller

Hur SKA det gå??? Blir det Claudia och Mattias i Let´s Dance final nästa vecka, som sig bör? Eller lyckas Willy klämma in en liten busig fot i dörröppningen och peta ut någon av dem? Inte ens ännu ett ljuvligt avsnitt av Solsidan fick mig att koppla av helt.

Spänningen är olidlig. Nagelbitar-rafflande.
Snart vet vi.

/Jenny

Morgonstund har... gääääsp...

Frida vaknade tidigt idag, kl 06.25. Det märks att ljuset kommer krypande... Smällmörka vintern har sin fördelar för småbarnsföräldrar, i alla fall för dem som har barn som sover hyfsat!

I morse lämnade jag Frida på dagis redan till frukost.
Trots att hon egentligen brukar börja en timme senare på fredagar.

Stooooort kors i taket, hörrni.
Det hör INTE till vanligheterna.
Alls.

(Och hon hann till och med bajsa hemma först!)

/Jenny

TV-trans

Idag har Frida haft nära till tårarna och det heta humöret. Hon och jag har hunnit med ett helt gäng små och stora strider - men däremellan har hon varit toppmysig, sprallig och glad. Frida i ett nötskal.

Man skulle nog kunna påstå att TV:n varit en stor bov i det hela. Frida blir ju lätt hypnosartad när hon kollar på TV, och ju mer hon tittar desto mer vill hon se. Nu har vi dock varit inne i minst en vecka lång TV-fri vecka, vilket varit väääldigt skönt. Men ovanligt. Inte ens när hon var sjuk i fredags åkte TV:n på! Hon har inte ens frågat efter TV-tittande utan lekt väldigt mycket med annat istället. MYCKET ovanligt.

I morse ville Frida plötsligt se på TV. Vi (eller snarare hon) hade 20 minuter till överst, så okej då. Jag förklarade att vi SNART skulle åka och hon INTE fick bli arg när vi måste stänga av. "Neej, det ska jag apsoluuuut inte!" fick jag till svar, hahaha. Hur det gick? Hon vill såklart inte lämna rutan när det var dags. Inte komma och klä på sig, inte göra någonting. Jag gick till sist till bilen med en storgråtande unge iklädd bara jacka och tunna tights. Agerande - följdverkan...

Vi hann bli sams innan jag åkte från förskolan. Apsoluuuuuuut.
Med den här damen (liksom mamman) är det snabba vändningar!
Några storkramar och lite bus senare så var allt finemang.
Gullnos.

Vi hade två ytterligare TV-relaterade krockar på kvällen också. En vid hämtningen hos farmorn och farfarn, då TV:n INTE fick stängas av - den surläppen skojade jag undan genom att bära Frida uppochned till hallen. En vid hemkomst, för att jag inte ville slå på TV:n när det var dags att käka kvällsmat - de tårarna avledde jag genom att göra knasiga röster medan jag tog med den lilla arga till köket.

I slutänden blev det mer fniss och puss än bråk och stök. Skönt. Som alltid med vår envetna lilla solstråle!

TV. Inte alldeles enkelt att hantera. Lagom är bäst, helt enkelt.
Fast ibland blir det samma illtjut om dockskåpsleken avbryts vid fel tillfälle...

/Jenny

Duuuuuktig

Efter att ha mumsat middag och kramats med lillgrynet ett par timmar efter jobbet, överlämnade jag tjänstgöringen till pappan och trippade till Friskis runt hörnet igen. Heja mig! Den här gången vankades ett medelpass, med samma instruktör som på afrodans-passet i måndags. Kul tjej!

Jag får en hel del skumma blickar ska ni veta, när jag kliver in genom dörren till Friskis ombytt och klar UTAN överdragskläder. Ja, på vägen dit också förresten, av de som eventuellt hinner se mig. Trekvartsbrallor, bara munkjacka över träningstoppen och inget mer. Några minusgrader ute. Men hallå - jag har kanske 50 meter att knalla, gott folk! OCH jag är en varmblodig rackare. Nemas problemas!

Nu börjar ögonen blir lite trötta, efter att ha glott på Greys Anatomy och True Blood hittills ikväll. Nu sitter jag i soffan med en filt över de nyduschade tassarna, en sjal runt axlarna och jobbdatorn i knäet. Roomservice (inspelat på video från ikväll) rullar på TV:n, medan jag tänkt skriva klart de såååå försenade minnesanteckningarna från förskolerådsmötet. Men nu håller jag att somna mitt i alltihopa... Bryyyt! Haha. Jag tar gamnacken och bäddar ned mig istället.

Jag mår gott! Och ni?

/Jeny

Lite vardagsnjutning

Ibland blir en helt vanligt vardagskväll bara sådär oväntat lagom trivsam och trevlig! Till exempel om man...

...knatar iväg med en liten dagishämtad busprick till fina barnprylsaffären, för att köpa en nyfödingspresent. Om den lilla man har med sig är på sitt bästa humör, pratar med expediterna, leker i lekhörnorna och ringer fejkade mobilsamtal till en med en leksakstelefon medan man kikar runt. Om hon är med och väljer vad man ska köpa, så att lille L blir nöjd (och fin!)!

...samtidigt fyndar några fina plåtlådor på rea.

...bestämmer sig för att köpa sushimiddag, för att pappan ändå ska sticka direkt till träningen och sushi är en favvo för både stor och liten tjej. Gott gotti gott gott!...lyckas slippa mattjata och istället gör knasiga röster och miner och har så kul vid middagen att det älskade barnet skrattar sig till hicka minst fem gånger!

...kan glädjas åt att det bajstrasslande barnet gjorde nummer två, frivilligt, på POTTAN, innan nattning. Heja!!

...hade en gosig läggning utan tjafs i vettig tid med sånger och kramar och mycket skoj.

...får köra ett självvalt TV-maraton, i form av Mästarnas mästare, House, Cougar Town och sen Desperate Housewifes på video. Yeah.

Vissa dagar är liksom bara smidigare, roligare och trevligare än andra. Helt enkelt.

/Jenny

Egentid

Frida pallade med förskoledagen finfint, inga sjukrester som störde enligt personalen. (Ja, jag ringde och frågade. Ville pejla jobbsäkerheten en smula...) Hon hade till och med gjort nummer två på pottan! Heja bästa ungen! Det går faktiskt rätt bra med den där toa-biten nu, såååå otroligt skönt. Eller toa och toa... Blöjan är ofta inblandad, men det är okej. Vi håller tummarna att trenden fortsätter!

Hur som helst. Ungen är frisk och jag jobbade idag. Tjolahopp.

Farmorn och farfarn ryckte än en gång in och avlastade med hämtning av liten busgumma från förskolan (tack!!!). Själv stack jag till frisören. Njöt av toning och inpackning och klippning, skööööönt! Efteråt var jag bara hem och vände en kortis för att byta om till träningskläder. Jag hann precis få hem min lilla skatt (och den store, såklart!). Lyckades få mysigt pusskalas och bananätning i knäet, sedan virvlade jag ut för en timme rumpshaking på Dans Afro! Det var roligare idag, annan instruktör, högre ljud, mildare belysnnig och så.

Nu: tröttmössan på. Lååångt ned över ögonen. Godnatt!

/Jenny

Kalaskul

Frida har tack och lov varit feberfri idag! Nu är hon också färdig-barnkalasad - puuuuh vilken yra med 10-talet barn och lekande och fikande och stoj och stök. Åsså ett gäng föräldrar att snicksnacka med, trevligt tycker ju jag som stannade kvar med henne! Jag är dock alldeles varm och har huvudvärk nu, men Frida verkar piggelin och det känns ju skönt.


Frida kalasar (med en reva på kinden, orsakad av
dörren på hennes lekkök strax innan vi åkte iväg)!


Prognosen säger dagis imorgon (annars hade vi aldrig gått på kalaset såklart).

För tillfället befinner vi oss nu hos farmorn och farfarn, dit vi slank in bara för att kolla ett takräcke och blev bjudna på middag av bara farten. Ruskigt bekvämt, tackar tackar!

/Jenny

Sjukläget

Frida är fortsatt småskruttig. Inte alls jättesjuk, långt ifrån. Men heller inte på topp. Det är svårt att avgöra läget inför morgondagen och kommande vecka.

Halvtaskig på att äta, behöver mer hjälp än vanligt och vissa saker går inte i alls.
Knappt nån feber alls på förmiddagen, men 38 grader igen på sena eftermiddagen.
Smågnällig, extrakänslig, lite trött. Kramig.
Men mestadels pigg, leker, pratar på, gör saker.

Hmmm. Födelsedagskalaset imorgon som hon längtat så till (hos dagiskompisen A, flera andra ur gruppen är också bjudna) ligger i klar farozon. Jag är faktiskt inte ens tvärsäker på att det blir dagis på måndag. Man vill ju inte smitta ned folk, liksom. Och så ska hon ju orka.

Nu närmast ska vi se hur vi orkar inatt. Frida har redan gnällt och gnytt flera gånger sedan hon slocknade, och natten till idag sov jag mest med en hand ned i hennes säng tyckte jag. Gäääsp.

/Jenny

Stenkul

Idag har Frida "badat" alla stenarna och snäckorna i en av mina samlarlådor. Jag har några askar och burkar med vackra stenar och snäckor som jag inte kunnat låta bli att plocka ned mig från stränder och platser lite här och var. Förvånansvärt många av dem minns jag precis varifrån de kommer och när jag fann!

Jag har förklarat för Frida att många stenar blir vackrare när de blir blöta, färgerna kommer fram mer då och sådär. Givetvis ville hon kolla detta i verkligheten!


Kolla, vilket stoooort snäckskal - från Pulau Besar i Malaysia.

 


Och den här lilla snurriga var väl söt!

 


En alldeles rund liten svart - från en strand utanför Sundsvall!

 


Heeela samlingen. I just den här lådan, som sagt...


Många fossil och andra "fynd" kommer från Gotland, nästan alla dem plockade jag när jag var där med min mamma när jag var typ 12 år. Den resväskan var inte lätt på hemresan, vill jag lova! En hel bunt andra (som lirar i en egen liga i samlingen) kommer från Malaysia, från stränder på Robinson-öarna där jag tillbringade tre veckor med TV-produktionstemaet sommaren 2001 (jag följde med min vän W med son till hennes man som jobbade där då, på öarna utanför hamnstaden Mersing på östkusten). De finaste Malaysia-fynden - som storsnäckan jag hittade på den "äkta" robinsonstranden på Tengah - vågade jag inte ens släppa loss Frida på ännu...

Ja, ni fattar. För mig är varje sten en plats, ett minne, en person, ett väder, en doft.
(Så där gör jag med allt, det är därför jag är så kass på att göra mig av med grejor!)
Andra tycker väl mer att en sten är en sten är en sten, liksom.

Frida har redan visat prov på en liknande dragning. Hon hittar yttepyttemå grådassiga sandnings-grus-stenar, som hon trycker i sin lilla hand och vill behålla. "Jag ska skölja dem mamma, så blir de fina!". Sötnosing. Men jag har ju full förståelse och hjälper henne hålla koll på skatterna, såklart!

/Jenny

Syreintag

Frida och jag har spenderat dagen inne och ägnat oss åt krya-på-sig-lämpliga aktiviteter. Stilla lek och pyssel av olika slag. Förvånansvärt lite TV-tittande under denna sjuklighet - typ inte nåt alls! Mycket ovanligt, kors i taket.

Man får lätt en viss syrebrist-artad känsla av att bara gå inne och lalla med en sjuk skrutt. På eftermiddagskvisten tog vi därför en prommis hela familjen, det var ju så soligt och fint ute! Jojo. Jag är ju varmblodig av mig, men även jag noterade att det var FRISKT ute. I alla fall om man trodde det var vårsol och hade tagit den tunnare jackan... Pappan och Frida frös - men Frida hade ju fördelen att kunna hålla sig nedbäddad under en filt i vagnen när det kändes huttrigt!

 


Frida ville stanna till och leka på ett par ställen efter vägen, bland annat där ett par större barn var ute och rutschade nedför en snöhög. Medan jag knögglande på Frida täckbrallorna, vände hon sig om flera gånger och vinkade till dem och ropade glatt "Hej hej hörrni, hallå!". Hon såg SÅ fram emot att hoppa in i leken. Lilla söthjärtat, hon är så omedelbar och så oblyg och sååå social.

När Frida sedan kravlade uppför snöhögen för att leka samma sak som de andra två, sprang de bara om henne och åkte före. Tog liksom ingen notis om den där lilla, som verkade vilja vara med. Sedan sa Frida "Jaaa, jag ska åka i rutschkanan!" och strävade över skaren till en liten kana som var halvt begravd i snö. Innan hon hunnit fram, hade dock grabben sprungit dit och satt sig högst upp och deklarerat "Nu ska jag sitta här". Jag fick ropa åt honom att släppa fram Frida.

En lång stund följde hon dessa två barn som en skugga, trots att de bara ignorerade henne och inte tilltalade henne alls. Tvärtom var de lite retsamma och liksom småtaskiga. När vi skulle gå vidare, hade tjejen gått in och Frida försökte leka med grabben utan att få en enda respons. Jag fick bära iväg henne därifrån, för hon ville baaara stanna och leka.

Det var bara en liten, liten situation, men jag märkte ändå att mitt mammahjärta bankade lite extra. Jag kände att jag fick en pyttevittring på hur det är när ens barn inte får vara med. Och blev framför allt sorgsen när jag tänkte på att det där fantastiska hos Frida, det nyfikna, vidöppna, positiva, glada, sociala, lättsamma och accepterande inte kommer att finnas kvar i den här formen för alltid. Att det antagligen kommer att stukas till av livet.

Jojo, gott folk. En liten promenad bara, mer behövs visst inte för att jag ska hoppa fram i tanken till tonårsproblematiken eller så. Leva här och nu, var det väl man skulle ägna sig åt... Leva här och nu, med VÄRLDENS gladaste lilla sötunge!

/Jenny

Om att tappa ord

Ibland är det inte alldeles, alldeles lätt att säga vad man menar. Även om man försöker.

- Mamma, sen vill jag ha sånt där läppglans!
- Ja, det kan du behöva, du är så torr om läpparna nu!
- Neje, mamma, LÄPPGLANS juh!
- Jaa....?! Läppglans. Vad menar du Frida?
- Men nagelläppglans, på naglarna!
- Jahaaaa, NAGELLACK?!
- Ja, nagellack menar jag juh!
/Jenny

Lilla kaminen

Tja, inte vet jag om det går åt rätt håll eller inte det här.  Med Fridas krasslighet, alltså.

Under eftermiddagen ökade febern och hon var lite mera loj och vilade en hel del. Vid nattning hade hon 39 grader, men ville inte ha alvedon. Det är väl okej, så länge hon kan sova (vilket återstår att se). Halsen ser sämre ut tycker jag vid "inre inspektion". Men hon har ändå ätit bättre, konstigt nog. Både lunch och middag gick i, Frida valde pasta med räkor och sedan pannkaka (Inte köttbullar mamma, de är lite tröga, de tar vi inte. Jaaa, räkor är så slinkiga och goda, DET vill jag ha!). Så länge jag matade, vill säga... Själv satt hon mest och frös och var trött under tiden. Lilla knytt!

Fast visst har hon orkat lite - vi spelade julklappsspelet "Voff, sa grisen" som varit oprovat tills nu. Man följer djur och figurer på TV:n (från en DVD) och samlar brickor på varsin spelplan beroende på om de gör rätt ljud eller inte. Roligt och lagom svårt, men ett lejonet och ugglan tyckte Frida var lite läskiga!


Aha, nu kommer fåret! Ska det bli en bricka?

 


Japp, en bricka till - Frida leder!
(Och fredagsmys-ostbågarna är på plats...)


Nu hoppas vi på att tillfriskningskurvan svänger rätt inatt.
Trevlig helg, alla!

/Jenny

Middagslur

Jag och Frida lade oss för att vila lite, inkurade under en filt i soffan. I ett helt ljust vardagsrum. Efter att Frida sagt upprepade gånger - Mamma! Vakna! Det är daaaag! - så slumrade hon till. Välbehövligt idag, tror jag. Men det känns oant, att Frida sover på dagen har typ inte hänt sedan i somras (mer än ytterst enstaka gånger).

Hon äter taskigt, men verkar annars ganska pigg. Pigg nog att tjata om fredagsmys-ostkrokar redan till frukost, i alla fall! (Nej, hon fick inga sådana till frukost. Nån måtta får det vara.) Febern ligger ganska stadigt på 38 grader. Halsen gör ont, men hon klagar inte. Jag har lyst och kikat, den är röd och känns svullen på ena sidan utanpå. Hon har lekt hela morgonen, mest på egen hand. Jättebra, och inget tjat om TV!


Pudelstassen åkte på! Voff voff.

 


Sedan hade vi dragkamp. Frida ville att jag skulle "håva in henne".

 


Vips så blev hon prinsessa!

 


Sedan tyckte hon att JAG skulle ha slöjan en stund. Piffigt.

 


Därefter vidtog en ritstund i nytt block, med tre-spåriga pennor.
(Här kan ni även beundra den kroniska tvätthögen på lilla fåtöljen...)

 


Efter allt det där, tog orken ganska slut. Viiiiila.


Nu ska jag också blunda en liiiiten stund. Vilken utsökt LYX! Sen är det hög tid för lunch.

/Jenny

Buzzador-bjussning av Dove-duschkräm

Jag är buzzador, vilket innebär att man ibland får prova olika varor och tjänster gratis, dela med sig i bekantskapskretsen och sedan lämna sin egen och andras ärliga åsikter om produkten. Man får chans att prova nya saker (gratis, som sagt) och ett bra tillfälle att socialisera lite med omgivningen, den enda motprestationen är rapporten jag ska lämna efteråt.

Förra veckan kom ett paket med duschkrämer från Dove. Den här gången ingick en stor duschkrämsflaska till mig, och ganska stora provflaskor att dela ut till de jag skulle "buzza" till, kul! Det är roligare när de FÅR något ordentligt, tycker jag.


Uppställt på skrivbordet för utdelning!


Härom dagen delade jag ut proverna på jobbet och berättade om duschkrämen, Dove VisibleCare. Det finns två sorter, Softening och Renewing, och den senare var den vi fick prova nu. De som fått prover, ska återkomma med synpunkter och åsikter om en-två veckor. Direkt fick jag dock kommentarer om at den luktade gott!

Enligt Dove ska man känna en tydligt mjukare hud inom en veckan och se synbar skillnad inom tre veckor! (Är man inte nöjd får man pengarna tillbaka - men man kan ju bara undra hur många som orkar skicka in kvittot för detta?) Men en tydlig skillnad på huden tror jag mest märks om man inte brukar smörja in sig efter duschen (vilket jag alltid gör).


Jag piggade upp fackmötet med att dela ut duschkräm - sedan snackade vi samarbetsavtal.


När jag provat den hemma, konstaterade jag att den nog hamnat i rätt hushåll - jag har nämligen även Dove deo (både roll-on och stick) och Dove silk hudkräm på burk! Är mycket nöjd även med dessa produkter. Och VisibleCare kommer jag nog att köpa självmant framöver också, den var jätteskön! Krämig och härlig!

Vill du också bli buzzador? Lämna en kommentar här med mailadress och namn (eller kontakta mig på annat sätt, om vi känner varandra), så fixar jag en inbjudan!

/Jenny

Varma k(r)oppen

Frida vaknade tidigt (06.44), ställde sig på knä i sängen, pickade på mig och sa:

- Mammaaaaa, det är ju morgon! Vakna!

Sedan kröp hon över i våran säng och strök sina varma små tassar över min kind. Vi konstaterade att hon var febrig (38,2), att halsen var dum (hon har gråtit några gånger inatt, stackars gumma) och att det blir en hemmadag idag. Fast humöret är ganska okej åtminstone, eller som Frida sa till sin förskolefröken i telefon:

- Jag är sjuuuuk. Men jag är i alla fall glad!

Nu vankas frukost. Frida har beställt frukt och smörgås, så nu står vindruvor, passionsfrukt, juice och leverpastejmacka på hennes plats. Vi får se om något går ned i lillungen, eller om jag får plocka fram lättsvald soppa till lunch...

/Jenny

Hälsa och sjukdom

Idag hämtade farmorn Frida på förskolan, och sedan hämtade pappa hos farmorn. Själv rullade jag hem från jobbet i vettig tid, käkade, svidade om till träningskläder och gick på ryggpass på Friskis! Heja mig, det är synnerligen välbehövligt att röra på "volangerna" där bak på ryggtavlan. Vad är det ordspåket säger... "En gång är ingen gång, men två gånger är en vana"? Man kan ju hoppas det! Känns jätteskönt att vara igång.


Ååååh heeej, kom igen, ta iiiii nu!


När jag kom hem, satt pappan vid köksbordet och åt middag. Frida låg i sängen, sov djupt och var varm som en kamin! Attsingens. Den där förutspådda febern som vi slapp igår, dröjde en extra dag bara. Termometer har visat som mest 38,4 hittills. Hon har dessutom eländes ont i halsen, stackaren! Hon har redan vaknat och storgråtit en gång ikväll, men vägrade ta alvedon. Jag ville inte tvinga henne heller, utan avvaktar hur sömnen artar sig resten av natten... Lite isglass gick ned, sedan slocknade hon igen. Pluttan.

VAB imorrn alltså. Jag har mailat lite människor och avblåst diverse jobbgrejor, så det känns uppstyrt och skönt. Nu är det bara förskolan som ska meddelas imorrn!

/Jenny

Telefontrassel

Nu har vi bytt teleleverantör och därmed SIM-kort på jobbet, med ny pin-kod att lära sig - och betydligt sämre täckning än tidigare vad det verkar. Häpp! För att sätta lite knorr på förvirringen så har jag också kastbytt mobiltelefon med en arbetskamrat. Jag hade en SonyEricsson G900 och hon hade en HTC Hero. Nu har vi sökt fram sladdar och laddare och instuktionsböcker och vänt på steken!

Kollegan tyckte hennes nya snajdiga telefon var alldeles för avancerad, så jag hade turen att få byta. Hennes kostade åtminstone några papp mer än min, så liiiite coolare lär den väl vara?! Jag ska bekanta mig med den framöver. Idag har jag mest stört mig på att jag inte enkelt fick kontakt mellan den och min privata mobil, för att överföra min adressbok med bluetooth... Får trixa vidare. Förhoppningsvis blir vi kompisar!


En sådan här jobbmobil har jag nu - HTC Hero
(bild lånad från tele2.se)


Dagen tycks fortsätta i telefonens tecken, för jag har nu suttit och bl.a. skrivit det här inlägget medan jag suttit 50 (!) minuter i telefonkö hos Telia. På mobilen - billigt! Jag försökte använda deras chatt, men den hade ingen skicka-knapp... Grrrr. Vår fasta telefon (bredbandstelefon) hemma har varit pajkopaj sedan i måndags. Mest störigt är nog att för dem som ringer hit, låter det helt vanligt, som om vi inte svarar bara. Skrutt!

PS: Till slut kom jag fram. Vi startade om det ena och det andra, flyttade sladdar och provade hit och dit. Ibland blir det ton, ibland inte... Hmpf. Läge att testa en annan telefon, för att utesluta att det är DEN det är svaj på! Då ska vi bara ragga upp en sådan då. Anyone?!

/Jenny

Gosgumma

Idag har Frida varit en riktig mystjej. Kramig, full av ömma ord och tillmötesgående (mer än vanligt, i alla fall). Och detta trots att vi hade inte mindre än TRE ärenden att fixa efter dagis! Hon var konstant klängig, gossjuk och söt. Nästan så plats "sitta-nära-kramig" att jag (lätt paranoid) väntar mig att hon ska ha feber imorgon!

Jag och lillgrynet har passat på att prata lite om att hon måste våga berätta när hon gör något tok, eller om någon annan gör något tok. Hon verkar på något vis ha blivit lite skrajsig för det på sistone! Jag har berättat flera gånger idag (och förr) hur bra jag tycker att hon är på så mycket, hur duktig hon är, att hon kan mycket - de misstag hon gör är så få! Att jag är stolt över att vara hennes mamma. Att hon är världsbäst. Kanske kan det hjälpa lite i alla fall?

Ikväll har jag suttit som en annan telefondåre och koordinerat alla mina kontakter mellan jobbmobilen och den privata - imorgon ska jag nämligen byta både SIM-kort och själva telefonen på jobbet! Nya avtal, nya leverantörer.

Gonatt!

/Jenny

Omtumlande, underbart, uppfriskande bra

Ikväll hade jag tagit familjeledigt, för att leverera en födelsedagspresent till en vän. Eller snarare NJUTA en födelsedagspresent! Jag och två tjejkompisar har varit och sett, nej UPPLEVT måste jag nog kalla det, Mia Skäringers show på konserthuset.

Vilken kvinna, vilken människa! Fantastisk. Heeelt fantastisk.


Det var HUR BRA SOM HELST, verkligen. Jag har skrattat så att jag fick kramp i magen och kinderna. Jag har gråtit av glädje och av sorgsenhet, flera gånger. Jag har känt gapskrattet och fnittret vända till en smäll i magen, men också lyfta igen som en färgglad fågel. Jag känner mig varm och kall och glad och tankfull - allt på samma gång. Som i en stöklåda i köket - högt och lågt, allt får liksom plats och hör hemma.

Mia Skäringer, I totally LOVE you! Respekt.

Fatta bara - hon inledde hela alltet med att gå ut på scenen i en bikini från när hon var 20 år. En gaaanska för liten bikini. Med magen fullritad av magoperations-önskejusteringar. Tadaaa! Då har man liksom satt nivån rätt ordentligt. Här går vi nära, direkt inpå, nu gör vi det här på riktigt. Inget bjäfs.


Det här, mina vänner, det är mod. Härligt mod!


Mia pratade, sjöng, spexade, och höll igång i två timmar. Jag hade lätt kunnat stanna två timmar till! Så mycket klokskap. Jag fick med mig så många tankar, båda egna och en massa mamma-dotter-tankar. Jag bara faller totalt för Mias mycket genomtänkta idé med att öppna upp, våga visa hur verkligheten är - för att också andra ska våga. För att vi alla ska våga slappna av och bara liksom erkänna hur det är på riktigt, så att vi kan mötas över det som verkligen är våra liv!Jag läste Mias blogg när den "levde", och älskade den. Nu har jag köpt boken också, såklart. (Men jag har inte läst den än.) Jag hoppas på mer! Fler böcker, mera show. Och i Solsidan är hon ju heeelt underbar! Hennes karaktärer är helt makalöst träffsäkra och roliga - men allra allra mest gillar jag nog faktiskt när hon bara är Mia.

Bästa Mia. Du förtjänade varenda stående ovation du fick ikväll. TACK!

/Jenny

En dag av icke-stillasittande

Idag var jag och Frida alltså bonuslediga, eftersom förskolan var stängd. Kändes oerhört härligt lyxigt! Dagen var väldigt oplanerad från början, men blev ytterst innehållsrik. Vi har hunnit med följande:

- Sovmorgon
Frida sov faktiskt till klockan åtta i morse Hurra! Tack kära barn. Sedan lekte hon i sängen nån halvtimme, medan jag gäspade käken ur led, led av huvudvärk och försökte vakna till.

- Mysbyxhasning och strumplek
Långsam-mornar är det bästa med att vara ledig! Vi ägnade dagens första två timmar åt lite datorsittning, slö sagoläsning, snicksnack och såklart FRUKOST. Faktiskt nästan i den ordningen! Frida lekte runt mig där jag var, till och med MED mig - eller åtminstone min fot - medan jag satt vid datorn och skrev om hennes hyss...


Lillstrumpa? Viktor Konstriktor kanske?


- Leklunch
Klockan 10.09 sms-ade jag en förskolemamma för att kolla ev. lekläge inför eftermiddagen. Klockan 10.19 ringde hon upp och bjöd in till lunch och lek genast! Klockan 10.50 satt vi i bilen på väg dit - då hade jag både hunnit äta upp det sista av frukosten och duschat. Tjohoo! Sedan hade vi trevligt hos E och hennes mamma A (och lillasyster) i en och en halv timme, tills de skulle iväg på sångstund med ett gäng andra syskonpar från förskolegruppen.

- Express-runda på stan
Medan de andra kidsen och föräldrarna sjöng, åkte Frida och jag ned på stan för att än en gång söka present till hennes faster A. Resultatlöst även denna gång tyvärr! Vi hann också med det obligatoriska "lukta-på-tvålar-besöket" på Body Shop. Njutning, tycker Frida!


Mmmm, den luktar... juice!


- Öppna förskolan i Tomaskyrkan
Efter en tripp till affärer, hiss och parkeringshus joinade jag och Frida de andra barnen på Öppna förskolan i Tomaskyrkan för fika och lek. Många barn på liten yta, intensivt men kul! Framför allt för att jag fick mig lite socialt mammasnack på köpet.


Lek på öppna förskolan - roligt tyckte Frida!

 


Efter lekstunden fanns stora snöhögar att klättra runt i. Länge!


- Mataffären
Vi sladdade in på Hemköp på vägen därifrån och handlade lite som saknades hemma. Frida satte sig på tvären i kassan och jag sade ifrån, vilket skapade en ljudvolym som störde samtalen under en stund...


- Mat på fat
Tanken var sedan att vi skulle laga köttfärspaj. Men efter en blöjbajsning (jippi!!! - det går åt rätt håll nu!), ett borttappat recept och lite annat var vi sena, så Frida fick färdiga pannkakor och jag slukade fiskresterna från igår isätllet. Jag hann bara bidra med pajdegen, sedan fick pappan laga resten...

- Rumpgung
På kvällen gick jag faktiskt och TRÄNADE. jo, ni hörde rätt. Kors i taket och allt det där! Jag hade tur och knep en återbudsplats på "Dans Afro" på Friskis runt knuten, och tillbringade sedan en timme med att skaka på min stela tjockkropp så gott det gick! Det var kul, blir garanterat en repris. Hemma hade dock Frida busat loss och inte somnat förrän sent. Rackarunge!

Det kan man väl kalla innehållsrik dag? Kul. Nu är klockan sen och jag måste kolla väskor och så innan jag hoppar i säng. Skönt att jobbveckan blir lite kortare!

/Jenny

Så går Stawosch-leken till

Jag sitter vid datorn och Frida leker intill på golvet med en massa småsaker. Hon stoppar en liten plastfigur under min stol och säger:

- Stawosch kan vara här under mamma, den får inte barn se.
- Vad säger du Frida, Star Wars? Vem brukar prata om det?
- Det gör E, och stor-A. Det heter Staaaaaawosch. Det får inte småbarn se.
- Varför inte?
- För... för att de stänger in alla i fängelse. Så HÄR stort fängelse!
- Berätta mer, Frida. Är Star Wars roligt eller läskigt?
- Läskigt.
- Brukar de leka det på dagis?
- Ja. Då blir jag tvungen att leka också, mamma.
- Haha, jaha. Vad leker man då?
- Då måste man stå upp, och se ARG ut. Så här.Man spänner musklerna och gör en arg min = STAWOSCH minsann!


Frida fortsätter beskrivningen, och berättar levande med heeeela kroppen hur leken går till:

- Sen stänger man in alla i fängelse. Bam! Och så sen flyger man på en flygmatta, då kan man också se arg ut. Så här!


Sen är leken tydligen klar. Eller så börjar man om igen, jag vet inte. Behöver jag berätta att E och stor-A (som hon påstår introducerat denna lek) är grabbar? Och att den ene har tre storebröder? Jag tycker i alla fall att leken verkar lite... stel. Inte så festlig liksom. Men att höra och se henne berätta om den, DET var riktigt festligt däremot!

/Jenny

Om att göra hyss

Frida är faktiskt väldigt snäll, det måste jag säga. Duktig. Hela tiden, genom alla faser hittills. Ja, HUMÖRET kan ju växla, särskilt numera, men det går så snabbt! De envisa, arga eller gnälliga stunderna är korta och intensiva, övrig tid är hon väldigt grund-glad och förnöjd. Sprudlig.

Frida gör sällan riktiga dumheter, i alla fall jämfört med vad jag väntat mig att barn ska göra. Hon har varit och är fantastiskt duktig på att inte röra sådant hon inte ska, till exempel. Hon är försiktig med saker, noga med att inte kladda ned och förstöra och sådär. För det allra mesta.

Ibland inträffar dock undantag.

I lördags när vi skulle iväg på en liten tripp, lekte Frida i vardagsrummet medan jag duschade och gjorde mig klar. Pappan var på stan. När jag gick in för att kolla till henne, kom hon framhoppandes och såg VÄLDIGT mystisk ut, hyssjade mig och viskade "schhhhhh, säg inget, säg inget, schhhh!" Eeeeeehhh - vad har du gjort, liksom? Jo, hon hade dekorerat väggen! En knapp kvadratmeter av vardagsrumsväggen på ett undanskymt ställe var plötsligt täckt med väldigt fina gubbar och figurer!

Det var blyertspenna, tack och lov.

Det som tagit typ 15-20 minuter att rita dit, tog dock 30-40 minuter att sudda bort från den knöggliga målade vävtapeten. Vi blev sena dit vi skulle, men väggen blev ren. Puh! I efterhand tyckte jag det var lite synd att jag inte fann mig och tog ett foto först, för det var faktiskt riktigt fint ritat... Men jag var för upptagen med att förklara hur OERHÖRT dumt och olämpligt det är att rita på väggar!

Idag höll Frida också på och smög i vardagsrummet, och hyssjade åt mig. Jag bad henne visa vad hon gjort, men hon lade sig på soffan och gämde sig under en filt istället. Jag undersökte det smussliga området och fann orsaken. Denna gång visade det sig vara en liten dockskåpsnalle som blivit... hrm... något hårdhänt behandlad.


Frida hade pillat ned både nallen och dess armstumpar bakom en kista i vardagsrummet, för att vi inte skulle upptäcka att hon haft sönder den! Filurig unge. Vi tog ett snack om att man måste berätta även när man gjort något tok, att det inte är farligt. Än så länge är hon ju lättolkad och genomskinlig, men det lär ju inte hålla i sig hur länge som helst!

Lilla gumsingen. Hon har såååå bra känsla för när hon gjort något hon egentligen inte borde - det är bra!

/Jenny

Duracellkaninerna

Vi hann med en tripp till vännerna i Strömsbro idag också. Åkte direkt från simningen och blev bjudna på lunch, och smarrigt eftermiddgsfika med glass och gokaka och annat. Småtjejerna har som vanligt lekt järnet! De far runt så att man blir trött bara av att se på (för att inte tala om att lyssna). Klädbyten ingår som stående inslag. De har kivats lite (som de brukar - de är TREEEE år) och busat desto mer. De har såååå himla kul ihop varenda gång!


Vem behöver karuseller?! Snurret kan ju småprinsessor fixa själv!

 


Prinsessa i lånad stass, eller Mimmi Pigg? Vem vet.

 


Förfriskningar är välbehövligt, när man stojat runt i flera timmar.


Förresten måste vi ha blivit bra smarta idag - käkade fisk till lunch (torsk) och fisk till middag (marknadsshoppad rökt regnbågsforell)! Ovanligt frekvent, trots att sushi inte ens var inblandat denna gång!

Under tiden som vi brudar var på kompisdejt, kollade pappan klart på TV-sportandet och städade sedan här hemma. Underbart. (Jag vill betona att det var självvalt om han skulle med eller inte!) Att dammsuga och dammtorka här är dock som att delta i hinderbanan på Wipeout. Snårigt! Man får lyfta på, flytta undan, dra bort, skjuta åt sidan...

Pappan tröttnar ganska ofta ur rejält på alla pryttlar vi har (så ock idag) och jag förstår honom ju. Samtidigt vill jag bara ropa BINGO BINGO och klappa med händerna mot öronen (ni vet, som i den gamla reklamen) när han påpekar att vi måste rensa här och röja där... För vi är ju i det här fallet jag, eftersom det mest är mina saker. Och jag får ångest av hur dålig jag är på det där. Över hur hamster-samlar-störd jag är. Jag får ångest av att jag liksom inte orkar ta mig an projektet rensa och kasta, inte orkar organisera otimalt, inte tar mig tid i den knappa vardagen för sådana här projekt. Skärpning!

Nä ni, nu är det nattningsdags. För några timmar sedan när jag började lägga fram kläder för Frida till förskolan imorgon och sådär, slog det mig plötsligt att vi ju är LEDIGA hon och jag! Förskolan är stängd och vi har en bonusdag ihop. Det hade jag nästan glömt - vilken härlig sak att komma på! Fast nån extra sovmorgon lär det nog inte bli, så - sov gott! Och ha en bra måndag där ute!

/Jenny

Baddag

Idag har det varit baddag.

Frida och jag rullade till bassängen för veckans simningspass i förmiddags, medan pappan låg i soffan och åkte Vasaloppet. Frida var duktig på att flyta, men annars väääldigt klamrig även denna gång. Vill inte göra nån övning alls och gnäller ängsligt när jag försöker lirka. Jag undrar lite vad som hänt med vår frimodiga, badglada tjej från förr...? Skumt är det.

Men det fanns fler som fick bada idag. Nasse, Giraffen, Lilla Puh och några andra kompisar hade blivit lite väl lortiga, så därför fick de åka en tur i tvättmaskinen!


Frida godtog detta och valde en annan kanin som utbytesgosis vid nattningen idag. Eller godtog, Frida snarare insisterade själv på att giraffen skulle tvättas faktiskt, han var nämligen både blöt och smutsig på örat idag tydligen! Hemska tanke, så KAN det ju bara inte få fortgå! Haha.

/Jenny

Ockelbo - vintermarknad och vänskapstid

Vi drog till Ockelbo idag vid lunchtid. V kollade in vintermarknaden, fick köttsoppemidag och goda moccarutor efteråt. Babblade lite med vännerna, försökte hålla ordning på busiga barn och hade det gött. Ledighetsfeeling! skönt.


Äntligen framme! Det finns en del snö här med, kan man säga.
(Halva huset är nu tjusigt grått med gula knutar, resten är fortfarande piggt rosa.
)Jag har definitivt en fascination och förtjusning för istappar. Vackert!!Frida och pappan åkte karusell på marknaden, snurrisnurr!
På marknaden fanns en del lokalt tidstypiska prylar... Haha. Vi handlade ingen sådan.
(Vi kom hem med rökt regnbågsforell, två burkar getmese, bullar och 4 rökta korvar!)
Sockervadd - DET är marknadsfest det - och sjukt smaskigt! En stund...
Sedan är det mest ett moln av kladdighet - men det fick INTE kastas...Hej mitt vackra, vita vinterland! Enormt vackert ute dag idag.

 


Frida lånade E:s spis och kockade lite. Det var körigt, alla plattor
användes! Ett tag hade hon en dockbebis på högerarmen också...
(Vi får dock träna på grytlappens användningsområde, ser jag...)


Tack M och A för gästfriheten, maten och hela initiativet! Trevligt, trevligt!

Nu är det samma läge som igår - medvetslöshetstrött! Blink, blink, bliiiink, zzzzzz zzzzzz. (Jag får gå in och rätta till ev. tröttsnubbel i bokstäverna imorgon, haha.)

/Jenny

Eftermiddagsbus

Idag kom jag iväg liiiite tidigare än vanligt till förskolan. Det genererade tid för bus och knas i de sista solstrålarna, innan vi packade in oss i bilen och rullade hem. Härligt!


Frida visade stolt upp snökojan de byggt idag!

 


Eller snögången, kanske? Vips var hon igenom!

 


Sedan lekte vi leken "Neeeej, kliv inte på mig!". Fnitterframkallande för en 3-åring.

 


Framemot eftermiddagen drippdroppade det från taken. Soool.

 


Åsså lite bus. Jag försökte lära Frida en ny min, för lite omväxling i hyssen!


Mysig dag, mysig stund, mysig unge. Kärlek. Nu måste jag hoppa i säng. Tröttmössa. Blev lite senare än planerat ikväll! Zzzz Zzzz...

/Jenny

Solsidan lyser upp

Gillar Solsidan på TV4 kl 21.30 på fredagar. Sjukt kul mellan varven! Hög igenkänningsfaktor till och från. Idag bl.a. Freddes snygghetsteori om hur ens utseendepoäng utvecklas genom åren (ca 7.55 min in i programmet), med start i skolåldern - de snyggaste dalar och de halvfula stiger och nånstans på mitten möts man.

Och visst är det intressant - vi har alla rätt bra koll på var vi "låg till" i skolan, statusmässigt. Eller hur? Fast allas kurvor är ju inte sådär stadiga i utvecklnigen, särskilt inte hos oss viktvacklare. Mina snyggaste år (hittills?!) var 1996-1998 och typ 2003-2005. Och så kring årsskiftet 2006-2007, då jag var gravid och åtminstone KÄNDE mig snyggast i världen, haha. Har aldrig haft så lite komplex som då.

Dagens Solsidan-Fredde-citat:
"Vi har det bra. Vi lever bra, äter bra, bor bra, är friska (...) och så länge avföringen är jämn så finns ingen anledning att klaga!"

Haha, så sant som det är sagt, vare sig man är barn eller gammal och allt däremellan!
Solsidan förresten - det hette min gamla förskola. Nostalgi!

/Jenny

Vintervackert

Idag är det en helt ljuvlig dag. Minus 11 grader och strålande sol. Vitt och vackert. Lyllos alla med sportlovsledigt! Det är en rejält decimerad skara på förskolan i alla fall, stillsammare morgonläge har jag knappt varit med om. De får det nog mysigt där idag.


Snart är det helg, ledigt och skönt. För oss blir det nog en tripp till Ockelbo imorgon, med kompismys och vintermarknad. Nu ska jag ägna resten av fikarasten åt att faktiskt FIKA. Trevlig helg!

/Jenny

Ovanligt ospännande

Känner mig grå grå grååå och har inget att skriva idag. Fler verkar vara inne i samma mood, för på jobbet har vi pratat om demens och frågor om döden de senaste fikarasterna... Haha, livat! Fast det är ju intressanta saker.

Efter dagis åkte vi till Konsum Eken, för att hämta ut ett paket och handla. Jag är Buzzador, och nu kom det en packe duschkrämer från Dove som ska provas och spridas! Den låter väldigt härlig så det ska bli trevligt! Sedan var det bara att anta utmaningen att ta mig upp och hem med två fullpackade papperskassar (varav den ena med trasigt handtag), en plastkasse, en datorväska, en handväska, en väska med blöjpaket + paket i och en dagisryggsäck. HJÄLP! Jag tog lill-vagnen till hjälp men OJ vilken pärs det var! Lägg då till en knatte som definitivt kan ta jobb som mistlur, bara för att hon själv inte fick åka vagn...

Frida har babblat på hysteriskt idag som vanligt. När vi kom hem från förskolan, var det ju rätt mörkt i lägenheten. Plötsligt störtade Frida in i vardagsrummet och tog tag i dock-barnvagnen. "Men OJ mamma, de här ÄLSKAR inte mörker, de är INTE så fötjussta i mörker mamma!" Dockorna räddades ur mörkrets monsterkäftar, lamporna tändes och vi gick vidare till matfix och kvällning.

Nu mina vänner, somnar jag vid datorn i stort sett. Hörs imorrn istället!!

/Jenny

Morgontoalett...

...är här hemma numera inte att tvätta av sig innan man sticker hemifrån, utan syftar på Fridas (ibland vacklande, men dock relativt återkommande) toavana att göra nummer två i blöjan direkt efter att hon vaknat. Magen mår fint då och mammans hjärta lever lättare minst ett dygn till. Tjolahopp!

Ha en bra dag därute.

/Jenny

Korthugget

Ikväll har jag inte tid att skriva egentligen. Första delen av kvällen ägnades åt Fridabus och sambotid. Nånstans i skarven där pratade jag också med min bror, för att se om han kunde hjälpa mig att få fart på mitt trasslande trådlösa nätverk! Och minsann, visst kunde han det! Visserligen med fördröjd effekt men JÖSSES så glad jag blev när allt plötsligt funkade finemang sen! PUSS till duktiga brorsan!

Under "senkvällen" har jag försökt fördela min energi mellan hemjobb som bara måste betas av idag och smaskiga TV-program som måste ses! Uppkrupen i soffan med laptopen i knäet blir ju den ekvationen betydligt lättare! Har sett säsongspremiärerna av Grey´s Anatomy och True Blood ikväll. Av bara farten såg jag också reprisen av Himlen kan vänta - ett år senare - vilka starka, imponerande människor!

Nu sista knappandet, sedan gonatt. Ska in och lyssna på det meditativa i mitt barns susande andetag (utan hosta för tillfället).

/Jenny

Framtidsplaner

I bilen på väg till förskolan i morse:

- Mamma, min dagiskompis M kan bli pappa till mina barn och mina bebisar.
- Jaså, vem har kommit på det?
- Det har han bloggat ut på din blogg!

Haha! Knasfink. Jag förklarade lite mer om vad en blogg är (och att inte lille M kan skriva i min), och sen tog resonemanget fart igen. Med lite matchmaking-touch.

- Jag trodde det var stor-A du tyckte extra mycket om, Frida?
- Ja. Och M. Och J. De kan bli pappor.
- Fast J kan inte bli pappa Frida, hon är ju en tjej.
- Ja, hon kan bli mamma. Och då kan stor-A bli pappa när hon blir mamma.
- Ja du Frida, så kanske det blir.
- Ja, man får se, men man vet inte.
(Ett klassiskt Frida-uttryck!)
- Nä, sånt där vet man inte hur det blir förrän man blir vuxen.
- Men mamma, i alla fall kan M bli pappa åt mina barn och bebisar och ta hand om dem. Sen kryper alla barnen ihop i en mysig ring såhär, och sjunger med varandra.


Ja jösses. Vilka funderingar. Vad tänkte ni på, på väg till jobbet? Lite mer vardagliga saker?

/Jenny

TV-frossa

Idag firar jag att OS är slut, med ett riktigt TV-maraton! Lite i oordning i och för sig, för de som snickrar ihop vår sopiga TV-tidning tyckte tydligen att det var oviktigt att berätta att det var ett avsnitt av Mästarnas mästare idag. Så nyss kollade jag på mästargänget på SVT Play istället.

Tidigare ikväll har jag avnjutit säsongspremiären av Desperate Housewifes och de två första avsnitten av nya serien Cougar Town. DH är ju pålitligt stabila och Courtney Cox nya serie gillade jag skarpt! Lite ersättning för Gilmore Girls nästan, som jag gillade förr. Kul!

Övriga livet? Det verkliga?

Farmorn och farfarn hade hämtat Frida idag, så efter att jag betat av ett par extra jobbtimmar hämtade jag upp grynet hos dem. Snabbt hem, överlämna bilen till träningspappan och hasta ihop middag till oss brudar. Frida var grymt nöjd över att få käka framför TV:n, dessutom iklädd finaste prinsessklänningen som hon snurrdansat lyckligt i medan jag kockade. Efter maten somnade hon gott.

Tja, jag hade tänkt fippla med lite ohunnet jobb på den bärbara datorn medan jag hängde vid TV:n, men vårt trådlösa nätverk verkar ha lagt ned så den taktiken funkade inte. Dumma! Fast imorgon ekar korridoren rätt tom på jobbet, de närmaste kollegorna är lediga och på tjänsteresa. Kanske genererar lite extra arbetsro, om jag har tur? Istället knappade jag lite på minnesanteckningar från förskolerådet ikväll. Alltid något.

Nu nattning. Hoppas er vecka löper på bra!

/Jenny

Morgongåva

Föräldraskap har en del underliga sidor. Tänk bara, vad som numera är en riktigt härlig present! Idag vaknade vi båda (pappan hade sovmorgon) klockan 06.45 av att Frida stod bredvid sängen i det halvmörka sovrummet, knackade på pappan och viskade:

- Pappa, vakna! Jag har bajsat!

Aldrig har jag blivit så lycklig över att bli väckt tidigt för att byta en blöja! Lilla gullrumpa. Hon som så ofta brukar vara fröken mistlur i samband med "nummer två", hade idag smugit upp helt ljudlöst och gjort sitt medan vi fortfarande sov. Jag brukar vakna för ingenting när det gäller Frida, så jag blev ytterligt paff. Och mycket, mycket glad.

Idag är en bra dag, hörrni.
Oavsett hur den fortsätter.

(Just nu fortsätter den med lunch för hungrig jobbmage.)

/Jenny


Busväder och busmys

Snacka om att det är VINTER i år. Helt galet. Så mycket vinter att man inte tror att det är sant. Liiksom syndafloden fast i snö!

Läser ett inlägg om saken på den härliga bloggen Innan du fanns och kan väl inte annat än hålla med. Jag gillar verkligen det riktigt vintriga, som tar en tillbaka till barndomsvintrar man minns med snöhögar stora nog att göra kojor i. Jag tycker det är vackert med allt gnistrande vitt. Men alltså, nu räcker det. Faktiskt. Även för oss med lägenhet och varmgarage! Idag har det varit snöstorm och yrväder prick hela dagen. Brrr.


Grannhusets sjukt imponerande istappar har nu knackats ned!
(Tur att ingen kunnat vistas på den oskottade innergården!)


Vid hämtningen höll jag inte på att ta mig varken till dagis eller därifrån - och då är det ingen mångmilaresa vi snackar om precis. Men med typ 2-3 dm lössnö på vägarna i villaområdet omkring, så var det rena lotteriet om man skulle fastna med bilen någonstans eller inte. Jag hade hjärtat i halsgropen minst 10 gånger, det var som att köra i en massa smör med is under, typ. Gaaaaalet halt och spårigt. Bilar fastnade runt oss och vi blev instängda vid ett tillfälle, fick vänta nån kvart innan vi kunde komma vidare. Tokväder!

Frida och jag hade en sååå härlig stund idag, efter att vi kommit hem. Vi var båda hungriga och borde fixa käk, men hamnade i krambusmysläge i storsängen istället. Småprat, mys, pussar, kärleksfulla ord, busbrottning, skratt, kittling, kramar och filosoferande i en härlig blandning under nån halvtimme. GULD värt. Frida kan verkligen konsten att visa omtanke och kärlek!

Jag fick också veta att hon hade "så många känslor mamma, så hääääär stora, men alla får plats i mig, glada känslor som var jordgubbsröda, och blåbärskänslor, och inga arga känslor men bara ledsna ibland, och gröna känslor som är som krusbär". Underbart va?!

I sådana stunder vill jag aldrig att hon ska bli stor och sluta mysa med oss. Hjärtknip! Vi fick dock betala för stojet med en del hosta och rossel efteråt, båda två. Klena typer, haha.

Nu ska jag bryta mitt nattsuddarmönster och gå och lägga mig - före 23.30! Igår lade jag mig till och med klockan 22.30 - det har inte hänt på så länge att jag inte minns när. Men ni vet - plötsligt händer det!

/Jenny

Man ska inte tro att man vet

Jag var helt säker på att det skulle bli VAB idag, efter gårdagens konstiga självsomning i tidig timme. Men Frida sov gott hela natten och hostade till och med mindre än de två föregående nätterna. Hon vaknade några minuter före klockan sju och låg och småpratade glatt för sig själv. Utan feber eller andra sjukliga symptom.

Minsann.

/Jenny


RSS 2.0