Om mammor

Lunchsnack mellan mig och Frida:

- Frida, hur tycker du att en bra mamma ska vara?
- Öh, glad, och snäll, och leka många lekar som barnen tycker om, och ge många presenter och så."
- Jaha du. Känner du till någon som är så då?
- Jaa, det är ju DU såklart!'

Gullnos. HELT rätt vinklat, med förvånad uppsyn och allt! Tack kära barn.

/Jenny

Nu är det visst sommar

Hörrni, jag har fått årets första myggbett. Flera stycken faktiskt, och de kliar så att jag blir gaaaalen. Det där första giftet biter rejält, haha! Somrigt är det, i alla fall, om man nu ska hitta något positivt med det hela.

Den här dagen blev rätt innehållsrik till sist. Cykeltripp till simningen, med lilltjej som redan innan vi åkte hemifrån tog på badkläderna under brallor och klänning. Förklaringen är den bikini vi hittade i den innehållsrika ärv-och-låna-lådan från vännerna M&T. Topp, trosa och liten kjol, minsann. Jag som egentligen inte gillar bikini på barn (det är för vuxet!) utan föredrar baddräkt, hade ingen talan såklart. Har man hittat en skatt så har man!


Efter doppet tillbringade vi en halv evighet i omklädningsrummet som vanligt. Idag tillkom den extra knorren att Frida samlade ihop alla nycklarna till värdeskåpen (se ovan) och snurrade ihop resårbanden till en "bukett" - synd bara att de inte var märkta med rätt skåpnummer nästan någon av dem... Gaaah, tålamodsterapi! Till sist rasslade vi ut därifrån och begav oss på strikta order från Frida till Max - hon krävde nuggets, strips och att få åka roliga rutschkanan! Faktiskt knaprade hon i sig prick hela lunchen (förutom en ynka nugget) utan ETT enda tjat eller hjälp från mig - ovanligt, och värt mycket beröm!

Vi cyklade hem, bytte fordon och åkte ut på landet för en fikastund. Studsmattan var monterad (tack faster E med familj!) och Frida var lyrisk. Hon provskuttade lite, innan vi tog oss an den digra uppgiften att montera säkerhetsnätet. Pilligt, klurigt och småsvårt, men till slut satt det där och Frida kunde glatt hoppa vidare i lite mer wild and crazy style.


Va? Får jag? Redan? Utan nätet?


Okej då - tjohooooo!


Efter en hoppstund blir man trött och kan passa på att slappa lite.


Till sist var nätet uppe och den riktiga galenskapen kunde börja!


När kvällen nalkades åkte vi hem till farmorn och farfarn och bjöds på mat, tack, så bekvämt! Frida toksomnade sedan i bilen hem, tandborstad och klar. Nu ska jag gå och knoppa (som min faster K alltid säger) i en säng med rena lakan!

/Jenny


Strålande

Frida sov till kl 08.23. Skönt! Sedan låg vi och småsnackade och gokramades i en halvtimme till, innan hon ville upp och se barn-TV. Tvättmaskinen brusar, jag har knappat lite på datorn och nu blir det seeeeen frukost. Innan vi sedan cyklar mot simningen ska jag byta lakan i stor och liten säng, eftersom fröken bus hade katthår över hela sig igår och mina ögon kliar efter morgonens gos... Tröttsamt.

Pappan är det lite ordning på, han var redan utflugen innan vi sjusovare rasslade igång. Han golfar idag och det är helt fantastiskt fint väder ute, så vi lär nog få hem en riktig redneck ikväll/em.

Nu knorrknorrar magen rejält. Morgonkäk!

/Jenny

ROLFCARLWERNER

Idag har hela familjen alltså varit på vernissage, på Länsmuseet. Snajsigt värre med cider, ostkrokar och Ahlgrens bilar. Tuuuuuusen människor, och varmt. Men annars var det makalöst coolt. Han målar med sprayfärg, det är en häftig teknik tycker jag. Vi var personligen inbjudna av konstnären - han är dagispappa och har en liten härlig busguldunge på Fridas avdelning nämligen.

Håll i er, nu kör vi.

 


Stiliserade bokstäver bildar hans namn, som han fyllt med en massa
saker från sin uppväxt.
Fantasifullt! (Men svårt att "inte röra" för Frida.)

 


Mera läckra bokstäver...

 


Detta var nästan min favvo, hur det tonar ut i vitt och ges plats för framtiden!

 


Del 1 i "tidslinjen" som hela utställningen består av...

 


...landar i den här stooora tavlan som heter "Vägskälet". Cool!...

 


...och sedan vidare med resten av livet. Tre hela väggar med sååå häftiga konstverk.

 


Frida busade runt en tok- hon var så glad att möta dagispolaren C!


Utställningen kan absolut rekommenderas å det varmaste! Bra för barn också, med alla mastiga färger och spännande motiv. Gå. Se.

/Jenny

Förmiddagsleverne och kvällstripp

Startade dagen med ett medelpass på Friskis. Veckans hurtigaste med lite TEMPO! Ledaren är så tokrolig på nåt vis, det piggar upp och ger extra energi. Nu såhär på kvällskröken känner jag dessutom att träningsvärken börjar smyga sig på... Ett gott tecken.

 


När jag kom hem, var pappan och lillpärlan ute på stan. De kom hem med blommor och presentkort på fotmassage till mig i morsdagspresent! Mmmm, TREVLIGT. Jag fick gåvorna nästan direkt - försök hålla en blombukett gömd i vår icke-luftiga lägenhet i ett dygn och försök få en pratglad treåring att behålla en hemlis för sig själv... Båda sakerna är stört omöjliga! Frida hade valt blommorna, söta nosen - en rosa och en lila, hennes båda favvofärger såklart.


Morsdagspresent - tackar tackar!


Efter lunch och dusch och så, knatade vi iväg till Länsmuseet för att kolla in en maffig konsutställning - om det skriver jag i ett eget inlägg. Efter dagens dos kultur, stack jag och köpte plenty sushi, packade ned den i kylväska och så drog vi till Ockelbo på 2-årskalajs!


Middagslevereans till landsbygden, smaklig måltid!

 


Igår inköptes en golfbag i plast till Fridelin. "Som pappas!"

 


Modiga myspricken vågar hålla i sniglar nu, minsann!


Vi hann med några mysiga timmar, innan det var dags att vända hemåt igen med Frida snabbt och skönt insomnande i bilen! Efter hemkomst har jag som vanligt kattsanerat - rolla rolla rolla, kasta i maskin, duscha, ta ögondroppar, klia ögonbloben typ ur läge... Blir gALEN på att jag inte ska kunna hälsa på en av mina bästa vänner utan att bli sjuuuuklig. Dumt!

/Jenny

Oacceptabelt

Härom dagen uttryckte jag mig oförsiktigt på jobbet. Mycket olämpligt.

Det har ju inte varit tokvarmt på sistone. Visst, försommar och så, men ganska svalt. För frusna kanske rent av kallt, om man vill kunna ha somrigare outfits, lätta skor och slippa jacka. Men för sådana som mig, är det nemas problemas med detta väder.

Jag dristade mig rent av till att påstå att jag inte skulle ha något emot ifall sommaren fortsatte ungefär såhär! Jag är för tjock i år för att vilja leva shorts-och-linne-liv (bikini ska vi inte ens prata om!), för hudcancer-medveten för att vilja pressa järnet på beachen och för varm och lätt-svettad för att längta efter galet heta dagar. Så lite halvsvalt och växlande molnighet får det hgärna bli för min del.

Protesterna var öronbedövande. Minst sagt. Frågan är om jag ens är välkommen till fikarummet mer? Jag kanske får inta mina mellanmål i nån skrubb fram till semestern, haha!

/Jenny

Nybakt

När jag hämtade Frida från förskolan idag, möttes jag av en dam i solhatt som bjöd mig på tårta. Det var tre tjusiga ljus i den också, men de såg Frida till att plocka bort innan jag smakade - det vore ju inte gott att få dem i munnen menade hon.


Lasagne hade också tillagats, tydligen. Det var en lervälling utan dess like i ute-pysselhörnan! De hade med all säkerhet haft riktigt, riktigt kul.

/Jenny

Det är heeeelg!

Äntligen fredag, jösses så skönt! Har riktig helgstämning, eftersom studentkåren har nåt vollyboll-evenemang på campus och det har dånat ut fartfylld musik hela dagen (som hörs ända in). Party on!

Nu sticker jag och hämtar lilla nyponrosen, det blir spännande att se hur många liter sand det finns i skor coh fickor idag. Sedan rullar vi till Barnens Hus och köper present till bäste lille E som fyller 2 år imorgon (fast det verkar som att han firar med familjen imorrn och blir firad av oss en annan dag). Därefter ska vi försöka orka trassla oss igenom ICA Maxi för att köpa lite fil och bröd och annat jox, innan vi faller till föga och handlar med oss färdig thaimat hem från lilla husvagnen där utanför. Dessutom har Frida beställt ostkrokar och barn-TV som fredagsmys!

Pappan? Tränar och socialiserar med arbetskompisar.
Trevlig helg, alla människor!

/Jenny

Plötsligt händer det

Nu gott folk, reser jag mig från datorn. Är jag riktigt snabb med tandborstning och avklädning, kommer jag att ligga i sängen före midnatt. Det ni - fram med pennor och penslar och rita ett stort kors i taket nu!

/Jenny

Lättnad

Jag har fått ro att fixa klart en jobbuppgift idag, äääääntligen, som legat och grott på tok för länge. Ett dåligt samvete sedan tre veckor, typ - men nu är den klar och ivägskickad och tjolahopp så skönt! Frihet! Eller...? Nähääää, jag hade visst sjuttiofjorton andra saker jag inte heller hunnit. Aj då.

Men ändå - så lätt och luftigt det känns en stund!

/Jenny - som sticker från jobbet nu och söker upp sin kramvänliga treåring!

Avsnitt fyra i en serie

Pedagogerna på förskolan har börjat med en ny dokumentation - de intervjuar ett barn per dag om vad de gjort den dagen, och sätter upp i hallen. Det blir ibland väldigt söta och charmiga små berättelser. (Fast Fridas var väl sisådär vardaglig.)


Fridas story var faktiskt INTE pratigast hittills, av fyra kids fram till dess - DET var en överraskning!

/Jenny

(PS: Nu funkade fotoöverladdningen igen - inlägget nedanför är kompletterat med foto på den söta lilla sovsnuttaren...)

Tjall på linjen

Har försökt att ladda över foton från kameran till datorn sjuttiofjorton gånger ikväll nu - det går INTE. Morr. Tro om det är en tillfällig hicka, eller om någon kontaktväg i kameran, datorn eller sladden är kaputt? Dumma.

Här händer i och för sig inget spännande. Familjen sover sedan drygt tre timmar, den nu hostiga och hesa pappan (som blivit sämre igen) lade sig strax efter lillstjärnan. Jag hann precis hem efter träningen för att hinna läsa om Lotta på Bråkmakargatan och pussa barnkinder och sjunga sovsånger. 

Ikväll slocknade Frida tätt inlindad med en bebisfilt hon fått av farmorn när hon bara var en liten räka. Hon drabbades av akut snutte-sug och den hon föredrar var i tvätten. Då plockade jag fram en plysch- och bomullsfilt med liten bebishuva på. Den tryckte hon nöjd ned på huvudet, snurrade in händerna i resten och somnade sedan gott.

(...och hade kameran samarbetat hade ni fått se bildbevis på detta...)



Det här mina vänner, är att sova GOTT!


Nu har jag plöjt dagens serieutbud i videoform - Ugly Betty, Desperate Housewifes och Cougar Town. Medan de pågick på riktigt, duschade jag och pratade med min Stockholmsfaster och hennes man (som fyller år idag).

Tjing tjing!

/Jenny


Trött och nött...

...var jag igår. Somnade med Frida vid nattningen, rasslade upp en stund senare men kom liksom aldrig riktigt i fas för bloggning. Började knappa, men när datorn hängde sig vid intankning av foton fram kameran gav jag upp och såg det som ett tecken på sänggående. Gäääsp.

Frida i sin tur var trött i morse hon, det gick baske mig inte att väcka jäntungen! Tjugo minuter innan frukosten börjar på dagis (dvs när vi borde vara på väg till bilen...) fick jag äntligen upp henne. Sedan gick allt i superduperrekordfart vill jag lova! Kissa, borsta tänder, av med pyjamas, på med kläder och SWOOOSH ut genom dörren!

Frida är jättemammig just nu, särskilt vid nattningen och morgonlämningen på förskolan. Efter en sådan raketmorgon som idag, märktes det tydligt - hon hade väl knappt hunnit förstå att hon var vaken liksom... "Jag vill vara med diiiiig" säger hon, darrar med underläppen och klänger sig fast. Igår var jag tvungen att lämna henne eländigt ledsen, idag lyckades kompisen J avleda och jag såg den lilla morgonrufsiga kalufsen ge sig in till frukostmackorna innan jag stack. Skönt!

Nu är det lunchtajm. Sedan möten och kurs på em, sedan hämtning av lillpärla, sedan snabb middag - sedan ska jag rassla runt min lekamen under ett ryggpass på Friskis ikväll!

/Jenny

Humlan Helmer

När varmvädret drog igång på allvar, dök det ju som vanligt upp flygfän och kryp av olika slag. Frida drabbades genast av total panik så snart hon såg minsta blomfluga. Faktiskt INTE orsakat av mig, för det hade inte hunnit dyka upp några getingar eller annat elände än, haha!

Man kan ju gissa att nån förskolepedagog kanske inte gillar kryp så där alldeles mycket. Och att alla kidsen förmodligen glömt att det var sommar för ett år sedan och att det fanns en massa småkusar då. Hur som helst,. läskigt så in i bänken var det i alla fall!

Plötsligt en dag när jag hämtade Frida, kom en humla flygande. Frida utropade exalterad:

- Kolla mamma, humlan Helmer, kolla mamma, där flyger humlan Helmer juh, kollaaa! Åååååh, kolla vad söööt han är!

Haha, genast insåg jag att nån av de fiffiga pedagogerna tröttnat på masspaniken, och gjort ett smart drag för att istället försöka skapa intresse. Verkade ju funka! Hon har pratat om Helmer en hel del sedan dess.


Foto: James K. Lindsey (tillgängligt via Wikimedia)


Förra helgen när vi satt i en slänt och väntade på att kossorna skulle släppas ut på grönbete, kom en humla farandes. Den surrade omkring en buskkvist en bit ifrån oss. Frida stelnade till i hela kroppen, sköt ifrån med hälarna och lutade sig bakåt i en låst och typiskt icke-avslappnad pose. Hon gnällde och klagade lite nervöst och pappan tröstade:

- Men Frida, det är bara en humla, den bryr sig inte om oss, ät din macka nu!

Frida stirrade på honom som om han kom från månen, sedan sa hon med bestämd och ganska barsk röst:

- Men pappa, det är ju humlan Helmer - känner du inte IGEN honom?!

Sötplutt! (...och nej, stackars pappan hade inte hunnit höra talas om nån Helmer ännu...)

/Jenny

Dripp dropp

Idag har det regnat här. Massor. Oavbrutet. Helt obegripligt mycket och ihållande, faktiskt.

Våra planer för idag? Att åka på öppet hus ute i Kjessmanbo hos Fridas dagiskompis M, för att titta på alla deras lamm. (Och kanin. Och hundar. Och häst. Och kor.) Att veckla ut en filt på deras gräsmatta, och ha picknick i solen. Givetvis tillsammans med ett gäng andra dagiskompisar och deras föräldrar. Vuxna småpratandes, barn lekandes.

Så blev det ju INTE, som ni förstår. Men vi åkte dit. Ändå.


Tog detta foto en dag i april när det regnade rejält - preciiis som idag.


Ingen annan dagispolare-familj hade kommit på den befängda tanken i hällregnet, så det var bara vi. Vi kikade på söta lamm - mest inomhus. Frida blev modigare allt eftersom och fnissade till sist bara när ett av de tidigare flasklammen (som därmed var lite sällskapligare) knaprade på hennes regnjacka. Vi klappade hund och kikade på blyg kanin. De regnställs-välklädda kidsen hann till och med gunga en sväng, innan vi rullade tillbaka mot stan.

Det var faktiskt riktigt trevligt, vädret till trots. Hade vi inte haft tiden för Fridas simning att passa idag, hade vi dessutom kunnat kliva in på det där kaffet vi bjöds på också - det hade varit ännu trevligare!

Det får bli nästa gång. Lekdejt i sommar, pratade vi om. En soooolig dag.

/Jenny

Sommarvarmt

Hela familjen sov till klockan 8 - sedan lekte Frida och kollade på TV medan vi vuxna tröttslumrade en stund till. Efter frukosten har lilla fröken redan klarat av dagens lördagsgodis. Pappan har åkt iväg och golfat. Jag ska hoppa in i duschen. Frida leker "flygmatta" (flygande matta) med en samling gosedjur.

Frida protesterar: "Jag LEKER inte, mamma. Det ÄR sant, de är flygmattor på riktigt, men de måste vara ute för att de ska kunna flyga på riktigt ju."


Inte mindre än TRE flygande mattor är ute och flyger förstår ni!


En av mattorna är så yttepytteliten - men lagom för de som åker!


Det är 17 grader i skuggan och strålande sol. Frida säger bestämt att "det är VÅR, inte sommar - men det är sommarvarmt!" Vi har fönster öppna i alla rum. När jag och Frida har knaprat i oss lunch, ska vi cykla till familjen S och fika. Trevligt! Idag får det bli premiär för trekvartsbyxor - jag lär ändå bli bastuvarm av uppförs-cyklandet i solen kan jag tro...


En hel bunt dagliga medikament krävs i pollentider. Attjo!


Nu är det dags att sätta fart. Hoppas det är fler som får sol på nosen. Ha en skön dag!

/Jenny

Status:

En pappa som verkar frisk igen.
En treåring som tydligen knappt haft feber alls idag.
En mamma som "firade" friheten utan dagishämtning med att jobba över. Länge.

Är oerhört glad över att det är helg. Såååå skönt.

Den lilla barfota, prinsessklädda, glada busungen som kom springande mot mig när jag kom hem, blev lite sen i säng. Jag håller en tumme för att det betyder i alla fall liiite sovmorgon!

/Jenny


Two down, one to go?

Pappan är redan piggare, hade rent av tänkt sig att jobba idag. Men Frida var däremot en rosig halvvarm kamin (örontempen växlade mellan 38,6 och 37,8...) , så de får vara hemma och pigga på sig ihop idag medan jag jobbar. Ute ösregnade det i morse. Lattjolajbans.

Tur att nån har med sig gott fikabröd idag, såg jag - nu är det fikarast!

/Jenny

Framme!

Den här dagen kändes lite som ett maratonlopp. Låååång och jobbig. Stressigt som sjuttsingen på jobbet, inställt förskolerådsmöte som gav luft för jäkt-jobbsfokus istället, och fjoff iväg till farmorn och farfarn för hämtning. Svettigt mest hela tiden, har varit toksommarvarmt idag (fortfarande 17 grader ute på sena natten!). Kånka saker från bilen och hem, kissnödig, huuungrig. Natta energisk unge - SEN blev det till sist mat för blodsockerkänsliga mamman! =)

Konstaterar i alla fall att pappan är friskare nu, men den lilla sötnosingen känns varm istället. Alltid är det något. Sovrumsfönstret är på glänt, men Frida är ändå lite svettig. Lättare feber. Sannolikheten är stor att en eller flera nog blir hemma imorgon med... Vi får väl se hur det artar sig mot morgondagen!

Ikväll har jag knappat lite arbete hemma också, men ändå hann jag INTE jobba klart det jag tänkt (läs: det jag måste...) göra. Huvudet väger 100 kilo och ögonen tycks dras igen som om det finns en magnet. Men äääääsch. Det får gå ändå!

/Jenny

Nåt sjukt är det

Det är plötsligen lite krasslighetsläge här hemma. Sambon lade sig för natten klockan 20.30 (!), nu ligger han och feberhuttrar i sängen. Aj då. Symptomen i övrigt är lite oklara, mest är de förkylningsaktiga men rasslig mage ingår. Jag nojar direkt då. Har hårdhudat förvisat den stackars sjuklingen till "lilltoan" och smockat i mig 10 vitpepparkorn, helt enligt dagisfröken-huskurernas huskur, för att försöka slippa drabbas av den delen! Hoppas han kryar snabbt. Har servat med dryck, feberkoll och Panodil, klappat pannan och ställt fram hink ifall ifall ifall.

Hoppas att jag och Frida klarar oss. Lilla pinglan har svettats mycket på nätterna, hostar en del ännu och går på astmados fortfarande, men annars verkar hon piggelin, haha!

/Jenny

En liten vardag

Idag har det bara varit en sådan vanlig dag. Enkel, men skön.

Jäktig morgon, eftersom både stor och liten tjej nästan gäspade käkarna ur led och knappt tog sig ur sängen. Jobbjobbjobbade som en tok, men inte hinna ens en bråkdel av det som borde vara avklarat. Hämtade liten busunge på förskolan, kramades massor, kollade in myrstacken i vanlig ordning och plockade slokande bukett vitsippor.

Hem, lekte kurragömma. Sökte t-shirts i en kartong med lånekläder, vilket urartade till modevisning och resten av kvällen gick Frida iklädd bikini med liten matchande kjol... Blev sena med middagen och ruskigt hungriga, men räddades av pappan som kom hem och kockade vardagskäk. Han typ inhalerade sin middag som vanligt och drog sedan på golf, medan jag och den andra långsamätaren i familjen käkade klart.

Klämde in en snabbdusch med liten lortig dagisunge med tåbira i vardagslogistiken. Det märks att de leker mycekt ute, utan särsilt mycket kläder numera... Smörjde in småben och torra kinder och och kollade till liten skrubbad armbåge. Tog på pyjamas, borstade gaddar.

Kurade ihop oss i storsängen. Läste saga om svenska djur, sjöng sovsångerna, sjöng igen. Betraktade unge som inte kunde komma till ro, förmodligen på grund av välbehövlig liten lur hon för ovanlighets skull tog på dagis idag. Slumrade till lite lätt själv, kom upp till ytan igen efter 30 minuter och konstaterade att lilla fröken sov hur gott som helst.

Upp, ut i soffan, upp med laptopen. Jobba en stund med saker som borde ha varit klara. Pussa sambo, plocka undan lite. Sätta ungen (som drack en massa precis innan nattning) på pottan tidigt ikväll. Blogga.

Soooova!

/Jenny

Piggelin piggsvin

Zzzznark. Tack och lov att jag laddade med ett par extra sovtimmar i kroppen igår, efter att ha familjeslumrat mellan kl 20-22 efter Fridas nattning (ljuvligt skönt, men förvirrande att gå upp sedan)!

Jag gick ju som vanligt och lade mig alldeles för "krogkvälls-sent" igår. Lagom till dess, kom Frida in i nån knasfas där hon under 1,5 timme yrade en massa halvt i sömnen. Det började som sagt med kommentaren "Jag vill inte ha min docka, den nya, den vill jag ge till tomten." när jag satte Frida på pottan. Que? Därefter tassade hon upp till mig i vardagsrummet innan jag hunnit krypa i säng. Sedan var det - typ 5 ggr... - viktigt att "Mamma, kasta kråkan i papperstunnan, du måste kasta den!". Eeeeh? Sedan var hon svettig. Plötsligt var det "Jag VILL inte gå in där, faktiskt VILL jag inte!". Och sådär pågick det.

Till slut kröp den lilla humlingen upp i våran säng och somnade tätt inlindad med mig, och då lade sig äntligen lugnet. Vid tre eller halv fyra-snåret, sådär.

Vissa dagar önskar jag att jag drack kaffe, om man säger så. Men kanske blir jag piggare av varm choklad också? Fikapausdags nu.

/Jenny

Utvecklingssamtal

--- OBS: Jag vill varna känsliga läsare för risk för mer tydligt skryt än vanligt i detta inlägg. ---

Har varit på förskolan på utvecklingssamtal idag. En fröjd, tycker jag. Det är så härligt att ha pedagoger som verkligen SER ens barn och faktiskt verkar gilla henne, på riktigt! Och så gillar personalen varandra, det märks. Det är en skön grupp!

Vi snackade lite om vilka Frida leker med och vad de leker (hemma och på förskolan), hennes (goda!) förmåga att kommunicera, hennes styrkor (många) och svagheter (relativt få).

Jag fick "veta" att Frida är väldigt social, men kan också vara för sig själv ibland. Hon har flera "bästisar" men leker ändå med många. Hon är bra på rollekar och har en stor portion fantasi. Hon uttrycker sig klart, lyssnar på argument (fast håller INTE alltid med), visar intresse för sina medmänniskor, lägger märke till detaljer och har ett mycket gott minne. Hon trasslar lite med maten ibland. Hon har bra energi och gillar det mesta som händer - men vill gärna bestämma själv NÄR det ska göras... Hennes humör är nog både en styrka och svaghet - hon är grundläggande väldigt glad och positiv, men blir rasande ilsken på sju röda. Eller ledsen, så att tårarna sprutar. Och sedan lika snabbt glad igen! Den där dramatiska ådran går igen när hon ska berätta något, då lever hon sig in i det med tonfall och miner och rejält eftertryck!

Sedan pratade vi om vad vi har för förväntningar på verksamheten. Jag som är med i förskolerådet känner att jag har kanaler för att föra fram eventuella synpunkter där, eller i den dagliga kontakten med personalen. Men jag önskar ju att pedagogerna fick mer tid att ägna sig åt den faktiska pedagogiska verksamheten, istället för att diska och klä på barn, typ... De kan och vill ju så mycket mer än de hinner!

Jag gillar vår förskola. Frida med. Det är det allra viktigaste!

Nu ska jag hoppa i säng, bredvid den lilla vimsiga. Satte henne på pottan nyss, då sa hon "Mamma, jag vill inte ha min docka, den nya, den vill jag ge till tommten." Eeeeeh.... va? Haha!

/Jenny

Smygande nattstök

Igår när jag skulle sätta Frida på pottan innan jag lade mig (stående vana, funkar finfint, hon sover vidare som en stock och sängen är torr mest jämt), upptäckte jag att hon redan var blöt. Attsingens. Men hon hade inte vaknat än, och därmed kunde jag genomföra THE SMIDIGASTE kiss-i-sängen-åtgärderna någonsin. Klart på 5 minuter.

1. Hämta rena småtrosor och våtservetter. Check.
2. Sätta halvsovande unge på pottan (vaken nog att inte falla av...). Check.
3. Dra loss övre lagret lakan + våtskydd (dubbelbäddat is king). Check.
4. Torka liten rumpa + tvätta, tvätta, tvätta med våtservetter. Check.
5. Ta på rena trosor och stoppa ned liten trött viol i sängen igen. Check.
6. Stuva i tvättmaskinen och ställa timern, så att den är klar lagom till frukost. Check.
7. Gå och lägga sig till ljudet av småsnarkande, sovande 3-åring. Check.

Trolleri! Pappan vaknade inte ens till.

/Jenny

Muuuuu Muuuuu

Idag var vi på betessläpp i Månkarbotrakten. Gefleortens mejeri bjöd in allmänheten till gården Nyväga, för att se på när deras 120 kossor skulle släppas spralliga ut på sommarbete. Det är en så trevlig grej! Vi var på betessläpp för 2 år sedan också, då hade Frida precis lärt sig gå. Hon stod och sög på gallret i ladugården så att mamman fick tänka la-la-la-la-la-BINGO och bara ignorera eventuella livsfarliga bakterier... Haha.

Vi åkte iväg själva, bara familjen. (Lilla I var för rosslig och fick hemmavila på schemat istället denna gång.) Först såg det ut att bli en regnig dag, men till sist kunde vi lämna regnjackor och paraplyer i bilen. Stövlarna gjorde dock nytta på den leriga gården, så det var skönt.

Vi kikade på smått galna kossor som sprang åt alla håll, stångades, rullade sig och skuttade som små kalvar trots att juvren skumpar tungt. Vi fick mjölk och köpte hamburgare. Vi klappade får, och kalv, och kanin. Vi kikade på höns och tupp med ybersöta småkycklingar. Frida red islandshäst. Vi kissade i bajamaja. Frida provmjölkade en låtsasko. Vi kollade in fantastiskt duktiga vallhundar som drev kossor hit och dit lätt som en plätt.



Nyväga gård, som ligger drygt 6 mil från Gävle.



Frida och pappan går mot bra åskådarplats.
(inte ofta han godkänner att vara med på bild - nu två dar i rad, om än bakifrån!)




Vi slog oss ned i gräset och "pick-nick-väntade" lite på de vårystra kossorna.





Så fina och glada kom de sedan ut, rusandes omkring som tokdårar. Härligt!



De är stora djur, om man kommer nära. Med väldigt vackra ögon!




Frida busade igång sig rejält med vi väntade på lunchkäk. Gullnos!



En modig liten tjej som på eget bevåg törs mata djuren, både små lamm...



...och stora kossor med långa tungor!



Och så fanns det ju ponnyridning. Favorit i repris.



Stolt ryttarinna!



När vi vände hemåt, hade de flesta korna lugnat sig en smula och börjat beta.


Betessläpp är en mycket trevlig utflykt. Rekommenderas! Billigt är det också, med undantag för resan möjligen...

/Jenny

Bilderblädder

Nu finns det ett gäng cirkusrelaterade foton inlagda i inlägget nedan, ifall nån missat det och är nyfiken. Jag orkade inte härda ut tills allt var komplett igår, blev för trött. Men nu så!

/Jenny

Sommarväder, sol och Brazil Jack

I morse hade det regnat och såg grått ut. "Sweet!" tänkte jag och såg framför mig lite dvala i soffan med barn-TV på och en liten gosis bredvid... Frida vaknade ju såklart kl 7, trots att både hon och jag behövt minst en timme till i kroppen.  Så jag hade mer än gärna legat platt en stund.

Men nej. Plötsligt dundrade värsta sommardagen fram, över 15 grader och soooool på klarblå himmel. Det blev till att skärpa sig, duscha och åka ut på landet! Där fick vi jättegod grilllunch (tack!) och varma sköna solstrålar på näsan. Frida lekte med kusinerna och hade kul.


Kurragömma-spänning! Kommer kusinerna runt knuten??


På eftermidagskvisten gick vi på cirkus, tillsammans med faster A och kusinerna. Det var så trevligt så! Frida var alldeles sprallig både under tiden och efteråt. Ibland tyckte hon det var väääldigt spännande (akrobatiken speciellt), men oftast kul. Nu sitter det en helium-ballong med hästar på noggrannt fastknuten hennes sänggavel och dinglar under taket...


Vi kom tidigt (kors i taket) och slapp stå i lååång kö.
Notera den lilla rödsvarta Frida som nästan klättrar in!




Snart börjar det...






Frida dansar loss, till akrobaternas musik!






Är det ponnyridning, eller är ungen arresterad?! Man kan undra.



Oväntat nog klämde hon nästan hela sockervadden själv. Snabbt.



Det var strålande fint och härligt väder!



På pappas axlar på väg till bilen efter föreställningen.



En ballong som flyger uppåt - magisk lycka! Den håller man hårt i.


"Vad roligt vi har det" säger Frida charmigt ganska ofta. Underbart att hon är så bra på att se och uppskatta saker. Och stämmer ju - med henne är det så ofta mysigt, roligt och härligt!

/Jenny 

 


Vi träffas och vi gör saker

Ledighetslyx! Känns underbart med lite extraledigt, har varit så överhopad på jobbet på sistone att jag behöver lite extra syre. Det verkar blir en händelserik helg det här - i alla fall räknat utifrån vår normalnivå (ni vet, de småbarnsförälder-typiska hemmakatterna med stiltje-liv):

Idag har pappan besökt banken och köpt vårskor, innan han fick besök av sin kompis H här hemma för lite förkör och sedan utekäk och utekväll. Vi tjejer mös istället hos lilla I och hennes mamma S, dit även Ockelbo-vännerna M och A med sonen E kom. Tanken var att besöka Järnvägsmuséet, men I var småkrasslig på morgonen så det slutade med att vi hängde hemma hos dem, bjöd fräckt in oss själva på lunch (tack!), lekparksbusade och hade det bra. Jag hade nu inte träffat M med familj på flera månader, det är ju rent bedrövligt!


Det obligatoriska klädbytet resulterade i att Frida blev Mimmi Pigg.


Efter att vi lek- och kompisdejtat klart, rullade vi hem. Släppte av några påsar, sa hej till pappan och H men vände ganska snart iväg ut på stan så att de fick socialisera ifred. Efter några butiker landade vi för en sen middag på Helt enkelt. Jag och lilla pluttgumman stack definitivt ut från alla finstassade "snart-är-det-party"-typer där, haha! Sedan hyrde jag tre DVD:er - men fastnade istället framför filmen "Gisslan" på SVT1, när jag vaknade yr i mössan efter en 45 minuters skön lur bredvid Frida. Knäppt.

Imorgon ska vi umgås med Fridas faster A och barnen. Kanske vi hamnar på landet-lunch, om vädret är bra. På eftermidagskvisten vankas det cirkus, minsann!

På söndag skippar vi simningen till förmån för betessläpp i Månkarbotrakten. Vi tar med lilla I och mamma S också, för att titta på alla vår-ystra kossor som möter sommaren!

I detta nu, blir det dock sovning. Pappan är fortfarande på stan, så jag gissar att jag INTE får nån "ligga-kvar-och-slöa"-morgon imorrn... Hade tänkt mig familjegympa med Frida, men det är visst inställt. Håller en tumme för att hon sover extra länge, eftersom hon somnade sent och vi vuxna kommer att vara trötta. Det kanske funkar, om inte åskan väcker henne (som i morse)!

/Jenny

Det rullar på

Frida premiärcyklade på sin på "nya" tvåhjuling den 8 maj. Ni vet, den vi faktiskt bara fick helt gratis, av en bekant. (Tack igen!) Hon har hunnit prova några gånger till sedan dess och har redan vässat tekniken, men första rundan är allt lite speciell!

Hon var supertaggad. Stödhjulen kom på ungefär samtidigt som hon borde ha hoppat i säng, men hon bara MÅSTE få testa direkt. Vi begav oss iväg ut på innergården. Frida provsatt cykeln redan på trottoaren, då insåg vi att vi glömt hjälmen - upp och hämta. Sedan trampade hon runt en bra stund. Var trixigt det där med att man plötsligt bromsar när man trampar bakåt - så funkar inte trehjulingen på dagis! Men nog tog hon sig framåt - även om hon glömde att TITTA just framåt ganska ofta...


Allra första provsittningen (medan pappan hämtar hjälmen...)


Koncentratioooooooon! 


Stolt, nycyklad tjej i hissen på väg in och hem igen. 


Gullunge. I sommar ska det cyklas! Hon tycker det är superkul. Men som tur är räknas det fortfarande till favoriterna att åka med bakpå när vi cyklar också. Det blir mer lätttransporterat så!

/Jenny

Så olika det kan vara

Att rensa ur Fridas garderob på kläder som blivit för små, är mest positivt. Visst, det är lite nostalgiskt hjärtknipande att hon växer så snabbt att jag inte hänger med riktigt. Det känns märkligt varje gång hon byter storlek och man inser att tiden inte stannar upp för någon... Men mest är det ju ett tecken på att hon utvecklats! Spännande.

Att rensa ur sin EGEN garderob på urväxta kläder, känns inte lika stimulerande. Möjligen kan det också vara lite hjärtknipande, i och för sig. Men orsaken till det hela känns nog mer invecklad än utvecklande, haha! Nu är det i alla fall påbörjat. Total omflyttning på klädfronten, alltså! Ut med det gamla (i 4 högar; kastas, Myrornas, säljas - och en för det som är värt att spara IFALL...). In med... med... det lite mindre gamla, som aldrig riktigt fått plats! 

När jag är klar med kaoset, kanske jag faktiskt kan HITTA mina grejor framöver.
Och kanske (bara kanske) kan jag låta bli att ALLTID ha extra högar liggandes överallt.
Bonus: Jag slipper bli sur för att jag varje dag möts av plagg jag inte längre kan ha.

Wohoo!

/Jenny

Rensa och röj

Jag har just jagat ut Frida och pappan på en liten tripp (till farmorn och farfarn). Själv ska jag försöka fokusera på att röja upp i nåt av alla kaoshörn här hemma. Bara att välja och vraka! Det tusen-saker-överbelamrade skrivbordet kanske ska återfå en praktisk funktion? Eller ska kanske garderoben röjas, klädförvaringen omstruktureras  och diverse tvätthögar eliminieras? Eller leksaker sorteras ut? Pappershögar rensas, kastas och sättas i pärm?

Nåt blir det. NU.

/Jenny

Klättra och kläng AB

Frida är verkligen inne i en klätterfas. Hon far runt och övar sig på sina fysiska möjligheter och begränsningar mest hela tiden, överallt. När jag pratar i telefonen, klättrar hon ofta upp på min rygg, ställer sig på mina axlar, sätter sig, åker nedför ryggen som en rutschkana och börjar om igen... Hon skuttar upp på kanter och stolar och bänkar och annat. Hon hoppar och snurrar och precisionsgår på trottoarplattorna utan att nudda linjerna (och jag ska helst vara med - om jag så mycket som petar till en skarv med tån, gastar hon "Du slarvar!!!").

För inte alls länge sedan, behöver den lilla busblomman lyfthjälp eller en upp-och-nedvänd hink för att ta sig upp på förskolans klätterställning. Nu går det alldeles förträffligt på egen hand!




Trots att Frida vill och kan mycket och är så nyfiken, ramlar hon väldigt sällan och gör sig illa. Visst, det syntes direkt på de smala små benen när våren kom och de tjocka täckbrallorna inte längre fanns som skydd... Hon har ju lika lätt som mig att få blåmärken, stackarn. Men hon kör exakt samma stil som hon gjort sedan hon var bebis - hon håller sig PRECIS på gränsen för vad hon klarar. Hon gör inte dumma toksaker och råkar illa ut, utan hon flyttar gränserna långsamt så att hon hinner med. Perfekt!

/Jenny

Om att sko sig rätt

Jag är inte gjord för högklackeskor och nippertippig stil. Gärna snyggt, men bekvämt är viktigare. Funktionellt, avslappnat. Ingen som känner mig lär bli förvånad över dessa rader - stil och elegans är väl knappast nåt som associeras med mig, haha! Just när det gäller skor, är det sköna definitivt ett krav. Jag står bara inte UT med trånga, stela eller obekväma skor. Det här med att lida pin för att vara fin är inte (och har nästan aldrig varit) min grej. Det må bli tråkigt ibland, men det hjälps inte. Bekvämt ska det vara! 

När jag avslutade min IT-pedagogutbildning, gjorde vi en kul sak. Under avslutningsmiddagen skickade vi runt ett gäng papper, med var och ens namn på. På varje persons papper skulle man skriva en bra egenskap, ett roligt minne eller nåt typiskt för den personen, så att alla fick med sig ett papper fyllt med positiv kraft hem sedan. En av mina klasskompisar skrev på mitt att "Du är alltid glad - och har så foträta skor!". Skojigt tyckte jag. Och sant.

Nu för tiden har jag dessutom ont i stortåleden på vänster fot. Det är något knas med den, leden är vass och utstående upptill och värker ofta. För några år sedan kände jag bara av den när jag typ gått på stan en hel dag eller så, men nu har jag nästan alltid lite ont där och är vädigt stel i tåleden. Kraven på bekväma skor har alltså inte minskat...

I Stockholm finns en helt fantistisk skoaffär för sådana som mig. KNULP heter den och ligger på Kungsgatan 53. Det finns säkert obekväma skor där också, men till största delen är butiken fylld med lite präktiga, roliga, snygga och helt fantastiskt sköna pjuck! VILL HA. Typ alla (utom de ljuslila och några enstaka andra). Halleluja.





Jag hann kika in där i tisdags, innan tåget gick hemåt efter nätverkandet. Tyvärr hade jag lite för bråttom och han inte förlora mig i sortimentet. Annars hade jag lätt shoppat nåt! (När man är lite för tjock för att det ska vara kul att handla kläder, kan man alltid handla skor vet ni!) Jag har bara handlat där en enda gång, men nu när jag upptäckt webshopen så vet man inte... Fast skor måste nästan provas. Svårt. De är ju inte gratis precis!

De har ett av mina absoluta favvo-skomärken: Camper. Lööööv them. Sen har de Clarks också, de är bra (men är lättare att hitta även på andra ställen). Angulus ser härliga ut, det märket känner jag inte till sedan tidigare. Och jag hann prova ett par El Naturalista-skor som var sååååå sköna att jag höll på att slå till - om det inte varit för att nästan precis HELA deras kollektion tilltalade mig och jag inte kunde välja sådär toksnabbt som jag var tvungen! Gud så mycket fint.

Psssst: Till min nästa födelsedag (som är jämn och fin!) skulle det inte göra ont att få ett presentkort på KNULP, haha. Fast helst skulle man ju ha unnat sig ett par höstkängor från El Naturalista eller Camper redan innan dess... Nåja. Den som lever får se.

/Jenny

Gäääääsp

Här sitter en trött mamma, i behov av sömn. Har just vaknat till efter en soffslummer med skadinaviens störtsta gamnacke. Nu sängen! Mer snicksnack här imorrn istället!

/Jenny

Våren är här, attjo

Puh! Det är skönt att vara hemma från nätverkeriet, och krama 3-åring istället. I Stockholm var det vår, faktiskt. I alla fall idag, när solen strålade och det var det-gör-inget-att-jag-glömde-jackan-varmt"! (Igår när det duggregnade och var svaaaalt, kändes det där med jackan hemma kanske mindre fiffigt, men det är en annan femma.) Det var shoppa-sommarsko-känsla, det var kisa-mot-solen-skönt. Härligt!

Fast är det EGENTLIGEN sådant som är de tydligaste vårtecknen?

Nej. Inte när man har pollenallergi. Då är det nysningar i kubik och kvadrat, lätt-tårade och rinniga ögon och möjligen täta luftrör som avslöjar våren, långt innan den är så tydlig på andra sätt. Attjo prosit, hörrni!


Så här vitt och vackert är det i skogen utanför Fridas förskola!


Vår- och sommarrutinen är igång, som ni förstår: antihistamintabletter, nässpray och ögondroppar. Numera förstärkt med luftrörsvidgande och cortisoninhalator mot astman. Det hela tar fasiken 10 minuter extra på morgonen...

Det känns inte helt ungt och piggt, i alla fall. Förra året lyckades jag skrapa ihop till ett högkostnadskort - när halva året var kvar! Och medicinrabatten var hög på apoteket jättetidigt. Snacka om åldertecken (för en tidigare rätt frisk person, alltså). Det är väl snart dags att skaffa en dosett också... Fast det är för lite piller och för mycket annat jox jag ska ha i mig än så länge. Det är svårt att peta in nässprayflaskan i dosfacken, haha.

Jag har nyst och nyst och nyst idag. Suck. Dags att rota fram den där bortglömda nässköljaren nu, funkar finfint för att rensa ur systemet då och då. Och så borde jag införa kvällsduschning, för att slippa sova med det ettriga pollenmoln som det här stora burrhåret samlar på sig varje dag. Hm. Hur ska jag då vakna till på mornarna?!

/Jenny


Längtan

Jag höll ju på att glömma - Frida är frisk! Eller tja, frisk och frisk... Men inte sänkt, utan pigg nog att ha orkat gå på dagis, i alla fall. Skönt! De ringde förut ikväll, så jag fick prata med det lilla hjärtat en stund.

Hon börjar bli riktigt duktig på att snacka i telefon, om hon vill! Numera plockar hon till och med upp luren och svarar själv ibland, haha, "Hej, det är Frida". Nån gång när jag duschade tog hon själv emot ett samtal och fick och förmedlade information om var vi skulle träffa farmorn och farfarn. Duktigt!

Det är väldigt dubbelt att vara borta, sedan jag blev mamma. Det är skönt att göra något annorlunda. Det är uppfriskande att kunna koppla av lite från mammarollen. Men oj, vad jag längtar samtidigt. Men det är inte konstigt att jag längtar efter min lilla söta blomma. Pussunge!




Snartf år vi kramas igen, lilla gulltuss. NU är det sovdags. Verkligen. Definitivt. Natti natti!!!

/Jenny

Ice ice baby

Ikväll besökte vi alltså Absolute Icebar Stockholm. Där inne är det minus 5 grader, så man får låna nån slags cape att ha på sig. Det var ganska litet, så när man beundrat skulpturerna och druckit upp sin lilla drink fanns det inte så mycket mer att göra där. Men det var fint!


Påklädd och på väg in i isbaren, med dekorativ blåmärkesläpp och allt!
(som kommer sig av närkamp med ett snabbt uppflygande bilbältesspänne...)

Så här tjusig ser väggen till isbaren ut inifrån hotellfoajén. Effektfullt!


Nu ska jag natta mig, så att jag orkar konferera imorrn!

/Jenny

Bollywoodgung och konferenstugg

Jag påbörjade det här blogginlägget igår, men så hängde sig datorn och jag iddes inte börja om... Vi kom hem ganska sent från vår Stockholmtripp, sedan ägnade jag mig åt att plocka undan lite och packa upp dagens ombytes-pryttel-väska (och lite gammal packning som hamnat i träda i hallen som vanligt...).

Avslutade innan nattning med att packa ned en del jox också. I morse åkte jag nämligen tillbaka till huvudstaden för jobbresa måndag och tisdag, på en nätverksträff kring digitala medier. Vi har suttit hela dagen och snicksnackat i ett trevligt konferensrum på tionde våningen i fina, fina hotellet Nordic Light alldeles nära järnvägen. Förutom själva nätverkandet var det gooood lunch, utsikt över takåsarna, mysig lobby med häftig inredning och fikapaus med kakbuffé minsann! Bor gör vi på Nordic Sea, systerhotellet tvärs över vägen - också jättefint, men inte fullt lika snajdigt som Light.

Konferensutsikt av det häftigare slaget!

Ljuvligt bord i anslutning till lunchmatsalen på Nordic Light.

Supercoola lampor, typ 1-1,5 meter breda och med en skogsbild på insidan av skärmen.

Det stooooora akvariet i lobbyn på Nordic Sea (typ 10 meter eller så).


Tyvärr lämnade jag en halvskruttig liten donna hemma i pappans och farmorns vård... Tänk att Frida lyckas bli krasslig just när jag ska åka iväg! Hon började snörvla igår morse och fortsatte nysa, hosta och bli alltmer hes under dagen. TYPISKT nog hade jag för ovanlighets skulle glömt hennes astmamedicin hemma, typ den ENDA gången vi verkligen velat ha den med. I bilen hem sov hon, men fick emellanåt nåt som liknade krupphosta och lät riktigt obehaglig... Jag upptäckte att om jag höll igen hennes mun så att hon tvingades andas genom näsan, lugnade det hårda skrällande kraxandet sig - så jag satt med pekfingret under hennes haka i typ 15 mil... Men hon fick sedan medicin hemma, har sovit gott inatt och verkade hyfsad imorse. Ingen feber = åtminstone ett försök på dagis. Måste snart ringa och kolla hur det gått idag! Längtar.

Gårdagens endags-resa till Stockholm gick alltså i dansens tecken, som jag skrev igår. Fridas båda fastrar och kusin A dansade Bollywood-uppvisning. Det ser SÅÅÅÅ himla roligt ut, det går inte att sitta stilla som publik ens! Och så är det färgglatt och tjusigt värre. Maffigt!


Fart och fläkt! Här dansar instruktören Neda
(som instruerade Claudia Galli vid hennes Bollywood-nummer i Let´s Dance)

Här kan man skymta Fridas faster A och kusin A, om man vet hur de ser ut...

...och här imponerar faster E som en av de vackra dansöserna!

Våra tre vackra Bollywood-brudar poserar - de var HUR duktiga som helst!


Frida blev såklart inspirerad, och skakade rumpa en del redan på plats. Hon applåderade, beundrade vackra kjolar och glitter och ar så nöjd så. På slutet kunde hon inte hålla sig utan tassade ned och satte sig bredvid kusin A. När dansarna sedan gick fram alltihopa i slutklämmen för att samla ihop sig inför fotografering, tassade Frida fram och tillbaka till A mitt i alltihopa - gulligt. När vi kom hem till faster E, fick hon prova lite attiraljer och virvlade runt i vardagsrummet en stund!



Nej, nog skrivet. Det är väl knappt nån som orkat läsa ända hit, haha! Nu ska nätverksgänget gå och käka lite, sedan blir det en drink i isbaren minsann! Ska väl se om jag kan få till lite bilder därifrån också sen...

/Jenny


Vi lever...

...men har bara lite för lite datortid. Frida premiärcyklade på nya tvåhjulingen igår! (Bilder kommer, I promise.) Pappan har golfat idag, medan vi tjejer shoppat på köpis hela dagen. Vi har dessutom avnjutit årets första grillkäk hos familjen A i Strömsbro, sååå trevligt (tack!)! Till och med den obligatoriska goooda guacamolen fanns med, mmmm. Frida fick somna på deras säng och blev sedan överlämpad i sängen hemma.

Vi sov till 09.10 i morse (men den morgonpiggare pappan hade redan hunnit med frukost och lite köksröj när vi masade oss upp). Skönt att Frida kom ikapp lite, jämfört med de sena kvällar som spökat i veckan! Ska bli spännande att se hur det blir imorgon, då borde vi gå upp i hyfsad tid nämligen. Det vankas över-dagen-tripp till Stockholm, vi skippar simningen och ska istället kika på när båda Fridas fastrar och kusin A dansar Bollywood-dans på sin terminavslutande elevuppvisning!

 Blir ganska tyst här imorrn med, alltså. Men sen kommer bilder och åter bilder, så snart jag hinner!

/Jenny

Frida resonerar lite

Hon är så söt, vår lilla pratkvarn. I det avseendet är hon då verkligen mammas jänta - när det gäller pratigheten alltså! På gott och ont genom livet - jag blev ordentligt knäppt på näsan av en arbetskamrat förra veckan (som  nu bett om ursäkt!) som tyckte jag babblade på tok för mycket och vid fel tillfälle... Och det kan man ju förstå, jag liksom bara pågår som kolsyrat bubbelvatten mellan varven.

Dialektalt
Frida har börjat läxa upp mig, när jag säger SJU eller SJUK på norrländskt pussmunsätt. Hon säger "Men mamma, det heter chuuuuu och chuuuuuk", och så väser hon fram sjuan ända bakifrån svalget som de gör här i trakterna. Så intressant - nu har hon gått vidare från språkfasen "vad heter det" och gått vidare till detaljerna kring hur liksom. Minsann. Jag har närt en Gävlebo vid min barm, haha!

Om att tänka framåt. Långt.
Härom dagen pratade vi om nån halvtrasig, billig och halvt bortglömd leksak, som pappan ville slänga men Frida ville spara. (Eeeeh... Var hon ofta mammas unge, sa vi? --host host--)
- Jag ska spara den jättelänge, ju! Ända tills jag blir mamma. Men! Då kan jag ju ge den till MITT barn sedan!!

Om äktenskapet och ett bröllop
Frida sitter i köket och pillrar med en docka, täcker håret med en servett.
- Jag klär ut dockan i en sådan här bröllopsutklädsel, liksom.
- Jaså, hur är det då, Frida?
- Som... som en påskkärring nästan!
- Haha, det ska jag minnas, om jag får gifta mig nån gång.
- Jaaa, om du vill ha ett barn till så!
- Vaaa?
- Om man gifter sig, mamma, så får man ett barn. 
- Det låter bra, Frida!
- Men jag VET inte vad barnet ska heta, mamma... Kanske Emma, som mitt barn sedan?!

Söta, roliga, resonerande, kloka, snicksnackiga unge!

/Jenny

Första gången

Idag har större delen av Fridas förskolegrupp varit på teater. "Skräpteater" - en av gymnasieskolorna i stan bjuder in förskolorna till teater på temat nedskräpning, som en del i temaveckan Rena Gävle. De lämnades på förskolan lite extra tidigt, de åkte buss dit och hem, de såg teater. Roligt!

Jag stannade kvar tills de gått. Det var lite rörande (för mjukishjärtan som mitt i alla fall) att se dem stå där, redo, småtjattrandes om vart de skulle, vilka som sett teater förut, vem som skulle sitta bredvid vem på bussen, vem som skulle sitta bredvid vem på teatern... Alla iklädda gula reflexvästar. Uppspelta. Söton!

 


Frida var så taggad inför dagen att hon vaknade redan klockan sex, kröp upp i vår säng, satte sitt ansikte nära, nära mitt och sa med glad röst:  "Den här dagen ska vi på teater!" Sedan sov hon inte mer. Det gjorde hon däremot på förskolan idag efter lunch, för första gången på väldigt, väldigt länge...

Hon har så skön inställning till saker, Frida. På väg till förskolan i morse, sa hon:
- Vad spännande det ska bli!

Vi pratade om vad den skulle handla om, om jag sa att "vi får se". SEdan ändrade jag mig till "Nej, DU får se, jag ska ju inte dit förstås". Då såg hon nöjd ut och sa:
- Nej, det är bara jag som får vara med om det här, mamma!

Vid middagsbordet  hemma, berättade hon lite om teatern. Men bara lite, det mesta ville hon behålla för sig själv. Sedan sa hon eftertänksamt:
- Vad roligt vi hade det! ... Och vad roligt det var att åka hem sedan, förstås!

Jag tror att Frida har haft en väldigt bra dag. Härligt!

Själv var mitt bonusinslag idag de kvällstimmar då jag befann mig på inrednings-homeparty, Living and room, hos en kollega. Trevligt! Jag handlade ett halsband (såklart) och ett par maffiga ljusstakar (inte helt otippat heller). 

/Jenny

Tackar tackar

Idag är jag så väldigt glad och tacksam för att det finns snälla människor i världen - vi FICK en liten barncykel (och en trevlig pratstund!) av en ny bekant idag. (Förvisso med punka och troligen trasig ventil bak, men det går ju att fixa!) En tjej som är med i förskolerådet, som jag snackade ihop mig med på gympan igår bara sådär, var snäll och gav oss deras barns gamla lilla tvåhjuling. Grymt! =) Det hopp för godheten.

Tack U!

/Jenny

Kvällstimmar

När sambon går och lägger sig för natten klockan 20.30, känns kvällen liksom vääääldigt lång. Ändå hinner jag inte hälften av vad jag vill, borde och hade tänkt! Märkligt. Men jag har afrodansat på Friskis ikväll igen i alla fall!Och snackat till mig en barncykel i samma veva, haha. Och sett en DVD-film, Motherhood. Lättviktig.

Nu ska jag sms:a in min nästan bortglömda deklaration - snacka om att vara ute i elfte timmen!

/Jenny

Dagisbusbruttan

Imorgon är det dagisdag och vardag igen. Come on, bara! Tusen möten och än fler ogjorda uppgifter på jobbet, ingen slövecka precis. Har inte varit det på länge. Den här söta glada bruttan fotade jag på förskolans gård den 18 april, då hon var på riktigt spexarhumör. Guldunge!










Den lilla glada och jag har varit på simning idag också, som vanligt. Frida var jätteduktig och gjorde nya framsteg, hon vågade dyka/doppa huvudet utan simglasögon idag! Härligt, man riktigt ser hur stolt och glad hon blir själv!

Nu slog plötsligt tröttheten till, mitt i den förvirrade blandningen av minnesanteckningar från jobbet och lättsamt FB-babbel. Kan knappt hålla ögonen öppna och huvudet vill tippa iväg. Hade tänkt deklarera också, men det fåt bli imorrn. Fröken skjuta-upp-saker har gjort det igen... Sov gott och ha en bra vecka!

/Jenny

Filmtajm

Vi avslutade Avatar-filmen ikväll. Verkligen en maffig historia! Snygg. Fantasirik, spännande, vacker. Helt klart en biofilm egentligen, men vi fick hålla till godo med DVD:n och platt-TV:n istället den här gången. Typiskt småbarns-familjs-beteende, haha.

Vacker film, ja, Avatar. En bekant skrev dock på Facebook:
- Äsch, det är ju bara en uphottad variant av "Dansar med vargar" ju!

Hm. Tja, det ligger väl nåt i det - men den är jääääääädrarns upphottad i så fall! Haha.

/Jenny


Hänger du med?

Jag använder bloglovin.com för att prenumerera på bloggar jag vill läsa. Jag loggar in på Bloglovin och får du upp alla olästa inlägg på de bloggar jag följer. Man kan läsa dem i tidsföljd, eller gå in på en viss blogg och avverka alla olästa inlägg på just den. Trevligt och mycket bra sätt att inte missa några intressanta inlägg!

Eller?

Jag följer omkring 60 bloggar.
Just nu har jag 526 olästa inlägg.
FEMHUNDRATJUGOSEX.
Har inte legat under 200 olästa inlägg sedan nyår tror jag.

Hm.
Svårt det här med att hinna hänga med...

/Jenny


Sköna maj kom...

...mest med regn. Många skurar idag. Nånstans i en liten lucka då det såg ut att växla till finväder, åkte vi till landet för att ge farmorn present och fika loss. Men vi fick kura mycket inomhus, regnet öste ned mellan varven. Frida och kusinerna lekte dock lite ute en stund - förstas besöket för oss sedan det blev så pass snöfritt som det är nu. När vi rullade in med bilen på tomten, utropade Frida "Det är SOMMAR på landet nu, ingen snö! Och jag såg BLOMMOR, mamma!"



Nytt, nytt, nytt - jacka, brallor, skor, vantar, mössa. Tadaaaa!



Frida lyssnade lite selektivt på varningarna och fick nästan ett fiskedrag i fingret!



Mamman och dottern, utomhusglada!




När grabbsen skulle slå på vattnet i huset, grävde de i en liten brunn.
Då dök en stel, dval-liknande övervintrande padda upp! Blä. Men coolt.


Efter några timmar på landet, åkte vi tillbaka in till stan. Vi hade turen att bli bortskämda med bjudmiddag hos farmorn och farfarn (tack!), så Frida hann leka kurragömma och busbrottning med kusinerna ett bra tag till. Sedan rullade vi hem med en toktrött liten fröken närmare klockan nio. Frida slocknade i bilen i ett huj, och vi stannade till på videobutiken och hyrde film - Avatar, och två andra (ni vet, 3 för 120 kr och behåll dem en vecka...).

Vi har sedan upplevt Avatar under kvällen - för den däringa filmen säger man nog inte bara att man ser. Det låter för platt! Den är maffig. Och lång. Till sist blev vi för trötta, så 45 minuter upplevelse är kvar att ta sig an, haha.

/Jenny


Första maj välkommen

Nu är det dags att sätta fart på den här dagen! Jag fick en välbehövlig sovmorgon-slummer, innan pappan drog på lite shopping och golflektion. Sedan har jag såsat runt, ätit långsamfrukost, pysslat med lite annat smått och gott och namn-märkt ett gäng nya barnkläder. Nya grönvita jackan med rosa muddar och foder (från Lindex) och tillhörande gröna överdragsbrallor kanske invigs idag?

Nu ska vi snart iväg och uppvakta farmorn som fyller år - GRATTIS! Frida har valt kläderna själv - den limegröna frottétunikan från Me&i med en liten geisha på, och självklart de nya bästaste rosa glitterstrumpbyxorna till. Jag ska hoppa genom duschen nu och sedan ska långsam-ätar-tjejerna försöka snabbluncha, innan vi ilar iväg till tårtkalas. Förhoppningsvis hinner pappan ikapp oss, annars blir det en förmodat varm cykeltur istället så kommer han sedan. Fridas faster E med familj är också där, trevligt!

/Jenny

Valborgsmys

Valborg. Vårsånger, eldar, fyrverkerier. Det är inte mycket av det vi prickat in i år! Det närmaste jag kommit är nog rishögarna jag sett väntade på olika ängar, när jag handlings-assistant-körde runt om i stan med S och I i bilen i eftermiddags. Och lukten av bränt i luften, när jag hämtade in påsen med flaskor från balkongen för en stund sedan...

Frida vägrade besöka någon brasa, nämligen. "Nej, jag vill inte, det kan vara så högt ljud, och fyrverkerier mamma, nej." Med hennes fyrverkeripanik vid bockinvigningen i tydligt minne, så avstod vi. Såklart.

Istället har vi haft vänner över på middag, singelherrarna J och R. Himla trevligt! Det är alldeles för sällan vi bjuder hem folk. Men ikväll har det ätits goooda fisk- och skaldjursspett som pappan lagat, med smarrig Quinoasallad och aioli. Mmmm. Det har pratats, skrattats, spelats Othello, käkats jordnötsringar, druckits vitt vin (samtliga) och whiskey (bara herrar). Det har nattats övertrött social treåring, Facebookats och babblats ikapp om J:s senaste resa (till Thailand). De skulle egentligen gå vidare till brasa och kanske rajraj på stan, men blev kvar med oss istället. Tack!

Trevlig kväll. Mycket trevlig kväll.
Att umgås med vänner ger mig energi!

Godnatt april.

/Jenny


RSS 2.0