Den här värmen alla längtat efter

Igår hade Frida lite svårt att somna. Det hade däremot inte jag - jag slocknade med henne och vaknade mittinatta. Upp, rassla undan, somna om. Och jag KUNDE somna om, tack och lov!
 
Idag har vi haft besök av farmorn och farfarn, som kom med en massa goda jordgubbar som vi mumsade på. Härligt! Jag hann senare med en stund på altanen med fötterna i fotbad. Det är lyx det! Speciellt när världens snällaste sambo kommer hem från jobbet och ändå lagar mat medan jag latar mig. (Japp, jag är bortskämd!)
 
Men hörrni, NU är det sommar minsann. Varmt,varmt, varmt. FÖR varmt, om du frågar mig. (Och nej, jag har inte en enda gång klagat på kylan innan dess!) Puh. Särskilt varmt är det i sovrummet på nätterna... Jag har inte sovit så gott på hela sommaren, som när vi sov i en sommarstugas gäststuga där dörren inte gick att stänga helt (den hade skjutit snett på något vis) och det var typ 7 grader ute på natten. Svalt rum, varmt täcke - underbart!
 
Nu däremot ska jag gå upp till kvavt rum, inget täcke. Puh.
Men båda mina älskade finns i alla fall nära.
 
(Vore jag händig, hade jag styrt upp en nätdörr till altanen och ett nätfönster till sovrummet NU. Nyss. In med sval kvällsluft, men utan mygg och andra flygfän...)
 
/Jenny

Om att skapa lite eld i baken

Det har sina fördelar det här med att bjuda hem folk.
 
En kompis till Johan kommer över på grillning ikväll. VIPS har jag plötsligt har jag packat upp alla semesterväskorna - kors i taket, jag som har guldmedalj i att låta dem stå i evigheter och liksom packas upp succesivt. Har dessutom skapat ordning på det kaosfyllda pysselbordet, röjt i vardagsrum/kök, undanstoppat halvt ihjäl mig i Fridas rum, styrt upp badrummen hjälpligt och liksom plicketiplockat mest överallt. Sambon har bland annat gjort fint på altanen, plockat ur diskmaskinen, klippt gräset, handlat och planerat mat. Härligt!
 
Fast hur går det där till? Jag tycker inte ens det är så viktigt att ha det perfekt, tvärtom borde vi alla slappna av lite mer och bjussa på vanlig vardag på nåt sätt. Lite verkligare verklighet, liksom. Mindre rosenskimrande Facebook-statusar, mer ärlighet. 
 
Nåja. Just idag uppkom nån slags röjningsryck. Nu ska jag plocka lite mer och dammsuga, medan Frida och pappan tar en cykeltur. Sen är det dags att svepa genom duschen!
 
(Var det fint väder idag, sa ni? Ja, jag såg det. Men ni vet, sådant kan inte få komma i vägen för något så unikt som städenergi! Och jag är ju faktiskt ledig två veckor till - nån mer fin dag hinns väl med.)
 
/Jenny

Tant har varit på lokal

Minsann. Ett barnfritt restaurangbesök på egen hand med barhäng efteråt, det var inte igår! 
(Inte ett barnfritt restaurangbesök på tu man hand heller, men det hör inte hit just idag.)
 
Nu har även jag besökt Gävles nyaste ställe, Fullriggarens Restaurang och Skybar.
Gooood mat, bra service och en attans schysst utsikt.
 
Jag och de två tjejerna jag var där med var mycket nöjda.
Sedan cyklade jag hem - och för det var fötterna jag klämt in i högklackat mycket nöjda!
 
/Jenny

Det är nåt visst med att komma hem

Vi lever! Vi var bara lite trötta igår när vi rasslade in sent omsider, och lite upptagna idag.
 
Efter sisådär tre och en halv vecka, 250 bilmil och sjuttofjorton väsk-kånkningar är vi hemma igen. Yey! Med näst intill ett blåmärke från varje sak och ställe vi besökt Sverige runt, och en necessör som fått slut på schampo, ansiktkräm och parfym. Sista stoppet blev en helt ljuvlig sommareftermiddag hos U&A på Alnön, med bikinitid och bad och barnlek och grill på stranden. Tack! 
 
Idag har jag tvättattvättattvättat. Ikväll har vi varit på 80-talsfest, så jag nu sitter nu med upptuperat hår och neonrosa naglar och knappar. Eh... Det kan behövas en viss renovering imorgon, innan jag kan valsa ut på stan och käka med en tjejkompis på kvällningen.
 
/Jenny

Vi drog en repa hit och sen dit

Idag åkte vi till Sollefteå, och upplevde det overkliga i att inte känna igen sig på vägen dit, eftersom stora delar dragits på grund av Botniabanan. Den vägen som jag typ kunnat utantill! Jojo, bara att lära om. Plötsligt kände jag mig väldigt utsocknes, haha.

 

Hur som helst, målet var att besöka mammas grav och piffa den lite. Vi planterade en liten rosplanta, satte dit en vit ängel på pinne och lade vita stenar ovanpå jorden runt blommorna. Dessutom lade vi dit tre specialstenar med texterna "Älskade mamma", "Älskade mormor" och "Saknar dig". Stenar och änglar vissnar inte, så de passar bra på en grav som är så långt ifrån oss!
 
När detta var avklarat - och jag råkat spola heeeela mitt ena byxben fullständigt plaskblött när jag skulle fylla vattenkannan, smidighetsexpressen! - åkte vi till Nyland. Vi hälsade på hos U med familj. Frida och deras ett år yngre dotter lekte för fullt, vi pratade ikapp. Jättetrevlig kväll, tack!
 

Två söta prinsessor från ikväll! (Fotot är taget av och lånat från U)

 
Idag när vi åkte från Sollefteå och satt och pratade i bilen sa förresten Frida till mig:
- Mamma, varför sa du sådär?
- Vad då, menar du?
- Varför SA du SÅ?!
- Vilket då? Jag fattar inte?
- Men! Det där du sa, varför sa du det sådär? Du lät som A! (Min faster som bor i Kramfors)
- Haha, jaha! Men vet du, sådär är ju egentligen min dialekt, fast jag pratar inte lika mycket så när jag är i Gävle.
- Det låter ovant för mig. Du låter konstig då!
 
Se där, ja. Lagom till hemfärd är tydligen det rätta soundet på plats! Idag har jag till och med hört det själv och liksom fnissat inombords åt hur bekant och samtidigt ovant det låter.
 
Imorgon drar vi (via en avstickare för lunch i en väns stuga på Alnön) hem till pappan/sambon, radhuset, den egna sängen och den utslätade dialekten igen! 
 
/Jenny

Vackra Ådalen!

Idag har vi åkt ut till Höga Kusten, till W och hennes familj som är ute i stugan i Norrfällsviken. Ljuvliga, vackra Höga Kusten! Det är så vackert att det gör ont i bröstet. 
 
Vi har haft en jätteskön dag! Det var sommarvärme, för ovanlighets skull. Vi har umgåtts och pratat och myst. Och badat i havet, minsann! Jag, Ville och Frida badade. Det var härligt, men visst var det isande kallt. Ingen av oss hade ens badkläder, men vi offrade lite underkläder istället. Det går ju minst lika bra när fröken Skalman är i farten, för då finns det oftast dubletter och reserver i packningen.
 
Frida slocknade i bilen på väg in tillbaka till Bollsta, skönt. Nu ska jag göra detsamma!
 
/Jenny
 
 

Tappat räkningen

Nu är jag sådär skönt semesterförvirrad. Vet knappt vilken dag det är, har bara en svag aning om vilket datum och veckonumret har jag tappat helt. Avkoppling! Idag har vi hälsat på en gymnasieklasskompis till mig, M. Frida har lekt med hennes två söner (och deras kusiner som bor grannar) och haft full fart.
 
Om ett par dagar är det dags att åka hem och krama och pussa den där jobbande pappan igen, som vi såklart längtar efter. Det blir mysigt också! Packa upp alla väskorna och slippa kånka och stuva något mer på ett tag. Sova i egna sängen! Göra lite nytta om jag känner för det. Bada om det blir väder. Träffa folk ur vår vardag, köra power walks igen, hänga med Fridas kompisar och bara vara. 
 
Allt har sin charm, och sin tid.
Nu är det sovtid...
 
/Jenny

Skiftbyte i semesterfabriken

Nu är vi inne i fas tre av den här norrlandstrippen, när vi ikväll installerat oss och nattar hos min vän Ws föräldrar.
 
Det är så nära det "gamla hemma" man kan komma, sedan pappa sålde huset och flyttade. Det är på samma gata, fast på andra sidan allmänningen (där vi brukade leka Burken på sommaren och skotta upp en stig mellan husen på vintern som små). Det är i ett hus jag varit ofta, ofta genom uppväxten. Det är hos människor som alltid månat om mig. Det känns fint att vara här!
 
Jag är så tacksam för alla vänliga själar där vi får husrum, mat, prat och mys under denna tripp. Det sprider en värme i hjärtat, verkligen.
 
Nu väntar några dagar med diverse kompisdejter. Kul!
 
/Jenny
 

Sommarnöjet

Sämre morgonutsikt kan man ha!

 

 

Njuter av sol och slappar i min tremännings stuga i Nästvattnet utanför Kramfors. Efter lunchen blir det nog bad! Fast det är 17 grader i vattnet och isvindar... Men finns det ingen dusch så finns det inte, haha.

 

/Jenny


En blöt dag

I förmiddags var det no more mister nice guy vad gäller vädret. Tvärtom. Himmlen öppnade sig och regn i monsunstuk kom! Åska och blixtar och blötaste blött. Jaja, nu känner man igen sig, haha.
 
Jag och Frida fortsatte blöt-temat med att åka till upplevelsebadet i Holmsund. Roligt med nytt badhus! Frida njöt i fulla drag av precis lagom spännande rutschbanor, och simmade som en fisk utan puffar! Heja henne. Fast så fort det blir lite bråttom eller långt, drar hon till med nån slags paddlande hundsimsstil. Jaja, så länge det funkar så.
 
Sedan gjorde vi en spontangrej, som är jag är såååå nöjd med att den blev av! I Holmsund bor mammas gamle särbo P, som jag nu inte träffat på länge. Kanske 10 år? Nu smög jag förbi med bilen ett par varv, men sedan tog jag mod till mig och gick och knackade på! Och jodå, han bodde kvar, och var hemma, och var sig ganska lik om än mycket äldre. Jag och Frida blev kvar på nästan ett par timmars pratstund. Jag tror att han verkligen uppskattade besöket, och det var trevligt att få träffa honom igen!
 
Efter sushimiddag och nattning av sötunge, har jag skrotat runt här i lånehuset och plockat ihop våra utspridda ägodelar. Imorgon åker vi ner till mina gamla hemtrakter, och först ut är att hälsa på morfarn i stugan över dagen!
 
/Jenny

Swisch - jaså var det en dag som gick nu igen?

Herregud vad tiden rasslar på. Vi har Umeåhängt i två dagar nu, och björkarnas stad har bjussat på värme och finväder, faktiskt! (Kors i det tryckande regnmolntäckestaket.) Vi har varit på Gammlia, kollat på stan och käkat gott. Nu har vi kramat om bror och M och sagt hej då, för imorgon får de annat besök. Kanske tarvVi en badhussväng då, kanske åker vi vidare... 
 
Dags att planera vidare för dagarna i Ångermanland - vilka är hemma och vad hinner vi med? (Känner du dig träffad och sugen på att ses, hojta på mobilen så ser vi om vi kan sno ihop nåt!) Jag gillar det här spontana, där det finns fullt av möjligheter!
 
Nu måste jag sova, i den vackra, ljusa, ljuvliga norrlandsnatten. Åh, jag älskar det där ljuset som jag liksom minns från tonåren framför allt, när nätterna var långa och sommaren spännande och man hängde med kompisarna eller gick hem  från discot och ingenting kändes som om det någonsin behövde ta slut.
 
Snart åker jag hemåt. Jo, för det är så det känns fortfarande, att åka till där jag växt upp. Det var lite konstigt att svepa förbi utan att stanna i måndags, när vi bara plöjde E4 norrut. Det händer nåt i bröstet när jag kommer i höjd med Höga kusten, själva naturen liksom slår an en sträng av nostalgi. Jag tycker så mycket om det, och det är så mycket hemma inom mig fortfarande! Det blir härligt att få vara där några dagar.
 
 Natti! 
 
/Jenny

On the road again

Allt är ju ändå redan packat. Och vi är liksom igång. Så efter en "tvätta-och-packa-om-igen-sväng" hemma (och avlämning av den jobbande pappan, som var med i Leksand men nu har semestrat klart), så drog jag och Frida en sväng igen. Norrut, denna gång.
 
Efter att ha avverkat 50 bilmil idag, är vi nu i Umeå. Vi hälsar på brorsan och hans sambo några dagar - äntligen! Men eftersom de har katt, sover vi i min farbrors hus som de så snällt upplåter åt oss (fast de är på semester, så dem missar vi tyvärr denna gång). Idag hann vi mest bara säga hej, kolla in brors och Ms fina lägenhet och kvällsfika lite. Frida somnade apsent, så imorgon blir det sovmorgon för hela bunten innan vi hittar på något ihop. Sweet!
 
Nä, nu ska jag också krypa ned. Natti!
 
/Jenny
 
 

Lilla sparbössan

Förra veckan utspelade sig ett litet drama.
 
I måndags när vi åkte bil i Gustavsberg, säger plötsligt Frida:
- Ursäkta, det var inte meningen, men... Jag svalde pengen!
 
WHAT?! Jodå, hon hade råkat svälja enkronan som hon satt och skrapade fram dolda teckningar med i ett block vi just köpt. Bara sådär, hoppsan hejsan. Rackarns unge! Lätt nervös mamma tackar gudarna för att ungen kan andas, svänger av vägen, stannar bilen och ringer läkar-morbrorn för att be om råd.
 
Jodå, ungen kan dricka och svälja utan problem. Och andas. (Tack högre makter!)
Jaså, enkronor brukar inte fastna så illa. (Femkronor är värre.)
Jaså, det som väl kommit ned, brukar kunna komma ut den naturliga vägen.
 
Vänta och vänta och vänta.
 
Det tog FEM dygn, sedan kom den ut till sist på toaletten på Pitchers i Falun. Tack och lov!
 
(Och lättnaden att slippa söka efter den längre är minst lika stor. Inte världens fräschaste uppgift, let me tell you. Plastpåsar, plasthandskar och handsprit till trots. Urrrk.)
 
/Jenny

Hej då pappi, vi åker en sväng!


Säng ljuva säng

Inatt får jag sova i min säng. Inte på ett uppblåsbart liggunderlag som tappar luften, så att jag till sist ligger på marken! Utan i min säng. Oh the joy! Ryggen och resten av kroppen tackar så hjärtligt.
 
Vi kapade trippen med en natt och åkte hem redan ikväll. Prognoserna säger regn heeela natten och förmiddagen, och vi ville slippa packa plaskblött tält imorgon. I regn kanske, rent av. Så i stället krämade vi ut det sista ur Leksands sommarland genom att åka och leka tills de stängde, innan vi rasslade hemåt. Det kändes som en alldeles utmärkt lösning.
 
Idag har det badats på sommarland. Fortfarande var det kallt ute och föga inbjudande, men idag var det i alla fall uppehåll hela dagen! Så av med plantorna och i plurret, bara. No return. Fast Frida pallade bara en kort badtur, sedan frös hon hysteriskt. Jag härdade dock ut typ 1,5 timme eller nåt och hann köra lite forsränning med badringar, lite vattenrutchbanor och ett par långa och galet kalla dopp i Siljan. Härligt! Ja, förutom den ömma, blåa tån jag nu dras med på grund av ett felsteg på väg upp ur en bassäng... AJ. Men det går väl över.
 
Nu ska jag mjuk-säng-njuta. Aaaaaahhhh.
 
/Jenny

Dagar i Dalarna

Vi hade en trevlig dag igår, med lite gruvkultur på dagen och så inrättade vi oss på campingen på kvällen. Vädret var hyfsat, svalt och nån skur ibland men inte hällregn i alla fall. Vi uppskattade särskilt att vi fick sätta upp tältet i torrt tillstånd, tackar tackar.
 
(Går)dagens vardagsträning fick vi när hissen upp ur Falu gruvas djup inte behagade  fungera nåt vidare. Efter att bl.a. svägerskan och barnen stått med i hissen som vägrade röra sig, var det bara att knata till fots tillbaka hela vägen och uppför alla trappor igen. Då var fröken varm en smula fuktig i pannan när vi kom upp sen, haha!
 
Idag har vi gjort dag ett på Leksands sommarland, det blir repris imorgon. Frida har sprallat runt och badat sig blåläppad på kort tid. Det senare var iinte svårt, det var ingen jättevärme idag även om solen stack fram mycket trevligt mellan några regnskurar. Men helt taskigt väder var det inte, för både mina och svägerskans kinder hettar ikväll! Frida har klämt kommentarer som att linbanan var "avkopplande" och musiken någonstans var "romantisk", haha.
 
Ikväll har vi camping-lagat eget käk, det blev bra till sist även om vi kan konstatera att det nog kan vara lika bra att undvika engångsgrillar faktiskt... Nu har alla andra nattat och jag ska följa efter - men eftersom det fortfarande trubaduras på hög volym i restaurangen på området, lär vi inte somna riktigt ännu. Fast vad gör det? Det är trivsamt på något vis ändå.
 
/Jenny

Utmanarna

Nu utmanar vi vädret! Prognoserna säger mestadels reeeegn, med korta uppehåll. Vi säger tääält, och åker Med svägerskan och hennes kids till Leksand ändå. Dags att sommarlandsleka lite! Fast vi startar med Falu gruva imorgon, om planerna håller. Där nere regnar det väl inte i alla fall? 
 
Igår hade vi ganska schysst väder, dock. Helt rätt att stanna i storstan, för hemma hade det regnat. Men sedan packade jag ihop oss igen, och vi rullade iväg för middag med ett gäng släktingar. Tyvärr rullade vi lite fel, och lite mer fel, och VIPS satt vi fast i en bilkö på E4 norrut istället för att vara där vi skulle. Stockholmstrafikselände! När jag äntligen trasslat mig av, var det ytterligare köer med sirapstempo och vägarbeten och f-n och hans moster. Frida hann somna till och vi hade fasiken hunnit norr om Uppsala på samma tid som det tog oss att vända och åka en liten fnuttbit åt rätt håll. Caramba, så ilsken jag var där ett tag...
 
Fast vi redan har allt packat, lyckas jag ändå fiffla omkring en halv dag när vi ska väg. Fast mest har jag tvättat idag, och sökt IHJÄL mig efter Fridas sovsäck. Jag har vänt uppochned på hela källaren och förrådet - nada. Den är puts väck borta, så hon får ta en gammal rackare istället. Vi kom precis på att även sambons stora vandrings-ryggsäck saknas. Det måste helt enkelt vara så att det blev stulet vid inbrotten i källarförrådet, som vi hade förra sommaren precis innan vi flyttade. Det enda vi då kom på att de tog, var två extratäcken. Förvisso dyra och fina, men vi orkade inte riktigt anmäla bara för dem. Det ångrar man ju lite nu...
 
Jaja. Ingen mening att gråta överspilld mjölk, heter det ju.
Nu är det natti natti för idag. Nyduschad i nybäddad säng, ljuvligt!
 
/Jenny

Tre fuktiga tester

Den lilla dumma lampan i bilen slocknade idag, och några samtal med en Saab-expert i bekantskapskretsen gjorde mig trygg i att jag inte behövde akut-ila till bilverkstaden. Tack och lov! (Och lampelände: kom inte med några idéer om att tändas igen, tack tack.)
 
Istället åkte vi och hälsade på på Ws jobb, vinglade runt och köpte fler födelsedagspresenter, klämde en sushilunch till Fridas lycka och rullade sedan vidare till Siggesta Gård. Fint ställe med naturnära mys, smådjur, glassar och fika och grönt och skönt!
 
Därefter drog jag, W och Frida minsann på gratis Zumba vid nåt havsbad. Frida avvek dock snabbt från zumban och började bada istället. Hon lekte med några andra barn och hade det jättemysigt, och när jag gympat klart tog jag av mig träningskläderna och hoppade med henne i plurret i sport-BH och trosor. Sweet! Årets första utebad, faktiskt - så här sent har jag nog aldrig premiärdoppat på mycket länge (om ens nånsin).
 
Idag har jag verkligen testat den där mascaran jag skrev om härom dagen. För efter svettig träning och ett havsbad, var det dags för snabbdusch och sedan middag hos grannen. Och jodå, mascaran satt lika fint även efter duschen! Galet.
 
Imorgon packar vi ihop igen. Hemfärd nalkas, men först middag hos och med släktingar som vi träffar alldeles för sällan.
 
/Jenny

Mellanlandad och mör

Så har vi brummat bil igen då. En lite tyngre tripp denna gång med reströttare tjejer, det märktes på bådas humör till och från. Men harmoni infann sig till sist, vi tog oss över Sverige och befinner oss nu hos W med familj. Frida snarkar på den uppblåsbara madrassen och jag ska strax joina henne.
 
Imorgon har vi inga planer på dagen. Jag hade lite uppslag, men de jag kollade med var upptagna på annat håll denna gång. Kanske lika bra det, vi kan behöva en platt och loj dag faktiskt. Andas lite.
 
(Alternativt ska vi ägna dagen åt att uppsöka bilverkstad? En lampa lyste som inte ska, precis när jag kom inrullandes sista metrarna... Håller tummen hårt att den inte lyser imorgon, utan att det var nåt tillfälligt efter långkörning och tankning. Ber att få SLIPPA allt svårt och/eller dyrt, tack.)
 
/Jenny
 
 

Dagens två i-landsproblem

I-landsproblem ETT:
Jag har köpt en ny mascara. Dyyyyr var den, dessutom. Den heter "38 grader" och tvättas bort med varmvatten. Den är superbra på, sitter som berget trots tårar (jodå, jag har testat, jag hade min sedvanliga semesterdipp igår kväll, haha). Det är den första mascaran jag kunnat ha på såhär svettiga sommardagar, jag brukar normalt sett skippa att sminka mig då men den här har faktiskt funkat kanon.
 
Men det var just det där med att den sitter som berget.. Säljarens "Det är såååå smidigt, du bara stryker lite extra över ögonfransarna med varmt vatten när du tvättar resten av ansikten och POFF är den borta!" stämmer nada kan jag säga. Poff my ass. Jag får gnugga som en galning med hett, hett vatten och tycker ändå den är svår att bli av med! Och ögonmakeup-remover hjälper ju inte. Suck. Give me back fisljummen ansiktstvätt och milt rondellrengörande!
 
I-landsproblem TVÅ:
När jag är ute på heldagslånga turer såhär med lilla pinglan i sällskap dessutom, blir "bra att ha"-innehållet för stort för min handväska. Jag kör stor bag/axelväska istället, funkar finfint. Fast... Nej. Jag kan rapportera att SAMTLIGA plagg jag haft på mig dessa dagar, flera ganska nya, nu är klart noppriga på ett stort område över höger höft. Följden av tung väska med grovt tyg, värme, gå-gå-gå och gnugg-gnugg-gnugg. Surt.
 
Nä, nu ska fröken jag-har-det-bra-och-kan-gnälla-på-petitesser sova. Jag har packat ihop det mesta av pickpacket, för imorrn drar vi tillbaka till huvudstaden för ett par mellanlandningsnätter hos en vän. (Feel free att ringa mig under eftermiddagen/kvällen, då har jag med största sannolikhet chaufförslångtråkigt...) Natti!
 
/Jenny

Ur led är tiden

Nackdelen med att köra sommartider för hela slanten med sen nattning och sovmorgon och långsamhetstempo sådär, är att man hamnar i total ofas med allt annat. Öppettider, framför allt. Kan inte allt bara ha öppet till klockan nio, typ? Haha.
 
Nu har vi för andra dagen i rad försökt oss på att gå på att gå lite på stan. Igår hade vi ju innehäng först, sedan hann vi knappt ut innan vi var tvungna att äta och sedan kom syndaflodsregnet och sedan stängde allt. Idag har vi först vinkat hejdå till morbrorn som drar till landet, och sedan knallat ut men lagom tills vi traskat ned till mina favvostreets var det fikapaus. Nu har vi smarrat ostbaguette (Fridas) och stor räkmacka (den var min, fast Frida knyckte äggen. Och körsbärstomaterna. Och många räkor. Och citronen!) på ett café med trådlöst nätverk. Sedan hinner vi vimsa i butikerna lite mera, faktiskt, även om vissa ställen snart stänger. De där Göteborgsspeciella ställena är ju mindre och stänger oftast först.
 
Ekonomiskt sett gör det dock inget att vi inte hinner shoppa så mycket. Det går plenty pluring när man är på vift, det ska ätas och parkeras och tankas och betalas inträden mest hela tiden. Men vi har handlat några födelsedagspresenter, det är att bra sätt att få shoppa och ändå inte göra av med några "egna" pengar.
 
Och ikväll ska vi äta middag med svägerskan! De är här för att barnen friidrottstävlar, så vi passar på att få restaurangsällskap. Trevligt!
 
/Jenny

Dagens eko

Snart tre dygn har vi varit i Göteborg. 
 
Tre supersomriga (läs svettiga) dygn. Men idag regnar det. Tillräckligt blött för att skippa det planerade Slottsskogen-besöket, och istället ha slött inomhusmys med ritning och lek (också semesterlyx för en femåring, att ha en förälder med tid för sådant!) och snart en sväng på stan istället.
 
Tre dygn, som sagt. Tydligen tillräckligt för att Frida ska börja härma dialikten.
Då och då kommer det nu Göteborska tongångar ur ungen, minsann!
 
/Jenny

Ledighetsaktiviteter pågår

 
Vi skrattade oss igenom nya delar av Universeum igår. Speciellt fnissigt blev det när Frida tog på sig en karborrebandsdräkt och jag klämde fast henne högt upp på en vägg. Där satt hon och sprattlade och vi hade båda fantastiskt kul åt det.
 
Efter dessa kompletteringstimmar på Universeum och lite käk i magen, tänkte vi att vad fasen - vi kör Liseberg när vi ändå är igång! Trötta i tassarna men med humöret på topp promenixade vi således över till nästa ställe. En halv förmögenhet senare (tack och lov att vi inte har en hel bunt barn!) klev vi in och tog för oss av utbudet.
 
Vi startade med Stora Lisebergshjulet och dess vidunderliga utsikt. Sedan slog vi till på Lisebergsbanan faktiskt - en vuxenbergbana som småttisar fick åka i förälders sällskap. Tjohooo vad jag längtat efter detta! Frida strålade lyckligt i ögonen efteråt, men ville INTE göra om det, hehe. Sedan åkte vi Slänggungan, Flygande elefanterna, Drakbåtarna, Sagoslottet och andra smågodingar. Jag gladdes med hela mammahjärtat åt min sprudlande spralldotter som skuttade mellan attraktionerna, men tittade på mitt åkband med tusen möjligheter och sneglade drömskt på Balder, Kanonen, Hanghai och annat vuxencoolt... Nåja, det får bli en annan gång.
 
Kan för övrigt konstatera att vi nu har en unge som somnar tidigast kl 23, vaknar typ kl 10, käkar lunch sisådär kl 15.30... Man kan väl säga att semestertiderna är ett faktum, haha!
 
/Jenny

Semester och sommar - jo det är sant

Sitter med öppet fönster och knappar lite på iPaden. Frida snarkar i rummet intill och jag hörde nyss på håll Madonnas Like a Prayer ljuda över Göteborg (ikapp med de cirklande polishelikoptrarna som tydligen behövs för att bevaka hennes fans på stan). Nattmys.
 
Vilken dag vi har haft! Efter en rejäl sovmorgon (tack guldunge) och en parkeringspengspåfyllning, kom vi oss till sist iväg till Universeum. Vilket härligt ställe det är! Det är säkert sex-sju år sedan jag var där sist, men det är ju bara bättre sedan dess. Vi har gått och svettats och gått mer och tittat och hört och läst om grejor. Spindlar, hajar, dinosaurier och allt möjligt i en härligt mix!
 
Frida var överlycklig, om än lite skraj ibland. Men modig nog att klppa en orm! Heja Frida. Hon har hållit humöret och orken uppe bra hela dagen, vi har haft det jättetrevligt. Det var bara promenaden hem som var tung (fröken hopp och skutt hann bara kanske 20 meter utanför entrén, innan den inte alldeles oväntde kommentaren "Jag är trött i mina beeeen, jag behöver sooova!" kom, haha), men det gällde nog faktiskt oss båda.
 
Efter en middag på balkongen med några nära och kära här, avslutade Frida och jag dagen med en välbehövlig dusch. Lite sanering var på sin plats! Det har varit rejält sommarvarmt idag, plus att regnskogen på Universeum inte är gjord för lättsvettade varelser som mig direkt. Holy moses.
 
Nu är det nattadags även för mig. Imorgon blir det repris på Universeum. Dinosaurierna måste nog beskådas en sista gång, dessutom återstår butiken, upptäckardelarna och utställningen om rymden! Eventuellt hinner vi Liseberg också - eller så blir det en repa på stan nån timme på slutet och sedan lägenhetskik hos kusinen! Den som lever får se.
 
/Jenny

Så kom vi då till vilda västern

Efter ett mysigt 18-årsfika och en trevlig kväll och efterföljande förmiddag hos svägerskan med familj, rullade vi vidare till Göteborg idag. Med raster blev det sisådär sju timmar från avfart till ankomst.
 
Resan har gått toppenbra, Frida är verkligen fantastiskt bra på att åka bil! Mest förundrad var jag när hon i säkert 8-10 mil lekte helt uppslukad med sin kofta som hon knytit fast sina skor i och låtsades att det var en person. Det pågick en hel teaterpjäs där bak, let me tell you. Underbart!
 
Vi hamnade hos morbrorn till sist. Kusinen kom på att han inte hunnit styra upp persienner eller rullgardin eller nåt liknande alls i sitt vardagsrum, och det blir ju så obarmhärtigt ljust väldigt tidigt. Han styrde upp ombokningen med sin far, så nu huserar vi på Vasagatan istället. Funkar finfint. även om min idé med lite nytänkande kring inkvarteringen föll så har vi det huuur bra som helst här. Eget rum och allt, fint som snus.
 
Imorgon får vi se vad vi slår til på först - Frida har grav beslutsångest, det finns ju så många roligheter här!Hehe.
 
/Jenny

Vi drar en liten repa

Pappan i familjen jobbar och sliter för brödfödan i sommar. Jag har det lite lyxigare för tillfället, så nu tar jag femåringen och åker till Stockholm för att gratta hennes kusin som blir 18 år idag. Frida är störtimpad över att han blir VUXEN idag.
 
(Vuxen? Herreminje. Var inte han en liten pyttonge bara, när jag och sambon träffades? Hur gick det här till?)
 
Vi övernattar hos svägerskans familj (artonåringar ska firas ordentligt!), men på tisdag drar vi vidare till Göteborg. Vi ska bo hos min kusin D som jag träffar alldeles på TOK för sällan. Han jobbar dock, så vi får kvällsmysa ihop med honom och hitta på egna upptåg på dagarna. Kanske lite trampande på stan, kanske Liseberg, kanske nåt museum...? Det viktigaste är att besöka Universeum, eftersom de (förutom allt annat kul och intressant!) har en dinosuarieutställning i sommar. Det luktar tvådagarsbiljett där, faktiskt. Frida blev alldeles spralligt glad:
 
- Donisaurier?!! Åh, äntligen, vi ska åka till min DRÖM, mamma!
 
Vi blir borta sisådär nån vecka, jag vet inte riktigt när vi vänder hem igen. Huspassning, blomvattning, gräsklippning och postintagning är ju inget problem, eftersom en del av familjen är kvar på plats. Vi tar det coolt och ser hur det artar sig, och på hemvägen blir det nog ytterligare mellanlandning hos nån vän tror jag.
 
Ha en härlig vecka!
 
/Jenny

En kärlekens dag

Idag har vi varit på bröllop. Vackra vänner, vacker dag. Så mycket kärlek i luften! Och fantastiskt god catering-mat och drömsk tårta. Jag höll ett litet tal också. Det gjorde många andra med. Fina, ömsinta, roliga, härliga tal. Och rörande! Jag grät så ofta att jag fick röda, ömma ögonvrår av allt torkande.
 
Sedan kom vi hem. Frida hade inte hunnit somna hos farmorn och farfarn (tusen tack för barnvakt!), så henne hämtade vi på vägen. Efter att jag nattat busungen (seeent, jag hoppas det bäddar för lite extra sovmorgon imorrn), har jag suttit med fötterna - de högklacketrötta, svullna, artroståledsömma fötterna - högt och tittat på So You Think You Can Dance. Inte helt smart, med tanke på de ömma ögonvrårna, haha! 
 
Imorgon ska sambon spela golf. Under tiden ska jag börja ägna mig åt det som sambon kallar "packningshelvetet", haha! Det som alltid vidtar i större eller mindre skala, när jag och min packningsneuros ska få ihop en lagom mängd pryttlar för en resa. Det är nån slags resfeber, som kanaliseras i en omständig process för att vara "alltid redo" och få med rätt saker. Ladda apparater, förbereda, fixa och trixa.
 
De där packningsbestyren brukar pågå halva natten, men imorgon är det annorlunda. Då ska ju nämligen jag köra bilen. I vanliga fall kör ofta sambon och jag kan få vara lite blinkögd utan problem, men imorrn måste jag i säng i hjälpligt okej tid åtminstone.
 
Nu ska jag vanka med mina ömma tår till övervåningen och sängen.
Fin söndag på er!


RSS 2.0