Singin´ in the rain

Idag kom lite välbehövlig väta. Jag tycker det är ganska skönt med sådana där mellandagar, jag har en tendens att få nån slags depp när det är toppväder och man förväntas ta vara på dagen så hiiimla bra. Grå, alldagliga, regniga dagar har mindre krav, liksom.

Och vem kan sura över dåligt väder när man har en sådan här liten sprudlande glad-karamell i sitt sällskap?
 
 
/Jenny

Allt handlar om inställning

Frida har massor av vilja och ibland gastar hon så rutorna skallrar, men allra mest är hon solig och glad och positiv så in i bänken. Hon har en väldigt stor portion av mitt humör; vi vänder på en femöring och det är kort väg mellan tårar och skratt. Det kan vara påfrestande med dipparna (sambon har det inte lätt med sina tjejer mellan varven, haha), men också en gåva att så snabbt kunna återvända till det positiva.
 
Jag imponeras sååå ofta av Fridas inställning till saker. Hon har en fantastisk förmåga att se det mesta positivt. (Jag önskar att du får behålla den bklicken, den känslan och den fina egenskapen genom åren, min älskade unge! Det kommer du att ha stor glädje av, och andra runt dig också.)
 
Som igår, till exempel. Vi blev liksom bara hemma, mest inne, inget hände. Trista, tråkiga föräldrar. Frida spelade lite iPad och lekte med sitt. Sedan åkte vi ju en liten kvällstripp hela familjen till Vårviks-badet, badade tillsammans kanske 20-30 minuter och köpte mjukglass som vi mumsade medan vi såg ut över vattnet. Då säger Frida:
 
- Vilken HÄRLIG dag det här blev mamma! Vad MYSIGT vi har haft det!
 
Av en i övrigt rätt enahanda och ospeciell dag, valde hon att fokusera på den stund hon gillade. Valde att uppskatta den. Ljuvliga unge!
 
När vi var i Furuvik i lördags, kastade hon en peng i dammen och önskade sig något. Sedan kom hon travande till mig, stack sin lilla hand i min, skuttade gångvägen fram och sa:
 
- Vet du vad jag önskade mig? Jag önskade att jag ska få ha bra dagar, i alla dagar i mitt liv!
 
Du är så klok, så klok, min lilla pingla - det var ju den bästa önskningen man kunnat komma på. Det är lätt att tro att en sex och ett halvt-åring skulle kunna önska sig den hetast efterlängtade leksaken eller så, men nej. "Bra dagar, i hela mitt liv." Imponerande, tycker jag.
 
På tal om bra dagar, så blev den här dagen rätt bra. Jag och sambon har spånat lite semesterplaner (men inte bestämt nåt än), och tog en sväng på stan ihop medan Frida var hos en kompis. Jag stannade sedan kvar på stan och träffade min vän M. Vi satt nån dryg timme och pratade på Brända Bocken, sedan klämde vi en bio (Känn ingen sorg - bättre och med mer svärta än jag väntat mig) innan jag cyklade hem och hon körde hem till Ockelbo. Mysigt och efterlängtat!
 
/Jenny

Bad i otakt

Idag var det alldeles fasligt varmt. Vi sov dock halva dagen hela familjen (en nattjobbare och två nattsuddare - då kan det bli så!). Sedan stökade vi pustandes runt lite här hemma och i trädgården och kom oss inte för med nåt förrän på kvällskvisten.
 
Till sist åkte vi på en kvällsbadarsväng till Vårvik. Än en gång konstaterade vi att om man är ur fas med alla andra, kan man njuta av en stilla strand. Molnigt men ljumma vindar och enligt termometern 21 grader i vattnet. Behagligt!
 
 
Det är inte ofta jag får tillåtelse att publicera bilder på min rätt online-osugna sambo, men den här var jag bara TVUNGEN att tjata till mig:
 
 
Ljuvlig bild på mina fina människor!
 
/Jenny

Trädgårdsträsket

Jag tänkte köra en bildrapport över det här rabatt-tröskandet vi hållit på med en massa i sommar. Den skulle ha kunnat bli utförligare, men 1) vem orkar intressera sig och 2) då hade det aldrig blivit av. Allt kommer definitivt inte med, men lite smakprover här och där.
 
(Och tro mig - det är ingen imponerande mysträdgård det här nu heller. Den är liten, och enkel, och har MASSOR av andra saker vi borde åtgärda. Tidsåtgången och mängden jobb i sommar handlar betyyydligt mer om hur illa det var innan, och mängden tjat om det hela handlar om hur pass långt ur min bekvämlighetszon trädgårdsjobb ligger. Jag är så mycket newbie man kan vara på trädgård... Lite googlande och uppsnappad kunskap genom åren räcker bara so far liksom.)
 
Så här såg det ut innan. Tre foton från en HYSTERISKT överväxt trädgårdsö, och en
bild på en tom rabatt full med (här bortrivet) långt gräs som vi börjat gräva ur så smått.
 
Trädgårdsön efteråt. (Alltså samma del som man ser på de tre före-bilderna från ön.)
De fem plantorna i mitten ska bli 60 cm höga gula Rudbeckior - men knappast i år...
Runt dem sitter Penningblad, och längre bort vardagsliljor, Akleja, Engelsk Vallmo,
två olika rosor, rabarber, en liiiiten krusbärsbuske/kvist och några andra småsaker.
 
Trädgårdsön från andra hållet. Denna blåblommiga växt var en av de få som sparades
från förr. Den platsar inte riktigt, för det här skulle bli den vit-lime-gula rabatten...Men
en rosbuske vi hittade under ogräset är nog fel färg också, så den får gott sällskap.
 
 Med Läkessilverax-stänglarna i fokus, ser man den tidigare tomma långrabatten i
bakgrunden (fast nu från andra hållet, jämfört med före-bilden i nedre högra hörnet).
 
Där finns nu bland annat Funkia, Alunrot, Chokladblomma, Kärleksört, Rosenstav,
Klematis, Lobelia Fan, Armada rose, Löjtnantshjärta (bara mest rötter nu, ärvda av
en kollega - håller tummen i vår), Jättedaggkåpa och Pelarpäron (sedan förr).
 
Blommande Funkia - betyder det att den tänker överleva?
 
Armada rose, som ska hålla Klematisens rötter trygga och ombonade i vinter.
 
Chokladblomman har gjort sig bekväm och blommar - jippi!
 
Äsch, en choklad-blomme-bild till, de är sååå fina! De står granne med Alunroten.
 
Ettårsväxterna i krukor (vars namn trillat ur hjärnan för tillfället - nåt med Stjärn_ _ _
kanske?) lever än så länge också och blommar friskt. Jag pysslar om dem oväntat
mycket, knipsar bort gamla blommor typ varje dag (för då ska de blomma mer...).
 
 
Jag har till och med hållt efter ogräsen, sedan jag blev klar med alltihop. Plockat vissna blad. Vattnat regelbundet. Alltså... vem ÄR den här versionen av mig? Haha.
 
/Jenny

Bra avslutningar ska inte föraktas...

...skrev min kollega efter vår fina badavslutning på gårdagen. Så sant! Vi gjorde ett slags repris idag, det vill säga vi körde en senkommen uppryckning även av den här dagen. Den må ha varit otajmad med vädret, men strunt i det. Det hände nåt i alla fall!
 
Under dagen:
Vackert väder ute, Frida sprang ut och in och lekte med kompisar i kvarteret, sambon solade och tog en sväng och tvättade bilen. Jag hade huvudvärken from hell och gjorde... inget. Surfade efter resor, men blev helt utmattad av snårigheten i att hitta nåt och gav upp. Låg och slöade, tog alvedon, rensade lite små ogräs och vissna blommor, spelade med Frida, vilade. Typ.
 
Eftermiddagen/kvällen:
Jag funderade på att lägga mig i solen, då kom åskan och regnet. Sedan lyste det upp igen och huxeliflux tog jag mig samman. Jag snabb-packade en bra-att-ha-väska och rollade mig under armarna (piffigare än så hann jag inte med att bli), sedan fick jag och Frida skjuts till Furuvik av pappan innan han stack på taxijobb.
 
Planen var att ta en karusellkväll, men preciiiis när vi kom fram började det hällregna och plaskvåta karusellsäten kändes inte så himla lockande. Jag hade kastat ned baddräkterna och en liiiiten handduk i packningen, så "äsch, blöta som blöta" tänkte vi och valde plurret istället! Men efter 10 minuters bad, stängdes bassängarna oturligt nog av på grund av åska och blixtar. Eh, jahapp, bara att försöka krama och duscha en huttrande unge varm... Vår minimala handduk behövdes till torkandet sedan. Vi hann dock bada nästan en timme till, så det blev så bra ändå.
 
Senare strosade vi runt, fikade lite och funderade på vilka karuseller vi ska åka nästa gång när vi tar en "åk-dag". Idag blev det inget sånt, för dels var det blött och dels stängdes de höga attraktionerna av då och då under kvällen på grund av åskvädret också. Så småningom klev Stiftelsen på scen, regnet avtog och stämningen var god! Men det var publikrekord (och därmed trängsel), så vi smög till tåget precis innan konserten avslutades för att undvika det värsta stöket.
 
 
 
 
Efter en buss hem och sen middag, har vi suttit och myst tillsammans med roliga och lärorika appar på iPaden. Sommarlovs-nattsuddet är sedan länge ett faktum... Men nu är det nattning av både stor och liten tjej.
 
 
Sov gott!
 
/Jenny

Vittring på den rätta sommarfeelingen

Igår hade vi (och båda svägerskorna med familjer) lyxen att bli bjudna på middag ute på landet igen, denna gång av sambons föräldrar. Tack! Gott gott, och kul när hela familjen med stora och små är samlade, tycker jag.
 
Idag vaknade jag liksom på tvären. Hade nån slags semesterdipp/depp och var trött, låg, energilös, tjorvig och hade huvudvärk. Låg mest i sängen, försökte vila bort huvudvärken och kände mig butter. Ute var det strålande fint väder, men jag hade noll ork till att styra upp utflykt.
 
Inte fötter-på-strand, utan fötter-i-säng. Ibland är det så, men det går ju över.

Sambon gymmade och Frida sprallade runt och pysslade under tiden. Hon pysslade til exempel en smurffamilj:
 
 
Förutom att såsa och muttra, betalade jag räkningarna - ingen upplyftande handling det heller direkt. Vi käkade lunch ute på altanen i tokvärmen:
 
 
Till sist tog vi oss samman och drog på en liten badutflykt. Bättre sent än aldrig, heter det ju... Det var vår första badutflykt för i år, faktiskt. Vädret har varit toppen, men vi har varit i ofas och sysslat med trädgård och annat så det har inte blivit av förrän nu.
 
Vi åkte till Sandbankarna i Skutskär och det var alldeles perfekt! När de flesta vänt hem för middag, är det stillsamt och lagom glest på stranden. Solen värmde behagligt, inte hett. Vattnet var svalt men heeeelt okej för att ligga i länge och busa med Frida (till och med badkruke-pappan badade, även om det var ett par kortare dopp).
 
Mina människor, stranden, havet. Blev en bra kväll trots en förhållandevis tjorvig dag!
 
 
 
Taget typ 20.30 - Frida och jag badade fortfarande. Ljuvligt!
 
Sent omsider samlade vi ihop oss och åkte hem för sen middag, duschning och nattning av hela familjen. Sämre kan man ha det, gott folk. Definitivt.
 
Kram på er där ute!
 
/Jenny

Livet på landet

Dagarna rullar på här, i ett stilla pärlband.
 
Igår var sambon och lekte på Alborgen med sina syskon med familjer, men Frida och jag stod över. Vi tog först en välbehövlig slapp&mys-start i sängen med spel och småprat, sedan en fixarstund med massor av tvätt och plock och så en svängom för de sista insatserna i trädgården (yes! nu är det "bara" vardagsbestyr som vattning, smårensning och så kvar för i år). Välbehövlig hemmadag.
 
Idag har sambon golfat på förmiddagen, sedan har vi alla hängt på landet hela eftermiddagen och kvällen. Idag var det födelsedagsuppvaktning av svågern; tårta, fyrkampstävling, sol, vind, kusinbus, bigarråer, charader och goood mat. En mycket trevlig dag - igen. Vi har det bra vi.
 
 
 
 
Vi kör en "landet light" av bekvämlighet, vi åker hem till stan och sover. Frida somnar sent som jag-vet-inte-vad vissa dagar nu, men vad gör det - det är lov och ledigt. Så länge hon sover ikapp det någorlunda på morgonen är det okej.
 
Själv sover jag ikapp för sällan... Kanske när jag ligger kvar och såsar en stund på förmiddagarna. Imorgon kommer det att behövas. Igen, haha. Natti natti!
 
/Jenny

Friheten fortsätter

De (trädgårds)fria semesterdagarna fortsätter. Ljuvligt.
 
Igår blev det ytterligare en sväng för att heja på kusin N på friifdrottsarenan, och sedan fika med hela sambons familj och en sen kväll till på landet. Trevligt!
 
Idag har vi varit på Fjärran Höjder hela familjen, tillsammans med våra Ockelbovänner. Så trevligt att få ses! Fast med ett gäng barn i sällskapet hinner man i alla fall liksom inte prata klart om något alls - man upptäcker att man hängt ihop i sex timmar typ och ändå inte vet så mycket mer än innan, haha. Men vi hade i alla fall en skön dag ihop.
 
Ikväll har vi apatihängt under en filt i soffan och kollat film, skönt trötta efter badandet.
Gött liv.
 
/Jenny

En dag på vift blev det

Idag har vi tillbringat dagen på Gunder Hägg-stadion, hejandes fram Fridas kusiner T och N i friidrottstävlingarna Gävle Games. Duktiga killar - N kom hem med ett silver och ett brons!
 
 
Fridas kusin A upptäckte att nya tanden börjat synas i gluggen. Frida blev eld och lågor och ville genast kolla i spegeln. Yes!
 
 
Resten av dagen har vi varit ute på landet. Sambon var på beachvolleybollturnering med delar av surfklubben och några vänner där i närheten under dagen. Vi blev bjudna på lunch av sambons storasyster mellan friidrottspassen, och sedan på grillmiddag ikväll av lillasystern - sicken lyx!
 
Frida och hennes kusin A fick fina frisyr av faster E:
 
 
 
Ett uppfriskande kvällsbad klämde några av oss in också (inklusive Frida och jag - faktiskt vårt FÖRSTA utebad för i år, helt sjukt att vi inte fått tillfälle förrän nu!). Vi blev kvar till seeent, sambon hann faktiskt somna på en säng mitt i lite bokläsning och Frida var nöjd och sprallig men halvt vimmelkantig innan vi kom hem.
 
Det har varit en skön dag. Vår omtänksamma lillpingla sa innan hon somnade mittinatten:
- Mamma, tänk vad bra att du fick en fridag! En fridag från trädgården!
 
Mm. Jag kan inte annat än hålla med. Och fler ska det bli.
 
/Jenny

En liten dagstur

Idag har hela familjen (och farmorn och farfarn) varit på en liten dagstripp till Limön utanför Gävle. Det tar bara cirka fyrtio minuter dit med turbåt, och ändå har jag inte lyckats ta mig dit tidigare. Vi var utbjudna till sambons morbror som har stuga där (tack!). Vi blev bjudna på lunch och fika, kikade runt och slappnade av. Mysig tripp, trevlig dag!
 
 
 
(En raritet - sambon godkände för ovanlighets skull att vara med på foto online!)
 
 
 
Alltså den här vassen - ljuuuvlig! Med lila, glänsande vippor. Så vacker!
 
 
 
Och när vi kom hem; trädgårdsarbete för min del. Sista rycket, heja! Med undantag för lite flis som saknas (och måste köpas!), så är det nu KLART. (Inte trädet som ska klippas ur, gudbevars, men resten.) Milde tid, så evinerligt skönt.
 
/Jenny

Det artar sig

Idag har jag käkat lunch med två kompisar i den ena tjejens mysiga stuga på koloniområdet i Järvsta. Värdefull energipåfyllning! Frida hamnade under tiden på lekdejt hos S och var såå lycklig för det - så lycklig att det utmynnade i övernattning minsann. Spännande. Hon har sovit där en gång förr, men annars är det här med kompisöversovning rätt nytt.
 
Jag nyttjade den plötsligt lediga kvällen till att plantera klart heeeela långrabatten, yey! Det var regigt, men vad gör min när tillfälle ges... Det blir ju ingen mygg då, i alla fall. (Däremot blir det vääääldigt lerigt...) Jag höll på seeeent, tills det var kolsvart ute. Den sista snutten blev halvt på känn, haha. Naturligtvis ställde nån rackarns sten till det med placeringen av ett par saker, men vid det laget var jag så less att jag petade ned dem lite trångt istället jämfört med hur planen var. Det får duga! Nu står i alla fall alla plantor i jorden, äntligen.
 
Det ska läggas ut bark imorgon kväll, och det finns ett par små tomma plättar här och där som ska få lite lökväxter eller nåt framöver tror jag, och en del ogräsrensning är kvar i "ö-rabatten", och ett träd behöver rensas på döda grenar... Men inget står och torkar eller vissnar ovan jord i alla fall. Grymt skönt!
 
Nu är det HÖG tid att sova. Imorgon ska vi på utflykt!
 
/Jenny

Alla ingredienser på plats

Idag har jag lyckats plantera typ ett gäng plantor i långrabatten, skönt!
 
Sisådär mitt på eftermiddagen tog jag ledigt och åkte för att hälsa på en kompis som köpt hus. Efter husesyn och fika åkte vi ned på stan, där vi gick på bio (alldeles för länge sedan sist!) och såg "The way, way back" (rätt bra!). Sedan gick vi ut och käkade på Church Street, minsann.
 
Lyxkväll! Bara toppingredienser.
 
/Jenny

Tuff som en viking

Frida tog TBE-sprutan som en viking, utan en tår och utan ett skrik! Heja henne, aplåder och visslingar! Då får man belöning efteråt, vilket i det här fallet blev några nya pysselböcker från Dollar Store. (Billigt och bra för mamman, men mycket nöjd tjej.)
 
(Detta är alltså tjejen som man - trots en massa förklarande och förberedande och lugn inledning - till sist brukar behöva tjurhålla under rätt hysterisk gråt, för att få det gjort. Det hysteriska går över som i ett trollslag så fort stickandet är avklarat, men det blir ändå onödigt jobbiga situationer. Den här gången hade hon bara lite snabb andning och ett par "vänta, vänta" och poff sedan var det gjort. Utan tjurhållning, bara en mjuk kram. Ett rejält framsteg!)
 
Vi hittade en bra ogräskorg till trädgården också (fast vi köpte en lite mindre i rosa):
 
 
Ett alldeles för kort (men sent) kvällspass i trädgården resulterade i typ fem-sex nedsatta plantor och en hel del ogräsrensning, men det är mycket jobb kvar. Imorgon ska jag minsann ställa alarmet för att komma ut i tid, kors i taket! Jag vill hinna få ned lite saker i jorden först, men tänkte också hinna iväg och träffa en kompis på eftermiddagskvisten.
 
/Jenny

Spaljé, skräp och spruta

Idag skrotar vi mest hemma igen.
 
Jag ska rensa klart långrabatten och försöka börja få NED något i den idag också, hade jag tänkt. Sambon har målat dörrfoder i källaren och laserar nu spaljén ute. Frida leker med småbilar och Harumika på altanen och tjattrar som vanligt för fullt om än det ena och än det andra.
 
 
 
Nu tar vi lunchpaus. Strax ska jag och Frida ta en tur till återvinningen, och ta TBE-spruta nummer två. (Hon är inte pepp på sprutan direkt, men vi får se hur det går. Sist sa hon att det inte var så farligt som hon trodde, och att hon skulle vara modig nästa gång...)
 
Semestervardag.
 
/Jenny

Len som en barnrumpa

Man vet att det är lediga tider, när man måste ställa alarmet för att vara tvärsäker på att sluta somna om och komma ur sängen vid 10. I like it! Idag har jag haft några såååå välbehövliga fria timmar på stan.
 
Först fick jag njuta av ljuvlig fotvård, inte helt fel med de här misshandlade tassarna. Nu är de lena och fina som bara den! Sedan betade jag av ett gäng ärenden, och spontanstrosade en del däremellan. Jag lunchade på Café Mocca i sällskap med mig själv och en klok och rolig bok. Vardagslyx!
 
 
När jag kom hem avlöste jag sambon som gick och tränade, medan jag och Frida mumsade jordgubbar och hallon som jag köpt på torget. Den där ungen skulle kunna leva på sånt, alltså. SWOPP så har hon proppat i sig en hel liter! Imponerande.
 
Sedan gjorde jag några timmar i trädgården; rensade vidare och luckrade inför plantering (som dock inte hanns med idag heller tyvärr), och fick sedan frispel på ett träd i ytterhörnet av vår tomt som är halvdött och klippte bort en massa gråa torra kvistar där.
 
Nu är det sent och sovdags.
 
/Jenny

En liten glimt av nåt semestrigt på riktigt

Idag har vi gjort en massa underarbete i långrabatten. Rensa rensa rensa ogräs, rycka rötter, luckra jord, sätta kantskydd i bakkant mot grannens låga altandel m.m. Hej och hå, hann nääästan klart för planteringsstart imorgon. Det går framåt, om än sakta.
 
Fast imorgon blir det ganska få timmar i trädgården, för då ska jag på fotvård. Åh, ljuvlighet! Äntligen nåt jag gärna gör på min ledighet, yey! Det ser jag verkligen fram emot, för mina tassar är så ömma och stela och hårda och illa skötta nu. Sedan har jag ett gäng ärenden att beta av också, innan det bär av hem igen. Jag har bara lämnat hemmet vid enstaka tillfällen senaste veckan, så det känns finfint att få vara ute och lufta sig lite, haha.
 
Nu ska jag joina sovande familjen. Ha en fin vecka!
 
/Jenny

Två steg fram och ett steg tillbaka

Vi kör på med trädgårstemat här. Vi går all in, skulle man kunna säga.
 
Fast de senaste två dagarna har inte gett några spännande resultat där ute. Det har inte blivit lika många faktiska arbetstimmar i jorden som tidigare dagar (och det tackar min rygg och ischias-rumpa såååå mycket för!), utan mer snuttifierade insatser. Det har istället tvättats en massa tvätt, handlats och bedrivits allmän vardagsruljans. Frida har till sin lycka haft en massa härlig kompislek både här och där med olika förskolevänner de här dagarna.
 
För varje sak som blir klar i trädgården, dyker det upp nåt nytt, nåt mer. Idag dök det upp en möjlighet att adoptera ett helt gäng uppväxta och härliga perenner från en kollega som höll på att rensa ur sin trädgård - toppen! TACK snälla L! Mer jobb blir det ju (puh - hur tänkte jag nu?!), men roligt med plantor som redan är stora. Ikväll har jag bara fått ned en ros i jorden, men jag har pusslat, planerat och strukturerat med resten så imorgon är det läge att jobba lite mer intensivt igen hoppas jag.
 
Nu är det seeent, den här kvällen kantrade alldeles rent tidsmässigt för länge sedan. Men vad gör det när det är semester! Sambon har jobbat taxinatt och fortsätter jag såhär så hinner jag kanske pussa honom godnatt (eller snarare godmorgon kanske?) innan jag slocknar. Det blir nog med andra ord sovmorgonläge på den här familjen imorgon, för Frida somnade sent också. Hon var såååå nöjd över att ha fått lov att sussa i sitt gamla lektält som hon precis återupptäckt. Gollnos!
 
 
Hoppas ni har en fin helg!
 
/Jenny

Samma lika, samma lika

Det här dagen kan sammanfattas med - japp, ni gissar rätt - trädgårdarbete!
 
Men idag har vi kommit ett långt steg framåt och dessutom jobbat tillsammans i flera timmar (utan att ta ihjäl varandra alldeles). "Ö-rabatten" är nästan klar! Kantstenarna upprätade (fyyyyy vilket mardrömsjobb!), ny jord påfylld, markduk på, plantor i jorden (äääntligen!), täckbark utströsslad... Yey! Grymt skönt.
 
Där huserar nu fem små plantor med vad som förhoppningsvis ska bli en ståtlig tuss gul Rudbeckia, ett gäng Penningblad som marktäckare, plus två liljeplantor (nån vardagslilja med gulrosa blommor). Och sedan tidigare finns nån mini-krusbärsbuske (med betoning på mini), tre rosor i varierande storlek (på plantan alltså) och rabarber. (Bilder kommer sen...)
 
Kvar att göra i ö-rabatten är att styra upp ena hörnet som inte är färdigrensat och omhändertaget ännu, och fixa gräsfrösådd kring den upprätade rabattkanten. Sen är det helt klart för nu! Fast än ska vi inte ropa hej... det är visst en helt opåbörjad långrabatt kvar att fixa till hjälpligt också. Holy Moly.
 
Efter att allt det där är gjort, så är det bara att hålla tummarna för att det tar sig på det vis vi tänkt oss. Låt det vara nån mening med allt slit!
 
De enda avvikelserna från trädgårdstemat idag är att sambon varit och tränat, Frida har haft lekkompisen E här hela dagen, och jag och sambon har tillsammans-hängt till en film i soffan ikväll.
 
Natti natt!
 
/Jenny

Det här med trädgårdsarbete alltså

Idag är jag sjuuuukt öm och stel och varm och matt, efter många långa timmars slitigt jobb på baksidan. Och mer finns det att göra. Puh!
 
Just nu håller jag på med ett rensa & röja-projekt i den ovala rabatt-"ön". Den har varit extremt frodig och välfylld - med ogräs, mestadels. Det börjar mer likna en arkeologisk utgrävning än en rabatt, jag upptäcker gamla gömda plantor under ogräset och har lastat upp en hel trave stenar ur djupet. Nu har jag kommit till det bortre hörnet av rabatten där jag försöker rädda kvar en del, och därför konstant frågar mig vad som är ogräs och var som är "riktiga" plantor värda att spara... Helt vilse i pannkakan, alltså.
 
Trädgårdselände! Det är ju ett sådant hästjobb, vilket känns lite jobbigt eftersom jag inte vet om vi gjort rätt med nåt egentligen och allt kanske är förgäves. Hur var det nu med sorter och jordmåner och väderstreck och sol eller skugga och täckbark och lämpligt avstånd mellan plantor? Jisses. När blev det här värsta storprojektet?
 
Och när man är klar med trädgården är man ju liksom inte klar, utan då ska den tas om hand också. Rensas igen och igen (och igen), vattnas, duttas med och kompletteras. Ujujuj.
 
Jag hoppas resultatet blir värt det. Fint och ordningsamt, generöst och välprydande, typ.
(Snälla Nån, låt plantorna överleva, och ta sig fint. Och håll nere ogräset lite, tack!)
 
Fast alltså, lite engegerad är jag ju plötsligt trots allt. Att planera upplägg och söka plantor och klura på vad som passar var, det var rätt kul! Vi får se var det tar vägen. Man kan ju bli fundersam:
 
- Bloggen har plötsligt en ny kategori - Trädgård.
- Jag har plötsligt medlemskort på Blomsterlandet. Och på Plantagen.
- På Pinterest finner jag mig plötsligt spara trädgårds-tips.
- Jag har googlat såååå mycket växter och odlingsråd senaste veckorna.
- Jag har besökt en handelsträdgård jag inte visste fanns. Och handlat.
- Jag hör ösregnet och kommer på mig själv med att tänka "Åh, vad bra för växterna!"
 
Mmm, vi får väl se vart det här tar vägen...
 
Nåja. Jag kommer väl att ägna typ hela första semesterveckan åt det här, helt enkelt. So be it. Men den här trädgårdstomte-Jenny vet jag inte riktigt vem det är... Längre fram mååååste jag få komma iväg på nåt åka-iväg-roligt, så att jag känner igen mig själv. Haha!
 
Natti!
 
/Jenny

Åka och bada-premiär

Vi kom oss äntligen iväg på en liten badutflykt. Jag känner mig inte alldeles bikini-bekväm ochi inte heller är jag någon pressa-i-solen-typ, så jag har dragit mig lite för det. Inte kommit igång, liksom.
 
Pappan i familjen hade lite andra bestyr under dagen, men jag och Frida tog oss äntligen för att packa badväska och lite fika och cykla till Fjärran Höjder-badet. En kompis till mig frågade om vi skulle ses, så då blev det äntligen av. (För att det ska vara en riktigt äkta åka-och-bada-tripp ska det dock vara havs- eller sjöbad känns det som, men det får bli en annan dag.)
 
 
Första timmarna låg vi ute på en filt och slappade. Frida badade själv i mellanpolen och lekte i klätterhörnan, och jag pratade med M och spanade så att allt var okej. Passande nog för blekfisar som mig och lillskruttan, var det lite disigt och ganska svala vindar. Jag lyckades ändå bli lite röd på både ansikte och rygg, så det var helt lagom.
 
När min kompis behövde åka hem, gick Frida och jag in. Då hade det mulnat på ytterligare och kändes faktiskt nästan kallt. Efter några busiga inne-bad-timmar tillsammans, packade vi ihop oss och gick hem. Nöjda, glada och ganska möra.
 
Idag skuttar Frida in och ut med några kompisar, jag ägnar mig åt trädgården och sambon har spelat golf. Semesterlunk.
 
/Jenny

Årets varmaste dag...

...pysslade vi i trädgården. Ja, så kan man ju också göra. Fast vi hade det rätt trivsligt, men varmt. Det var över 30 grader i skuggan ute idag. Milde moses, tur att det fläktade alltså! Och stackars sambon hade en både hektisk och varm dag i taxin under tiden.
 
Lite planteringspyssel...
 
...och så blev resultatet av jobb tidigare i veckan och idag.
(Det där är alltså rabatten med japanska lönnar som ska bli vackert röda på hösten.)
 
Trädgårdshjälparen kollar - luktar de nåt?
 
Sommarflickan på nya fina altantrappan, som pappan snickrat.
(med mycket råd och hjälp av farfarn, stort tack!)
 
På sena eftermiddagen tog vi en liten cykeltur, bland annat till lekparken i boulognern. Frida hittade raskt en jämnårig tjej att leka med som visade sig vara nyinflyttad, och hade svårt att slita sig. Det är en härlig egenskap, att lätt kunna socialisera och ha kul!
 
 
Nu ska jag gå upp till vårt varma sovrum (puh!) och sussa. Natti natt!
 
/Jenny

Äntligen en lucka!

Äääääntligen hände det!
 
 
Nästan sist av alla i förskolegruppen (absolut sist av alla som är någorlunda lika gamla), har Frida ÄNTLIGEN tappat sin första tand. Oh, lycka! Som hon väntat! Den har varit rätt lös ett tag, men var egentligen inte riiiiiktigt redo att lossna ännu. Frida satt dock och bet på nattlinnet medan hon såg på TV, hux flux råkade nattlinnet ryckas ur munnen för att hon rörde på benet och då följde tanden med. Surprise, haha!
 
I brist på tappade tänder (tills nu, då), har Frida glatt sig åt att hon börjat få extra kindtänder de senaste veckorna. En ny kindtand på vardera sida längst bak i överkäken har börjat bryta igenom tandköttet.
 
Spännande grejor på gång nu, har en sprallig och stolt tjej här hemma.
 
/Jenny

Stel och öm AB

Äntligen semester! Åh, så skönt. Välbehövligt.
 
Jag har inlett den föga vilsamt, med vardagsträning i kvadrat - jag har börjat röja upp i "rabatt-ön" för att kunna sätta nytt där. Sweet jesus vilket jäkla hästjobb! Där finns en massa sten, sten, sten - flera stora och orubbliga, men jag har också grävt upp ett helt gäng typ A4- och A5-stora platta stenar bland annat. Dessutom massor av ogräs och tuuuusen stora feta rotklumpar som sitter som berget. En väldigt spretig och inträngd liten rosenbuske dök upp under det vi rev undan, tadaa! I helgen ska jag slita vidare med det där (medan pappan taxijobbar), och sedan får vi fylla på med fräsch jord så att vi kan plantera nytt.
 
Nu är jag öm och stel ÖVERALLT typ. Redan!
Hej ischias, stel rygg och darriga armar.
 
(Fast det sitter inte fel med lite vardagsträning på den här kroppen, kan man väl lugnt säga.)
 
Jag kommer att sova galet gott. God helg!
 
/Jenny

Från kaos till... mindre kaos

Nu ska jag snabbduscha och sedan sova, sent omsider.
 
Ikväll har vi påbörjat vårt trädgårdsjobbande. Vi har planterat klart en rabatt (den till vänster inifrån vårt hus sett), med två Vingbenved (en typ av japansk lönn, som ska bli särskilt vackert röda i höst!) och tre plantor av en låg grässort (Gulbrokig oshimastarr) som marktäckare. Dessutom har jag planterat en kaprifol i stor kruka som står vid väggen och ska klättra på spaljen hade jag tänkt.
 
Jag blir inte KLOK på allt man helst ska kunna, för att få till det med trädgården! Det är jordtyper och blomningstider och sollägen och gödning och markduk och hejsan och svejsan. För att inte tala om arter och hur de funkar ihop och så. Inte vet jag om vi tänkt rätt varken vad gäller detta eller resten som ska ned... Men nåja, nu har vi gjort vårt bästa, så får vi se vad som överlever!
 
Efter trädgårdspysslandet har jag röjt inne. Det såg ut som om nån sprängt en bomb här, så till sist måste jag skrapa ihop tid för åtminstone hjälplig sanering. Det märks verkligen när det är två personer hemma på dagarna och den i famljen som brukar köra operation undanplockning INTE är en av dem, utan den som jobbar och dessutom har haft en massa annat att göra på kvällarna. Puh!
 
(Missförstå mig rätt, sambon gör en MASSA saker hemma. Han fixar toppen med mat och fin nysnickrad altantrappa och målning av källardörrar och annat bra - men dylika pysselprojekt genererar mer plicketiplock inne. Det gäller att hålla efter, liksom.)
 
Imorgon jobbar jag sista dagen innan min semester, det känns grymt skönt! Vi har än så länge inga stora planer, utan ska väl klura på saker att göra när jag gått på ledighet och vi har tid att spåna.
 
Natti natt då!
 
/Jenny

Sommarkväll

Igår ägnade jag ett par timmar efter jobbet åt idogt trädgård-to-be-inhandlande, svettandes floder i växthus och blomsterbutiker. Det är inte några bra ställen för en lättvärmd typ som mig, jisses så vamt! De närmaste dagarna ska vi svettas floder hemma istället, medan vi planterar allt joxelimox som just nu står på vår tomt i väntan på att få slå sig ned i land och krukor.
 
Efter den där trädgårdsshoppingen hann jag bara hem och bära in allt, klämma i mig en macka och en banan, och cykla ned med Frida på stan. Det vankades Sommarkväll på torget och jag hade lovat henne att få se Ulrik Munther. Oh lycka! Precis lagom innan det var tajm hann jag dit med den lilla förväntansfulla.
 
- Mamma där ÄR han, nu kommer han mamma! Wohoo!
 
Sötaste lilla karamellunge!
 
Efteråt strosade vi lite kort, sedan cyklade vi hem igen och käkade kvällsmat (Frida) och middag (jag). När vi var klara kom pappan hem från träningen, och vi chockade till med att natta hela gänget samtidigt tillsammans i storsängen. Vilket mys!
 
Eller... i alla fall i teorin, haha! Frida somnade gott och sov som en stock, men vi vuxna vaknade om vartannat. Det var varmt, och trångt, och Frida fladdrade i hela sängen typ. Mestadels låg hon som ett kryss mitt i sängen eller med både med ben och armar på mig. Det är tur att hon numera sover i egen säng alltså... Det är mysigt men lite stökigt att ha henne så nära nu när hon är så lång!
 
/Jenny

Trimning av busken

Idag har jag varit hos frisören. (Ja, vad trodde NI att rubriken syftade på egentligen?! Jag snackar rufskalufs och trädgårdsvård, inget annat.) Den enda tiden som fanns när jag bokade tid var på eftermiddagen, lite tidigare än jag borde gå från jobbet. Men hoppla hoppla, då var jag alltså tvungen att ta leeedigt en stund - tack, så gärna så! Det är vardagslyx det, att sitta och bli ompysslad i flera timmar.
 
Change in progress...
 
Färgat, klippt och klart!
 
För att detta skulle vara möjligt utan att ha en 6-åring med mig i salongen, fick vi hjälp. Jag sänder en tacksam tanke till farmorn och farfarn idag, som ställt upp och tagit hand om Frida hela dagen. Sambon har nämligen varit på jobbintervju idag!
 
Kvällen har vi ägnat åt trädgårdsplanering. Vilket himla projekt! Vi har en trädgård i total träda (med undantag för ljuvliga pioner!), som behöver lite kärlek. Fler buskar att trimma, så att säga. Och vi har inte ens tänkt oss att det ska bli fantastiskt, bara ATT det ska bli. Nåt. Ungefär där ligger vår ambitionsnivå, och likaledes vår kunskap. Men men, det är bara att göra ett försök. Förhoppningsvis kan jag hinna göra de sista inköpen imorgon efter jobbet, så att vi kan gå till handling sedan. Det är hööög tid för det.
 
/Jenny

En lördag på språng dagen lång

I lördags var jag och Frida knappt hemma på hela dagen.
 
Vi skuttade upp på morgonkvisten (nåååja...) och åkte till hennes golfkurs, medan pappan som nattjobbat fick sova vidare.
 
 
Efter att Frida svingat klart, käkade vi glass och drog till köpis. Där traskade vi runt heeela dagen, faktiskt. IKEA, presentjakt, lite blomsterkoll, apoteket... Lite ditt och datt. Vi har verkligen en tålig shopping- och eventunge, det måste jag säga. Knappt ett gnäll - bara lite jag-vill-ha-tjat, vilket är förståeligt när man ser så mycket kul överallt!
 
Tips: För att få en spretsprallig unge att stå acceptabelt stilla i lunchkön,
låt henne balansera dagens (helt oömma) inköp på huvudet. Funkar finfint!
 
Vänta nu, hur var det..? Fick man leka med maten...?
 
Efter att köpis sugit musten ur oss, var vi bara hem och vände för ombyte och middag innan vi rasslade vidare. En kompis till mig hämtade upp oss för avfärd mot Furuvik och framträdande av Eva Dahlgren. Det var riktigt bra! Tyvärr lite glest med folk, men bra för oss för vi kunde stå längst fram. Återigen var Frida tapper som tusan, det hade varit en lååång dag. Nu hade jag i och för sig varit förutseende nog att ta med lite distraktioner hemifrån, men ändå. Heja Frida!
 
 
 
 
 
Bäst i världen på att skapa en egen värld och befinna sig där. Så skönt!
 
På söndagen hade vi aktivitets-backlash. Frida var pipig och gnällig för minsta lilla, och jag kände mig väl lite åt samma håll, haha. Då körde vi lågtempo mestadels och samlade ihop våra krafter igen. Frida hade dock fina H här på eftermiddagen för efterlängtad lek också. Mysigt!
 
Hux flux - så var det måndag igen. Sista arbetsveckan inför semestern! Det kändes dock seeegt idag - kanske för att jag visste att både sambon och barnet var lediga och kunde göra vad de ville... 
 
/Jenny


RSS 2.0