Några snabba vardagspuckar...

...och sedan är det helg igen. Skönt! Påsken traskade förbi i ett litet pärlband, med lite städ och plock och nån familjemiddag och nåt fikabesök och nån dag på stan med Frida (för mig) och nån golfrunda (för sambon) och en massa annat.
 
Ny pigg sjal och påskhelgen runt hörnet - det piggar upp!
 
 Årets påskpynt-tillskott - en skolpysslad tupp.
 

Mycket sådant här önskade jag mig i påsk, och det lyckades vi ganska bra med!
 
Jag (och de vi träffat i påsk) har fått se många trolleriföreställningar - abra kadabra!
 
 Vackra vårblommor på bordet.
 
Sent omsider fick Frida sitt påskägg. Ledtrådar till att hitta kartdelar, som pusslades
ihop, sedan läsa kartan och söka ägget. Såå nöjd tjej med mer småsaker än godis
!
 
Vi klämde in ett frisörbesök på påskdagen: Frida och frisören enades om ny frisyr!
Uppklippt (och lite kortare pga nötta toppar) = mindre gnäll och tovor vid borstningen.
 
Den här stora tjejen med FRISYR liksom (jag skulle gärna ha likadant!) käkade jag
sedan sushilunch med. Efteråt gick vi på bio och såg Rio 2 med 3D-glajjer och allt.
 
Idag har jag rasslat mig igenom en totelt fullpropppad mötesdag på jobbet och ikväll har jag varit på årsmöte i vår bostadsrättsförening - lattjolajbanlåda. Puh! Imorgon väntar en dag till där mötesbokningar och supportpass går omlott, men sedan väntar en helg med både släkt och vänner. Och efter helgen väntar en kortvecka IGEN och nån extra helgdag. I like it!
 
Trevlig helg gött folk!
 
/Jenny

Glad påsk everybody

Varje år tycker jag påsken liksom smyger sig på mig. TJONG så är det dags och inget är klart. Pyntet har inte hunnit tas fram, inget speciellt käk är inhandlat, inga påskägg är uppstyrda och inga påskkärringattiraljer är framgrävda.
 
Men på nåt vis ordnar det sig alltid. Idag har jag och Frida fjädrat till cypressen utanför oss (vem har sagt att det måste vara ris??), påskpysslet inomhus smygs fram nu på mörka nattkröken och påskäggsinnehåll (godis, tidning och liten leksak hon tjatat om) till lilla fröken handlade jag under en cykeltur till närmaste Konsum igår kväll.
 
Och joodå - nån variant på påskärringkläder trollade vi fram också. För visst ville Frida ut och knacka dörr, trots att jag inte är så förtjust i det. Men i år gick hon iväg tillsammans med tre vänner från grannskapet, det var första året jag inte kände att jag behövde gå med henne och det gjorde ju saken lite enklare. Men det är nåt med det där jag inte är bekväm med, alltså...
 
En sak är väl att det känns lite tiggigt. Men Frida har målmedvetet ritat en hel bunt påskkort idag, och dessutom tränat på sånger att sjunga. Utan kort och/eller sånger = ingen påskkärringrunda för den här pinglan! Och jag har inga problem om små utklädda knattar kommer och ringer på hos oss, så det är lite märkligt att jag känner ett sådant motstånd.
 
Jag blir liksom ömhjärtad av det, på nåt sätt. Det är nåt hjärtknipande när hon knallar iväg med det där glada ljuset i ögonen, för att kanske ringa på hos nåt buttergök som inte gillar ungar som stör. Min vackra stjärna, min stolthet och glädje - det är som att hon står där med hjärtat i handen för vem som helst att stampa på, och det gör mig så nervöst sorgslig. Det låter knäppt, men så är det. Jag är väl rädd att hon ska bli besviken och liksom tillstukad, eller nåt. Ingen annan situation lockar fram den känslan såå tydligt i mig, av någon outgrundlig anledning (man kan ju undra om jag glömt nåt ledsamt från mina påskkärringdagar...). Men jag fattar ju att det handlar om mig och att jag inte kan låta det hindra henne från att påska eller "halloweena" om hon tycker det är roligt. Den här ynkliga motsträvsmamman får bara skärpa till sig, helt enkelt!
 
Så här såg hon i alla fall ut idag, den sköna påskdonnan. Godis och påskkort trängdes i en liten korg som mormorn målat. (Du finns med oss mamma i stort och smått, i tanken och i sådant vi pratar om. Jag gör vad jag kan för att den här lilla tjejen, ditt fina barnbarn, ska få veta vem du var!)
 
 
Hon kom ju såklart hem hur sprallig och nöjd som helst efter rundan och hade haft jätteroligt! Inga bekymmer där inte. Vi avslutade med en bilsväng till farmorn och farfarn, som givetvis skulle få en litet påskkärringbesök också! Sen blev det en sen kväll med käk och avsminkning och andra bestyr, innan hon kom i säng och slocknade på sju röda.
 
Nu ska jag gå upp och pussa på henne. Min lilla sötnosing!
 
/Jenny

Det blommar

Jag njöt lite av vårprakten i helgen. Lagom länge åt gången, för nu är det pollenpest ute för sådana som mig. Men jag nöp lite ogräs i landen och kollade in vitsipporna i slänten och scillan som är som ett halt hav på baksidan. Fint!
 
 
 
Fröken förkyld smet ut barfota och utan jacka igår när jag fotade blommorna.
"Jag MÅSTE bara få stå i det vackra havet!" utbrast hon och skuttade dit.
 
Det blev ett par dar hemma i stilla ro för lillpinglan i helgen. Inte så mycket feber, bara en smula under natten till lördagen och på dagen. Däremot hosta och snuva, och inget läge för varken dans eller gympa i helgen (är det taskigt att bli lite tacksam för att slippa åka runt på sånt för en helgs skull?!). Efter några kryadagar hade Frida kraxat av sig det värsta och kunde gå i skolan idag igen. Skönt!
 
Hon var dock trött som en gnu i morse, nästan omöjlig att väcka. För att inte tala om mig, som var helt slut efter att Frida hostat och snackat och skrattat och hostat och knuffats och puffats i sömnen en massa extra inatt. Det blev hackiga timmar!
 
Men det där mer vanliga nattstöket med förkylningsknorr på var väl ändå uthärdligt.
 
Mindre skojigt var det att vid tretiden inatt plötsligen väckas bryskt av att den väna dottern satter sig upp i sömnen och daskar ned kudden stenhårt i mitt ansikte, så att det svider på kinden och linsen petades ur ögat. What?! "Jag kulle bara lägga kudden närmare dig" mumsade förrövaren innan hon började snarka helt borta igen som om inget hänt. Snacka om att bli uppjagad - efter att jag hittat linsen och pillat tillbaka den i ögat var jag helt uppskruvad, och det tog en stund innan pulsen tickade normalt igen så att jag kunda somna om på nytt. Tro vad hon drömde? Busunge.
 
Nu blir det nattatajm - om jag nu törs. Vad som helst kan ju tydligen hända, haha!
 
/Jenny

Veckans utandning

Fredagseftermiddagen och kvällen är liksom veckans utandning. Puuuuh. Axlarna ned, huvudet stillnar, tröttheten är ofta påtaglig. Ikväll har Frida dessutom skruttat till sig lite allt eftersom timmarna gick med snuva och heshet och ond hals, så vi får se imorgon om hon är sjuk eller om det inte blir nåt av det hela.
 
På tal om hälsoläget; för ett par veckor sedan hade Frida tid hos skolsyster för koll. Vägning, mätning, syntest och hörselkoll. Det såg finemang ut med tillväxtkurvorna, allt är i balans. Synkollen gick också finfint. Jag gissar dock att det bara är en tidsfråga innan brillorna kommer, eftersom en hel bunt av mina släktingar är jättenärsynta och även Johans närstående har glasögon även om han klarat sig undan.
 
På hörseln var det några enstaka toner skolsyster fick köra höja volymen på innan Frida reagerade, så hon ska få göra om testet om några veckor och se om vi behöver checka upp det mer för säkerhets skull.
 
Status nu är längd: 126 cm och vikt: 26,5 kg. Dessutom har jag nyligen styrt upp några vårsneakers och konstaterat att hennes fötter just nu är 19 cm (vilket innebär att nya pjuck ska vara minst 20,5 centimeter i innermått vilket motsvarar ungefär stlk 32 i skor).
 
Vi har nyligen varit på utvecklingssamtal med Fridas fröken i förskoleklassen också. Härligt nog fick vi höra att hon är ganska likadan i skollan som vi upplever henne; klok, kunnig, framåt, positiv, glad, sprider en härlig energi, har lätt att umgås med andra, är omtänksam och har många kompisar. Kunskapsmässigt ligger hon bra till och fröken såg i den aspekten inga som helst hinder inför övergången till första klass. Fina omdömen som glädjer föräldrahjärtan!
 
De två saker hon behöver jobba vidare lite extra med var inte heller några överraskningar, de stämmer också på pricken med det vi ser behov av att öva på här hemma (och som det väl bara är att konstatera att hon väl ärvt av mig, jag har haft och har väl ännu ungefär samma utmaningar, haha!) och möter till vardags:
 
Det ena är att prata mindre när det inte är tid och läge för tjatter - hon behöver kunna vara tyst och lyssna på andra lite oftare och längre. (Som fröken sa; hon har ofta väldigt kloka och roliga saker att säga, de behöver bara glesas ut lite...) Det andra är att träna på motgångar - att inte bryta ihop och bli ledsen, bedrövad eller arg när hon inte får som hon vill eller något går emot henne.
 
Underbara unge! Pigg, stark, frisk, glad, modig, duktig, mysig och alldeles ljuvlig. Vi är så tacksamma och sååå stolta över dig i alla väder!
 
/Jenny

Färdig på alla sätt

I helgen är det trädröjarhelg i vår bostadsrättsförening. Idag har både sambon och jag i skift slitit många timmar med detta projekt. Burit grenar, krattat kvistar, fyllt och tömt skottkärror och så vidare och så vidare. Puh. (Svärföräldrarna har slitit med sitt röja-träd-projekt på landet i flera veckor - respekt!)
 
Lägg till blåst och finväder, så har ni förklaringen till att jag nu sitter här med en stelare kropp än Agda 97 år, med extremkliiga, rödsvullna ögon och tät allergi/astma-andning. Tjolahopp. Dessutom har jag en sådan där moloken dag, som man har ibland. En jag-behöver-bli-kramad-dag liksom.
 
Tidigare ikväll har jag smörjt, tandborstat, bokläst, kramat och nattat en liten nyduschad sötnos.
 
 
Nu ska jag gå upp och krypa ned intill sambon och henne, och lyssna på hennes snusande andetag. Kanske få hålla i en liten varm, mjuk, avslappnad hand när jag somnar.
 
 
(Hon har extra behov av att vara nära just nu, självklart får hon det då - de faserna kommer och går.)
 
Natti!
 
/Jenny

I fredagsfas

Piff poff så var veckan slut. Att-göra-högen på jobbet hade tyvärr inte riktigt minskat så pass att själen kan relaxa helt obesvärat, men fredag och helg blir det ändå så det är bara att gilla läget.
 
(Med gilla läget menas antingen släppa taget ändå och lämna jobbet på jobbet, eller att jobba ikapp lite med ett eller annat i helgen. Här blir det nog lite av båda...)

Det var så trivslig kvällssol när jag hämtade Frida, så istället för att åka direkt hem för att ta itu med käk och tvätt, åkte vi en liten spontan omväg till ett spännade klätterträd jag spanat in under hundpromenerandet förra helgen. Dessutom hittade Frida ett annat träd att undersöka, och en stooor sten som måste bestigas såklart. Små äventyr är också äventyr! Lycka och livskvalitet.
 
 
 

Nån som vet vad detta är för träd? Hade helt otrolig orangegyllene bark.
(Svar: Enligt resultatet av en kollegas googlande är det nog Näverhägg.)
 
 
När vi kom hem hade precis sambon precis anlänt. Jag överlämnade lillpralinen i hans famn (för att lyckligt skutta in och börja se sin nya Monster High-film) och drog vidare på en snabb tacohandlingsrunda. Nånstans där när jag kom tillbaka kom jag på igen att jag hade tvätttid, och började bli sjukt hungrig, och hade mensvärk, och var igentätad i luftrören och hade huvudvärk för att jag glömt att ta astma- och allergimedicin idag, och hade halsont - och det var säkert nåt mer fel i mitt ömkande ynkeliynk-tillstånd.
 
Den där sköna vi-drar-på-klätterträdsutforskning-mamman övergick snabbt till den betydligt tristare kink-och-tjorv-för-ingenting-mamman. Sambon kockade dock som en räddande prins, medan jag tog hand om tvättberget. "Hell hour" kallas många föräldrar timmen innan middag - men det brukar väl gälla barnen, inte mamman? Efter lite krokodiltårar och några rejäla tortillas var dock ordningen återställd, haha!
 
Resten av kvällen gick i ganska typiska hjulspår. Soffmys för pappan och Frida till Fredagkväll med Malin, tvätthängning för mamman, Let´s Dance-häng för oss tjejer, bokläsning och tidig nattning (före sjuåringen) för pappan, nattning av övertrött skrotunge, kaosköksbänksröjning, mer tvätthängning, podlyssning, datorknappande, lite mer TV och nattuggling för mamman. Alla rätt nöjda i stilla ro med sitt.
 
Nu; sova. Gäääsp. Ha en fin helg!
 
/Jenny

Vårväder och hundvaktshäng

Vädret svajar lite hit och dit, värmen kommer och går. Till och från har det varit riktigt varmt, varvat med svalare perioder. Men jag känner av pollenallergin så nog är våren här, hehe. Jag fick feeling och köpte lite vårblommor på Hedvigs i fredags, blev fint på bron!
 
Taklök och pärlhyacint i en hög kruka. Det höga som fortsätter "ur bild" är vide!
 
Det blev en liten plantering med en orkidé till köksbordet också. Och så kunde
jag inte motstå att köpa några lösa ranunkler att sätta i en vas, jag älskar dem!
 
I helgen var vi hundvakt till min kompis Ms goa lilla border terrier D igen. Hon är så himla lättsam att ha att göra med, inga problem att ha hand om alls. Nu har till och med Frida börjat tycka det är roligt (från att tidigare varit lite "syskonsotis" när D varit hos oss).
 
I lördags hade vi ett galet tight schema - eller snarare, Frida hade ett tight schema. Det var först dansträning, sedan vroom vroom till Sandviken för att gå på musikal (Trollkarlen från Oz, med bland annat Tobbe trollkarl och Markoolio i rollerna), för att efteråt vroom vroom åka snabbt tillbaka, peta i snabbt käk (korv med bröd körde vi därför som lördagsmiddag, no glamour om man säger så), och hinna i alla fall drygt halva diskot (första föräldrafria - stort, det gick inte att avstå!) på Uddans på kvällen. Puh!
 
För ovanlighets högg sambon på att ta det kulturella spåret, så han och Frida fick välbehövlig tid ihop. På löpet fick han ju då liksom hela schemat, och jag fick hundvaktartjänsten med långpromenad istället. Det var en alldeles ljuvligt varm och solig vårdag, så det blev ett helt okej skiftbyte! Hundmys, lugnt tempo, friskluft och mycket vardagsmotion, det kunde jag behöva.
 
Första pausen under vår kringelikrokprommis, i solen vid vattnet. Har haft det sämre.
 
Två kompisar ligger på en bänk och myser. Öm fot mår bra av pauser och livsnjuteri.
 

Dörr från förr...
 
När vi kom hem blev det en stunds solstol och bulle, det var jag värd efter två och en halv timmes promenad (inklusive njutpauser). Sedan tog jag mig an krattning av fjolårslöv ur rabatten och bortklippning av lite gammalt rassel, det blev flera timmar i trädgården och kväll innan jag var klar. Hunden spanade in omgivningarna och hade massor att hålla koll på under tiden. Gött liv!
 
 
Våra helger går väldigt fort, swish swish bara. Fridas dans på lördagar och gympa på söndagar, båda mitt på dagen, låser upp rätt mycket och gör det svårt att vara spontan och att hinna annat. Det är ju så mycket man borde, vill och ska på de korta helgtimmarna! Men men... just nu är det så. Lite lyckas vi ju klämma in i alla fall.
 
Igår slutade jag tidigare och var iväg med bilen för däckbyte. Nu är sommarsulorna på! Efteråt åkte jag och Frida och tog påfyllnadsdosen av TBE-vaccin, i en sådan där buss som dyker upp. Frida grät först och gastade på rätt bra, jag var glad att det inte stod några fler barn i kön... Men till sist gav hon med sig och tog sprutan frivilligt - skönt att jag slapp tjurhålla henne.
 
Efteråt hade vi plötsligt nån eftermiddagstimme över, så jag ringde till C som bor i närheten och är mammaledig för att kolla läget. Vips drog vi på spontant raketbesök hos henne och lille N - trevligt! Även om det inte blir så lång stund, så hinner man snacka ikapp lite i alla fall.
 
Frida och söte N - plötsligt ser Frida väldigt stor ut. Lillgumman, vad fort tiden går!

Efteråt gjorde vi några ärenden, bland annat på Apoteket. Vi hoppade ur bilen, knallade in på Apoteket, jag vänder mig om och kikar på Frida - och då ser hon helt oväntat ut såhär:
 
 
Haha! Gullunge! Alltså ibland påminner den här ungen alldeles fasligt om sin morfar. ♥ Förtjusningen i att spexa och spöka ut sig finns där, helt klart.
 
Nu är det natti natti. Jag har varit sååå seg varenda morgon den här veckan. Det är väl den där rackarns sommartidstimmen som spökar, eftersom kroppen väl tror att jag försöker jaga upp den en hel timme tidigare än den är van. Sånt gillas inte av min morgontrötta lekamen, haha!
 
/Jenny


RSS 2.0