Nostalgitripp

På eftermiddagskvisten igår - efter att lite mat och dryck gjort susen - fick jag en knippe krafter. Jag tog mig tid (och ork) att plocka fram några saker till Frida, leksaker från min barndom som vi "fyndade" i mitt förråd uppe hos min faster härom helgen. Sådant jag tog rätt på när barndomshemmet såldes och tömdes, men som hon var för liten för då.

Värsta nostalgitrippen!

Jag har bland annat plockat fram några favvo-ungdomsböcker och en John Blund-handdocka. Redan härom dagen tog vi fram alla gamla dockskåpsmöbler och dockskåpsdockor som fanns kvar från när jag och mamma var små. Frida var alldeles överförtjust och har det mest övermöblerade dockskåpet i nedre norrland numera, haha!

En av de roligaste sakerna att ta fram var min gamla monchichi. Den har en liten säng som jag gjort i slöjden, med quiltat täcke och madrass och kudde som mamma sytt. Och kläder! Mamma har virkat mössa och kofta, sytt kjolar och byxor. Hon var så oerhört duktig på sådant. Ville, orkade och kunde.


En ganska välbevarad gammal dam. Minst 30 bast, 35 kanske!



Frida blev MYCKET nöjd när hon upptäckte sin nya lilla kompis:
- Mamma, kom och titta, jag är ÖVERLYCKLIG! Jag har tagit på henne kläder, kolla, vad fin hon blev!

Efter det, gick vi igenom ett ännu större nostalginystan. Barbiekassen. I en nästan sönderfallen, otroligt lortig blå-och-vit-randig tygkasse (min gamla dagiskasse - sjukt mycket nostagi bara i det!) fanns mina barbiegrejor. Hästar, dockor (inte många alls, visade det sig) och mängder av kläder. Även här fanns många, många hemsydda plagg. Små brallor och förkläden och stickade tröjor. Några mössor, en skjorta, en väska. Mammas närvaro var så stor i innehållet i den där väskan, att jag blev alldeles matt. Och rörd.

-- Åh mamma, vad jag har tänkt på dig idag. Om du ändå fått finnas här för Frida! Om du fått ge all den där tiden, all kunskapen, allt pyssel. Om du kunde ha fått din portion av all kärlek som sprudlar ur den här ungen. En sådan förlust för både dig och henne, att ni missade varandra. Men så himla fint att du finns här genom allt du gjort, som jag kan lämna över och visa för henne. Jag får hjärtknip för varje liten söm, varje liten noga isydd miniknapp, varje liten tröja av tyg som återvunnits från nån av mina gamla examenskjolar från lågstadiet. Kärlek! --

Tur att det fanns konstiga baddräkter i nylon och galna sjuttiotalsoveraller i gult blankt tyg med groteskt utsvängda byxben och annat knäppt, som man kunde skratta ihjäl sig åt mellan varven! Jag fick minsann ta mig en liten strykstund på kvällen - små kläder som legat knögglade i 30 år blir liksom inte så kul att leka med annars...

Frida blev helt inne i det och ville inte lägga sig:
- Men mamma, jag har ju inte lekt klaaaart, de ska ju rida till stranden på en utflykt och allting!

Historiens vingslag. Jag minns såväl hur underbara och roliga jag tyckte att de där fantasivärldarna var. Allt kunde ju hända! Frida är världsbäst på egen fantasilek, det är fantastiskt att betrakta henne och lyssna när hon är helt fokuserad och pratar på oavbrutet.

By the way; när man plötsligt kommer sig för med att plocka lite hemma, vet man att man håller på att friskna till. Hurra! Jag har dock en sista hemmadag idag, eftersom jag inte vill smitta nån och behöver komma ikapp med krafterna. Faktiskt är jag rätt snörvlig och trött idag med, känner mig på väg att bli förkyld... Eller så är det bara vårallergierna som börjar spöka.

/Jenny

Kommentarer
Postat av: Carina

Fina Jenna vad mysigt du skriver.. Du kanske skulle bli författare på din mycket fria fritid? :P

2011-03-30 @ 20:42:01
Postat av: Sofie

Vad mysigt! Saa himla kul naer leksakerna kan anvaendas igen, och man kan saega att mamma/mormor hade dem.

2011-03-30 @ 21:51:40
Postat av: Fia

Vad roligt med dina gamla leksaker, Jenny. Nostalgi.

Du skriver så fint om din mamma och de små kläderna hon har sytt. Förstår att det är många tankar och känslor som kommer upp. Jag blir alldeles rörd.

2011-03-30 @ 22:26:47
Postat av: Karin

Hon var verkligen duktig på handarbete, din mamma! Jag kommer också ihåg det fina dockskåp hon hade när vi var små. Ett brunt vitrinskåp med så fina möbler i.

2011-03-30 @ 23:01:20
URL: http://www.karinrolennordstrand.se
Postat av: Jenny E

Carina: TACK - jag önskar att jag kunde författa! Har alltid varit min dröm, men man måste ju komma på en bok liksom. Snyter man inte ur näsan. =)



Sofie: Tack! Jag som ständigt "besjälar" saker (minns vem som haft dem och till vad och när och så vidare) älskar det här att kunna plocka fram gamla grejor som fortfarande kan användas - OCH att Frida gillar det!



Fia: Tack snälla - blir ständigt alldeles lycklig när jag får komplimanger för mitt skrivande och häpen när det berör andra trots att det känns så internt liksom.



Karin: En del av de möblerna finns kvar. Och skåpet är numera turkost (det var det redan hos mormor) och står i vårt sovrum! Berättade senast igår för Frida att hennes mormor hade dockskåp i det. =)

2011-03-30 @ 23:09:44
URL: http://busblomma.blogg.se/

Skriv en kommentar eller hälsning här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0