Inrullade

Åh, nu är vi hemma igen. Efter 200 mil och typ lika många klistermärkesark och pysselböcker, så är vi tillbaka.

Vi rullade in vid 22-tiden. Home sweet home! Det är så GRYMT skönt att komma hem när man varit borta länge. Frida tjöt av lycka när hon kände igen vyerna utanför fönstret, när hon såg porten, när hon kramade om alla sina leksaker. "Jaaa, TV!" utropade hon glatt också, så det var bara att klämma igång en DVD. Passade bra som distraktion medan vi släpade upp emigrerings-storleks-packningen.

Så, vad gör man när man just kommit hem efter en vecka tältcamping?
När man fått upp alla pryttlar och parkerat bilen i garaget?

Aaaahhhhhh.

Soffmyser?
Kollar lite TV, eller nåt inspelat på video?
Fikar lite?
Går igenom posten?
Duschar?
Tvättar?
För över sjuttiofjortonhundra foton till datorn?
Packar upp?

Nej, nej, nej.
I alla fall inte denna gång.

Här nattar man först ett motsträvigt barn, som bara vill leka med allt hon saknat. Till slut somnar barnet vid 23.30 - och då somnar man själv med! Sedan väcks man av sambon en timme senare. EN TIMME! Då känner man sig lite morrig för att den där sköna landa-hemma-kvällen bara försvann.

Sedan kommer det roliga. Då tar man reda på FRYSEN, som stått lite på glänt i en och en halv vecka medan man varit borta! Jag kan meddela att det då bildats isblock där i, stora som en mindre glaciär. Allt får kastas (grrrrrr - tur i oturen att vi har liten frys!) och sedan ägnas lååååång tid åt att pillra loss is och försöka skapa ett läge där man törs sova utan att det bildas översvämning i köket under natten! Det räcker med den (tack och lov mycket lilla) fuktskada som redan blivit...

Välkomna hem, liksom.

Imorgon? Då ska jag väl koka lingonsylt... Men mest ska vi förbereda oss för att gå på Bollywoodfest på kvällen!

/Jenny

Vi lever och har hälsan

Här kommer ett litet snabbt låna-dator-på-camping-medan-Frida-leker-på-lekplats-inlägg. Vi har just riggat tältet på Sandskogens camping utanför Ystad, och ska nu rulla in till stan för en sen middag! Under tiden ska torkskåpet rädda Fridas madrass och lite annat som blev rätt blött i morse när vi packade ihop i tretton grader och ösregn i Kivik... (Men jag vill påpeka att för mig är 13 grader lagom för att inte flyta bort... - regn är dock lite trist på tältsvängen.)

Vi ligger liksom efter med vanorna hela tiden - sover halvhyfsat länge (minst till 8-8.30), sen frukost, dusch och ihoppackning, stanna på lite aktiviteter (idag Kiviks musteri till exempel!), lunch vid allt ifrån kl 13 till kl 15, ev. mera aktiviteter, kanske incheckning nånstans och sen middag eller vice versa beroende på var vi är. Nattning för hela familjen tidigast kl 22. Jojo.

Det här campingstället verkar jättebra, om det infriar förväntnngarna kanske vi stannar här några nätter i rad. Det skulle spara upp- och nedmonteringstid varje dag! Skåne är ju pluttelitet för en norrlänning, man åker ju överallt på ingen tid alls liksom - lika bra att ha en fast bas kanske? Vi får se. Prognosen visar regn och regn och regn de närmaste dagarna, så att INTE packa upp och ned tält kanske gör det möjligt att fortsätta bo så i så fall... Vi är ju inte ensamma om att vilja ha torrare alternativ i så fall, liksom. Inte helt lätt om man inte vill betala multum!

Nu till middag i hungriga magar! Dagens fantastiskt goda medelhavsbuffélunch på Skafferiet i Simrishamn var inte Fridas grej - hon är nog middagsmogen så det räcker... Men mest lockar nog lördagsgodiset som jag sagt att hon får först när hon käkat nåt.

/Jenny

Kanske lite stiltje

Vi sticker en sväng då, snart. Hela familjen. Exakt när vi åker är inte klart. Exakt när vi kommer hem är inte heller klart. Kanske blir det lite tyst här en stund, kanske lyckas jag blogga från mobilen, kanske finns nån dator man kan låna en sväng någonstans, kanske är vi tillbaka förr än man trott. Den som lever får se.

Kram och njut ordentligt av sommarlivet där ute!

/Jenny

Om att pröva på och vara stolt

I söndags skjutsade jag och Frida pappan till golfbanan. Frida ville gärna kika lite och hade tagit med sitt eget golfset (= en leksakshistoria i plast). Supertaggad. Sjukt söt. De andra golfarna på väg ut på banan log roat åt hennes bestyr med sin utrustning, hihi.


Världens sötaste. Så seriös går hon där bredvid pappan med sin lilla, lilla vagn!

 


Medan grabbarna slog ut, slog Frida bredvid...

 


...och det gick visst riktigt bra!

 


När utslagsplatsen blev ledig och alla gick iväg, blev det allvar.

 


Då skulle det peggas och grejas, precis som "på riktigt".

 


Sedan återvände vi till bilen och åkte på friidrottstävling istället!


Frida tycker det är så sjukt kul att göra samma saker som vi. Golfklubben har nån slags barnklubb som kidsen får provspela i om de vill - kanske blir det av framöver. Gullefjun!

/Jenny

Nya foton längre ned

Nu är jag kompletterat detta inlägg med foton. Bara ett tips ifall nån är nyfiken på att kika lite.

/Jenny

Stökbök

Precis innan jag ska åka iväg på resa, har jag en skruttardag. En sådan där dag när jag vimsar runt mellan datoranvändning, listskrivning, tvätthängning, klädvikning, väskpackning, undanplockning, mobilladdning, listavbockning osv osv. Allt sker metodiskt - eller var det lätt maniskt? - medan jag tänker igenom alla olika behovs-scenarios som kan uppstå under färden och därmed försöker få klart för mig vad jag behöver packa.

Jag har alltid på mig något fult sådana här dagar. Något misspassande, trist, trasigt eller bara fel på något sätt. Något som jag garanterat inte ska ha med mig på semestern, helt enkelt. (Idag en trikåklänning jag knappt använt, som framhäver magen på ett klart ofördelaktigt sätt och är alltför urringad.) Dessutom gör allt fixandet mig varm och ofräsch, men det brukar jag strunta i.

Den här dagen tänker jag ibland mycket på livet, på något sätt. Reflekterar, funderar, analyserar. Fast oftast ganska flyktigt. Tanken om att jag borde lämna hemmet mer städat seglar alltid förbi, granne med tanken på att man aldrig vet säkert om man kommer hem igen. Typ "tänk om någon måste städa upp i det här eländet efter mig"?! Inte som något svart och otäck tanke faktiskt, utan mer som en lätt påminnelse, en insikt som bara finns där utan att kräva för mycket plats.

Nån som känner igen sig?

Idag är den där stökdagen här. Vi ska iväg på en biltripp allihopa och jag strukturerar, planerar och packar. Snart är den här dagen slut, men inte är vår packning och förberedelsepysslet klart ändå! Så kan det gå. Oftast brukar jag ta till natten då, men frågan är om jag ska STRUNTA i det ikväll. Jag vet inte om jag känner för det. Lite sömn kan vara nog så finfint och resten får styras upp imorgon. Jag har i alla fall färgat fransar och bryn (vilket underlättar en hyfsad lägstanivå av skönhet på en tältsemester!) och konstaterat att Fecebook funkar i mobilen. Detta är också en sorts semester-prepp, om än med konstig prioriteringsordning!

Det spelar inte så stor roll när vi kommer iväg, och det är inte bestämt hur länge vi ska vara borta heller. Tältet är med, så det löser sig hur det än blir. Lösa boliner, vad som helst kan hända. Kul!

/Jenny

Om att rädda sin mentala hälsa

Jag har ju glömt att berätta att jag köpte en fläkt förra veckan.  En av de mest panikvarma dagarna, marscherade jag in på Clas Ohlsson och köpte den enda fläkt de för ögonblicket hade i lager, en svart historia med tre hastigheter som även går att hänga på väggen om man vill.

Fast den här lilla raringen lär inte hamna på någon vägg. Den ska med, överallt. Den följer med från rum till rum, som en efterhängsen liten hund. Mobilitet, mina vänner, en viktig faktor i sammanhanget.

LJUVLIGT. Vilken räddning för kropp och humör!

Jag säger som Fylking - äntligen! För det enda jag undrar är VARFÖR i hela Hälsingland jag inte köpt fläkt tidigare?! IQ fiskpinne. Jag, fröken lättsvettad, har garanterat nytta av fläkten året runt. Den kommer gissningsvis att stå stationerad i badrummet under höst-vinter-vår, för att blåsa bort stress-svetten på min panna när det är dags för vardag och vinteroverall igen...

/Jenny

Tips till alla godisråttor

Om man har problem med att hålla godis- och snacksätandet på en vettig (dvs låg, antar jag...) nivå, kan jag dela med mig av följande trick:

1: Ha en låååååång semester - och tillbringa nästan all tid dygnet runt med 3,5-åringen. Den där uppmärksamma, godisförtjusta, nyfikna och rättrådiga 3,5-åringen som givetvis lärt sig att man bara äter godis på lördagen, med väldigt få undantag. Hon som känner igen ett godispåse-prassel även om det kommer från framsätet i bilen, eller säger sömnigt "du luktar chips" när man sätter henne på pottan i natten. Smygätning blir ruskigt svårt då.

2: Vänd lite på rutinerna så att läggningsdags för 3,5-åringen infaller närmare din egen nattning. Tiden för ostört snaskande minskar då än mer radikalt.

3: Konstatera att TV-utbudet under sommaren erbjuder väldigt få tillfällen att gotta sig timmavis vid TV:n, och att värmen och utelängtan ger färre datortimmar än vanligt. Tillfällena då godiset plockas fram blir färre, helt av sig själv.

4: Öka effekten efter två veckor, genom att tillbringa massor av tid med den äntligen semesterlediga sambon. Han som inte alls äter godis lika ofta som du själv, håller igång träningen och är fit for fight på ett sätt du bara kan drömma om... Håll tummarna för att det smittar av sig lite.

5: Spring och jaga och lek med den busiga och glada 3,5-åringen hela sommaren. Garanterad vardagsträning!

Ja, sedan är det bara att hålla de förbättrade vanorna vid liv!
Ni vet, tänka på samma sätt när vardagen seglar in och så.

Äsch, just ja.
Jag visste väl att det fanns nån hake med det hela...

/Jenny

Om konsten att hålla takten

För några dagar sedan utförde jag ett rejält Sisyfos-arbete.
Ständigt pågående, utan synbart slut.

Jag packade väskor.
I sällskap av en energisk 3,5-åring.

Hon var full av idéer om vad som skulle med och inte.
Vi tyckte inte alltid lika, kan man väl säga.
Ett steg fram och två steg tillbaka...

Imorgon är det dags igen.
Jippi.

/Jenny

I drömmarnas land

Vid pottningen ikväll kliade Frida frenetiskt på ett nytt myggbett. Jag försökte föra undan hennes hand, då satte hon igång att yra i sömnen:

- Mamma, det kliar så väldigt!
- Oj då, men försök sluta klia ändå gumman.
- Balleriiiiin, jag måste få ballerin, mamma. Men inte starkt ballerin!
- Javisst, jag hämtar Salubrin, hjärtat, med vatten på. Kommer snart!


Sötobert! Det gäller att kunna tolka en smula, men annars flyter det på. I morse satte hon sig upp i sängen, nyvaken, och sa med glad men lite beslöjat nyvaken röst att hon  drömde att jag var på sin förskola, med alla kompisar, och de badade! Vid middagen förklarade hon vidare att hon drömt att alla kompisarna badade på Fjärran höjder-badet, och att hon kunde flyta själv - UTAN armpuffarna! Lycka.

Mycket prata-i-sömnen-snack har det alltid varit, men nu är det så kul att hon börjar minnas sådana påhittiga äventyr också!

/Jenny


Ids inte

Orkar inte gräva fram fotokabeln, har knappt knäppt några bilder i alla fall den här svängen. Semesterledigt på den fronten? Haha. Ids knappt skriva heller, är apvarmt som vanligt. Hjärnen smälter långsamt, känns det som.

Hur som helst - vi är hemma igen, jag och lillstumpan. Det blev en trevlig liten tur - undantaget två saker; nåt litet bett som gav en röd, varm och svullen fot (på Frida), och ett snopet och ont getingstick på armen (på mig). Men vi har kramat min faster K och hennes R och hunnit prata så att öronen nästan trillade av som vanligt. Käkat, shoppat, lekt, sovit lite spartanskt, svettats halvt ihjäl och haft det så bra, haha. Har också landat en natt hos Fridas faster A, käkat sushi och kollat film och babblat ännu mer. (Tack båda hushåll för gästfriheten och allt vi bjöds på!)


Lekparkshäng med en trevlig liten häst på Norrtull.


Naturligtvis åkte jag på knasen idag när vi skulle hem, Men vi hade ju inte bråttom så jag lät oss se vart vi kom liksom. Därmed halkade vi in på lite shopping och kollade djur på en zoo-affär innan vi faktiskt tog oss ifrån Stockholm. I Uppsala svängde vi in och lunchade, handlade bebispresent och några reasaker till Frida, sedan körde vi snabbt hem och hann precis se storkusinen springa 200 meter i Gävle! Optimering, kallas det.


Uppsalalunch på mysig grekisk restaurang vid vattnet. Mysfaktor hög.

 


Senare bytte vi bord, för att jag fått ett getingstick i armen! Mysfaktor avsevärt lägre...

 


Hemma igen, friidrottsdags! Frida klämde självklart ned sig mellan kusinerna - mysigt!

 


"Vad vill du, mamma? Jag kollar faktiskt på loppet!"


Känner nu mest för att såsa runt här i lägenheten, men imorgon vankas annat schema! Vi ska skjutsa pappan på golftävling, köpa en födelsedagspresent, agera publik åt Fridas friidrottstävlande kusiner, tvätta, planera, packa om och kanske hinner vi med ett par saker till. Andas till exempel. Tjoflöjt!

Jag kollar om jag har några enstaka foton att klämma in i detta inlägg imorrn eller så - nu är det sovdags.

/Jenny

Hals över huvud till huvudstaden

Vips fick jag ett "ååååh-jag-vill-ivääääääg-och socialisera-med-nån-nånstans"-infall! Så imorgon åker jag och Frida till Stockholm en kortis; hälsar på min faster och trängs på en madrass i renoveringskaoset, gör nån slags utfärd kanske, hälsar på min svägerska som har resten av familjen på vift just nu och sover i nån tillfäligt ledig barnsäng, sedan sticker vi hem igen.

Jobbarpappan får lov att vara hemma och hålla ställningarna, stackarn - men snart får även han vara ledig. Kram därute!

/Jenny

Farbror doktorn och frisören fick besök

Fridas besök hos läkaren i morse resulterade i:

Diagonos 1: Vaxpropp i höger öra.
Lösning: Lilla örondammsugaren får rensa rent.

Eeeh.... Vår tjej kan protestera, tydligt. Sprattel och gnäll AB. Men efter att jag tvingat henne att känna på lilla öronsugen i hande, insåg hon att den faktiskt knappt kändes, och accepterade öronstädandet. Mesta delen av vaxet gav med sig och rasslade ut från lillörat, bra där. Bättre sikt ledde dock till...

Diagonos 2: Trumhinna som buktar inåt på höger öra, troligen lätt nedsatt hörsel.
Lösning: Steg 1 - nässpray 3 ggr/dag i 10 dagar, uppehåll 1 vecka, sedan 3 ggr/dag i 10 dagar till. Steg 2 - om inte hörseln märkbart förbättrats eller om högra örat inte ser ut som det vänstra (inuti, dårå, haha) efter sommaren, får vi remiss till öronkliniken.

Frida har bestämt att vi ska börja med nässprayandet imorgon, så smidigheten vad gäller detta medicinerande är högst oklar än så länge. Fast hon har ju tagit nässpay förr, så det borde funka okej.

Diagonos 3: Troligen en ögoninfektion av något slag. 
Lösning: Ögondroppar 3 ggr/dag tills det är bra plus 2 dagar till.

Frida bestämde själv att vi skulle börja med droppandet ikväll, två droppar med 5 minuters mellanrum. Efter första droppen ångrade hon sig... Ljudligt, om man säger så. Verkligen ljudligt. Typ "oj, vi borde nog stänga fönstret innan nån ringer socailen"-ljudligt. Men jag resonerade, tröstade, resonerade mer, förklarade, tröstade... Lovade att nu när dropparna inte längre var kylskåpskalla, skulle det nog kännas bättre. Efter en liten muta (en minipresent - vad bra det är att ha saker på lut ibland!) så godtog hon droppe nummer två - och konstaterade att det inte alls var så farligt. Hon avslutade med "Men ställ den inte kyligt nå mer är du snäll mamma!". Puuuuh. De kommande medicineringarna kändes genast överkomligare, tack och lov.

Efter allt doktorsbesökande och medicinuthämtande, käkade jag och lillfröken tröst-glass och kollade på stan, innan vi köpte med oss sushilunch hem. Sedan skjutsade jag ut henne på landet till farmorn och farfarn (tack för hjälpen!), och återvända för att gå till frissan. Efter avkapning av trassliga toppar, röd toning och några ljusfärgade slingor kände jag mig åtminstone en smula piggare än innan, skönt!

/Jenny


Rena barnleken

Idag startade dagen låååångsamt och skönt och mysigt, sådär som vi slappa semesterbrudar är bra på, men sedan tog den fart!

Strax innan lunch ringde jag Fridas dagiskompis S:s mamma för att kolla vad de gjorde. Det visade sig att andra dagiskompisen E med mamma och lillasyster redan var där - de bjöd in till lunch typ direkt och sedan gemensamt badbus på Fjärran Höjder. Tiptop - och Frida kunde inte ha blivit gladare tror jag!

Vi fick en härlig dag. Frida fick leka järnet (ytterligare en dagistjej fanns på badet, gissa hur kul de hade?!) och jag fick prata med himla trevliga mammor. Sol fick vi på oss också, jag (fröken solkräms-fascist och skuggsittar-tant) lyckades till och med bränna ryggen och pannan. Ryggen för att jag inte nådde att smörja den ordentligt och pannan för att det är fysiologiskt totalomöjligt att få solkräm att inte rinna av den i den här hettan... Haha.

Ovanligt fenomen: Jag drabbades av nån slags fototrötthet idag och har för ovanlighets skull inte tagit en enda bild på allt plaskande... Nåt annat som är trött är min vänsterfot. Jag lyckades vrida till den alldeles jätte-onödigt mycket när jag klev extra klantigt på en kotte på väg hem från badet. Knaster och knak sa det och sedan AJ. Dumt.

Nu är det dags att natta - imorgon ringer klockan (!) redan vid 8.00 eftersom vi ska till hälsocentralen med Fridas sega småkrämpor, röda ögat och vaxiga örat.

/Jenny

Revir

Vi har liksom varsin sida av sängen, jag och sambon. Sådär som man brukar.

För tredje kvällen i rad har han nu i sömnen rullat över till stor del på min sida. Legat där och gonat sig, djuuupt sovandes, tills jag kommer och buffar tillbaka honom till hans sida igen för att själv få plats att kravla i säng.

Gissa hur uppskattat det är på en skala, att få en redan uppvärmd sängplats just nu?!
I den här hettan?!

Kom igen i vinter, mannen. Då får du en puss för bedriften.
Tills dess - ordning och reda, haha!

/Jenny

Tokteater i tokvärmen

Idag gick liksom bara dagen. Gled iväg på något underligt sätt. Swopp - borta!

Sover man länge (till 09.15 idag, tack Frida!), slöar innan frukost, myser och läser bok ihop - ja, då går halva dagen bara på det... Sedan har jag svettats ihjäl här hemma medan jag bland annat ringde hälsocentralen (ska kolla Fridas vaxpropp (?) och röda ögonkant på onsdag morgon!) och sökte råd från bilreparatörer om droppet under bilden (med största säkerhet kondens och avrinning från AC:n som får jobba ihjäl sig i värmeböljan).

På eftermiddagskvisten åkte vi mot Högbo! Pappan hade fått avbokningar och därmed någon extra ledigtimme, så honom hämtade vi upp på vägen! Sedan satt vi och smälte bort i värmen medan det pågick knasbusig barnteater - Loranga, Masarin och Dartanjang.

Frida tyckte det var kul. Och lite läskigt. Och spännande. Och högt ljud. Och roligt. Sista kvarten höll väldigt ofta för öronen - hon kan tycka att det är lite jobbigt när folk gör "fel" och i Lorangas värld görs det ju bara knäppiga grejor! Men direkt när det var slut, tog hon händerna från öronen och utbrast glatt:

- Det HÄR var en rolig teater!

Tokunge! Sedan tassade hon runt och hälsade andaktsfullt på skådespelarna efteråt, ganska uppsprallad.

Vi marcherade direkt från teaterscenen till BADET. Jösses så skönt det var med ett kvällsdopp! Frida körde en sedvanlig 5-10-minuters proteststund (Ooooh, det är kallt, nej nej, jag törs inte! osv), doppade sig sedan och ville aldrig mer gå upp. Hon frustade runt där som en liten säl i över en halvtimme, skulle jag gissa. Jag som inte heller går upp i onödan plaskade intill, medan pappan är mer normal i sitt blötläggande kan man säga.

 

 

 

 

 

 

Efter denna sköna njutkväll blev klockan mycket - det blev middag på McDonalds på hemvägen. Där träffade vi vänner från Bollsta, alltså hemifrån för min del! Lustigt sammanträffande, och en trevlig överaskning! Jag fick en chans att skvallra ikapp lite och Frida lekte som en galning med deras tre döttrar tills tröjan åkte av, blöt av svett. (Mammas jänta, det där...)

Hemma blev det snabbduschning och nattning pronto - ändå somnade ungskrutten runt 22.30. (Vilket bör generera en sovmorgon till framåt 9.30, om jag har riktig tur!) Själv håller jag nu fortfarande på att flyta bort, trots maximalsval klädsel och öppna fönster. Nog är det sommar i år, alltid!

/Jenny

Ring ring

 

/Jenny


Fiske hos farfars

På söndagseftermiddagen åkte vi ut på landet till farmorn och farfarn. Där bjöds bland annat en fiskestund för Frida och pappan, plockning av lite strandsnäckor med hem i en burk för pyssel senare och grillmiddag dessutom (tack snälla!).

 

 

 

 

 

 

 


Men bäst var nog ändå BRISEN, gott folk. Det bjöds en fläktande, rentav lite sval havsvind! Halleluja - möjligheten att behålla mental hälsa lite längre i värmen ökade genast med 100 procent!

/Jenny

Jag blev riktigt stolt

Härom dagen sprang Frida in i en gissningsvis typ 4- eller 5-årig kille på stan. De rände båda runt och plötsligt krockade de lite. Frida sa genast:

- Oj, förlåt, ursäkta mig, det var inte min mening, det var bara ett misstag! Gick det bra för dig?

Grabbens mamma tittade på Frida i flera sekunder med öppen mun, heeelt paff. Sedan kommenterade hon fascinerad hur ytterst ovanligt det var att höra ett litet barn be om ursäkt sådär duktigt! Jag sa att jag också blev ganska förvånad - men väldigt präktigt nöjd, haha. Trevligt att få bli stolt över sitt (just denna gång i alla fall...) artiga barn!

/Jenny

Det kan vänta

Jag undviker härmed skallskador orsakade av pall-fall (att trilla av stolen av trötthet, alltså), genom att blogga om eftermiddagen på landet imorgon istället. Gäääääsp.

/Jenny

Strandbad(en)

Igår hade vi alltså en badeftermiddag hela familjen - skööööönt i värmen. Det började lite mulet faktiskt, men var fortfarande tropiskt varmt och pustigt. Medan vi käkade lunchpizza i Årsunda, fick vi till och med några (välsignade) regndroppar på oss. Väl på stranden sprack det dock tidvis upp en del, så min ljusblåaktigt bleka lekamen fick några välbehövliga strålar! Vi är ju inte familjen pepparkaka, precis, om man säger så.


Vi åkte till Strandbaden i Årsunda.


Det var ganska luftigt på standen, skönt att slippa trängas!

 


Frida njuter i solstolen (innan mamman satt sönder den...)

 


När lilla fröken "Nej, vänta, det är KALLT" väl lirkats i, ville hon aldrig gå upp igen!

 


Efter lite fika och soltorkning, byggde Frida och pappan sandslott.

 


Här är slottet under uppbyggnad!

 


Framåt kvällningen rullade vi hem igen - välbadade, nöjda och rätt trötta!


/Jenny

Hurra för duktiga mig

Nu har vi ett rätt så genomtittat förråd, till viss del bättre sorterat och rensat på det som åtminstone mest tydligt inte längre behöver bo där. Nåt enstaka hörn av kaoslägenheten åkte också med på en sväng! På båda ställena syns dock inte nån typ av bättre ordning alls, om man inte sett oredan innan... Men vad fasiken - vi själva vet ju i alla fall vad som rättats till!

När orken faller på igen ska jag ta hand om det där eländes garderobsprojektet också, som jag inte hann ikväll... Nu är jag sjukt svettig, och tvingas störa (?) grannarna med en dusch mitt i natten.

/Jenny

Jag flyter bort

Klockan är halv nio på kvällen.
Det är 28 grader ute.
Det är 27 grader inne.

Jag ska försöka röja lite i förrådet och garderoben.
(Bilen med släp går nämligen en sväng till återvinningen imorgon.)

Känns relativt meningslöst att vara nyduschad nu...

/Jenny

Bortbjudna

Igår hemmamyste Frida och jag. Kollade på film, plockat lite, lekte, promenerade och handlade mat, lagade köttfärspaj ihop... Jag hade lösa planer på att vi skulle ta båten till Limön (där jag skandalöst nog aldrig varit!), men kände att jag inte orkade stressa. Tur för oss, eftersom jag senare läste i lokaltidningen att båtrackaren gått sönder igår! Där slapp vi stå med lång näsa på en tom kaj.

Dessutom försökte jag äntligen få bort Fridas vaxpropp med Revaxör, tyvärr utan framgång! Hon har haft en tydlig "vaxanhopning" låååångt in i örongången i flera månader, dessutom har jag funderat på om hon hör lite halvtaskigt på höger öra - värt att prova om Revaxör kunde lösa (!) båda problemen. Tyvärr såg allt likadant ut efteråt... Hon har en liiiiiiten men envis ögongrej också (rodnad och irritation på undre ögonlocket), som hållt i sig i samma läge under ca 3 månader. Kanske blir det ett besök på hälsocentralen nån gång framöver med dessa två småsaker som garanterat sorteras under avdelningen "förmodligen helt triviala problem".

På kvällen var vi bortbjudna på grillning hos sambons morbror med fru. Trevligt! Frida spexade runt och gjorde sitt bästa för att knappt låta någon annan prata, haha. Vi åt gott och blev bortskämda, det var ett nöjt gäng som åkte hemåt sedan. Frida hade lånekläder från några Stockholmsvänner på sig (och nya tygskor), av det stuket att hon liksom blev så... stor. Söt, fin, men liksom... Vuxen.


Vår goa 3,5-åring - eller är det skolavslutning i högstadiet?!


Jaa ni, tiden går så fort! Nu ska vi åka och bada hela familjen, tjipp tjopp på er!

/Jenny

Växelverkan

Efter gårdagens sjuttiofjorton aktiviteter, hamnade jag idag i nån slags apatiläge. Ringde några människor utan att få napp. Slöade och kramades och lekte Frida-lekar och hade mys. Slöade lite mer. Var inne och hängde, helt enkelt, trots strååålande väder ute - det är liksom lite aja baja att inte idas göra något sådana här pengdagar!

Men till sist tog vi oss samman och kom ut. Vi tog en sen-eftermiddags-raid till Strömsbrovännerna, för att Frida och lilla I skulle få busa loss lite. Och visst hade de kul!


Kvällen utvecklades annorlunda än det först var tänkt. Jag tog med en badväska och tänkte mig kanske ett kvällsdopp på hemvägen. När jag föreslog för jobbpappan att han skulle ansluta för detta innan middagen, blev resultatet att han istället kom med marinerad karré och annat smått och gott i en kylväska! Vi blev kvar på käk och trevligt småprat, innan vi rullade hem när det var småttnings-nattnings-dags.

Sådana där sociala överraskningar är toppen. I like it!

/Jenny

Aktivitets-SM

Igår var Frida och jag vääääldigt aktiva, trots att det var ytterligare en ybervarm sommardag. Vi åkte hemifrån klockan 10 på förmiddagen och kom hem igen närmare halv nio på kvällen! Puuuuh.

Denna härliga dag hade nog inte varit möjlig (utan tålamodsprövande tröttgnäll), om inte Frida somnat om på morgonen. Hon vaknade nämligen 06.30 och tassade upp till pappan utan att jag ens märkte det. Hon hade hunnit smaska macka och så med honom i nån halvtimme, innan jag släpade mig upp. Vi vinkade hej svejs till jobbpappan, men sedan skickade jag lilla grynet i säng igen. Hon låg ju två timmar back i sömn och jag själv var döööööd. Värt att försöka tänkte jag, även om jag inte i mina vildaste fantasier egentligen såg nån halvtimmesaktiverad treåring snusa in igen... Men hörrni, HON SOMNADE OM och sov tills jag väckte henne två timmar senare! vilken present, va? Härliga, fantastiska barn!

Så, vips kom vi oss upp och iväg, mycket piggare än väntat. Här kommer delar av dagen i bilder!


Sommar-Frida på väg till bilen för att hälsa på pappan på jobbet!


På pappans jobb kikade vi runt för att se hur han har det om dagarna. Medan han hade en patient, fick vi ta ett litet badpass i den träningsbassäng som finns där - 33 grader i vattnet och lätt tropiskt, puh! Sedan käkade vi lunch med pappisen innan han måste återgå till vardagen igen. Själva turistade vi vidare i Sandviken!


Vi åkte först till Sandvikens bibliotek - det är såååå himla trevligt och fint där!


Där finns en teater/sagohörna med utklädningskläder, och...


...Frida blev genast en glad och snabb superhjälte...


...och en busig drottning på äventyr!


Sedan åkte vi vidare till Högbo och tog ett svalkande dopp!


Frida hittade någons strandleksaker som hon lånade en stund. 


Sedan var det dags för käk vid Högbo kvarn, utomhus i solen vid vattnet.


Semesterliv! Frida ser till att få lite middag i magen.

Sedan rullade vi snabbt till Sandviken för att hämta upp pappan efter jobbet, och vidare hem till Gävle. Pappan droppade av oss i stan, där vi stannade för att kolla in åtminstone början (barndelen) av sommarens första Sommarkväll på Stortorget.


Zillah och Totte uppträdde - trevligt och trivsligt som vanligt! 


Frida tyckte det var kul och spännande - själv fick jag även
ont i ryggen och lite extra märkligt burrig frisyr på köpet...

Sedan gled vi in på Waynes och fikade kvällsmat. Frida njöt av att kika på folk, och jag med. Men till sist fick det vara nog, och vi knallade hem till pappan. Trötta men nöjda, efter en himla aktiv dag. Puuuuuh, som sagt.

/Jenny

Älskar

Betraktar Frida som yrar omkring här hemma, så liten men ändå så stor nu. Hon har ett linne på sig, röda myggbett på axlarna och massor av fortfarande väldigt morgonrufsiga lockar i håret. Hon pratar små haranger och leker för sig själv, blöter en trasa och torkar på saker, sjunger på låtsasengelska (fniss!), blåser såpbubblor på balkongen, sveper förbi och ger mig en puss och sätter gosedjur på en "flygmatta" i vardagsrummet.

Ojojoj. Vad jag älskar detta barn!
Helt uppslukande, överväldigande, brännande mycket älskar jag henne.
Jag älskar henne så att hjärtat sjunger.

Jag är så glad att vi får ha henne.
Jag är så tacksam att hon är frisk.
Att hon kan få leka och vara, utan större bekymmer.

Livskvalitet, mina vänner. Livskvalitet!

/Jenny

Händelserikt

Lång morgonomsomning av lillknatte, besök på pappans jobb, bad i träningsbassäng inomhus, besök på Sandvikens bibliotek, bad i Högbo och Zillah och Totte på sommarkväll.

Puuuuuh. Bilder kommer imorgon, eller så.

/Jenny

Under över alla under

Sambon och barnet sover sött. Själv tillbringar jag kvällen i TV-soffan framför Alice i Underlandet på DVD. Härligt knasig busklok film! Började se den lite väl sent dock, men all magisk känsla, den härliga Johnny Depp och en Helena Bonham Carter i konstiga proportioner ska nog kunna hålla ögonlocken öppna till slutet ändå!

På tal om under:
Lägenheten är nästan normaltempererad! Man kunde ikväll KÄNNA att fönstren var öppna! Jag klarade av att ha på mig BYXOR ikväll. Händelserikt, händelserikt... Haha!

/Jenny

Brum brum brrrruuuum

Jag har under eftermiddagen åkt runt på lilla röda faran (åkgräsklipparen, alltså) och klippt lantställets alla gräsmattor - vet inte hur stor själva ytan är (stor!), men det tog i alla fall typ 2,5 timmar tror jag. Föutom ytorna så är det mycket trix med buskar och träd och annat finlir. Det är faktiskt rätt kul. Jag tror det är det där väldigt påtagliga resultatet som jag gillar, att man ser tydligt att man gjort nåt.

Frida var modet själv och åkte med mig på klipparen under några varv i början - hörselkyddskåpor på! Hon vågade till och med prova att ratta den lite - stor skillnad mot förra årets "Nej nej nej, uuuääää, det är högt ljuuuud!"-panik.

Idag bjöds för övrigt på perfekt väder för denna aktivitet; molnigt och faktiskt INTE ens stekhett! UNDERBART. Jag hade ju självklart tänkt bada efter "jobbet", men var inte klar förrän kl 18 och då såg myggen till att badlusten avtog... Jädrar i min lilla låda var det surrar därute! - klia, klia, klia -

/Jenny

All play and no work

Idag blev det en riktig lekdag - sådär liksom av sig själv! Fridas dagiskompis E med mamma damp nämligen in här medan vi morgon-såskoppar fortfarande åt frukost. Där satt jag tufsig, halvklädd, oduschad, ofixad och med ett fullständigt kaos-hem - det krävdes ett snabbrace för att bli åtminstone halvt representabel, men OJ så trevligt att de kom! Vi pratade, barnen lekte, sedan gick vi ut på stan och käkade lunch ihop. Efteråt cyklade vi alla hem till dem och så lektes och pratades det lite mer innan jag och Frida vände hem.

Sambon och jag var på bio ikväll - och såg RÄTT film på rätt dag den här gången, haha. Vi var på förhandvisning av nya versionen av Karate Kid, alltså. Riktigt bra film, tycker jag faktiskt! Klart sevärd. Will Smiths son Jaden lär vi få se mer av!

Frida höll farten uppe hos farmorn och farfarn på landet under tiden (TACK!) och var klarvaken när vi kom och hämtade upp henne. Tack vare detta kan jag nog hoppas på sovmorgon imorgon (igen), Frida somnade nämligen inte förrän kl 22.30! Hoppsan hejsan. Efter upphämtningen höll sig Frida vaken hela vägen hem också, smaskade kvällsmacka och pysslades om innan hon slocknade. Hon hade fått några tydliga röda bett, liksom platta men knallröda. Ett av betten blödde faktiskt fortfarande! Skumt - stor knott som tar en hel tugga, eller?! De verkade inte göra ont eller klia, i alla fall.

Planen för morgondagen är att ta med Frida ut till farmorn och farfarns lantställe efter lunch och köra gräsklippare där tills jag typ trillar av på grund av värmeslag (detfinns MYCKET gräsmatta där!). Sedan ska jag absolut hoppa direkt i havet för ett försök till normalisering av temperaturen!

/Jenny

Svalka via blötläggning och mathandling

Lagom tills det var halvmolnigt - men fortfarande olidligt varmt! - åkte vi till Hemlingbybadet på eftermiddagskvisten. Två förhållandevis små pooler (en grund för småttisar och en djupare för annat löst folk), en massa mygg och bromsar, härligt avsvalkande (eller otäckt iskalla, beroende på vem man frågar) uteduschar och en rejäl gräsmatta (med mestadels rätt brant lutning) som härligt nog var nästan folktom! Skönt.

Frida tillbringade de första 10 minuterna med att oja sig, protestera och gny. "Nej nej nej, det är kallt, jag vill upp, inte så" osv osv. Efter lite bit-för-bit-lirkande så var dock tongångarna HELT andra, mycket gladare. Lätt besatta faktiskt... Men att sola genom att ligga i svalt vatten i en grund barnpool funkar fint för mig! Frida hoppade från badstegen, simmade med armpuffar och plaskade glatt.


Den lilla glada försökte givetvis också envist att socialisera med de andra tre barnen som var där. När Frida inte ens äter klart kakorna vid fikapausen, då vet man att det är nåt hon gillar som drar! Men till sist var vi ju ändå tvugna att få upp och hem ungen, vilket var omöjligt utan tårar. Sötnosing!

Förresten: Vi handlade på Willys på söder efteråt.
OH MY GOD. Så skönt.

Jag struntar i om det blir dyrt - fortsätter det att vara så här störande varmt, måste vi nog åka och handla på Willys varje dag. Lääänge. Bättre sätt att bli helt normalsval finns nog inte! Kyla. Kyyyyla. Så underbart. I´ll be back!

/Jenny

Idag skulle man ha haft en hängmatta

Jag är på ett himla skithumör, det är bara varmt varmt varmt och svettigt och vi har inte tagit oss samman och gjort nåt (än). Jag är rastlös, längtar efter något trevligt men är samtidigt förlamande lat och slö - korkad kombination.

Nu gick pappan och Frida ut på stan för att beta av några ärenden, medan jag svettas och plockar lite här och där i det helt VILDA kaoset här hemma. Kanske kan man gräva fram en lägenhet under alla leksaker, all tvätt och alla pappershögar? Fast så långt kommer jag nog inte.

/Jenny - understimulerad

Om nu barn måste kissa i sängen

...så kan jag rekommendera följande:

1. Grundläggande: Upptäck olyckan innan barnet själv vaknat av den.
(Underlättas av att du vet att barnet druckit massor under dagen pga olidlig värme.)

2: Ta av blöta kläder.
(Underlättas av att barnet plötsligt fått för sig att för det mesta sova väldigt lättklädd.)

3: Sätt det halvsovande barnet på pottan bredvid sängen.
(Underlättas av att detta är något man gör varje kväll för att undvika det här läget...)

4: Ryck under tiden bort övre bäddlagret i barnets säng.
(Underlättas av att du är så sjukt smart att du bäddat TVÅ våt-täta lager på varandra!)

5: Plocka upp barnet innan det druttar sovandes i golvet.
(Underlättas av att du hållit ett öga på ungen under sängtricket.)

6: Tvätta av rumpa och ben med med tvättlappar.
(Underlättas av att du redan blött dem eller har ett paket våtservetter inom räckhåll.)
(Underlättas förresten också av att du inte har total bacillskräck som kräver dusch...)

7: Kräng på nya underkläder eller vad nu ungrackaren har på sig.
(Underlättas av att du plockat med dig sånt, när du hämtade tvättlappar.)

8: Lägg ned det i stort sett sovande barnet i sin säng igen!
(Underlättas oerhört av att ha barn som man kan jonglera lite mer utan att de störs.)

Klappat och klart!
Tidsåtgång: typ 5 minuter.
Störningsgrad: 0

/Jenny

Den här värmen alltså

Andra må jubla och prisa sommarvärmen hur mycket de vill - jag håller inte med.
Alls. På en fläck.

Idag var det typ 30 grader i skuggan ute.
Och exakt lika varmt inne. Puuuuh.

Lägg då till en cykeltur i solen på ca 20-25 minuter x 2. Med unge bakpå.
Lägg sedan till en examensfest. Med finkläder. Hos folk jag knappt känner.

Gaaaaaah!
Jag står inte ut.

Igår fick jag tips av en annan medlem i min lättvärmda släkt, om en hälsokosttablett - Nosweat - som ska minska överdriven svettning. (För TILLFÄLLIG överdriven svettning står det i och för sig, och särskilt tillfällig är den ju inte, termostatstörningen... Men ändå.) Extrakt från torkad salvia är det visst. Jag köpte direkt och har idag börjat knapra i mig dessa. Det lär knappast funka, men är värt att prova. Jag återkommer i frågan.

Kuriosa:
När jag köpte medlet, säger den kanske sisådär 25-30-åriga expediten:
- Ja, den ska fungera bra sägs det, om man har klimakteriebesvär och så. Man ska ta 3, max 4 st per dag.

Klimakteriebesvär?! Jomentacksåhimlamycketdå. Riktigt så jäkla gammal trodde jag inte att jag såg ut. Hm, andra vänner skriver glatt på Facebook om att de fått visa leg på systemet och annat piggt - var gör man av den här sortens uppfriskande upplevelse tro? Hahaha.

Vad jag svarade? Tja, bara typ: "Det har jag ju inte. Än.", med en rätt så syrlig ton. Expediten såg.. svettig ut, haha. Kanske skulle jag ha bjussat på en tablett?!

/Jenny

Om att vara enahanda

Jag väger (alldeles) för mycket.
Jag har lätt för att svettas.

Förutom min smak (?) och åsikt om vad som är snyggt, påverkar ovanstående två faktorer min garderob rätt mycket. Basen är svart, svart, svart, svart, möjligen vit, mycket tunikor, osv osv. Inte särskilt spännande. Alls.

Igår köpte jag bland annat den här blusen. Blusen? Så fult ord, det känns onödigt mycket tant. Toppen, kanske? Det är ingen tunika, för den slutar med resår på höften. Ok, jag köpte den här toppen:


Min shoppingpartner Frida var med i provrummet (länge, guldmedalj till henne!) och gillade det mesta jag valde ut. Men om denna blommiga historia utbrast hon följande :

- Men mamma, du kan inte köpa den! Då känner jag ju inte igen dig! 
  (tankepaus)

- Fast om du pratar, så ser jag ju att det är du förstås.

Snacka om att vara förutsägbar, haha! (Eller är det kommentaren egentligen mest en följd av att hon inte kände igen pappan i ICA-butiken när han var nyklippt med lite ändrad frisyr härom dagen?!)

Tur att jag istället har en sådan spruuudlande personlighet. Rörlig och omväxlande liksom. Glad glad glad - jävligt arg - glad - irriterad - kärleksfull - tjatig - glad glad glad - svinförbaskad - glad - stressmorrig - glad - svett-ilsken - glad - onödigt lättirriterad - glad - gnällig - glad - barsk - glad - vass - glad - topp tunnor - glaaaad... Inget förutsägbart där inte, vad som helst kan hända, haha!

/Jenny

Lilla pinglan frissar om

Andra halvan av dagen tillbringade jag och Frida på stan. Efter en rekordsen lunch - ledighetsknaset med rutiner och tider ska (tydligen) slås fast ordentligt direkt! - gav vi oss ut i folkvimlet och värmen. Målet var att vi skulle:

1: Köpa baddräkt åt Frida
2: Få Frida klippt och presentabel
3: Köpa (minst) en ny BH åt mig - nödläge uppstod när min bästa vardags-BH dog igår...

Fem timmar senare kom vi hem. FEM. Vi var med och stängde stan och handlade dessutom lite käk innan vi cyklade tillbaka till lägenheten. (Hm. Sa jag att tiderna skulle knasas till rejält på första semesterdagen? Frida somnade halv tio ikväll... Inte optimalt. Men har man TUR, kan det resultera i nåt som liknar sovmorgon. Igen.)

Vi klarade av både nummer ett och nummer två på att-göra-listan. Vi hade så kul och trevligt! Frida var en ren glädje att ha med sig, helt i form och hyfsat o-busig. Det ger harmonisk shopping och jag lyckades därför slå till på (faktiskt flera) plagg till mig från KappAhl samt ett cykellås, tygskor och rosa solbrillor till Frida. Hoppla. Nöden (nummer 3) får dock bestå lite till, haha!

Ny frippa blev det på lillpärlan idag alltså.


Igår: Tofsar och hårspännen för att försöka tämja kalufsen.Idag: Klipp klipp - plötsligt mycket mer hanterbart! Som vanligt fick vi höra:
-Men OJ, vad mycket hår hon har för att vara så liten! Så ovanligt tjockt!
Sedan fönade frisören håret sådär samlat och präktigt, som det aldrig annars ser ut!Stolt, precis färdig fröken välkammad, med livsviktiga lila slingor!
(och för dagen nya tjusiga gnuggis-tatueringar på armarna)
Efteråt blev det skön glasspaus, för att orka det shopping-SM som vidtog sedan!


Nu ska jag hoppa i säng och stryka över kinden på sambon och den lilla varma. Hon kör liksom lite punkigt stuk idag Frida, med lila hår och tatueringar. Hjälp, haha, är det så det ska bli på riktigt om tio-femton år?!

/Jenny 


Mycket piggare nu, hörrni

Idag är det första dagen på semestern.
Härligt!

Frida vaknade klockan 06.10 (efter att ha somnat klockan nio...).
Inte lika härligt.

Men vet ni? Vi har världens bästa unge. Efter att ha småpratat i en halvtimme, pussat och kramat jobb-pappan hejdå och pratat lite mer, så somnade hon faktiskt om vid 7-tiden. Och sov till 09.25! Efter toabestyr lekte hon dessutom själv i allsköns ro i 45 minuter, medan jag slöade i sängen.

Inget att klaga på, som ni hör. Alls.

Nu ska vi bara fortsätta ignorera det uppfordrande fina vädret, och slöa inne lite till!

/Jenny

Gääääsp

Är aptrött. Det var som om nån tryckte på Av-knappen när jag klev ut från jobbet.
"Semester? Jaha, då stänger vi av här."

Innan den totala slöheten tog vid, pallrade jag mig iväg på Friskis&Svettis utegympa. Kändes skönt!

Men sedan var det liksom kört. Jag somnade med Frida vid nattningen, hasade upp en timme senare för att kolla på ett TV-program, tog fram datorn och har sedan suttit och slumrat i över en timme med den i knäet...

Nu godnatt! Kram,

/Jenny

Sista...

...arbetsdagen innan semestern imorgon. Anställningsintervjuer hela dagen lång. Jag tjuvstartar sedan  ledigheten på fredag, wihoo! Fast jag går hem med några att-göra-saker kvar, no suprise. Men det känns okej, så länge jag får peta klart dem när jag själv vill. Och oftast slutar det med att de plötsligt inte känns så viktiga när man väl blivit ledig!

...förskoledagen innan sommarlov för fröken Frida imorgon. Hemplockning av extrakläder och andra grunkor, vinka hej svejs till fina fröknar och önska trevlig semester. Det blir inte svårt, för det är ganska magert på kompisfronten där nu. De flesta kidsen är redan lediga, och nu är det Fridas tur. I höst ska hon dessutom tillbaka till samma lokal, samma två fröknar av dagens tre och två tredjedelar av barngruppen. Så nostalginivån är ganska låg!

Semester, ljuvliga vardagsavbrott - välkommen!

/Jenny

Puuuuuuh

Idag kom en andningspaus i värmen. Eftermiddagen bjöd på ett riktigt, redigt, rejält skyfall. Det öste ned så kopiöst intensivt, sådär ni vet så att man nästan vill gå ut och UPPLEVA regnet med hela kroppen!


Men... nä. På kontoret gör man inte sånt. Då jobbar man på och hoppas hinna åtminstone nåt av allt som borde betas av innan semestern! Fast hade jag haft ombyte med mig så vette tusan... Men det var nog lika bra att hålla sig inomhu, för det åskade och blixtrade så jag trodde huset skulle välta ett tag. Maffigt väder!

/Jenny


RSS 2.0