Hej mitt vinterland

Det vräker ned snö här idag. Man får nästan lite 1998-vibbar, faktiskt, och än finns det inga tecken på att det ska avta. Jag gillar det, det känns skönt att det äntligen blir lite ljust och på-riktigt-vintrigt! Vad gäller skottning och så får man bara tänka "vardagsmotion" och köra på, liksom.
 
Om du inte känner dig glad över snön redan innan, testa att gå ut med en femochetthalvtåring. LYCKA. Det var stört omöjligt att ta sig snabbt till förskolan i morse - det måste njuuuutas på vägen så klart!
 

 
Redan igår hade det kommit ett liiitet lager snö. Frida var ytterst förtjust över mina skoavtryck, som hon klassade som "coola och roliga".Och ja, de nya skorna - de otroooligt toffelsköna Camperskorna jag köpte i Göteborg - har lite söta avtryck:
 

Frida var så nöjd: - Tänk vad DJUP snö det är nu mamma, när det blir avtryck!

Jag skrattade lite och förklarade att det ju faktiskt inte alls var så djupt. Då frågade hon om vad som var den djupaste snön jag set,t och jag berättade jag om 1998-ovädret. Hon var helt fascinerad. Men som sagt, vi får väl se var det här slutar... Hon kanske får egen erfarenhet förr än man anar, haha!
 
Nu: Ut och yra mot förskolan och skottning!
 
/Jenny

Cash is king

Nån som behöver lite extra julklappspengar?
 
 
/Jenny

Ibland planerar man fint för sig

"Den som spar han har" och "bättre sent än aldrig" heter det ju. Jag har idag använt ett presentkort jag fick i present förra året. Så gött! Det tillsamans med lite flexledighet resulterade i en heeeelt okej variant av måndagseftermiddag. Jag är tacksam!
Ansiktsspa, ögonbrynsfärgning (pågår här) och fotvård. Aaaahhhh.
 
Efter en underbar eftermiddag bör man väl passa på att njuta lite till? Om man kan? "Är barnet hos en kompis sitter mamman på café", ett gammalt djungelordspråk. Jag tog med en bok och hängde där länge. Ljuvligt!
 
 
Dessutom hann sambon komma och ansluta en stund på slutet, det var nog pricken över i. Att vi dejtar barnfria på café, det hör INTE till vanligheterna. Mysigt!
 
/Jenny

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig

Jag: - Usch, jag har lite ont i halsen och känner mig frusen och skruttig.
Sambon: - Här älskling, ta en liten hutt honungslikör från Malta som vi fått i present förut. Det står att den ska vara hjärtvärmade och lindra bra vid förkylning!
Jag: - Va? Står det? Hm. Ja okej då, jag tar väl lite då.
 
Ett par minuter efter en liiiten hutt säger jag "Oj vad jag blev varm om öronen! Och om kinden. Du vet sådär som jag blir ibland av vin som jag inte tål." och sambon tittar upp på mig. Jag ser på hans blick att jag INTE inbillat mig, och han säger typ "Herregud, du är illröd!" och säger  att jag ska kolla mig i spegeln. Jag går till toan och kan snabbt konstatera att det var längesedan jag reagerade såhär starkt. Medan jag står där, slår nya strimmor och fläckar upp i ansiktet och på övre delen av överkroppen hela tiden och jag blir allt kokhetare. Tänk er en riktigt, riktigt rejält röd solbränna - och lite mer. Det var ingen höjdare.
 
Lösningen blev intag av allergitablett, en kall handduk på fejset och en stund på altanen med solfjädervift mot mig. Efter typ 20-30 minuter lugnade det sig, nu kliar det bara lite här och där men är i övrigt nemas problemas.
 
Himla skumt. Det var väl nåt jag var allergisk mot, helt enkelt.
 
Om den däringa likören funkar mot förkylning, förresten?
Absolut! Jag hade ju inte en tanke på halsont eller frusenhet på minst en halvtimme...
 
/Jenny

Filosofi och förhållningssätt på morgonkvisten

En morgon för en tid sedan sa Frida plötsligt:
 
- Mamma, både X och X är sådana kompisar som liksom vill bestämma över mig, och det gillar inte jag fast jag egentligen tycker om dem.
- Nej, det kan ju kännas jobbigt. Fast vet du, ingen kan bestämma över dig om du inte låter dem göra det.
- Vad menar du?
- De enda som egentligen kan bestämma över dig är vi föräldrar, fröknarna på förskolan och sen när du blir större dina lärare och din chef och så. Men dina kompisar kan inte bestämma över dig, om inte du låter dem bestämma. Du har ett eget ansvar att säga ifrån, om du inte gillar hur leken blir. Eller berätta för någon vuxen, om nån är dum mot dig eller så.
- Jaha. Mm. Fast X och X vill bestämma hur vi ska leka och det tycker jag är jobbigt.
- Ja, fast vet du? När jag har hört dig leka, så hör jag att du OCKSÅ gärna vill bestämma över de du leker med. Att du också gillar att bestämma att leken blir på ditt sätt.
- Ja, det gör jag!
- Kanske det är så att det är därför du inte gillar när de vill bestämma? För att du helst vill bestämma själv? När man är lika sådär, då får man träna extra mycket på att turas om att bestämma vet du.
- Oj mamma. Ja! Så ÄR det nog, det har jag aldrig tänkt på!
 
(Dåså. Då var dagens bidrag i tävlingen "SM i präktig förälder" avklarat.)
 
/Jenny

Vanliga verk

Frida ritar i liiiitet (typ 5 x 5 cm) födelsedagskort till kalas imorgon:
 
- Det är en Pegasus-häst och en fågel som flyger över staden och gräset och några myrstackar som det ryker ur!
 
 
 
Sedan ritade hon en fold-man på iPaden, som hon hux flux råkade klicka på en knapp för att dela på Facebook utan att det riktigt var meningen
 
- Mamma, jag har ritat popstjärnan (i Barbie-filmen Prinsessan och popstjärnan, menar hon). Hon har en gitarr och en sån där som man sjunger i, kolla
 
(Fold-man, ja. Ni vet förr i världen när man vek ett papper ett antal gånger, varje person fick rita en del av en person var, och så blev resultatet nån knasig figur där benen inte alls hörde ihop med kroppen osv? En sån fast digitalt, plus att hon denna gång ritade alla delarna själv vilket gör knaseffekten nååågot mindre, haha!).
 
 
 
Och så har hon pysslat - inget nytt där inte. Det produceras massor just nu, av lite skiftande charm och kvalitet kan man väl säga. Men denna gillar jag, haha. Notera t.ex. blomman av sugrör i håret.
 
- Har du kommit på själv att man kan göra sådär, Frida?
- Nej då, Filofix gjorde koraller så och då tänkte jag att det kunde bli en vacker blomma också!
 
 
Mycket pyssel blir det. Vi har en överfull bärkasse bredvid soffan, där vi skottar ned det mesta som kommer från förskolan och pysselrummet på övervåningen varje dag. Holy moses. Den måste rensas ibland men nu är det alldeles för länge sedan jag kastade lite crap. Det blir ett ganska stort projekt, för Frida brukar få vara med och välja vad som ska sparas. Det blir en del resonemang, men alternativet "kasta när hon inte ser" har  orsakat mer än ett tårfyllt utbrott. Därför nu testar vi den mer medvetna taktiken och det brukar funka helt okej faktiskt.
 
Fast hon leker faktiskt ganska ofta med det hon pysslat, det är kul. Det är liksom lite "kottdjur goes Panduro" över det hela, hehe. Jag gillar att det egenskapade och lite tuffliga lyckas konkurrera med Barbiedockor och annat "färdigt"/perfekt. Fantasin är det inget fel på!

/Jenny

Det regnar dessutom ute

En liten sovmorgon och sedan soffmys med långsamfrukost och Hungerspelen på DVD medan sambon och dottern är på barndans.

Jag har inte mycket att klaga på hittills idag direkt.

Tacksam.

/Jenny


Back from business

I´m back! Har spenderat två nyttiga, givande och mycket trevliga dagar i Örebro, på användarträff för vår utbildningsplattform.

Nu känns det dock skönt att vara hemma igen. Välkomnades av en sprallig kramunge i nattlinne, myyys! kändes gosigt att jag hann natta henne.

Min sida av sängen var nästan orörd, trots att Frida sovit i vår säng. (Och jag lovar - JAG är inte orörd när jag ligger där annars! Femårs-flaxbert i mitten utövar ibland en nån typ av fullkontaktsport på sin mamma nattetid, haha.) Sambon hade berättat om att hon inte velat lägga sig på min sida igår kväll:

- Neeej... Det vill jag inte. Då försvinner mammas doft! Jag kan gosa hennes kudde lite nu, pappa.

Imorgon är det full huggning. Först en smockad dag på jobbet, där jag ska försöka förstå mig på och reda upp i driftstopps- och systemtrasselkaos som råkat inträffa medan vi varit borta. Sen vankas avslutning med Fridas simskola, och därefter käk och sånt innan jag rullar ned på stan för lite tjejbio! Det sistnämnda kommer att väga upp all eventuell stress och press under dagen, yey!

/Jenny


Smile!

Årets dagisbild (de tar bara gruppfoto). Frida var klart gladast av alla på bilden.
 
- Jamen fotografen var ju så FRUKTANSVÄRT rolig, mamma!
 
 
/Jenny

Tack detsamma, älsklingsgumman

Jag var på stan och fikade en stund ikväll. Frida sov när jag kom hem, men hon hade lämnat en hälsning till mig i hallen:
 
 
/Jenny

En riktigt bra dag

I morse vaknade jag 05.38 på grund av onda öron/hals. Det hade jag ingen lust med alls, så jag somnade om. Och vaknade rätt snabbt igen. Och somnade om - och så vidare, typ 10 gånger. Dumma öron. Efter en timme var jag tvungen att gå upp och kissa, och efter ytterligare en timme vaknade Frida. Gaah.
 
Trots en knagglig start, blev dagen sedan sååå bra! Precis vad jag behövde.
 
Jag fick först lite mystid med Frida. Barndans, en sväng på stan, sedvanlig lördagssushi och småprat. Sedan var hon rätt nöjd och jag hade ett par tunga kassar (fyndat hudvårdsprodukter på utförsäljning, yey!), så pappan kom och hämtade kassar och unge och barncykel.
 
Då vidtog shoppinglördag del två - på egen hand. Jag har fått strosa, kika, fundera och filura alldeles själv. Så himla skönt. Jag har handlat lite kläder till mig, några plagg till Frida, en ljusslinga, lite saker på apoteket, några ljus och lite annat jox. Jag har nyttjat kuponger och rabatter, och kikat och mått gott i lugn och ro. Jag blev kvar tills affärerna stängde, då gick jag och hyrde film. Gött!
 
Sedan cyklade jag hem och tackade sambon för att jag fått den här lyxiga dagen. Jag möttes av goda grillmackor med sallad, mumsigt! Efter käk och nattning av sprallunge, såg vi film och slappade i soffan.
 
Inget att klaga på, som ni hör. Alls, faktiskt.
(Ja, det ska vara öron och hals då. Men det är bara trams i sammanhanget.)
 
/Jenny
 
 

Reflex människor, reflex!

Det är MÖRKT ute nu, gott folk. Svart så in i bängen. Lite blött och blänkigt mellan varven också. Då och då lite halt och glidigt, även om det dyker upp nån mild dag däremellan fortfarande? Men mest - mörkt. 
 
Vad gör folk då?
 
Inget, är vad de gör. Alldeles för lite,  alla fall.
De tar INTE på sig reflexer, och de använder INTE cykellysen heller.
De bara lallar runt och syns knappt alls. Och de skrämmer LIVET ur mig.
 
Skärp er! 
 
(Förutom att irritera mig på folk som inte syns i trafiken, och ha ont i öronen (otyg!), går jag runt och håller tummarna (ja, jag håller nog fasiken andan, i stort sett) att vi ska slippa kräksjuka. Och löss. Båda går på förskolan, nämligen. Frida vaknade efter 2 timmar ikväll och ropade från övervåningen, det händer typ ALDRIG. Jag sprang upp, säker på att det var magsjukeläget från helvetet på gång. Men nejdå, hon behövde bara gå på toa! Ehhh... överspänd much?! Haha!)
 
/Jenny
 

Dagarna går

Hoppla, då är det redan tisdag. Hänger inte med här.
 
Igår: Jobb as usual (nåja, efter en driftstopp/IT-service-helg är inget helt as usual förstås), fick en extra knatte med hem från förskolan (oh, leklycka!), och sedan en mycket trevlig kväll Allstar med gott käk och en massa prat med ett gäng nya fina vänner. Väldigt vardagslyxigt!
 
Idag: Jobbjobbjobb följt av förskolehämtning av trött unge (grååååt hela vägen hem och jag orkar inte gååååå - tålamodsprövande AB). Pappan var på vift ikväll, så vi körde Barbie-film-parkerad och därmed mycket nöjd tröttnos hemma i soffan medan jag ilade ut och köpte mjukbröd och pizza med telefonlinjen öppen hem och headset i örat. Funkar finfint.
 
Ska dagarna rassla på såhär, är det snart helg igen hörrni. Skönt! Jag längtar efter ledighet just nu - förmodligen lite extra för att jag känner fyra familjer som semestrar i Thailand just nu och postar ljuvliga foton på Facebook! Och många fler har nyss varit eller ska strax åka iväg till oilka ställen? Åh, jag längtar SÅ efter en resa igen, nu börjar det kännas länge sedan! Till och med Frida pratar om att hon längtar efter Thailand eller något annat soligt land, som hon säger. Men just nu är det inte läge för oss, det är bara att konstatera.
 
Natti natti!
 
/Jenny
 
 

Grattis papporna

Idag är det Fars dag - grattis alla pappor!
 
Min pappi ska jag ringa till idag för han är långt borta, men han har fått en liten skickning också. Vi ska fika hos svärfar om ett par timmar och gratulera honom.
 
Pappan här hemma har fått en bok (Bruce), och en teckning från Frida. Hon har ritat vad hon och pappan brukar göra ihop. Från vänster; äta glass, gosa, kramas och gå på stan och köpa glass. Söto!



/Jenny

TACK

H E R R E G U D. Tusen, tusen tack för alla gratulationer idag; på facebook, mail, telefon, och sms! Det är som en kärleksfull våg, att få så många omtankar på en dag.

Visst, det är lätt att bara skriva "Grattis!" på Facebook, eller knåpa ihop ett kort sms. Det tar inte många sekunder. Men ändå. Ä N D Å. Man ska komma ihåg, reagera, välja att orka skriva det där ordet, eller några meningar, och skicka. Eller lyfta upp luren och slå numret, prata några minuter - eller många. Under tiden tänker man lite extra på den där personen som fyller år. Kanske minns nåt man gjort ihop, eller hur man lärde känna varandra, eller sist man sågs, eller att man borde ringa snart.

Tack alla, som tänkt några sekunder på mig idag. Det blir mycket tid av vänlig energi om man lägger ihop det, och det gör mig på-riktigt-glad! Kram till er!!
 
/Jenny

Trollmor

Det här var jag igår kväll det - luskollkammad och schnygg! Det går löss på förskolan, men nu har vi kollat och vi hade inga. Phew!
 
 
Jag har inte bästa håret för luskam direkt, haha! Fridas kommentar var:
- Men varför är du så LURVIG, mamma?! Du ser ut som trollmor!!
 
/Jenny

En anledning så god som någon

Vi är ute på restaurang och käkar fredagsmiddag, eftersom jag fyller år hade jag önskat mig det. Eftersom det var fullt där jag egentligen ville käka, hamnade vi på ett ställe i närheten. Stället har TV-skärmar och en hockeymatch på gång:
 
- Mamma, var är Brynäs?
- De är inte med på den här matchen. Det är Finland och Tjeckoslovakien som spelar, två olika länder som tävlar mot varandra.
- Jaha! Då hejar jag på Finland.
- Varför det?
- Jo men det är ju så svårt att säga Tjeckoslovakien!
 
/Jenny
 
(Haha! Alltså... Jag vet inte vilket som var mest orsak till faktafelet här: min (o)förmåga att läsa hockeylags-förkortningar eller min bristfälliga geografi- och historiekunskap? Jag borde ju ha sagt Tjeckien såklart. My bad. Men då kan man ju undra om svaret från Frida blivit detsamma?)

Mål i mun och listig som en räv

Tänk om man hann knappa ned allt härligt barn säger. Alla störtsköna kommentarer rinner förbi som en vårflod, i alla fall med den här snacksaliga bruden vi begåvats med. Oftast hinner jag glömma, men då och då hinner jag fånga några sköna resonemang och kommentarer. Några axplock från de senaste dagarna:
 
------------------------------------------------------------------
 
Diverse funderingar kring kungafamiljen:
 
Lätt sagoinspirerad bild av verkligheten
- Mamma, TÄNK att Daniel som bara är en vanlig kille från början får BO med kungligheter nu! Och vara med och HÄRSKA i landet! Det måste ju vara coolt och spännande att härska, mamma.
- Alltså, vi har en regering också, några som folket valt som ska styra vårat land och bestämma lagar och regler och sådär. Kungen härskar inte särskilt mycket hos oss.
- Va?! Vad gör DÅ kungligheterna, om de inte HÄRSKAR?!
 
Är det verkligen fashion?
- Mamma, varför har våran kung ingen krona egentligen? Kliar den eller?
- Jag tror bara inte det känns så modernt med krona längre.
- Men hur ska man då se att han är kung?!
 
 Oväntat besök
- Mamma, tänk om drottningen skulle ringa och fråga om hon fick komma och hälsa på oss - skulle du säga ja då? Och kanske hon vill sova över!
- Tja... Jag tror inte det kommer att hända, precis.
- Det kan man ju inte veta! OM hon ringer, vad svarar du?!
 
------------------------------------------------------------------
 
Kärleksfullheter - de finns det gott om men just nu kommer jag bara på en:
 
Glöm valkar och annat trams
- Mamma, du är en skattkista du.
- Va, en skattkista?
- Ja, din kropp är en skattkista, för däri låg jag som en skatt som kom ut!
- Fina unge, det var en härlig tanke. En skattkista, det vill jag gärna vara.
- Ja, allting kan vara en skattkista om man vill det. För det kan bli nåt bra! Jag är också en skattkista, för jag kanske kommer att bli mamma sen när jag blir stor och då blir den bebisen som kommer ur min mage en skatt ju! Åh, jag längtar efter min skatt!
 
------------------------------------------------------------------
 
Vid nattning (då kläcker hon många sköna, men oftast hinner jag såsa bort dem):
 
Kvicktänkt rackarunge
- Puss och godnatt Frida! Då går jag ned nu då. Men nu är det sovdags, så lyssna på pappa och ligg stilla och var tyst och andas lugnt så du coolar ned nu. Klockan är mycket och be behöver verkligen sova. Så nu vill jag INTE höra en massa snack och tjatter här uppe sen. Okej?
- ....
- Men ursäkta, NÅN av er kan väl åtminstone svara när jag pratar med er!
- Näe mamma, för du SA ju att du inte ville höra nåt mer prat ju! (galet fnittrandes)
 
------------------------------------------------------------------
 
Sötunge. Som så många andra sköna kids är hon fylld av funderingar, klokheter, bus, mysiga egenpåhittade ord och resonemang som tar oväntade vändningar. Jag ÄLSKAR det!
 
/Jenny

En måndag med bonus

Ikväll har vi haft middagsbesök. Verkligen ett toppensätt att pigga upp en måndag!
 
Min före detta arbetskompis J och hennes dotter E hälsade på och vi hade en jättetrevlig kväll. Vi käkade goood mat (färsk pasta med nån citron/olje-sås, rökt lax, räkor, avokado, västerbottensost och sallad) och pratade en massa medan tjejerna lekte och hade kul.
 
Bra grej, det gör vi om.
 
/Jenny

Brillbio

Idag blev det läge för nya Tingeling-filmen i 3D för tjejerna i familjen. Söndagsmys!
 
 
Frida tyckte filmen var bra (och jag med, den var söt), men ett par gånger där i mitten nånstans ville hon gå hem. Hon blir sååå bekymrad när nån gör sådant de inte får och riskerar skäll! Då håller hon för öronen, vänder sig bort och tycker det är läskigt. Eftersom den här filmen handlade om att älvorna överträder gränsen till ett annat rike som de inte får vara i, hade Frida det lite jobbigt mellan varven.
 
Ikväll har vi också åkt till kyrkogården. Bättre sent än aldrig... Det blev liksom inte läge förrän nu. Vi tände ljus på sambons morfars och mormors grav. och vi tände även ett ljus för mormorn (min mamma alltså) och sände henne några varma tankar. Det är så extra vackert och stämningsfullt på kyrkogården den här helgen!
 
/Jenny

Ett riktigt lyxdygn

Att få tillbringa ett helt dygn med en vän, det är lyx det. Det fick jag göra från fredag till lördag. Lyllos mig! W kom åkandes efter jobbet, sov över och åkte inte hem förrän sen eftermiddag dagen därpå.
 
Först delades det ut presenter, för W har fyllt år för en tid sedan och jag fyller på fredag. Jag fick en underbart mysig rost-orange halsduk i i cashmere från Kina minsann. Och nu snackar vi inte vilken "Made in China" bara hursomhelst, nu snackar vi "Made in Inner Mongolia China" inköpt på plats. Och Frida fick minsann också present, en liten blus i romantisk vintage-stil. W fick... en lördagsaktivitet, kan man säga.
 
En glimt av nya myshalsduken. Sköööönt gosig och värmande!
 
Vi smarrade en god fredagsmiddag (tack sambon för mesta fixet!) med en massa plock. Efter att barnet och även sambon nattat satt vi kvar en stund och hade sådär mysigt kompis-soffsnack som man hinner alldeles för sällan. Därefter följde en god natts sömn, alla vuxna var vakna före barnet dagen därpå. Haha!
 
Efter en smärre hotellfrukost (tack extra morgonpigga sambon!) cyklade vi mammor ned på stan. Vi startade med thaifotmassage på 99ans Massage (rekommenderas varmt!), vilket var min födelsedagspresent till W. Vi fick sitta i stolar intill varandra och kunde småprata under tiden, jättetrevligt! I sedvanlig thailändsk stil så innebär fotmassage även lite massage på ben, händer/armar och axlar/nacke/ansikte också! SÅ ljuvligt skönt.
 
Efter massagen tassade vi iväg på våra luftkuddeljuvliga tassar, för att kika lite på stan. Dessutom unnade vi oss att käka god lunch i kul miljö - vi gick på Church Street. Några butiker senare cyklade vi hem igen och fikade, innan det var dags för W att vända tillbaka till Stockholm.

 
När W rullat hem vidtog vardag; käka, tvätta, natta busunge medan sambon stack ut på taxipass. Lite sent övergick jag till att hänga i soffan och köra teiknik-multitasking; Såg Så mycket bättre på datorn, kollade fejjan på padden och dokumenterade hela galenskapen med instagram på mobilen, hahaha!
 

Sämre kan man ha det, om man säger så.
 
/Jenny

Röj och rafsa undan AB

Den här kvällen sprang iväg.
 
Frida-hämtning, Bollywood-träning, käk och dusch av stor och liten tjej. Nattning av pingla, röjning av gästrum, bärning och bäddning av gästsäng, undanplockning liteöverallt, badrumscheck. Sambon har kockat god paj till fredagsmiddagen.
 
Imorgon kommer en av mina närmaste vänner hit  och sover över en natt. Yey! 
Ser verkligen fram emot det. 
 
/Jenny


RSS 2.0