Dagens oväntade lyft

Ibland är det tur att man hänger på nätet. På lunchen var jag in och kikade lite på Facebook, innan jag skulle gå ned för att käka. Med tre minuters marginal lyckades jag läsa att en kollega skulle lyssna på en intressant föreläsning, läsa hos en annan kollega och när och var det var och hinna rusa dit!

En dryg timmes föreläsning av Per Holknekt blev dagens lyft. SÅÅÅÅ bra! Inspirerande, tankeväckande, intressant, roligt, allvarligt, intensivt, underhållande. Vilken otroligt spännande människa. Där står det sällan stilla! Han har varit både högt och lågt i livet och gjort många vändningar.

Här kan du läsa en artikel om Per från 2008
Och här kan du läsa en annan från 2010
Här kan du lyssna på Pers sommarprat i P1 2010

/Jenny


Jamen till slut så

Efter en massa trixande har jag ÄNTLIGEN fått till det med e-legitimation på nya banken. Vips efter bara några dar så var jag nästan tusen spänn rikare, Försäkringskassan var snabba som tusan när jag väl klicketiklickade mig fram till att begära ersättning för vabbandet. Tackar! Räkningsbetalandet klarade jag också, den första omgången i nya miljön. Jamensådärja. Då är jag på banan!

Än en gång har den här dagen bara POFF försvunnit. Jobbet bestod mest av möten och för lite tid till allt som travas på hög. Frida åt som en häst till middagen idag, utan minsta påminnande tjat (vilket är ett ovanligt fenomen här hemma). Vi piffade hennes rum med en glittrig ljusslinga i fönstret. Vi saknade båda den roliga kapitelboken vi just avslutat, när det var dags för sagoläsning. Sambon har tränat, jag har datorhängt och diskat. POFF, som sagt.

Gonatt!

/Jenny

En riktigt god dag

Åh vilken härligt bonusartad ledig dag det blev! Bara liksom av sig själv, tack vare att jag babblar på fejjan och bloggen om vad jag gör och att fina J nappade och bjöd in på fika.

Vi unnade oss en  l å n g s a m  morgon. Frida somnade sent igår och lyckades faktiskt sova till närmare åtta. Skönt! Sedan låg vi och babblade en stund, innan hon smög ned och kollade morgon-TV under en filt i soffan. Jag slöade vidare i sängen med iPaden en stund till.

Efter lite frukost och duschning, hade vi fått en inbjudan till Sandviken. Åh mys, vi skulle hälsa på fina J, med sonen V som precis fyllt fem år och hans lilla, lilla, lillasyster som inte ens är två månader ännu. Raskt grävde vi fram en alldeles lämplig present till V (en bilpysselbok fanns minsann i bra-att-ha-gömmorna för ev. barnkalas etc) och sedan rasslade vi ned på stan för att köpa en alldeles bedårande Mumin-ullfilt i rosa och rött till lilla söta nya fröken A.

Det var väldigt länge sedan vi var där på besök senast. Så himla kul att få prata ikapp och gosa liten fnuttbebis! Frida och V lekte loss både inne och ute - i Sandviken låg faktiskt ett tunt lager snö, så Frida var alldeles spralligt lycklig över det.

En mycket, mycket bra dag. Energitillskott.

/Jenny

Buzzador-testar Santa Maria Tex Mex Tapas

Nu är det dags igen för mig att agera Buzzador! Att vara buzzador innebär att man ibland får prova olika varor och tjänster gratis, dela med sig i bekantskapskretsen och sedan lämna sin egen och andras ärliga åsikter om produkten. Den enda motprestationen är rapporten jag ska lämna efteråt. Plättlätt!

Under november har jag testat några av de nya produkterna i Santa Marias nya serie Tex Mex Tapas. Jag var snabb att anmäla mig och supernöjd att bli uttagen, det lät ju jättegott!

Smidigt nog sammanföll testperioden med min födelsedag, så jag bjöd hem några vänner på tapaslunch. Det var riktigt supergott! Lite snärjigt vid tillagningen, men så roligt att det inte gjorde något. Perfekt att laga tillsammans med gästerna, om man vill bjuda in lite mer informellt. Även barnen kan vara med och pyssla i ordning vissa saker.


Paketinnehållet såg lovande ut. Trevligt!



Tack och lov att receptboken följde med, så att vi fick ihop nåt bra!

I paketet ingick Tostaditos (små kex av friterade vetetortillas), Quesadilla bread (vetetortilla kryddat med spiskummin och chili), Tapas Spice Mix (tapaskrydda med mexikansk touch), Red Jalepeno Halves (röda jalapenohalvor), Escabeche (tapastopping, en röra baserad på majs, oliver, paprika och soltorkade tomater) och Mango Mojo (en röra baserad på mago med ingefära, jalapeno, vitlök och lime).

Vi köpte även Quadritos (andra små kex) och en hel del kallskuret i form av lufttorkad skinka, bresaola, salsiccia och salami (det blev lite mix med Italien där, men det gör inget bara det är gott tänkte jag). Mmmm.


Vi gjorde i ordning quadritos med estabeche-röra och brie på. Gott!


Quesadilla-bröden såg jag mest fram emot, för det tycker jag är sååå gott!


Och visst blev det smarrigt. Vi gjorde två sorter, en med lufttorkad skinka och getost,
en med gula kantareller och västerbottensost. Både var ljuuuuuvliga och tål en repris.


Tostaditos med rökt lax och Mango mojo var inte heller helt fel, men mojon var stark...


Lite kallsuret som sagt... Och uppe till vänster skymtar skålar med sallad, oliver,
iberica-ost och manchedo-ostbitar och gurka rullade i olja och Tapas Spice Mix.
Nånstans "ur bild" finns även färskostfyllda jalapenohalvor på ett fat.  Gottigott!


Alla fick sitt lilla recepthäfte från Buzzador framlagt vid dukningen.

De flesta sakerna var vi mycket nöjda med! Rörorna och kryddmixen var dock ganska starka, så till nästa gång kommer jag att ta lite mindre av dem eftersom jag är lite känslig mot alltför stark smak. Men jag kan absolut tänka mig att använda dessa produkter igen.

Vill du också bli buzzador?
Lämna en kommentar här med mailadress och namn (eller kontakta mig på annat sätt, om vi känner varandra), så fixar jag en inbjudan!

/Jenny

Nu är jag sjukt nöjd

Jag är så evinnerligt nöjd med den här dagen! Jag trotsade nackspärren. Nu sitter det adventsstjärnor i köket och TV-rummet, tjoho så mysigt det blir direkt. Men framför allt så har vi nu en tvåmeters-tuja med belysning utanför vår dörr!

Alltså, jag är inte särskilt förtjust i tujor och enar och andra liknande växter. De är trista och passar inte på sommaren, tycker jag. Det enda de riktigt är bra på, är att vara vintervackra! En schysst ljusslinga och lite lätt snö - där är de svårslagna. Eftersom vi har en tuja utanför entrén, har jag drömt om en stämningsfull decemberbelysning i den. Men vi hade ju inget uttag på framsidan! Morr morr.

Men ser ni, idag har jag trollat lite. Först upptäckte jag att den slinga vi hade faktiskt var godkänd för utomhusbruk. Med vilja, våld och vaselin (typ) lyckades jag pilla in kontakten genom vädringsfacket under vårt fönster, för att kunna ansluta den inne. Yes! Sedan lyckades jag trassla upp hela slinghärvan och linda den jämnt och fint runt tujaeländet UTAN att få ett bryt - en framgång så god som någon. Puh. Mysmission accomplished.

Sambon har för övrigt masserat min nacke ikväll. Den är liiite mindre ond, och när jag vrider på huvudet knastrar det som om jag hade smågrus i lederna. Det där knastrandet kanske inte tycks vara något vidare förstås, men är ett uppsving jämfört med innan eftersom jag då knappt kunde vrida alls.

Imorgon ser jag fram emot att vara LEDIG! Åh, lyx lyx lyx. Fridas förskola är stängd för planeringsdag, så vi ska vara hemma och gona oss istället. Lövli!

/Jenny

Kan nån låsa upp nacken, tack!

Jag vet inte hur jag legat inatt, men jag vaknade med rejält ond och stel nackspärr. AJ AJ AJ. Spänner mig dessutom massor för att det gör så ont, och det bättrar ju inte på saken.

Frida och sambon gick just iväg på adventsbak hos hans föräldrar, trevligt! Jag stannade hemma för att sätta upp adventsstjärnor och kanske jobba lite, men den här nacken sätter nog stopp för det mesta!

På eftermiddagen ska jag med Frida på barnkalas. Regnet står som spön i backen, så jag är glad att det är nära till kalaset. Brr. Det passar fint att kura inne och tända ljus idag.

Nu ska jag söka reda på vetevärmaren till min arma nacke. Ha en fin första advent!

/Jenny


Den som djupdyker han finner

Det är mycket jag inte hunnit idag, av adventsfixandet. Och mycket jag inte ens försökt hinna. Men vet ni vad - det ordnar sig ändå!

Vi har inte bakat (men Frida gjorde det hos farmorn och farfarn i torsdags, mysigt!). Vi har inte några julgardiner (det har jag aldrig haft, men här har vi bara satt ens vanliga gardiner i ett enda fönster än, så förtappade är vi, haha). Uteljusslingor verkar dröja eftersom vi saknar både uttag, slinga och sladdar! Haha. Några granrisgirlander och ljusslinga ska upp på balkongräcket också nån gång, men ligger än så länge i en påse i förrådet...

Vi har i alla fall två "levande" adventsljusstakar riggade, två elljusstakar, en krans hänger på dörren och två adventskalendrar är köpta och väntar på den 1 december. Ett par stjärnor ska upp imorrn (för det måste nog hamras lite då). Glögg finns i skåpet också ifall andan faller på.

Det får duga just nu. Good enough.

Jag är sjukt nöjd med att jag dessutom lyckats gräva fram lådan med luciasaker ur källarstöket, gå igenom den och ha koll på läget inför Fridas första luciatåg på förskolan. Mer än två veckor innan! Och allt fanns. Och funkade. Kors i taket.

Är ni i fas där ute?

/Jenny


Det sägs att det är advent imorrn

Jag har extremt svårt att komma in i julfeelingen i år. De här gröna gräsmattorna, plusgraderna och icke-snöandet gör liksom inte sitt till, för att man ska fatta att det börjar bli dags. Att klappar ska köpas, planer göras och hemmet pysslas i mysläge.

Nej, jag är inte beredd. Alls.

Jag menar, sambon var och spelade golf idag. GOLF! Den här tiden. Då är det väl ändå inte konstigt att julen känns långt borta?

Men visst, jag har grävt fram lite adventsprylar. Det knöliga med att ha flyttat, är att allt måste hitta en ny plats. Jag kan liksom inte gå på rutin och smälla upp det där det brukar sitta. Jobbigt! Jag saknar inspiration.

Nu sitter jag här med tystnaden ekande i huvudet, efter att Frida och pappan cyklat till badhuset. Skillnaden är så TOTAL efter att Frida och jag tillbringat ett par timmar på stan - där var det helt hysteriskt mycket folk och livat som bara den. Puh. Julhandeln har helt klart börjat, så andra verkar ju vara med på tåget...

Det enda jag faktiskt planerat och önskat är att sätta lite ljusslingor utomhus nu när vi har möjlighet, men jag har inte hunnit styra upp några sådana inköp ännu. Det blir när det blir.

Nu ska jag tvätta och diska, och se om några av de där adventssakerna kan hitta hem nånstans. Ha en fin lördagskväll därute!

/Jenny


Meltdown moment

Jag lämnade jobbet sist av alla denna fredag. Frida följde med en kompis hem från förskolan hux flux, så jag fick lite drygt en jobbatimme till. Skönt att hinna lite mer på att-göra-listan.

Mindre skönt var det dock, att hämta en skogstokig lilltjej sedan. Hon ville inte hem, såklart. Hon ville baaaara äta glass och se TV hos sin kompis och att jag kom och skulle ta henne med hem var bara rena katastrofen. Helt gaaalen var hon! Rekordartat vild.

Jag blev rejält sur och less, det är nästan alltid tjafs när hon ska hem från någon och vi har pratat om det sååå många gånger. Ikväll var hon såklart fredagstrött som en plätt, men ändå - fullfnatt är inte okej.

Tur hon är underbar så ofta och att jag älskar henne så att hjärtat sprängs, annars vore hon sjukt billig ikväll. Men vi har såklart pratat, pussats, resonerat och kramats och blivit vänner igen!

Sedan är det också svårt att fortsätta vara kinkig, när man ska läsa härligt rolig godnattsaga med knasiga röster. Det löser upp det gråaste humör!

/Jenny


En ickedag på något vis

POFF så har den här dagen gått!

JobbJobbJobb.
Hem och vända. Maaaat.
Klappa lite på sambo och dotter.
Förskolerådsmöte.
Intervjua Frida inför utvecklingssamtal på fredag.
Läsa kul godnattsaga (vi har börjat med enkla kapitelböcker!)
Knappa lite och spela wordfeud.

Gonatt!

/Jenny

Akta så jag inte garvar läppen av mig

Jag glömde ju att berätta om gårdagens mest ironiskt roliga. Hos sköterskan, när vi diskuterade mitt förhöjda njurvärde, så hade hon några förslag:

- Det KAN ju vara så att det är ditt normalvärde. Det kan också vara lite lurigt. Till exempel om man varit väldigt uttorkad, då kan det bli högt.
- Nej, det har jag inte varit. Jag brukar dricka bra.
- Sen kan det ju också bli högt om man jobbat mycket intensivt med sina muskler.
- Eeeh... Nej alltså, det har jag väldigt, väldigt, VÄLDIGT svårt att tro att det skulle vara orsaken. Väldigt svårt. Det har jag inte gjort. Jag simmar en del, men annars... nej.
- Inte?! Aja baja!
- Ja, det må vara så men.... Nej. Icke.

Jobbat mycket intensivt med sina muskler?
Jo jag tackar. SÅG hon mig, eller?!

Idag är magen för övrigt mycket bättre. Det gjorde fortfarande lite ont i morse, men nu ikväll är det där konstigt högerömma nästan helt borta. Skönt!

/Jenny

Ger magont minnesförlust?

Man kan ju undra.

Igår kväll fick jag så jäkla ont i höger sida av magen. Det liksom smög sig på och plötsligt insåg jag att det gjorde ganska rejält ont. Inatt hade jag lite svårt att sova, för att det gjorde ont att ligga på högersidan. Idag har jag också haft ont, inte lika mycket som igår men ändå ont.

Underligt.

Jag hade tid på hälsocentralen idag vid lunch. Knallade iväg till distriktssköterskan och tog ett nytt blodtryck, som visade sig vara helt normalt den här gången. Skönt! Ny telefontid med läkaren på torsdag morgon.

Hursomhelst.

När jag ändå var där, frågade jag sköterskan lite om den onda magen. Hon klämde och frågade och såg bekymrad ut.
- Det lutar nog lite åt blindtarmen. Har du haft såhär förut? undrade sköterskan.
- Neej, inte sedan jag var ung, men då hade jag så kallad körtelmage fler gånger och höll nästan på att få ta bort blindtarmen en av gångerna. Men jag har INTE haft det på länge, länge nu, kan inte minnas senast. svarade jag.

Vi kom fram till att jag måste åka in till sjukhuset ikväll om jag blir sämre (vilket jag inte har blivit) och ifall det är kvar imorgon bör jag höra av mig igen. Allra senast ska jag nämna läget på torsdag morgon då jag pratar med läkaren. Sedan när jag var på väg till förskolan, ringde hon mig bara för att kolla hur jag mådde! Guldstjärna för den extra omtanken.

När jag kom hem funderade jag på om jag borde ringa min kollega K, som råkade ut för brusten blindtarm förra året. Då plötsligt sa det PLING-PLING-PLING i skallen! Den tanken hade jag väl tänkt förut? Jodå, lite googling på min egen blogg gav klarhet. Jag har ju VISST varit med om detta förut! Var med om typ EXAKT detta, för ett år sedan. Då tillbringade jag nästan en hel dag på akuten men de hittade inget. Hmmm. Det hade jag faktiskt helt glömt bort. Jisses.

Nu vågar jag nog avvakta lite till och se om magen ger med sig på egen hand.
Sov gott!

/Jenny

Badbusar

Inatt sov jag som en kratta. Tack och lov fick jag ligga kvar och draaaa mig, och när jag hade sängen för mig själv somnade jag om så gott så.

Efter lite tvätthängning och så, drog jag och Frida till badhuset. Där träffade vi två av Fridas förskolekompisar, så det var full rulle och toklek och Frida var överlycklig.

Kvällen var väldigt trevlig också. Vi hade besök av vår vän J, som både käkade här (väldigt lyxig och god räk- och laxgratäng som sambon kockat) och kollade på film efter att lilla fröken somnat.

Nu är jag redo för en ny vecka. Inte alls i fas jobbmässigt (tre dagars VAB var inte så bra direkt), men själen är mera tillfreds.

Imorgon: facklig kurs.

/Jenny


Det här med barn och sanningar alltså

Vi ligger hela familjen och morgonmyser nyvakna i sängen. Frida snicksnackar om vad hon drömt och vad vi ska göra idag. Jag halvslumrar. Sambon är som vanligt mer morgonpigg.

- Mamma, jag vill gooosa dig!
- Åh vad mysigt!

Vi kurar ihop oss och Frida gnider sin lilla trubbiga, lena nästipp mot min. Jag ligger kvar och känner kärleken skölja varmt inom mig. Plötsligt ser Frida lite stel ut.

- Eeeeh... Mamma, det luktar faktiskt gamla sopor ur din mun.
- Haha, ja vi åt ju tacos igår så det luktar nog gammal lök, det luktar inte så gott.
- Nej. Det luktar faktiskt gamla sopor. Men... Det gör inget.

Jojo.

/Jenny

Jag gillar det här

Det här är en lördag i min smak! Lyxig och laidback.

Jag fick först somna om nån dryg timme (medan övriga stökade på nere) och pallrade mig upp först vid 9-tiden. Släppte sen iväg pappan och Frida till Uddans på barndans, så att jag fick en stillhetsfrukost i min ensamhet med tidningen, facebook och wordfeud. Gött!

Åkte sedan efter dem ned på stan. Hann virvla förbi väskbutiken och äntligen hitta en ny handväska för tillgodokvittot jag hade sedan min förra pajjade i axelbandet. Shopping utan kostad, bättre kan det inte bli! En svart Björn Borg-väska blev det, inte spännande i varken färg eller stil men funktionell och riktigt bra!

Jag sammanstrålade med dottern och sambon, sedan gick vi och smarrade sushilunch. Tog en vända förbi godisaffären, och placerade oss sedan alla tre i varsin biofåtölj! Vi såg Smurfarna. Frida tyckte den var lite läskig och ville gå hem ett par gånger, men i stort var den bra och vi hade en riktigt mysig stund.

Efter det cyklade sambon hem och kockade skinkstek (han orkar sånt - inte jag). Jag och Frida gick till frisören och fick enefterlängtad klippning av lilla fröken vildvuxen. Nu har hon liksom frisyr igen! Kort page, typ, med luggen på utväxt. Söt! Såklart.

Nu blir det nog lågtempoläge hela kvällen, om jag får bestämma. Ett bad med Frida vankas nu, sedan "Så mycket bättre" på TV och kanske en film.

Tid ihop och sköna grejor att göra. Livskvalitet.

/Jenny


Jag fiskar efter svar

I morse hade jag telefontid med läkaren på hälsocentralen angående njurfuktionsprovet.

Han hade ingen förklaring till det felaktiga värdet han angett i första brevet. Hm, känns ju sisådär att han bara kunde skriva in fel värde. Men enligt honom kan värdet lika gärna vara mitt normalvärde, det är svårt att säga. Det enda som är viktigt vid högt njurvärde är att man inte har högt blodtryck, sa han. Då påpekade jag att mitt blodtryck aldrig nånsin har varit högt, utom nu sist då det var liiite över gränsen! Han ska ordna så att jag får tid hos en sköterska för att få ta ett nytt blodtryck, och vi ska bevaka njurfuktionsvärdet.

Jag berättade också för läkaren om mitt besök på kirurgen igår. Han sa att det inte är ovanligt att de kan återkomma så där snabbt. Alla människor har gälutskott i halsen, och ibland kan de bli en cysta. Ja, GÄLAR. Fiskandningsorgan. De är väl rester från när vi plaskade omkring i världshaven, innan vi kravlade oss upp och började utvecklas till andra varelser. Kanske kommer de till nytta i moderlivsplaskandet innan man föds också?

(Gälar minsann. Piffigt. Men som A på mitt jobb påpekade; Jag trivs ju i vatten och gillar att simma, kanske finns det en orsak, haha.)

Nåja. Denna lilla forell (alltså undertecknad) ska avvakta tills läkaren hör av sig om svaret på blodtrycket, då kan vi diskutera om om cystan växt mer och/eller stabiliserats och behöver tömmas igen. Då rasslar han fram en ny remiss och så börjar vi om. En ickefavorit i repris, liksom.

Jag har haft en skön fredagskväll med tacomumsmiddag hemma och därefter en fikadate på stan med en ny kompis. Nu ska jag sova, för jag nattsuddade maxat inatt. Det var så svårt att komma till ro med ond och öm hals och många tankar!

/Jenny

Dagens antiklimax efter sticket

Jahapp, då var besöket på kirurgen avklarat. Puh. Sambon följde med och höll handen, mest kanske för att jag inte visste ifall jag skulle få nåt jobbigt besked.

Knölen kollades först med ultraljud. Det visde sig vara en vätskefylld cysta. Fram med stora sprutan! Cystan tömdes och innehållet skickas nu till patologen (för att jag envisades), men läkaren trodde inte att det var något farligt. Det var inte alls vidare skönt, men gick ändå bra.

Cystan kan komma tillbaka sa han, jag skulle hålla koll. I så fall provar de att tömma den igen, men om den kommer tillbaka en gång till blir det operation med narkos och hela kittet.

Efteråt kändes det ovant med platt hals, jag var in och speglade mig på toan i all hast - men det varade i sisådär en halvtimme... Nu är typ hälften av bullen tillbaka igen. Vad fasiken, riktigt så snabbt trodde jag inte att den skulle komma! Jag är rätt så öm och stel nu och vet redan att jag kommer att behöva göra om det.

Jaha.

Fokus på det positiva - det lutar åt att det INTE är nåt farligt, i alla fall. Skönt!

/Jenny


Vardagsklivet

Dagens lyx: Jag lyckades få Frida att somna om vid strax före sju, sedan sov hon till kvart över nio. Underbart! Hon hade kanske sovit längre, om inte jag (optimistiskt men tydligen nödvändigt) ställt alarmet då för att inte missa ett e-möte jag skulle vara med på.

Dagens största fniss: Frida dansade rumpan av sig till låtar på Spotify. Shake it, baby!

Dagens jubel: Frida tjoade glatt när magen skötte sig som den ska idag. Inget att ta för givet den här veckan!

Dagens mysigaste: Jag och Frida tog över en timmes bad tillsammans i stearinljusens sken. Massor av bus och skratt. Och TID. Inte mindre än två gånger log Frida stort och utbrast:

- Det här är LIVET det, mamma!

Hon har verkligen förmågan att se guldkanterna, den här ungen.
Jag älskar vår lilla livsnjutare. Massor.

Imorgon är det vardag igen. Och tid för biopsi på halsknölen. :-) Hit me!

/Jenny


Jag vabbar väl vidare då

Fridas mage har bättrat sig lite idag, men var tillräckligt kass framför allt i morse för att det inte skulle kännas bra att släppa iväg henne till förskolan. En hemmadag till, alltså. Men jag säger bara halleluja för att ungen inte kräks (ännu, är det väl bäst att lägga till trots allt)...

Jag som själv har huvudvärk och raspig hals, tackar och tar emot bonusmöjligheten till lite soffhäng i mysbrallor. Ägnar väl dagen åt att diska, spela wordfeud och fixa småsaker jag aldrig hinner annars (som att försöka ordna e-legitimation på nya banken utan att lyckas och få ett bryyyyt).

Vår nya postlåda sitter på plats nu förresten!

/Jenny

Det är stabilt (som Dr Alban sa en gång i tiden)

Frida har inte blivit sämre (tack för det, alla högre makter som må finnas!) men heller inte bättre. Magen är osnäll och opålitlig och vi stannar hemma och skrotar imorgon också. Soft!

(Jag har egentligen inte tid, men det skiter jag högaktningsfullt i faktiskt. Familjen först.)

Nattinatt folk!

/Jenny

Snabba vändningar, snabba åtgärder

Jag hann vara en och en halv timme på jobbet, och lagom inse att det var rätt stökigt efter systemuppdateringarna i helgen - sen ringde de från förskolan.

Frida var rejält kass i magen, hade inte velat äta mellis och sa att hon mådde illa. Pedagogerna ville att hon skulle åka hem och kolla läget under dagen för att undvika att eventuell magsjuka skulle spridas, så det var bara att packa ned datorn och sticka hem igen.

Nu ser det ut som en märklig version av tusen och en natt här hemma. Fröken Förberedd (dvs jag, om det nu undgick någon) såg raskt till att drapera halva hemmet i filtar, handdukar och påslakan. Inga onödiga kräkfläckar här inte! Allt svårtvättat och ömtåligt som soffan, fåtöljerna (don't mess with my Lamino!), lurviga mattan, sänggaveln och sängsidorna är nu tryggt täckta. Dessutom står det bunkar placerade på strategiska ställen. Samtliga katastrofåtgärder vidtagna alltså - bara därför lär ungen knappast kräkas.

Hittills verkar hon pigg, förutom lös mage då. Hon smaskade rostmacka med god aptit i alla fall, och sen åt hon med glädje sushi till lunch. Jag hade lovat henne det till middag, så vi tog en liten inköpsrunda nu istället.

Den här dagen startade med massor av morgonmys och småprat, så om Frida trots allt blir magsjuk "på riktigt" ligger jag klart risigt till. Och värst med det vore nästan att jag i så fall riskerar att missa min provtagning/biopsi på torsdag! Det vore ju störigt som sjutton.

Jag håller tummarna. Nu ska jag gå och diska, sånt festligt kan man liva upp sin oväntade hemmadag med minsann!

/Jenny


En trendbrytande och underbar dag

Men VILKEN härlig dag det varit! Jag är fylld av tacksamhet idag.

Jag har riggat min nya klockradio, en lyxig liten goding med projektion upp i taket och wake-up-light-funktion! No more rafsa efter mobilen i mörkret för att kolla klockan, eller försöka se klockradion på andra sidan över sambons breda axlar. Nej, nu kan jag bara glipa rätt ut i mörkret så vet jag vad klockan är. Gött!

Vi har också gjutit grunden för vår nya postlåda - tack farfarn för hjälpen (och postlådan)! Tyvärr var det på vippen för kallt ute, så vi håller tummarna för att betongen ändå stelnar som den ska. Sedan ska en sådan där stor lådda med låsbar lucka sättas på plats - grymt praktiskt att posten blir osynlig även om man åker bort några dagar! Ska bli skönt att bli av med den fula, vingliga, smårostiga lådan som satt här när vi flyttade in. Blir spännande imorrn att se om brevbäraren godkänner den gamla lådan som nu är provisoriskt fastknuten i staketet, haha.

Men dagens bästa: Den här tapaslunchen idag var ju bara för supergod och trevlig! Det var ett väldigt fixande innan, och HIMMEL vilket diskande efteråt (tapas utan diskmaskin är INTE att rekommendera). Men det gjorde inget, det var det värt! Det var väldigt gott. Mmmm.


Idag hände en rad MYCKET ovanliga saker:

- Jag var klar med allt i tid. Allt (och det var inte lite!). I TID. INNAN gästerna kom.
- Jag var inte svettig. Lite rosig, men inte obekväm.
- Jag var med och kockade själv (även om sambon hjälpte till).

Hallå, twilight zone. Vad hände? Jag tror dessutom att jag aldrig tidigare bjudit på en så vuxen förtäring på min födelsedag. Det brukar liksom vara marängsviss annars, eller nåt liknande. Tack till Buzzador för att jag blev tvungen att styra ihop detta, det hade aldrig blivit av annars!

Trevligt nog ger det bonuseffekter när man handlar lite för mycket. Jag käkade en modifierad variant av lunchgodsakerna till middag, och att njuta kvällsmacka i form av baguette med brie och bresaola/salsiccia hör ju inte heller till vanligheterna. Till lunch imorrn medföljer också ett helt gäng små byttor! Nam nam nam.

Går nu och nattar med ett glatt och varmt hjärta, efter en dag i skön stämning. Utan tjafs och nästan bara bra saker. Sådana dagar ska man tacka lite extra för!

/Jenny

Lördag hela veckan...

...känns det som, när man drar ut på sitt födelsedagsfirande. Det gillar jag.

Igår fick jag paket av min bror med sambo - TACK! Idag har svarföräldrarna varit här och fikat och presentat mig storslaget - TACK. Imorgon vankas det tapas till lunch och besök av några goda vänner. I like it.

Den här tapas-historien blir spännande. Jag är uttagen som Buzzador igen, för att prova Santa Maria Tex Mex Tapas-produkter. I verkligheten blir det nog mer nån icke enhetlig mix av antipasto (italienskt) och tapas (spanskt), men vem bryr sig. Gott som gott! En himla massa ovana (och dyra) inköp har jag i alla fall gjort vid kvällens storhandling, och en himla massa lagande och pysslande lär det bli imorrn. Förhoppningsvis smarrigt.

Nattinatt!

/Jenny

En viss otakt kan man säga

Jag sitter och kollar på Så mycket bättre och käkar Ahlgrens bilar. Eller rättare sagt jultillbehöret "Bilgranar" och de nya "Snötäckta originalbilar" med chokladöverdrag och vitt kulströssel. Trivsligt.

I och med detta kör jag även "våga vägra natta barn". Före kl 20 eller efter kl 21.30, det är vad som gäller när Så mycket bättre sänds. Frida ligger nu i sängen men kan iiiiiinte somna, så det blir väl efteråt då. 

Nackdel: Risk för grinig liten skatt imorrn.
Fördel: Har jag tur får jag lite extra sovmorgon. Värt risken.

Fast vänta lite nu... Det allra troligaste är att sambon väcker oss tidigt, eftersom han lade sig för natten strax före klockan åtta. Ja, ÅTTA. (Han var inte bara kvällstrött utan hade också en galen, envis huvudvärk han gärna ville bli av med.) Räknar man generöst 10 timmar framåt från klockan åtta, då kommer han att hoppa ur sängen klockan sex. Noll sex noll noll. Jamen tjohoo.

Va? Gå och lägga mig tidigt själv för att komma någorlunda i fas?
Nej nej nej, sådant klokt sysslar inte jag med.

/Jenny


Ni vet när allt ska bli så där myyysigt

Igår skulle vi ju gå och äta på restaurang, för att fira min födelsedag. Frida är en van uteätare, väl indoktrinerad från början skulle man kunna säga. Jag såg fram emot en trevlig och mysig stund. Men igår var INTE Frida inne på samma linje. Hon grät lilleskutt-tårar och protesterade:

- Men mammaaaaa, jag GILLAR inte att gå på restaurang!
- Va? Men det brukar du väl visst gilla?
- Neheeej, för man får inte leka med maten där, och inte äta med fingrarna, och inte prata högt. Och jag GILLAR ju alla de där sakerna!

Ja, vad ska man säga?
Hon har i alla fall koll på bordsskick.
I teorin.

/Jenny

Jamen nu fattar jag ju precis. INTE.

Jag fick brev med svar på mitt omtagna njurvärde idag. Jag citerar brevets ENDA rad:

"Serumkreatinin har sjunkit från 104 till 100, referens 50-90."

Eeeeeeh. Va?

Alltså ursäkta, det är inte en jäkla journal det här. Det är ett BREV. Till en vanlig MÄNNISKA. Nån som INTE fattar vad det där innedär, mer än att värdet fortfarande är för högt. Och som undrar varför. Och i förra brevet där det stod om kreatininet, var det 98!

Dags att jobba lite på sin kommunikation och people skills här, tycker jag.
Och dags att slå en pling till farbror doktorn.

/Jenny

Milda makaroner vilken bra dag

Idag har jag fyllt år. Och jag har haft en så fin dag!

Jag har fått paket. Jag har fått teckningar och skönsång. Jag har fått kramar. Jag har fått färdiga frukostmackor, ros, flagga och ljus. Jag fick ha Fridas partyhatt under frukosten (men jag tog inte med den till jobbet som hon uppmanade - jag ville ju inte att den skulle bli knölig ni vet...). Jag har fått post, fin post. Och en bonuspresent i form av en riktigt bra film (som jag velat se) som prenumerationsgåva från en tidning. Jag har fått telefonsamtal och sms. Jag har fått hälsningar på jobbet. Jag har fått mail.

Tuuuusen, tusen tack.

Och på fejjan har det RASAT in grattishälsningar. Holy smokes. TACK alla ni många, många som valde att skriva grattis till mig på min dag! Jag blir rörd och glad. Visst, det är enkelt att klämma ned ett grattis på Facebook. Men det är också lätt att låta bli. Alla som skrivit, har ändå tagit sig några minuter och vänt sin tanke mot mig en stund idag. Det känns fint. TACK.

Jag tillbringade en långlunch i stolen hos frissan idag - det var min present till mig själv. Sisådär 5-7 centimeter kortare och lite uppfräschad färg med färgade kopparslingor, skönt.

På kvällen tog jag med familjen och gick på restaurang. Vi besökte grillkrogen MEAT, käkade grillbuffé och blev mätta och nöjda. Vardagslyx! Frida åt dessutom gratis (vilket barn gör upp till 6 år där), pluspoäng för det. Efteråt handlade vi fika på Konsum och åkte hem för att natta en speedad pingla (som lär vara trött imorgon) innan vi fikade i allsköns ro.

I LOVE this day.

/Jenny

Att tanka trygghet och kärlek

Dags att sova.

Jag släcker och tassar uppför den knarrande trappan. Jag lägger fram kläder till Frida på lilla pallen vid trappan, om jag inte redan gjort det. Jag kissar, borstar tänderna, tvättar ansiktet. Jag smyger in i sovrummet där mina älskade människor ligger och snusar.

Där ligger Frida som en liten varm kanelbulle, ända ut på min sida insnurrad i mitt täcke. Hon snarkar lätt och ser så oändligt fridfull ut, med rosiga kinder och några lockar strösslade över pannan.

Jag lyfter upp henne, bär in henne i badrummet och sätter henne på toaletten. Hon kissar nästan helt i sömnen, jag stryker henne över ryggen och tänker på lilla Jenny och pappa som brukade sätta mig på toan på samma sätt när jag var i Fridas ålder. Sedan bär jag henne tillbaka till sängen, kryper ned själv och känner hur hon bökar ned sig nära mig.

För tillfället är det väldigt mycket vår säng som gäller. Frida säger:
- Just nu drömmer jag så läskiga drömmar i min säng mamma, men här bredvid dig sover jag så gott!

Hos oss tankar Frida tid, närhet och kontakt. Men det gör jag med! Jag älskar att ha henne snusandes intill mig. Jag tänker att hon behöver väl det just nu, och då får det vara så. Tids nog kommer hon att sova mer i sin säng igen. Det blir faktiskt rätt tomt utan henne nu de nätter hon gör det (även om jag helt klart sover mycket bättre).

Hon är så välkommen hos oss. Tiden som hon vill vara där är så kort, så värdefull.

/Jenny

Vår sociala snuttunge

Frida fick följa med nya förskolekompisen V hem idag. Oh, lycka! Tjejerna var superladdade redan igår, kramades och skrattade. Jättehärligt att se!

Frida är cool på det där viset. Det är flera kids som inte riktigt vill hänga med hem än utan mamma och pappa, men Frida tycker bara det är störtkul och spännande. Det gör mig glad att hon är så trygg och har så lätt för att umgås. Många saker blir så mycket enklare då.

Gonatt!

/Jenny

Simning och sammelsurium

Idag är jag grymt nöjd att jag kom iväg på simningen! Jag känner mig liiiite hängig, har ont i en tumled, ont i huvudet, ont i nacken, ont i ryggen. Gnäll gnäll gnäll. Hade varit lätt att bara kura in sig i en kofta och ynka sig. Men jag struntade i det och åkte ändå, heja mig!

(Jag tror att ontet i nacken/skallen/ryggen beror på att Frida råkade slänga en stor flytplattegrej i skallen på mig i fredags när vi var på badhuset. Det knakade till i nacken och sedan dess har det varit knas. Men det går väl över...)

För övrigt vimlar skallen av tankar idag. Högt och lågt, vitt och brett. Lite kinkig är jag också. Stundtals kan jag bli så väldigt trött på mig själv (och på andra också, även om det sällan leder någonstans). Baaaah.

Nä. Nu ska jag ta mitt dåliga huvudvärkshumör och gå och lägga mig. Sov gott!

/Jenny

Helghärligheter

Jag glömde visst blogga igår! Jag har haft en så innehållsrik helg att jag inte ens märkte det, haha.

Igår förmiddag var jag morrig (plocka, tvätta, diska och ont i rygg och skalle = booooring), men det försvann lagom tills jag äntligen fått lite rätsida på vårt röriga hem och fick finbesök! Min svägerskor råkade vara i stan och de kom förbi och fikade och överlämnade födelsedagspresent till mig. Tack! Efteråt hade jag glädjen att OCKSÅ få besök av min vän M och hennes båda busgrabbar, som kom förbi och käkade en hastigt framrasslad spontanmiddag.

Idag har vi haft besök av W och G, som var på väg norrut för att hämta sina grabbar som varit utlånade på höstlov i Norrland. Lite fika och snicksnack hann vi med, även om de var på väg vidare. Sedan vankades barnkalas i närheten, vilket för mig innebar trevligt snicksnack med en knippe föräldrar. Och ikväll kom L förbi och försökte hjälpa oss med ett eluttag, samt hämtade sina utånade och numera tomma flyttkartonger (jodå, inte riktigt alla står kvar i det som Frida kallar "kartongrummet" uppe).

Besök av nära och kära. Ah. Näring för själen!

På kvällningen igår åkte vi till kyrkogården och tände ljus på sambons familjegrav. Där och då var ljuset för hans mormor och morfar (som jag tyvärr aldrig hann träffa), men i tanken var ljuset också för alla mina saknade som är begravda på annat håll och inte kunde få något ljus av mig i helgen. Men jag tänker på er ofta, ofta!

Tänk att jag fick min första födelsedagspresent igår. Jag har knappt hunnit fatta att jag fyller år på onsdag, faktiskt. Jag brukar se fram emot min födelsedag, men i år har jag inte liksom energi nog på nåt vis. POFF så är det dags och jag står lite snopen och oförberedd. Planlös, utan att ha lämnat önskelista till nån och utan att ha kommit mig för med att bjuda in någon. Än.

Äsch. Det blir nog bra ändå. Nån slags lågprofilsfödelsedag får det bli.
Och nu blir det sömn. Godnatt, ha en fin vecka!

/Jenny

Chans att vinna presentkort på Hedvigs trädgård

Tänkte tipsa om en trevlig möjlighet som bor i någorlunda i närheten av (eller ofta besöker) Gävle:


Fina trädgårdsbloggen Landet Krokus har en utlottning idag, med chans att vinna presentkort på mysiga handelsträdgården Hedvigs trädgård. Gå in och skaffa dig en chans att vinna, vettja.

/Jenny

Diskad

När vi flyttade in i radhuset i slutet av sommaren, hade vi två veckors överlappning mellan gamla och nya boendet. Vi köpte lite småsaker till toa och kök för att få det att funka på båda ställena. När vi hade flyttat klart, hade vi plötsligt två nästan fulla flaskor Yes diskmedel.

Världens drygaste diskmedel, som räcker hur länge som helst. Och vi hade ju diskmaskin.
Jag minns att jag sa att vi lär ha diskmedel tillräckligt för minst ett par ÅR framåt!

I veckan köpte jag en ny flaska.

Förbaskade diskmaskins-krångels-neverending-story!

/Jenny

Till sist måste man gå hem

Det är ju så väldigt kul att göra roliga saker. Man vill helst bara att det ska fortsätta och fortsätta, såklart! Men till sist måste man sluta ändå.

Jag och Frida badade i fyra timmar idag. Nånstans mellan den lilla spralliga simtränandes skutt från trampolinen och dykningar, hann vi med en glass och strips också.

Taktiken att komma dit på sena eftermiddagen en fredag, funkade finfint. Poff så hade alla gått hem!

Vi gick hem när de stängde. Frida ville aldrig sluta. Men till sist fick jag med mig henne hem, och då var hon så trött att hon somnade medan hon åt. TVÅ gånger.

Och jag somnar medan jag skriver... Gonatt!

/Jenny


En halv dag

På jobbet har det varit väldans tomt idag - tre ordinarie och två timanställda på vår avdelning (av typ 25 annars) har varit här. Resten är lediga och härliga! Men nu har jag supportat klart för idag (men inte hann jag allt annat jag hoppats på, inte...) och ska hämtat lillpinglan.

Törs man åka på badhuset i eftermiddag, tro? Eller är det proppfullt?

Håller en tumme för att alla höstlovslediga ska ha fina familjemiddagar idag och har badat klart under veckan... Frida har tjatat i flera veckor om att få gå och bada och simma, så vi tar kanske en sväng.

/Jenny


En after work

Ikväll har jag laddat lite battrier genom att sticka ned på stan efter jobbet, träffa C och käka ute och babbla en massa. Trevligt! Vi hängde på Mingel & Bar den här gången, roligt att variera sig lite.

Jag kom hem vid kl 21, hann socialisera med sambon lite (läs: kliva in i hans projekt "öppna och inspektera vår trasiga dator"...) och pussa på sovande lillfnutta. Sedan ringde en vän och vi pratade bort ett par timmar (!) i telefonen, det pågår mycket av livets allra mestaste allvar i hennes familj just nu och det kan man behöva lufta.

Imorgon är det halvdag för mig och Frida - pappan hade missat det och bokat in patienter hela dagen...

/Jenny

Nu har tant varit på hälsocentralen igen

Idag blev det en långlunch där jag hann med en massa.

Först ut: bankmöte. Ska jag (jag som alltid, vis av mammas tidiga bortgång, sagt att "man kan dö när man är 50, det vet man aldrig" och därför inte pensionssparat ännu) starta pensionssparande eller ej? Och hur? Och var? Dessutom checkade vi att bankbytet gått bra. Och det har det väl, även om det knögglar en del ännu på grund av att jag är ovan och att en del saker gjordes på annat sätt i andra banken.

(Automatiska överföringar mellan konton t.ex, nog borde de väl kunna gå oavsett om det är vardag eller helg? Eller får apparaterna som kör sånt för mycket OB på min nya bank tro, så att det blir för dyrt att göra det på helgerna? Hehe. Sen saknar jag funktionen att uppmärksammas via ett sms om man fått en avvisad betalning i internetbanken - det kan ju ta en hel månad att upptäcka annars om man har otur!)

Sedan klev jag in på min hälsocentral när jag ändå hade vägarna förbi. Jag ringde nämligen igår och sa att jag vill få ta ett nytt njurfuktionsvärde, eftersom det var lite förhöjt förra gången. Sköterskan jag talade med skulle be läkaren beställa det, sedan skulle jag kontakta labb själv för att få en tid.

Efter att ha ringt tre gånger då det varit upptaget idag, tänkte jag att jag kan ju testa med ett besök istället. Det var ett bra drag - det visade sig jobba en flexibel och trevlig människa där så jag fick ta provet direkt. TACK! Hon frågade "Är du lättstucken?" Jag svarade ja, och visade upp mina typ genomskinliga armar. Poff så var det klart! Så nu är det åter dags att se sådär lite fräscht knarkad ut i armvecket igen (får alltid ett fult stort blåmärke där de stuckit) i sisådär nån vecka.

Jag ringde förresten kirurgavdelningen igår och kollade lite mer kring provtagningen av knölen också. Hela alltet ska tydligen ta sisådär nån halvtimme bara. De gör ultraljud först och sedan ev. biopsi om de anser att det behövs, enligt hon som jag talade med. Hmmm. Jag kommer att be om att få göra en sådan, jag vill att det ska kollas grundligt nu tack så mycket. Inte för att jag längtar efter att sitta där med en nål i halsen och försöka låta bli att tänka på just det, men måste man så måste man... Man får ingen bedövning vid biopsin, för "det görs ändå med en likadan nål så det är ingen idé". Tjolahopp så skojsigt.

Efter hälsocentralen svepte jag förbi på Polarn och Pyret för en snabb shopping (ett par stövlar och en pyjamas - sådant Frida ändå behövde), eftersom de har 35% på allt randigt just nu. Sedan hann jag med en rask sushilunch med lite wordfeud som förströelse, innan jag vände cykeln mot jobbet igen.

 /Jenny

Första vurpan

Det är första november och det var elva plusgrader i morse. ELVA. Helt märkligt. Men det passar oss med kombintionen litet garage och stor bil väldigt bra, måste jag säga. Marginalerna är läskigt små när vi ska börja knöggla in bilen i garaget, så vi har inte börjat med det ännu. Datumparkeringsdansen hit och dit över gatan får funka så länge.

Vi cyklade i alla fall till förskolan i morse. Jag är glad för möjligheten att fortfarande kunna göra det, för jag cyklar inte på vintern. (Tant ramlar bara då, så tant har slutat med det för... för typ 18 år sedan faktiskt. Tre trasiga jeansknän fick räcka.)

Vi cyklade i morse också för att Frida nyss lärt sig och behöver öva lite mer innan snön kommer, så att det sitter i vår när vägarna tinar fram igen. Det går så bra och hon är så stolt att hon kan! Men imorse drog hon rejält i backen, när hon försökte cykla uppför en alldeles för hög trottoarkant. Första riktiga vurpan var ett faktum, och tårarna sprutade.

Här kommer dock det fiffiga med att lära sig cykla på hösten:
Man har vantar. Man har överdragsbrallor.
Man slipper skrapa upp sig när man kraschar!
En mycket bra bonus för vår fröken som var cykelmotståndare hela sommaren.

Vi tog en cykeltur efter förskolan också, kanske taktiskt för att skaka av ev. rädsla efter vurpan. Det blev två vändor till konsum och tillbaka (vi glömde cykellåset så det blev ett extravarv), och Frida trampade på jättebra.

/Jenny

Nybadad mamma och klarögd jänta

Idag kom jag mig äääääntligen iväg på simning igen! Det har varit lite knackigt med närvaron de senaste veckorna. Kändes skönt att vara där igen och nöta lite längder.

Frida var alltså och kollade ögonen idag. Från början fick vi remissen för att hon hade yrsel, men den verkar ha försvunnit. Nu undrar jag mer över att hon alltid vrider huvudet när hon kollar på TV och när de läser saga på förskolan. Men ingen förklaring gavs idag - de hittade nämligen inget fel på de små ögonen.

Tids nog lär Frida nog få brillor, för det kryllar av närsyntingar i släkterna. Men idag såg allt finfint ut! Ingen oskärpa, ingen skelning. Nada. Skönt!

Först gjorde de en undersökning av synskärpan och så, sedan fick hon ögondroppar som skulle verka 45 minuter (hade det gjort ont att ta med info om det på kallelsen?!) för att sedan kunna göra undersökning av ögonbotten och synnerv.

Av de där dropparna blir pupillerna stora och man ser suddigt på nära håll. Och JISSES vilka tefat till pupiller Frida haft hela dagen! Såg helt absurt ut.

Nu är jag galet trött. Har just vaknat till, efter att ha soffaslumrat en stund här med inlägget halvskrivet. Sovtajm!

/Jenny



RSS 2.0